Всеки, който се занимава с управление на сайт и/или с оптимизация, е чувал за степен на отпадане (bounce rate). Въпреки това, голяма част от хората пренебрегват този показател, защото според тях той не влияе директно върху позициите им в търсачките. И това е вярно. Трябва да се знае, обаче, че степента на отпадане влияе на много други показатели, които от своя страна са пряко свързани с класирането в Гугъл.

Ето защо е важно да обръщате внимание на степента на отпадане в страниците на сайта. Колкото е по-голяма тя и колкото повече я пренебрегвате, толкова повече трафик губите.

Преди да поговорим за този проблем, нека първо да уточним какво точно представлява степента на отпадане:

Какво е Bounce rate?

Накратко – това е процентът от посещенията, при които хората напускат сайта ви, без да разглеждат останалите му страници. Степен на отпадане от 65% означава, че в 65% от случаите хората попадат на сайта ви, но не отварят нито една друга страница от него. Дори и да прекарат половин час в него, щом не са кликнали никъде, влизат в тази статистика.

Затова, логично – ако сайтът ви съдържа само няколко странички и вътрешната му навигация не е добре изградена, потенциалът за висока степен на отпадане е сериозен.

Обратно – сайт с много страници, пълни с интересно съдържание, предразполагат хората да ги разгледат и това води до ниска степен на отпадане.

Преди да започнете анализ на сайта си от тази гледна точка, най-напред трябва да разберете числовата стойност на този показател. За целта посетете Google Analytics и в лявото меню кликнете върху Аудитория>Общ преглед.

Там ще видите различни показатели, включително и степен на отпадане.

Това, обаче, е общата степен на отпадане, в чиято статистика влизат както съвсем нови потребители, така и такива, които вече познават сайта ви. По-важен е показателят, обаче, само за посещаващите сайта за първи път. За да сегментирате аудиторията по този начин, отново отидете в лявото меню и изберете Поведение>Съдържание на сайта>Всички страници.

След това изберете “Добави сегмент” и от списъка изберете “Нови потребители” и кликнете „Прилагане”.

Сега вече ще видите степента на отпадане само при хората, които за първи път посещават сайта ви.

Как степента на отпадане влияе върху позициите на сайта?

Ето един простичък пример:

Някой търси в Гугъл, вижда като резултат вашия сайт и кликва върху него. Секунди по-късно се връща назад с бутона “Back” и избира друг конкурентен сайт, където се задържа. Това е ясен сигнал за Гугъл, че вашият сайт не е достатъчно авторитетен за показване при конкретното търсене, докато този на конкурента ви е по-подходящ.

Ето какво друго показва високата степен на отпадане:

  • Ниска ангажираност;
  • Бавна скорост;
  • Слабо съвпадение по ключовите фрази;
  • Лош дизайн;
  • Нискокачествено съдържание;
  • Слаба оптимизация за мобилни устройства;
  • Недостатъчна добра структура на вътрешните връзки.

Ако се погрижите за всеки от тези аспекти на оптимизацията, по всяка вероятност ще понижите степента на отпадане в сайта си.

Целта на тази статия е да ви помогнем да направите именно това.

Как да понижите степента на отпадане (и да подобрите позициите си)?

Стъпка 1: Идентифицирайте страниците с най-висока степен на отпадане

За целта в Google Analytics изберете Поведение>Съдържание на сайта>Всички страници.

Това ще изведе страниците на сайта и тяхната степен на отпадане. Можете да сортирате този показател по низходящ ред, а също така, е хубаво и да филтрирате страниците с никакви или твърде малко посещения. Този анализ ще ви покаже върху кои страници ще трябва да поработите в насока намаляване на bounce rate.

Стъпка 2: Направете съдържанието лесно за четене

Оформлението на текстовете често води до отблъскване на читателите, дори и публикациите да са интересни и полезни. За да задържите тяхното внимание и да ги ангажирате повече с това, което пишете, е необходимо да се постараете да оформите добре текста и да вмъквате на подходящите места хубави визуални елементи. Също толкова важни са кратките параграфи и достатъчно голям и четим шрифт.

Ако използвате приставката Yoast SEO в WordPress, ще получавате съвети за оптимизиране на съдържанието още преди публикуване на статията. Понякога дори е препоръчително да намалите обема на текста, за да направите публикацията по-привлекателна, въпреки че повечето SEO специалисти съветват точно обратното.

Стъпка 3: Направете сайта си по-бърз

Простичка зависимост – бавният сайт кара хората да го напускат. Ето защо е важно страниците ви да зареждат максимално бързо. Можете да измерите тяхната скорост с помощта на GTMetrix.

Този инструмент ще ви даде информация за времето на зареждане, проблеми, които го забавят и препоръки за тяхното отстраняване.

Можете дори да разберете кои са конкретните файлове и елементи от страницата, които бавят нейното зареждане.

Стъпка 4: Обвържете страниците си с подходящите послания и ключови фрази

Много е важно съдържанието на целевата страница в максимална степен да отговаря на това, което търсят хората. В противен случай те просто я напускат, а Гугъл сваля доверието си от нея.

Ако, търсите в интернет, например, рецепти за домашни торти, а кликнете на резултати, които ви отвеждат в сайтовете на различни сладкарници, със сигурност моментално ще ги напуснете разочаровани.

Не бива да допускате подобни неща да се случват с вашия сайт, особено когато плащате за Google Ads, а целевите страници по никакъв начин не отговарят на потребителското търсене. Затова трябва добре да оформите заглавните тагове и meta описанията на страниците, така че реално да съвпадат с тяхното съдържание.

Стъпка 5: Открийте кои компоненти от страниците не допадат на хората

Погрешен е подходът на гадаене. Можете да си мислите, че нещо е хубаво, удобно и простичко, но потребителите да не са съгласни. Затова е най-добре да се възползвате от помощта на така наречените heatmaps. Те нагледно ви показват зоните от страниците, при чието разглеждане хората най-често напускат сайта, и обратно – които най-много задържат вниманието им.

След като разполагате с тази информация, остава да пробвате различни варианти на изглед на страницата, да добавяте и премахвате елементи, да променяте навигацията, докато усетите подобрение и по-ниска степен на отпадане.

Един от инструментите, които горещо препоръчваме в тази насока, е Inspectlet.

Стъпка 6: Оптимизирайте сайта за мобилни устройства

Вече не е новина, че мнозинството от търсенията в Гугъл се извършват от мобилни устройства. Това означава, че неоптимизираният ви за смартфони сайт губи целия този трафик. Повечето от актуалните WordPressтеми имат адаптивен дизайн, който изглежда добре както на настолни, така и на мобилни устройства. Въпреки това, ви съветваме винаги да тествате изгледа и функционалностите на сайта си от телефон и таблет, така че да сте сигурни, че и там всичко работи, както трябва.

Стъпка 7: Подобрете вътрешните връзки

Вътрешните връзки са важни както за цялостната оптимизация на сайта, така и за задържане на вниманието на хората. Целта е да продължават да разглеждат сайта ви и да посещават различни страници от него.

Много са вариантите за вграждане на вътрешни връзки в сайта.Ако управлявате блог, можете под всяка публикация да сложите подобни статии. В онлайн магазините пък добра идея са предложенията за сходни продукти.

Бихте могли, също така, на подходящи места в сайта си да слагате връзки към най-интересните си публикации, най-продаваните си продукти и така нататък.

Стъпка 8: Добавете ясно обособени Call-to-action бутони

Всяка страница от сайта ви трябва да изпълнява определена цел. Например, началната страница води до регистрация, покупка или абонамент; страниците с публикации водят до нови публикации или евентуални продажби, а страница „За нас“ отвежда хората до реални отзиви от други клиенти и истории на успеха.

Постарайте се да сложите подходящ Call-to-action бутон на всяка своя страница. Помислете добре какво бихте могли да провокирате хората да направят с оглед на това, което вече са видели в сайта ви.

За финал…

Надяваме се, всеки, стигнал до тази част от статията, вече да е напълно наясно какви негативи понася, когато степента на отпадане от сайта му е висока. Основният ни съвет е да не пренебрегвате този показател и по този начин няма да губите потенциален трафик и оттам печалби.

Идентифицирайте всички проблеми в страниците си, които карат хората да ги напускат, поправете ги, направете съдържанието си по-привлекателно и задръжте максимално вниманието на посетителите си. Това без съмнение ще срине степента на отпадане до минимум.

Вашият коментар