5/5 (2)

Ако трябва да назовем един основен компонент от интернет маркетинга, който има голямо значение и за оптимизацията, и за рекламата, и за съдържанието, то това със сигурност трябва да бъде проучването за ключови думи. Въпреки това, много хора, включително и специалисти, нерядко пренебрегват тази важна част от тяхната работа.

Накратко казано, такова проучване трябва да се прави редовно и без прекъсване. В този наръчник ще се опитаме да ви научим как да го правите възможно най-ефективно.

Съдържание:

 1. Защо проучването за ключови думи е толкова важно?
 2. Видове съвпадения при ключовите думи
 3. Повече за предназначението на ключовите фрази
 4. Видове ключови думи
 5. Кои видове ключови думи са ни необходими?
 6. Как да определим SEO стойността на ключовите думи?
 7. Защо дългите фрази обикновено са по-удачният вариант?
 8. Оценяване на ключовите думи и сравнение с конкуренцията

Защо проучването за ключови думи е толкова важно?

Ако не сте убедени, че е необходимо да влагате усилия в проучване на ключови думи, ето няколко добри аргумента:

 • Хората са много по-склонни да последват органичните (обикновени) резултати при търсене в Гугъл, отколкото платените реклами.
 • В повечето случаи хората не изписват в браузъра конкретно вашия сайт, а използват различни фрази, с които търсят това, което им е необходимо.
 • Проучването за ключови думи всъщност не е никак трудна задача.
 • С помощта на ключови фрази генерирате силен и конвертируем трафик и получавате поглед върху характеристиките на своите посетители.
 • Ключовите думи ви помагат да създадете това съдържание, което се харесва на потребителите.
 • С помощта на ключови думи изпреварвате конкурентите и увеличавате продажбите си.

Всъщност, проучването за ключови думи спокойно може да бъде приравнено към цялостно проучване на дигиталния пазар. Никой бизнес не е успешен, без тези, които го управляват, да познават пазара.

Видове съвпадения при ключовите думи

Ако сте използвали Adwordsили други от инструментите на Гугъл, вероятно сте срещали термините, с които се описва видовете съвпадение при избора на ключови думи. С този вид настройка успявате да подобрите релевантността на използваните фрази и да увеличите вероятността от реално действие на потребителите.

Важно е правилно да избираме вида съвпадение, защото то оказва силно влияние върху обема и качеството на трафика. Ето и накратко какво представляват различните варианти.

Широко съвпадение

Пример:

Фраза с широко съвпадениеРеклами, които биха могли да се покажат
Тренировки за стягане на коремаДиета за стягане на корема
Как да си направим плочки по корема
Карта за десет фитнес тренировки

 

Това е съвпадението по подразбиране и с него достигате до най-много хора. Голяма част от трафика, обаче, не е напълно релевантен, тъй като показваните резултати могат да бъдат само частично свързани с избраната фраза.

Тъй като всички в интернет използват предимно подобни фрази за търсене, този тип съвпадение ви гарантира големи обеми трафик в Adwords. Внимавайте, обаче, за разходите, които ще ви струва този трафик, защото за някои думи цените могат да са високи.

Освен това, ако целите този трафик да конвертира в продажби или други подобни действия, със сигурност една голяма част от него ще бъде ненужна. Класирането по този тип съвпадение често води и до висока степен на отпадане, затова трябва да сте внимателни с избора си на фрази. Не прекалявайте с твърде общите и генерални думи.

Този тип е подходящ и за негативни ключови фрази – такива, по които в никакъв случай не желаете да се класирате. Широкото съвпадение ще ви гарантира избягване на трафик от всякакви търсения по определена тематика, която смятате за нерелевантна.

Модифицирано широко съвпадение

С едно простичко плюсче /+/ пред фразата получавате много повече контрол върху класирането си по нея. По този начин указвате на търсачката да ви класира, само и единствено ако при търсене е използвана цялата фраза едно към едно. Например, „+ауспух“ ще ви класира при резултати от сорта на „ауспух за опел втора употреба“ или „как да сменим ауспух на Голф тройка“.

Можете да добавите плюсче към повече от една дума в цялата фраза. Например, „+ауспух за +Голф“. Така указвате на търсачката показваните резултати задължително да са при търсене, съдържащо и двете фрази.

Съвпадение по фраза

Съвпадение по фразаТърсене, при което биха могли да се покажат рекламиТърсене, при което няма да се покажат реклами
„туристически обувки“Туристически обувки за планинаОбувки за туризъм
Розови туристически обувкиОбувки за планина
Евтини туристически обувкиОбувки

 

Ако искате да имате още повече контрол върху това, което се показва при зададените фрази за търсене, тогава трябва да изберете съвпадение по фраза.

По този начин ще се покажат всички резултати при търсене, съдържащо точно фразата, оградена в кавички. Ще пропуснете, обаче, всякакви много подобни фрази, например „туристически обуща“ или „тур обувки“.

Точно съвпадение

Точно съвпадениеТърсене, при което биха могли да се покажат рекламиТърсене, при което няма да се покажат реклами
„мъжки ризи Andrews“Ризи мъжки AndrewsРизи
Andrews мъжки ризиМъжки ризи на цветчета
Ризи за мъжеAndrewsОфициални мъжки ризи

 

С този вид съвпадение стеснявате още повече кръга до хора, които със сигурност се интересуват конкретно от вашия продукт. Да, така очевидно губите много от потенциалния трафик, но пък печелите сериозен CTR. Със сигурност голяма част от търсенията ще конвертират в реална покупка или друго действие, а точно това иска всеки от нас.

Повече за предназначението на ключовите фрази    

Няма как да използвате ключови думи успешно, ако не сте добре запознати с тяхното предназначение и значение при търсене. Всъщност, това е вашата основна цел – да разберете какво е истинското намерение на потребителите, когато извършват търсене. Същата е целта и на Гугъл и трябва да признаем, че машините стават все по-добри в това отношение.

Според предназначението на ключовите думи и намерението на потребителите зад тях можем да разграничим четири основни типа.

Търсене с цел откриване на уебсайт

Със сигурност ви се е случвало да изписвате в Гугъл „Facebook”,или “Youtube”, или всякакви други сайтове. Именно такова търсене попада в тази група – с цел да открием по-мързеливо конкретен сайт.

Хората постоянно използват търсачката по този начин и в никакъв случай не бива да изпускате такъв трафик от нищото. Уверете се, че се класирате първи по собствения си бранд. Можете да помислите и за различни негови производни, по които да се позиционирате.

Информационно търсене

Хората се обръщат към Гугъл за всякакви въпроси и проблеми. Понякога дори просто си сърфират из интернет, търсейки някаква информация. Когато изпишем, например, „Как се прави проучване за ключови думи“, вероятно го правим, за да получим ценна информация и съвети по въпроса.

Такива търсения рядко конвертират веднага, тъй като хората към първоначалния момент желаят просто да получат нужната информация. Това, обаче, е страхотен шанс за вас те да се натъкнат на сайта ви и да разберат, че сте добри експерти и професионалисти. Така, по-късно, когато им потрябва и услуга, ще знаят към кого да се обърнат.

За тази цел са ви необходими полезни статии от типа „Как да“. Постарайте се да напишете хубави и подробни наръчници и други информационни материали, които да се класират високо по такива информационни търсения.

Търсене с цел проучване

Това е един особен вид търсене, на което можем да припишем характеристик както на информационното, така и на това, целящо откриване на конкретни уебсайтове. Разликата е, че тук хората търсят малко по-подробна и задълбочена информация. При такива търсения е възможно да се реазлизират мигновени конверсии, а може и изобщо да не се извърши никакво действие.

Търсене с цел покупка

Лесно е да ги идентифицираме – всякакви търсения включващи фрази като „евтино“, „оферта“, „промоция“, „купи“ и така нататък. Ясно е, че търсещ по този начин човек има сериозно намерение да купува. Ето защо си струва напълно да оптимизираме добре целевите страници, отговарящите на тези търсения, така че да успеем да реализираме продажби.

Видове ключови думи

Важно е при оптимизацията и рекламите да използвате умели комбинации от всички видове фрази, тъй като всеки един от тях има своите предимства и недостатъци.

Кратки фрази

Те са май-простичките фрази, съставени от една-две думи. Предимството им е, че повечето търсения в интернет се извършват именно чрез такива думи и чрез тях може да се реализира сериозен трафик. Негативната им страна, обаче, е свързана с факта, че обикновено тези фрази са твърде общи и няма как да разберем какво е истинското намерение на потребителите зад тях. Освен това, те са силно конкурентни и при платените реклами изискват по-висок разход.

Средни на дължина ключови фрази

Те са малко по-дълги – до четири думи, и с няколко идеи по-специфични от кратките фрази. Разликата между „дамски дрехи“ и „покупка на дамски дрехи“ е огромна. Във втория случай ясно личи намерението на потребителя да купува. Освен това, по този вид фрази е малко по-лесно и по-евтино да се класирате.

Дълги и сложни ключови фрази

Средната им дължина е пет или повече думи. Разбира се, по тях е най-лесно да се класираме в Гугъл. Трафикът от тях не е висок, но сериозна част от него е обвързана с реално действие. Фразата „екскурзия до Лисабон през септември“, например, ясно показва намерение за покупка на точно определено нещо в точно определено време.

Ето защо е много важно да създадете и оптимизирате подходящо съдържание около такива сложни фрази. Като цяло, е хубаво да комбинирате и трида вида ключови фрази, за да се възползвате от техните предимства. Недейте, обаче, да го правите изкуствено. Думите трябва да изглеждат естествено в съдържанието ви, за да имат ефект. Никога не забравяйте, че в крайна сметка правите всичко основно за хората, а не за търсещите машини.

Кои видове ключови думи са ни необходими?

След като вече сте запознати с видовете ключови фрази, тяхното предназначение и типовете съвпадение, ще трябва да поговорим и за техния подходящ избор. Ще разгледаме три направления – от гледна точка на:

 • Конверсии и продажби
 • Трафик от търсене
 • Конкуренция

Конверсии и продажби

Знаете ли, че в интернет е пълно със сайтове, които са известни и разполагат с огромен брой уникални посетители всеки ден, но не носят почти никакъв приход за собствениците си? Това е така, защото те не обръщат внимание на правилните ключови фрази. Няма смисъл да обясняваме колко напразни са усилията и инвестициите в класиране по думи, които носят много трафик, но минимални приходи.

Успешните резултати се появяват при оптимизиране и рекламиране по подходящите фрази, насочени към конверсии и продажби. Тях можем да ги разграничим на четири категории.

Фрази за покупка сега

Споменахме ги и по-горе – „промоция“, „оферта“, „купувам“, „търся“ и т.н. Безспорно, вмъкването на такива думички в ключовите фрази, по които оптимизирате, ще ви донесе желаните конверсии. С тях не можете да се надявате на голям трафик, но делът на реализациите е страшно висок.

Продуктови фрази

Ако някой търси в Гугъл продукта, който продавате, или прави много задълбочено проучване (което може и да доведе до покупка), или вече е готов да направи покупка. Колкото по-подробно е самото търсене, толкова по-склонен е потребителят да купи конкретния продукт или услуга. Ако цялата фраза съдържа също и цена, размери и други характеристики, то със сигурност търсещият има намерение да купува.

Пример – „синя мъжка официална риза размер L“.

Тези фрази могат да съдържат и думички от типа „най-добрият“, „евтини“, „сравнение“, конкретни имена на марки, фирми и т.н. Конверсиите им са почти толкова високи, колкото при фразите за покупка сега.

Информационни фрази

По-голямата част от използваните фрази при търсене попадат в тази категория, но лошото е, че те рядко водят до реализации. Не бива да ги пренебрегвате, обаче, защото могат да ви донесат много трафик, както и имейл абонати, към които по-късно да насочите усилията си.

Такива фрази съдържат изрази като „Как да“, „Начини за“, „Искам да“, „Защо“, „Причини за“ и така нататък. Хубаво е при оптимизацията и рекламите да се насочвате към такива и други фрази с ниска конкуренция и висок обем на трафика. Включвайте тези изрази заедно с достатъчно полезно информационно съдържание в своите блог статии, за да се възползвате от целия този трафик.

Тарикатски фрази

Това са фрази, които изобщо не ви трябват. Те включвам думи като “торент“, „безплатно“, „изтегляне“ и други – например, „безплатни серийни кодове за платениWordpressприставки“. Едва ли ще успеете да реализирате конверсии от хора, търсещи по този начин.

Как да определим SEO стойността на ключовите думи?

При оценката на ключовите фрази не можем да разчитаме само на един елементарен показател като трафик, например. Необходимо е да знаем наистина колко ценна е конкретна дума. Добър подход е да поглеждате предполаганата цена на клик, която излиза в Google Keyword Planner. Колкото по-висока е тя, толкова повече хора искат да се класират по-нея, което означава, че е наистина стойностна.

Оптимизирайте добре съдържанието си по такива фрази с комерсиален подтекст, като обръщате сериозни внимание на продуктовите и целевите страници. Ако се класирате високо по този начин, трафикът със сигурност ще конвертира в продажби или друга цел, каквато сте си поставили.

Трафик от търсене

Това е важен показател за избора на думи при оптимизацията. Такива с твърде нисък трафик не си струват усилията, защото почти никой няма да достигне до сайта ви. Обратното – фрази с огромен трафик пък могат да ви костват много труд и време и пак да не успеете да преборите конкуренцията. Те са и по-скъпи за реклама.

Кой тогава е правилният избор? Според някои специалисти оптималният месечен трафик на избраните фрази е между 1000 и 10000 търсения, но често това може да не е достатъчно, за да постигнете желаните резултати.

Бихте могли да започнете в началото с оптимизиране по фрази с по-малък трафик и, когато натрупате голям авторитет на домейна, да се насочите към тези с повече трафик. Можете и директно да скочите да се борите с конкуренцията при най-популярните думи, но тогава ще ви трябва наистина качествено и полезно съдържание. То продължава и дълго време ще е основният фактор за класиране в търсачките.

Накратко казано, съветваме ви да се ориентирате към думи с умерен към висок трафик и ниска конкуренция. Ако не намирате такива, което е малко вероятно, тогава насочете по-голямата част от усилията си към качеството на съдържанието.

Конкуренция

Колкото по-конкурентна е една ключова фраза, толкова по-трудно е класирането по нея. Обикновено, по-кратките фрази се отличават с по-висока конкуренция, а по-дългите- с по-ниска, но това не е абсолютно задължително правило. Освен това, не забравяйте, че освен да таргетирате по-неконкурентни думи, можете да се борите с конкуренцията при по-хубавите фрази чрез съдържанието си.

Като цяло, оптимизацията и рекламата чрез по-дълги фрази е по-лесна, позволява ви да таргетирате добре аудиторията си и ви спестява сериозен бюджет. Затова ще се фокусираме върху тях.

Защо дългите фрази обикновено са по-удачният вариант?

Както казахме – защото в повечето случаи вършат по-добра работа и конвертират повече. Не казваме тотално да избягвате кратките фрази, но за тях се подгответе с повече бюджет за харчене.

Относно дългите сложни фрази…

Предимства

 • Ниска конкуренция – значително по-лесни условия за класиране в търсачката и като цяло по-малко конкуренти във вашата ниша.
 • Фокус върху правилната аудитория – дългите фрази винаги са по-специфични и в повечето случаи изразяват някакво ясно намерение на потребителя – покупка или абонамент, например.
 • Висока степен на реализации – трафикът от сложни фрази много лесно конвертира именно поради тяхната специфика.

Не забравяйте: винаги използвайте фрази, които са релевантни на вашето съдържание и на вашата аудитория. В противен случай хабите напразно време, усилия и пари и губите реални възможности за конверсии.

Как да открием подходящи дълги ключови фрази?

Може би са ви казвали, че изборът на ключови думи е трудна работа, но това далеч не е така. Най-важно от всичко е да разбирате от какво се нуждае вашата аудитория и по какъв начин го търси. Това е основното. Инструментите са важни, но там просто избирате това, което най-много ви харесва и ви е най-удобно за работа.

Google Keyword Planner

Това е безплатен инструмент за проучване на ключови думи, който е част от Adwords.Ще го намерите в менюто с инструменти.

Започваме търсенето с основна кратка фраза, която обобщава продуктите ни. За примера ще използваме „дамски дрехи“.

Можете да въведете повече от една фраза, но за да е по-лесно, ще се ограничим до една. Сега инструментът ще ни предложи списък с къси и дълги свързани фрази.

Оградили сме няколко подходящи предложения. Взимаме едно от тях и отново го въвеждаме в търсачката, за да получим още по-хубави идеи.

Сега получихме страхотни предложения, които да използваме в съдържанието и рекламите си. Можем да добавим от себе си и някои думички, свързани с покупка, за да видим дали хората ги използват при търсенията си.

Ето как лесно можете да получите чудесни фрази за оптимизация и реклама, които със сигурност ще конвертират заради специфичния си трафик.

Предложения от Гугъл и сродни търсения

Можем да използваме помощта на самата търсачка, за да получим предложения за подходящи фрази. Просто започваме да изписваме „дамски дрехи“, например, и още преди да сме приключили, вече имаме идеи от Гугъл.

Също толкова полезни са и сродните търсения, които ни показва търсачката.

Там можете да попаднете на чудесни идеи за дълги и сложни ключови фрази. Нещо повече – ако потърсите някоя от тях отново в търсачката, тя може да доведе до още повече идеи.

Google Trends

Продължаваме да сме на Гугъл вълна. Преди да инвестирате големи количества време, усилия и пари в оптимизация и реклама, трябва да знаете дали хората се интересуват от вас и най-вече – кога се интересуват от вас. Тук на помощ идва Google Trends.

С този инструмент проследявате популярността на ключовите фрази във времето и идентифицирате силни и слаби периоди. С него можете и да почерпите идеи за подходящи фрази. Ето как се прави.

Първо въвеждаме основната фраза.

След това просто погледнете в секцията със свързани търсения и ще получите още идеи за дълги ключови фрази.

Long Tail Pro

Това е платен инструмент, който струва 37 долара на месец, но има 7-дневен тестов период, през който да го пробвате. Преди да си кажете, че цената е твърде висока, длъжни сме да споменем, че този инструмент върши чудеса, свързани с анализ и подбор на ключови фрази, и използването му със сигурност ще се отплати многократно.

С него можете да произведете до 10 000 ключови фрази на месец, както и да оцените тяхната рентабилност, плюс още много други SEO показатели.

SECockpit

Този инструмент ви спестява цялата ръчна работа по анализ и оценка на ключовите фрази. За секунди получавате всичката информация, която ви е нужна, представена по подходящ за работа начин. Ще се сдобиете с идеи за най-печелившите ключови фрази на най-добра цена и с най-малко конкуренция. Имате цял месец да пробвате приложението безплатно, след което можете да го купите за 40 долара на месец.

Soovle

Работата на Soovleе само една – да ви даде идеи за подходящи дълги и сложни ключови фрази, използвайки търсачки като Google, Youtube, Bing, Wikipedia, Yahoo и други. Трябва само да въведете общата фраза в soovie.comи моментално получавате идеите.

Keywordtool.io

Това е може би един от най-мощните инструменти за проучване на ключови фрази. Само с няколко клика получавате огромно количество идеи от множество търсачки.

Работи простичко – просто въвеждате главната фраза в търсачката.

Щрак – ето ви безброй чудесни идеи за фрази, които да ползвате при оптимизация и реклами. Можете дори да видите и данни за обема на тяхното търсене, тенденции, цена и конкуренция, но за това е нужен платен абонамент.

SEMrush

Това пък е един от най-добрите инструменти от типа „всичко в едно“. Нека да го пробваме.

Въведохме основната си фраза и веднага получихме подробна информация за нея и всичко около нея – обем на търсене, свързани фрази, конкуренция, цена и така нататък. За да се възползвате от всичко това, обаче, е необходима регистрация, а след пробния период и заплащане. Цената започва от 99,95 долара на месец, но напълно си струва, ако искате да правите качествено проучване за ключови думи.

Оценяване на ключовите думи и сравнение с конкуренцията

Когато вече сме подбрали подходящи фрази, трябва и да ги оценим по някакъв начин. На това ще обърнем внимание сега.

MozBar

Това е най-разпространеният инструмент за SEO анализ и сравнение с конкуренцията. С него получавате незабавен поглед върху ключови показатели.Трябва само да го инсталирате като обикновена приставка и да го включите при анализ на конкретна страница. Виждате и директно при търсене в Гугъл основни SEO параметри до всеки резултат. MozBarдава информация за meta описания и тагове, авторитет на страниците, оценка на спам, степен на защита и много други.

Page Authority

Page Authority най-общо показва колко добре се класира една страница в резултатите на Гугъл. Възприемайте показателя просто като число, с което можете да сравнявате различните страници, включително своите и тези на конкурентите. За да го повишите, е необходимо:

 • Да създавате висококачествено съдържание на страницата
 • Да я оптимизирате и да я направите удобна за потребителите
 • Да добавите вътрешни връзки от и към страницата
 • Да се сдобиете и с авторитетни външни препратки към нея
 • Да се отървете от нискокачествените входящи връзки към страницата.

Рефериращи домейни

Това са домейните, на които се намират входящи връзки към вашия сайт. След Penguin алгоритъма на Гугъл вече се взима предвид броят на тези домейни, отколкото на общия брой връзки към сайта с цел ограничаване на спама. Важно е да обръщате внимание иа тези домейни и да сте сигурни, че те са достатъчно авторитетни. Забравете купуването на линкове или публикуването на голям брой връзки в спам директории. Стремете се да увеличите броя на уникалните рефериращи домейни, а не само този на входящите връзки.

Авторитет на домейна и присъствие на бранда

Тези две понятия са взаимно свързани, въпреки че се различават като същност. Авторитетът на домейна е показател, изчисляван от Moz, който е подобен на Page Authority, но се отнася за целия домейн, а не само за една страница. Присъствието на бранда, от своя страна, измерва месечния обем на търсене по името на бранда.

Важно е да се класирате добре по бранд думичките си, за да имате висок DA.Той пък води до по-добра репутация на сайта и по-високо класиране като цяло. Накратко казано, за да подобрите този показател на сайта си, е необходимо редовно да почиствате вредните линкове, да се стремите да печелите такива от авторитетни сайтове (с висок DA) и да се стараетедаподобрявате съдържанието си, неговата релевантност и полезност.

Оценка на количеството и качеството на линковете с Ahrefs

Ще получите безценна информация, ако решите да проверите как вашите конкуренти успяват да се класират високо в Гугъл по определени фрази. За целта можете да използвате Ahrefs. Стъпките са следните:

 • Потърсете ключовата фраза в Гугъл и копирайте URL адреса на един от конкурентите ви, класирани на първа страница.
 • Поставете адреса в търсачката на Ahrefs
 • Кликнете върху менюто Backlinks
 • Обърнете внимание на първите 20 линка, водещи към сайта на конкурента ви

Ако мнозинството от тях са някакви спам сайтове, нискокачествени директории и други подобни, със сигурност съвсем скоро вашият конкурент ще изчезне от първата страница на Гугъл.В случай, обаче, че в това портфолио видите много големи и авторитетни сайтове, които съдържат линкове към конкурентния ви сайт, със сигурност ще трябва да се потрудите, за да го настигнете. Като начало, можете и вие да опитате да получите препратка от същите места.

Качество на съдържанието

Вече няколко пъти го споменахме, но все не ни се вижда достатъчно. Затова ще повторим още веднъж – високото качество на съдържанието е гаранция за по-високо класране в Гугъл. За да достигнете до първа страница, ще трябва да предложите нещо по-добро от съдържанието на конкурентите си, които вече са там. Лесно можете да оцените тяхното – просто го разгледайте. Опитайте се да разберете какво правят те, което вие пропускате, и да ги настигнете по качество и релевантност.

Споделяне в социалните мрежи

Високото класиране в търсачките силно зависи и от този фактор – интересът към съдържанието в социалните мрежи. Колкото повече хора го харесват и споделят там, толкова по-популярно е то, а това се оценява от Гугъл. Водещите сайтове по определена ключова фраза най-вероятно разполагат с такова съдържание и за вас е важно да разберете как успяват да го популяризират във Фейсбук и в останалите социални медии.

Ако се опитвате да се класирате по конкурентна ключова дума, ще трябва да победите конкуренцията и на тези места. Използвайте инструмент като SharedCount. С него ще видите какво се случва със съдъжанието на конкурентите в социалните мрежи. Можете да се възползвате от добри практики, които те използват, или да откриете възможности за атака, ако някой от тях е пренебрегнал значението на социалните медии.

On-page SEO

Всичките ви усилия ще са напразни, ако не сте оптимизирали добре собствените си страници. Затова е хубаво да ги анализирате с инструменти като тези на Moz. Хвърляйте поглед и на конкурентните страници, за да видите дали не пропускате нещо или още по-добре – дали те не са пропуснали нещо, което вие вече сте направили.

Заключение

Проучването за ключови думи е най-добрият начин да разберете от какво се нуждае аудиторията ви и да й го предоставите. Оптимизацията и рекламирането без предварително проучване само ще изхабят вашите ресурси, без да постигнете желаните резултати.

Следвайте всички тези съвети и техники, за да подберете добре ключовите фрази, по които искате да се класирате, и да достигнете високи позиции в Гугъл. Никога не забравяйте, че правите всичко за хората – алгоритмите на търсачките също следват тяхното поведение. Струва си и да инвестирате в някой по-напреднал инструмент за анализ, за да постигнете възможно най-добри резултати.

Ще се радваме и, ако споделите по какъв начин проучвате ключовите си фрази и, изобщо, всичко от опита ви, свързано с тази тема.

Вашият коментар