5/5 (1) В света на маркетинга винаги изглежда сякаш изникват нови и нови инструменти, съвети и тактики, които да бъдат преоткрити и използвани в стратегията, която следва всеки от нас. Би било добре, ако успяваме по някакъв начин да ги различаваме и лесно да преценяме кои биха ни свършили добра работа и с кои няма смисъл да си губим времето.

За щастие, попаднахме на този чудесен списък, който с радост ще споделим с вас. Той съдържа 58 чудесни маркетингови инструмента, разделени на отделни секции, свързани с различен вид задачи.

Заповядайте!

Автоматизация

Всеки, който се занимава с маркетинг, си мечтае за възможно най-пълна автоматизация на процесите. Звучи страхотно да можем с няколко клика да пращаме имейл маркетинг, да публикуваме в социалните мрежи и да следваме изградения си план.

IFTTT (IF This Then That) е услуга, базирана на съвсем елементарно програмиране. Създават се определени условия, които се задействат от най-различни външни приложения. В това число влизат Gmail, Google Drive, Facebook, Twitter и много други.

Приключване на сделки и проследяване на взаимоотношения

Основната цел на всеки от вас е да продаде своя продук, а не да си губи времео с таблици, данни, отчети и други подобни глупости. Затова е изключително важно да разполагате с подходяща CRM система.

HubSpot CRM е страхотен напълно безплатен инструмент, който е изключително лесен за използване и автоматизира всички процеси, с които мразим да се занимаваме.

Работа в екип

Случва се във всеки маркетинг екип – постепенно се сдобивате с огромен куп от информация и файлове, без да разполагате с подходящо място да я съхранявате. Именно за това ви е нужен инструмент, с който да подреждате добре работатаси.

Dropbox е перфектното приложение, с което да държите под контрол файловете си. Това е базирана на облак услуга и дава достъп на всеки член от екипа ви до общата информация от различни места.

Други инструменти за работа в екип:

 • Google Drive
 • Box
 • Trello

Създаване на съдържание

За тази цел може би има най-много налични инструменти и приложения, които улесняват създаването на текстове, картинки, инфографики, видеа и други материали.

Един от тях, който се харесва страшно много на маркетинг специалистите, е Adobe Spark. Това е система от общо три уеб или мобилни приложения – Spark Page, Spark Post и Spark Video – и ви дава възможност с лекота да правите най-различни графики, видеа или уеб страници. Не ви трябват никакви програмистки или уеб дизайн познания. А на всичкото отгоре цялото това богатство е напълно безплатно!

Други инструменти за създаване на съдържание:

 • Venngage
 • Piktochart
 • Canva
 • Recordit
 • Kap
 • Adobe Color CC

Видео

Ако през 2017-та все още не сте започнали активно да използвате видеото, значи доста сте закъснели. А пък ако правите видеа, най-вероятно ги качвате в YouTube или ги вграждате чрез YouTube плъгин в сайта си. Досещате ли се, обаче, колко често по този начин вашите потребителите гледат чужди реклами на собствената ви страница и най-вероятно я напускат, за да видят конкурентна?

За да избегнете подобно нещо, бихте могли да използвате платформата Wistia. С нея също  можете да хоствате видеа, само че без никакви реклами. Приложението предлага удобен за използвне плейър и бързо зареждане. Налични са и много данни и показатели за анализ на ефективността на видеата, така че да ги използвате още по-ефективно.

Готови ли сте да го направите?

Други видео инструменти:

 • Vidyard
 • Vimeo
 • Youtube

Разпространяване на съдържание и популяризиране на бранда

Възприемаме го за даденост, но това всъщност е кралят на съдържанието в интернет и неговото разпространяване:

Да, знаем, че Гугъл не е впечатляващ инструмент, с който да преобърнете изцяло маркетинговата си стратегия, но просто няма как да не го споменем. Дори ще се спрем  и на друга по-различна търсеща машина под шапката на Гугъл, която е особено ефективна за разпространяване на видео съдържание и популяризиране на бранда – YouTube.

Оптимизацията отдавна се прави не само в Гугъл, а и в YouTube, като, разбира се, не бива да пренебрегваме оптимизирането и на традиционното текстово съдържание. Възприемайте YouTube не само като място, където да публикувате клипчета, а и като мрежа и търсеща машина за популяризация.

Други канали за промотиране на бранда:

Обучение

Най-голямото предизвикателство за маркетинг специалистите е нуждата от постоянно обучение и научаване на последните тенденции в бранша. Всичко се променя толкова динамично, че не можем да си позволим да изоставаме.

Затова ни трябва добре подреден и актуален източник на информация и материали за обучение като HubSpot Academy. Тук ще откриете последните добри практики в маркетинга, отговорите на въпросите, които ви мъчат, ще се сертифицирате официално в определени области или ще си припомните неща, които сте позабравили.

Други източници на материали за обучение и информация:

 • Lynda.com
 • Udemy
 • Codeacademy
 • Skillshare
 • General Assembly

Увеличение на конверсиите

Най-вероятно целта на всеки на маркетинговата стратегия, изградена от всеки от нас, е да материализира усилията ни в повече клиенти и продажби.

Благодарение на удобния си drag-and-drop интерфейс Unbounce ви позволява бързо и лесно да изградите добре оптимизирани и за мобилни устройства целеви страници. Инструментът е добре интегриран с множество CMS платформи и приложения.

С помощта на Unbounce Convertables пък сте способни да сложите най-различни call-to-action бутони на всяка страница. Можете да задавате специфични правила и условия на задействане на оферти и бутони за покупка, както и да следите пред кого те са били показвани и до какви конверсии са довели.

Други инструменти за конверсии:

 • HubSpot Marketing Free
 • HubSpot Landing Pages tool
 • Hotjar
 • Optimizely
 • Leadpages

Маркетинг на събития

Необходим ви е наистина ефикасен маркетингов инструмент за промотиране на всякакви събития като конференции, презентации или други видове представяния на компанията. Срещите лице в лице са най-добрият начин за комуникация с клиентите и популяризиране на бранда.

Eventbrite е лесен за използване инструмент, който много специалисти използват както за управление на организацията на събития, така и за цялостната им промоция. С приложението можете да си създадете специална целева страница, където да се състои процесът по записване и плащане. Освен това, инструментът е абсолютно безплатен за организиране и промотиране на безплатни събития.

Други инструменти за маркетинг на събития:

 • Picatic
 • Facebook
 • AddEvent

Забавни и иновативни инструменти

За да сте успешни в маркетинга, обикновено не са достатъчни стандартните инструменти, които се използват от всеки. По някое време омръзват както на вас, така и на потребителите.

Най-вероятно често използвате различни форми за попълване от клиентите. Еднообразните видове от тях, обаче, не са достатъчно ефективни и нямат кой знае какъв стимулиращ ефект.

Typeform е инструментът, който ви трябва, ако искате да взаимодействате с хората по изцяло нов начин и да им предоставите хубаво изживяване. Това нее просто поредната приставка за създаване на анкети. С Typeform сте способни да измислите всевъзможни интерактивни и интересни начини за комуникация с потребителите. Можете да го използвате за разчупено анкетно съдържание, лийд форми, въпросници, дори и за цяло събитие.

Други забавни инструменти, които си струва да пробвате:

 • Giphy
 • To.Doist

Инструменти за следене на най-актуалните новини от бранша

Не си мислете, че с помощта на тази статия ще сложите край на вечното търсене и четене на нови маркетингови материали. Със сигурност, обаче, ще бъдете сериозно улеснени.

Product Hunt е задължителен инструмент за всеки маркетинг специалист, който желае да е в час с последните тенденции в бранша и да намира нови и нови канали за промотиране и реклама. Приложението всекидневно обновява потока от информация с последните маркетингови инструменти и позволява на потребителите сами да оценят кои са най-добрите. Съвет от нас: регистрирайте се за Product Hunt и направете сайта начална страница в браузъра си. Така няма да пропуснете нищо важно.

Други източници на новини и приложения:

 • Flipboard
 • Pocket
 • Всички места, които вече следите

Инструменти за получаване на последователии потребителски данни

Ако целите да предизвикате повече търсене на своите продукти, то най-вероятно микроцелите ви са свързани с превръщане на анонимните потребители в регистрирани акаунти с имейл с цел последваща реклама или научаване на конкретните интереси на потенциалните ви клиенти. За да изпълните тези цели, ще ви трябва нещо повече от добре организирани целеви страници.

HubSpot Marketing Free е един от най-елементарните начини да получите данните, които ви касаят – имейл адрес, демографски характеристики, интереси, предишни посетени страници от потребителя и още. Веднага ще разберете кога някой е разгледал ваша оферта или е проверил цената на продуктите ви. Това е моментът за действие. Благодарение на показателите за анализ, предоставяни от инструмента, пък ще знаете какво работи и какво не.

Създаване на взаимоотношения

Инструментите и начините за взаимодействие и създаване на взаимоотношения с потребителите са най-различни и постоянно се изменят. Някои от тях са традиционни като имейл маркетингът, например, но други като съдържанието и позиционирането на материалите се променят с времето. Най-лесно би било да ви предложим някои приложения за автоматизация на стандартните процеси, но по-полезно е да научите нещо иновативно и наистина ефикасно.

Като Vidyard, например. Това е страхотен инструмент за създаване на видео съдържание, с което да придвижите потребителите надолу по фунията на продажбите и да подсилите връзката си с тях. Най-хубавата характеристика на приложеието е разнообразието от способи, с които да направите съдържанието си уникално и запомнящо се.

Vidyard e отлична платформа за всеки маркетинг специалист, който е решил да обърне внимание на видео материалите и да ги включи активно в стратегията си. Имате огромен избор от опции – от възможността за предаване на живо до безплатния инструмент Viewedit.

Инструменти за интернет реклама

Ако активно рекламирате в интернет чрез PPC на няколко различни платформи, най-вероятно срещате затруднения да управлявате едновременно всичките си реклами. Освен това е необходимо да следите представянето им, да правите отчети и да ги анализирате. Доста тежка работа.

AdStage ви спестява всички тези главоболия, като представя централизирани отчети за всички ваши реклами от всички платформи. Приложениеви помага да автоматизирате, създавате и управлявате разнообразни кампании и да получавате ясни и подробни отчети за резултатите от тях.

Други инструменти за онлайн реклама:

 • HubSpot Ads Add-On
 • Perfect Audience
 • Google Adwords
 • Facebook
 • LinkedIn
 • Adroll

Управление на проекти

Едно е да управляваш файловете си, но как е възможно човек да се оправи едновременно с всички компоненти от маркетинговата си стратегия? Налични са много инструменти за управление на проекти, но един от тях особено се отличава с броя на своите функционалности и най-вече с БЕЗПЛАТНАТА си цена!

Trello е чудесен инструмент за сравнително малки екипи или индивидуални уеб мастъри. Приложението е със супер удобен и атрактивен интерфейс и позволява създаване на списъци със задачи, поставяне на крайни срокове, създаване на различни екипи, качване и съхраняване на изображения и файлове и много други неща. Така постоянно можете да следите всички свои проекти и техния прогрес.

Други инструменти за управление на проекти:

 • HubSpot Projects Tool (one of many tools in the HubSpot Marketing Platform)
 • JIRA
 • Asana

Оптимизация за търсачки

Всеки, който се занимава с маркетинг, се нуждае от качествен инструмент за създаване на съдържание, с който то да бъде оптимизирано по ключови думи, правилно структурирано и подобряващо позициите на страницата в търсачките.

OnPage.org е чудесен вариант за ефикасна SEO, коато носи високи резултати.

Други SEO инструменти:

 • HubSpot Content Strategy Tool
 • Google Analytics / Keyword Tool
 • Keywords Everywhere Chrome Extension
 • SEMrush
 • Moz

Социални мрежи

За хората, които се занимават със социални мрежи, е от изключително значение графикът на публикуване и ефективността на постовете. Освен максимален брой социални сигнали и конверсии, правилно изградената стратегия в социалните мрежи носи и безценна аналитична информация.

С помощта на Iconosquare брандът може да бъде популяризиран изключително лесно в Instagram, като се получават и елементарни за разбиране аналитични данни.Във втората по големина социална мрежа невинаги се разбира кое работи и кое не, но Iconosquare оптимизира перфектно представянето на бранда в нея.

Други инструменти за социални мрежи:

 • HubSpot Social Inbox
 • Buffer
 • Hootsuite
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin

Комуникация в екипа

Как си представяте един работен ден, в който не можете да комуникирате с колегите си? Вероятно доста мрачен и непродуктивен. В маркетинга общуването е неизменна част от всеки процес, затова е важно то да протича както трябва. Именно поради тази причина няма как да не споменем следващото приложение.

Slack е страхотен инструмент за общуване, който дава възможност за свободен чат между колеги и интеграция с всички останали ежедневни приложения, които ползвате в екипа, като Trello, Gmail, Giphy и много други. Можете да създадете групови канали или просто да си пишете с някой колега. Така работата преминава приятно и много по-ефикасно.

Оптимизация на уебсайта

При онлайн маркетинга обикновено се опитваме да разберем какво правят хората, когато попаднат в сайта ни, какво привлича вниманието им и кои страници посещават най-често. Фокусът ни е основно върху това да накараме потребителите да посетят сайта, но е също толкова важно да знаем какви действия извършват в него и как се чувстват.

Hotjar представлява един нов и лесен начин, по който да получим тази информация. Инструментът показва по интересен и разбираем визуален начин местата от сайта, където хората кликват и скролват най-много. С негова помощ можем да направим нужните промени, за да подобрим потребителското преживяване и да увеличим конверсиите си.

Други инструменти за оптимизация на уебсайтове:

 • HubSpot Website Platform
 • Optimizely
 • Unbounce

 

Статията е преведена от този източник. Внимавайте с използването на инструментариума по-горе. Ако желаете можем да добавим и други полезни инструменти, които вие ползвате 🙂

Вашият коментар