vatreshen-linkbuilding

Вътрешният линкбилдинг вероятно е едно от нещата, които не правите или на които не обръщате достатъчно голямо внимание. Всъщност, обаче, това е една от важните стъпки за оптимизацията на сайта и ви гарантираме, че всички страници, които се класират по-високо от вас в търсачките, не пренебрегват този SEO компонент.

Не бива да го правите и вие поради няколко причини. Първо, усилията са нищожни, второ, резултатите са страхотни и, трето – почти невъзможно е да оплескате нещата и да бъдете наказани от Гугъл. В тази статия ще ви покажем как се прави вътрешен линкбилдинг така, че да подобри позициите на сайта ви.

Какво представлява вътрешният линкбилдинг?

Най-напред би било добре да разграничим двата вида връзки – вътрешни и външни. Най-лесно ще стане с два примера. Единият от линковете по-долу е външен и води до препоръчан от автора SEO инструмент, а другият е вътрешен и насочва потребителя към друга публикация в блога.

vidove-linkove

Както виждате, вътрешният линк препраща към страница на същия сайт/домейн, а външният – към чужд сайт.

Доста простичко, нали така? И двата вида връзки са важни, но сега ще се спрем повече на значението на вътрешните линкове. Те са необходими, защото…

  • Помагат на Гугъл да открие по-лесно новото ви съдържание.

Може би сте наясно как Гугъл намира и индексира съдържанието в интернет. Общо взето, много на брой роботчета обхождат всички страници в уеб пространството и се опитват да ги разчетат.

Една проста проверка на нашия блог показва, че всичко би трябвало да е индексирано в момента.

Тъй като познаваме добре сайта си, виждаме, че бройката на индексираните страници по всяка вероятност е равна на общия брой страници в блога ни. Това, обаче, не означава на всяка цена, че цялото съдържание е прочетено от Гугъл.

То може постоянно да се изменя и търсачката не би могла моментално да осъзнае всяка промяна. Ето тук идва важната роля на вътрешните връзки. Гугъл разчита на тях, за да разбере кога е публикувано нещо ново. Ние, например, слагаме линк към новите си публикации в началната си страница.

Тъй като тя вече е индексирана, търсачката веднага разбира, когато се появи нов линк и роботите го обхождат максимално бързо. Повечето платформи за създаване на сайтове автоматично правят такива връзки, но невинаги ги слагат на подходящо място, затова е необходимо да си поиграете с тази настройка.

  • Вътрешните връзки помагат на Гугъл да разбере и класира добре вашите страници.

Малко са сигурните неща относно алгоритмите на Гугъл, но безспорен и потвърден от търсачката факт е, че наличието на вътрешни връзки към страниците е сред водещите критерии за тяхното класиране в резултатите. Нещо повече – колкото повече са тези линкове към конкретна страница, толкова по-високо е мнението на Гугъл за нея. Щом авторът я е сметнал за важна, значи и потребителите биха я оценили по подобен начин. Така прехвърляте и част от авторитета на другите си страници.

Друг важен компонент от вътрешните връзки е anchor текстът. Това са думичките, под които е скрит самият линк. Думичките, които са оцветени в синьо, подсказват на Гугъл за какво се отнася страницата. Алгоритъмът на търсачката по принцип наказва за прекалена манипулация на този текст, но при вътрешният линкбилдинг няма проблем.

  • Вътрешните връзки ви носят повече пари.

Тези връзки не се правят само заради търсачките и техните алгоритми. С тяхна помощ можете да направлявате и посетителите на сайта и да ги насочвате там, където искате да отидат. Едни от най-важните вътрешни връзки в сайта ви са тези в главното меню.

Освен тях, важно е да имате и подходящи вътрешни линкове в текстовите си публикации. По този начин потребителите няма да се ограничат до прочитането на един материал, а ще разгледат повече места в сайта ви, което увеличава вероятността да извършат действие, с което да ви донесат пари – или поне ще спечелите повече от реклама.

С вътрешни линкове можете да:

  • Насочвате хората към страници, от чиито трафик печелите;
  • Насочвате хората към страници с рекламни или афилиейт връзки,
  • Насочвате хората към страници с подходящи за тях покупки или услуги.

Освен всичко това, вътрешните връзки със сигурност ще намалят и степента на отпадане на вашите страници. Хората ще се задържат повече време в сайта ви, а това неминуемо ще ви донесе не само по-добри позиции в търсачките, а и повече приходи.

3 стратегии за вътрешен линкбилдинг, които можете да изпробвате моментално

Стига сме говорили, вече всеки би трябвало да е разбрал значението на вътрешните връзки. Сега ще ви покажем как се прави този вид линкбилдинг и как се постигат добри резултати с негова помощ.

Започваме с първата стратегия.

Бързата работа – успех за майстора

Максимата „времето е пари“ важи в изключително висока степен за SEO. Колкото по-дълго се мъчим върху конкретна задача, толкова по-малко време ни остава да поработим върху друг важен компонент от оптимизацията.

Ето защо ще ви покажем супер бърза техника за вътрешен линкбилдинг, която води до страхотни резултати. Необходими са ви само три стъпки:

  1. Списък с URL адреси и главни ключови думи за таргетиране.
  2. LSI фразите за всяка от тези думи.
  3. Магията на SEO Auto Linker, с който за секунди правите вътрешни връзки на стратегически места в сайта.

Можете да си копирате тази таблица, за да ви бъде максимално лесно.

Само една забележка – тази техника работи най-добре за сайтове, базирани на WordPress.

Ето и малко повече подробности:

Стъпка 1: Създайте си списък с URL адреси и главните ключови думи, свързани с тях

Ако сте сред машините, които вече си имат готов такъв списък, поставете информацията в първия лист от таблицата и направо преминете към Стъпка 2.

В случай че не сте такива щастливци, ще трябва да се потрудите с помощта на SEMRush или URL Profiler. И двата инструмента имат безплатни пробни версии.

Първо ви е необходим списъкът с URL адреси от сайта ви. Той се взима много лесно от картата на сайта, стига да имате такава (би трябвало!).

Ако все пак не разполагате с карта на сайта, бихте могли да си съберете необходимия списък с помощта на Гугъл. Потърсете следното:

site:вашиясайт.com

Това ще ви покаже списък с всички индексирани страници от сайта ви. Препоръчително е да зададете броя резултати на страница на 100 като настройка на търсенето. След това с помощта на безплатния Chrome bookmarklet издърпайте наведнъж всички 100 резултата от страницата.

Поставете целия списък в първата колона в таблицата.

След това остава да откриете главните ключови думи, по които се класира всяка страница, чрез SEMrush или URL Profiler. Ето как става:

SEMrush

Отидете на URL report (под Organic Research) в SEMrush и поставете първия URL адрес. След като натиснете търсене, ще видите списък с органичните думи, по които се класира страницата, който можете да изтеглите.

Отворете файла в Excel и копирайте адресите в този безплатен инструмент. Това ще превърне набутаните в една колона ключови думи в добре подреден и отделен със запетаи списък. Полученото вече можете да копирате във втората колона  с главни ключови фрази на своята таблица.

Направете същото за всеки URL адрес от сайта ви.

URL Profiler

Инструментът се свързва с Google Search Console и извлича фразите, по които сайтът ви се класира. За да постигнете това, първо поставете списъка си с URL адреси в URL Profiler и отбележете отметка на Search Analytics. Преди това е необходимо да сте свързали инструмента с Google Search Console – това се прави от менюто Accounts. След това натискате Run Profiler и получавате файл с URL адресите и ключовите думи, по които се класират, разделени в различни колони. За да ги превърнете в списък със запетаи, можете да използвате формулата CONCATENATE в Excel.

Стъпка 2: Открийте LSI фразите за главните си ключови думи

Всъщност LSI е засуканият термин, за да кажем свързани ключови думи. Например,свързани думи за фразата „съвети за дигитален маркетинг“ биха могли да бъдат „онлайн маркетинг“ или „дигитален маркетинг наръчник“.

След като вече имате списък с главните ключови фрази, по които се класирате, не е никак трудно да добавите и други, свързани с тях. Започнете с брейнсторминг. Допълнете списъка с всички допълнителни думи, които се сетите. Когато изчерпате идеите си, продължете с…

Google

Вземете една от главните ключови фрази и я потърсете в Гугъл.

Идете в долната част на страницата и ще видите списък със свързани търсения.

Добавете в списъка си всички думи, които намерите за релевантни. Направете същото и за останалите си фрази и URL адреси.

Намиране на свързани ключови думи с LSIGraph.com

Посетете LSIGraph.com и поставете избрана фраза от вашия списък.

Кликнете Generate и ще получите списък с предложения за свързани думи. Добавете тези, които ви харесват.

Стъпка 3: Добавете фразите към сайта си с помощта на SEO Auto Linker

Спокойно, трудното мина. Оттук нататък почти всичко е в ръцете на SEO Auto Linker. Инсталирайте добавката в WordPress панела, след това отидете в нейното меню и кликнете върху Add New Link. Сега се върнете в Google таблицата си и изберете втория лист For WP.

Тук таблицата автоматично извлича всички ключови фрази за конкретния URL адрес в добре подреден списък, който е готов за използване в WordPress. Копирайте URL адреса и получените думи срещу него във втория лист и ги поставете в SEO Auto Linker. След като запазите, инструментът автоматично ще преглежда страниците ви за някои от ключовите фрази и сам ще вмъква вътрешна връзка с подходящ anchor текст на подходящо място. Добре е да ограничите броя на тези връзки на страница до 1-2, за да не прекалявате.

По-бавният ръчен (но по-добър) вариант на същото упражнение

Ако оставите нещата в ръцете на SEO Auto Linker, нямате контрол върху работата, която върши инструментът. Затова е по-добре, ако имате възможност, ръчно да се заемете с вътрешен линкбилдинг.

Процесът по намиране на URL адреси и ключови думи за тях остава същият. След това използвайте Гугъл търсене от типа:

Site:вашиятсайт.com „ключова фраза“

КАРТИНКИ – С ИЗБРАНИЯ ОТ ТЕБ ДОМЕЙН

Това търсене ви показва страниците на същия домейн, които са подходящо място за поставяне на вътрешни връзки към съответното съдържание. Можете да направите това за всеки URL адрес, както и когато публикувате нещо ново.

Бонус съвет: Мощно побутване на страница

Ако някоя от страниците в сайта ви е много назад в резултатите от търсене, а искате тя да заема челни места, бихте могли да я побутнете много мощно само с помощта на собствения си сайт. За целта трябва да идентифицирате кои са най-силните страници в него – направете го с помощта на Ahrefs – Pages – Best by links. След това сложете в тях вътрешни линкове към слабата страница и изчакайте положителните резултати! Само не забравяйте да използвате различен anchor текст при всяка такава вътрешна връзка.

Накратко

Вътрешният линкбилдинг е изключително силен инструмент, затова не си позволявайте да го пренебрегвате. Освен това, за разлика от традиционното изграждане на външни връзки, тук имате пълен контрол и почти никакъв риск от наказания от Гугъл. Освен всичко друго, целият процес не би ви отнел повече от няколко часа, особено когато е автоматизиран с подобни на горепоказаната табличка.

Така че запретвайте ръкави и не забравяйте да се похвалите какво сте направили и какви резултати сте постигнали!

Вашият коментар