Как работи, как влияе на SEO и как се отразява на позициите ни?

Колкото по-персонализирано става търсенето в Гугъл, толкова по-сложно става за SEO експертите да оценят резултатите си. Вече е си е същинско предизвикателство да се следят трафик позициите – един от ключовите SEO индикатори – заради влиянието на всички видове фактори като местоположение, предишни търсения, история в браузъра и други подобни.

Освен че е трудно да се изведат точни резултати, множеството персонални фактори при търсенето биха могли да доведат и до сериозни изкривявания, които сме пропуснали да вземем предвид. Ами ако това доведе до грешни решение заради грешна информация?

В тази статия ще разгледаме различните начини, по които Гугъл персонализира търсенето и влиянието им върху SEO. Ще ви покажем как да избегнете срив в позииите си заради тези фактори, но преди това ще изясним какво представлява персонализираното търсене.

Какво е персонализирано търсене?

Резултатите, извеждани след такова търсене, се генерират не само според традиционните фактори за позициониране (качество на страниците, авторитет на домейна и т.н.), а и според информация за конкретния потребител, събрана от търсачката – местоположение, демографски данни, интереси и други. Целта е показването на по-релевантни за търсещия резултати.

Всички водещи търсещи машини прилагат този нов метод на търсене, но при Гугъл това се случва най-активно. Още през 2011 беше доказано, че повече от 50% от търсенията в най-голямата търсачка са персонализирани,а оттогава този показател със сигурност е скочил сериозно.

Кои са най-персонализиращите фактори?

 • Местоположение

Не е никак изненадващо, че Гугъл знае настоящето ни местоположение и използва тази информация при търсене. По-впечатляваща е точността, с която търсачката разбира къде се намираме, при това не само при търсене от мобилни устройства. IP адресът на връзката от настолен компютър също се използва за получаване на тази информация.

Как действа:

Бизнеси и места, които се намират по-близо до потребителя, се показват по-високо в резултатите от търсене.

Проблемът за SEO:

Тъй като резултатите силно зависят от мястото, откъдето е отправено търсенето, проследяването им става много по-сложно.

Решението:

Идентифицирайте местоположенията, към които главно сте се насочили, и настройте инструмента си за проследяване на резултатите от трафика, така че да ги раздели на групи.

С помощта на Rank Tracker можете да създадете колкото пожелаете таргет групи. Ето как:

 • Първо инсталирайте безплатната версия на приложението, ако го нямате.
 • Създайте проект за сайта си, като въведете основните ключови думи, по които таргетирате.
 • Отидете на Preferences > Preferred Search Engines и изберете Add Custom link за Гугъл, като посочите изрично държавата, за която става въпрос.
 • В изскочилия прозорец Advanced Settings въведете в полето Preferred Location името на града, областта или точния адрес, където таргетирате. След като запазите настройката ще бъде създадена карта около това място.
 • Сложете наименование на локалната настройка.
 • Върнете се в основното меню и кликнете с десен бутон на произволна колона, за да можете да я редактирате. Добавете новосъздадената от вас търсеща машина и проверете позициите си.
 • Направете същото за всички местоположения, които желаете.

 

 • Хронология на търсене

Предишните ви търсения, сайтовете, които сте посетили, и резултатите в Гугъл, който сте кликнали, влияят на бъдещите показвани резултати от търсачките.

Как работи:

Гугъл създава персонализиран профил на всеки потребител според собствената му хронология на търсене и посещения, както и кликвания в Гугъл. След това извежда резултати на база на събраните данни за неговите интереси.

Какъв е проблемът за SEO:

Първо, все по-трудна става проверката на позициите чрез браузър. Освен това, получава се така, че когато някой кликне върху резултат на ваш конкурент, в бъдеще неговият сайт ще се показва преди вашия, дори и позициите на вашите страници да са по-високи.

Много хора се чудят защо в браузъра виждат сайта си на по-високи позиции, отколкото в инструменти като Rank Tracker. Това се случва, именно защото те използват същия браузър по принцип и чество влизат в сайта си, което вдига позициите му само за тях.

Същият е ефектът и за потребителите и конкурентните сайтове – когато са кликвали върху тях, те започват да им се показват в резултатите от търсене все по-често и по-високо. Това не е чак толкова лошо, тъй като, ако успеете да издигнете сайта си достатъчно високо в търсачката, хората ще кликват повече върху него  и ще се облагодетелствате от същия ефект.

Решението:

Научете се как да изчиствате резултатите за позициите на сайта в търсачките в собствените си браузъри от персонализиране и не спирайте да се борите за челните позиции.

Ако използвате Rank Tracker, позициите ви там ще бъдат изчистени от персонализиране, така че няма нужда от допълнителни настройки. За да видите правилните си позиции и в браузъра, просто използвайте неговия инкогнито режим. Не забравяйте, че местоположението продължава да влияе и там.

Персонализирането на база хронология на търсене и посещение не е задължително да работи срещу вас. Просто не спирайте да следвате главната си цел – челни места в търсещите машини по основните ключови думи, по които таргетирате. Така, щом се изкачите достатъчно високо, повечето кликвания и посещения на сайта ви ще доведат до положителен ефект от този вид персонализация на търсенето.

 • Социални мрежи

Когато създавате свой личен профил в Гугъл+, предоставяте на търсачката голямо количество демографска информация, както и данни за вашите интереси. Тя се използва, за да стане търсенето ви още по-персонализирано според вашите собствени характеристики.

Как работи?

Гугъл по всяка вероятност ще добави публикации в социалните мрежи от ваши приятели в резултатите от търсенето ви, ще ги избута по-високо и ще се опита да свърже това, което показва в резулатите, с вашия собствен профил.

Ако търсите, докато сте логнати в Гугъл+ акаунта си, със сигурност част от първата страница с резултатите ще са публикации на вашия приятели.

Какъв е проблемът за SEO:

Персонализираните резултати от социалните мрежи избутват надолу обикновените органични резултати, което затруднява по-високото класиране.

Както и останалите аспекти от персонализацията, и този спира органичните резултати да се изкачат достатъчно високо в търсещите машини.

Решението:

Насочете усилията си към социалните мрежи, за да бъдете по-забелязвани в търсачките.

Социалните мрежи и тяхното влияние върху персонализираното търсене са не само пречка, но и голяма възможност. Ако публикувате в тях, и най-вече в Гугъл+, качествено съдържание, което получи множество реакции, споделяния и популярност, и продължавате да работите по този начин в дългосрочен период, ще бъдете възнаградени с по-високи позиции дори и при силно персонализирано търсене.

Запомнете, че хората, които са ви последвали в Гугъл+, ще виждат вашите публикации с голямо предимство, както и тези, които не са ви последвали директно, но са последователи на вашите последователи. Тоа означава, да се стремите да се сприятелявате с влиятелни личности в социалните мрежи.

 • Устройство

Разликата между резултатите от търсене от настолни и мобилни устройства стана толкова голяма през изминалата година, че спокойно можем да третираме мобилната версия на Гугъл като отделна търсачка със свои собствени фактори за класиране.

Как работи?

Страниците се класират по различен начин в зависимост от устройството, с което се търси, а самите заявки също се тълкуват различно.

Една от най-сериозните разлики в двата алгоритъма е значението на мобилната използваемост на сайтовете. Недостатъчно добре оптимизираните за мобилни устройства страници вече са тотално премахнати (или избутани много назад) от резултатите при търсене от телефони и таблети.

Тъй като вече половината търсения се извършват през мобилно устройство, а Гугъл коригира алгоритмите си в полза на смартфоните, необходимо е да влагате поне толкова усилия в мобилна оптимизация, колкото и в настолна, ако не и повече.

Какъв е проблемът за SEO?

Мобилната версия на Гугъл се превърна в отделна търсачка със собствени характеристики за оптимизация и анализ на резултати.

Мобилните версии на търсачките използват съвсем различни алгоритми, за да класират резултатите от търсене. Ето защо трябва да следите резултатите си на мобилни устройства и тези на настолни компютри отделно.

Решението:

Анализирайте поотделно мобилните и настолните търсения и оптимизирайте повече за мобилни устройства.

За да разделите резултатите от двата вида търсачки, е достатъчно в Rank Tracker да добавите мобилната версия на Гугъл, например, като отделно анализирана търсеща машина. Прави се, като отидете на Preferred Search Engines в избрания проект и кликнете върху „+“ бутончето до мобилната версия на търсачката.

Не подценявайте и мобилната оптимизация, увеличете усилията си в тази насока, за да не изгубите голямото количество трафик от телефони и таблети.

 • Други продукти на Гугъл, които използвате.

В много случаи Гугъл се опитва да предостави на потребителя максимално много информация и възможности директно в резултатите от търсене, така че да не се налага да посещава никакви други сайтове. За да бъдат максимално персонализирани тези допълнителни резултати, търсачката използва информация от други продукти на Гугъл, които използвайте – Gmail, календар, карти и т.н.

Можете да питате Гугъл не само за някаква външна информация, а и за вашите собствени планове – например, кога ви е полетът и кой хотел сте резервирали, ако сте използвали Гугъл за целта.

Тези допълнителни екстри засега не влияят особено значително върху SEO, но все пак са интересни за разглеждане, тъй като показват, че Гугъл се развива постоянно и се превръща в нещо много повече от търсеща машина.

Какво можем да заключим?

Персонализираното търсене означава, че резултатите при използване на търсещите машини силно се различават в зависимост от отделния потребител и неговите местоположения, интереси и устройства. Все още е важно да следите позициите на ключовите си думи, но е важно да знаете, че обикновената статистика може да не е напълно точна заради горните фактори. Поради това е необходимо да намерите начин да ги идентифицирате и да получите информация за тяхното отделно влияние.

Това е накратко нашето впечатление от персонализираното търсене и начините, по които то влияе на позициите ни в търсещите машини.

Очакваме да споделите в коментарите всичко допълнително, което сте научили и с което сте се сблъскали по време на работата си.

Вашият коментар