5/5 (1) Светът на оптимизацията за търсачки е изпълнен с несигурност. Дори и да знаете и спазвате всички правила на играта, повишаването на позициите ви никак не е гарантирано, особено в близките срокове, които си поставяте.

Възприемете SEO като маратон, а не като спринт. Бъдете костенурки в оптимизацията – бавни, методични и упорити. Подгответе се за спънки и препятствия и не се предавайте, като ги срещнете.

SEO

Не вярвайте на мълвата – няма никакви гаранции

Когато решите да се заемете със SEO, бъдете много внимателни с хората, на които ще поверите тази отговорна задача. Използването на услугите на специалист е мъдро решение – все пак, SEO изисква часове работа и стопроцентово влагане.

Ако, обаче, попаднете на компания или специалист, които ви обещават гарантирани резултати, крушката веднага трябва да ви светне. Оптимизацията не е точна наука и, ако някой ви гарантира напредък, той не разполага с аргументите, с които да защити своята прогноза.

Не бива да забравяме и най-важното – оптимизацията е услуга, която се предлага от една компания (НИЕ) на друга компания (ВИЕ), но тази услуга се извършва в среда на трета компания (Google). Вие може ли да контролирате действията на Google?! А дали ние можем?! Отговорът и на двата въпроса е НЕ, категорично не.

Ние обаче знаем какви са добрите практики, имаме изградено ноу хау, солиден опит от години извършени успешно seo услуги и наистина сме наясно какво трябва да направим, за да напредвате в бизнеса. За вас остава само да ни се доверите и да имате вяра.

Ето защо не е възможно да сме сигурни, че усилията ни гарантирано ще се изразят в по-висок трафик и повече приходи.

  • Конкуренция

Най-волативният компонент от SEO е нестихващата и постоянно променящата се конкуренция. В зависимост от областта, в която работите, вероятно имате десетки, стотици и дори хиляди конкуренти, които оптимизират по сходни с вашите ключови фрази. Дори и да правите шеметна оптимизация, няма как да сте сигурни, че някой друг не я прави малко по-добре.

Въпреки това, не бива да се обезсърчавате, а напротив – мотивирайте се още повече. Наличието на висока и силна конкуренция ни кара да се трудим още повече и да се представяме още по-добре в SEO. В подобна среда не можем да си позволим да сме мързеливи и да свалим крака от педала на газта. Това ни гарантира, че работата ни ще бъде на възможно най-високо ниво.

  • Трябва да познавате партньорите си за линкове

Друг голям подводен камък в SEO лежи в линкбилдинга. Хората, които движат оптимизацията на сайтовете ви, вероятно биха предложили публикуване във всевъзможни онлайн източници, но преди това добре ги проучете сами. Репутацията на сайтовете, които сочат към вас, автоматично се превръща и във ваша репутация.

Някои източници на линкове са просто спам директории и е въпрос на време за Гугъл да открие, че сочат към вашия сайт. Не позволявайте всичките ви усилия да отидат напразно, само защото сте били твърде наивни и сте поставили сайта си на такова място.

Как да разберете кои сайтове са авторитетни?

Първо, проверете дали директорията приема автоматично всички публикувани връзки. Ако публикуваните линкове не се одобряват предварително или всички се одобряват при модерацията, това прилича по-скоро на списък с линкове или сайт, специално създаден за линкове, а не качествен онлайн източник.

Замислете се и за качеството на публикуваните в директорията връзки. Дори и част от тях да са неодобрени, ако одобрените  са с твърде ниско качество, то този източник не е авторитетен.

Ако трябва да се заплати такса за публикуване на линк, разберете за какво се плаща сумата. Висококачествените директории изискват плащане, тъй като са нужни време и усилия публикацията да бъде внимателно проверена и модерирана.

  • Ключови думи – не прекалявайте с тях

Всеки знае колко значима част от SEO стратегията са ключовите думи. Изборът на ключови фрази за оптимизация е един от най-важните, които правим в интернет маркетинга, но е изключително грешно да прекаляваме с използването им. Наблъсканите в сайта ключови думи няма да донесат никакъв положителен ефект, а дори напротив – ще влошат позициите му и могат да донесат наказание от Гугъл.

Причината е, че материалите в сайта ви никога не трябва да са насочени към роботите, а към хората.

Представете си, че продавате парфюми в онлайн магазин и текстът на началната му страница следният: „Добре дошли в нашия онлайн магазин за парфюми. Ние продаваме парфюми и парфюмни води. Парфюмите ни са страхотни. Предлагаме парфюми в различни аромати. Купете си от нас парфюми изгодно.“

Очевидно е, че подобно нещо няма да се хареса нито на хората, нито на търсачките.

  • Сайт, чиито конверсии са в тотален крах

Оставихме най-доброто за накрая. Много от SEO специалистите наблягат върху линкбилдинга и увеличаване на популярността на уебсайта в търсещите машини, като прекарват по-малко време върху оптимизацията и подобряване на самия сайт.

Характеристиките на сайта, обаче, неговата структура и дизайн са факторите, които най-много влияят на SEO и носят конверсии. Безмислено е да се влагат страшно много усилия в маркетинг и реклама, за да се докара висок трафик, когато той не конвертира. А конверсии няма как да се очакват, ако сайтът не е на високо ниво.

Направете сайта си възможно най-добър, преди да започнете да го промотирате. След това вече можете да уведомите хората за съществуването си.

Не забравяйте цените и качеството на продуктите. Ако имате лоши снимки и описания, процентът на конверсиите ще е малък. Ако имате по-високи цени на същите или сходни продукти от други магазини – много вероятно е отново да губите клиенти.

SEO може да е много силен фактор, може да привлече хиляди посетители, но липсата на поръчки не означава единствено, че „оптимизацията не е наред“! Погледнете в своя двор, в своята паница и помислете с какво сте по-добри и защо точно от вас трябва да се направи поръчка!

Почти всеки от нас желае да е наясно с най-актуалните тенденции в SEO – именно затова четем статии като тази. Важно е да сме в крак с последните новости, но не по-малко важно е и да имаме реалистични очаквания за оптимизацията.

Просто запомнете, че Гугъл също е костенурка – трябва му време, за да забележи усърдната ви работа и да ви награди за нея. Затова ви е нужно търпение и постоянство. Оставете конкурентите да се откажат точно преди финалната права и бъдете сред малкото финиширали надпреварата. Не сваляйте очите си от целта, следвайте правилата, работете усилено и с малко късмет не само ще завършите, но и ще спечелите състезанието.

Вашият коментар