5/5 (6)

Ако искате да научите повече за user experience във Вашия онлайн магазин, тук сте на правилното място. В този наръчник ще намерите информация относно потребителите, уникалните възможности, които сайтовете за търговия имат, и как можете да подобрите представянето на Вашия собствен онлайн магазин.

User experience (UX) често погрешка се възприема като опростено и улеснено използване на даден уебсайт. Тази дефиниция, обаче, описва само една от многото страни на понятието. Вместо това UX може да се опише като поведение на потребителя в интернет. И като такова то обхваща всяка една частица от уебсайта и начина, по-който потребителят си взаимодейства с него. Специалното внимание към UX рефлектира върху корпоративния сайт, като го прави достъпен и привлекателен за потребителите му и разбира се ако говорим за сайтове за електронна търговия – възможно най-печеливш.

По принцип UX при електронната търговия има много общо с UX като цяло, но притежава и някои уникални черти, като продуктови страници и checkout страници. Точно тези уникални черти могат да направят разликата между добрия и невероятния онлайн магазин.

Но как да преодолеете пропастта между добър и невероятен? И какво по-точно трябва да знаете за UX, за да го направите?

Целта на този наръчник е да ви помогне да си отговорите на тези въпроси, да Ви даде базови познания относно UX и да концентрира вниманието ви върху онлайн търговията, за да успеете да подобрите онлайн магазина си.

След като го прочетете, ще сте си отговорили на следните въпроси:

 • Какво е UX?
 • Защо UX е важен?
 • Как мога да определя качеството на UX в моя сайт?
 • Какви са начините, по които мога да подобря UX в сайта си?

Звучи добре, нали? Нека да започваме тогава.

Какво е UX?

 

what is ux

User experience е постоянно развиваща се материя и поради тази причина постоянно изникват нови и нови понятия, които се опитват да го обяснят. За да сведем до минимум разнообразието от такива понятия, ще изведем две най-всеобхватни и релевантни дефиниции, отнасящи се по-специално за онлайн търговията.

Нека първо погледнем първата от тях, която гласи:

Всеки аспект от взаимодействието на потребител с продукт, услуга или компания, който допринася за изграждането на неговото възприятие като цяло към уебсайта. При изучаването на потребителското поведение то се възприема заедно с всички елементи, който изграждат интерфейса, включително оформление, дизайн, текст, звук, марка и взаимодействие. UX работи по начин, който комбинира всички тези елементи, така че да допринесе за възможно най-добро потребителско преживяване.

Определението е дълго и трудно за възприемане, така че нека да разбием тази дефиниция на части и да видим как точно би могла да се съотнесе към вашия сайт.

Започвайки с първото изречение, можем да определим UX в интернет търговията като „всеки аспект от взаимодействието на потребител с продукт, услуга или компания, който допринася за изграждането на неговото възприятие като цяло към уебсайта”. Така че, когато оценявате UX във Вашия уебсайт, всъщност трябва да имате предвид всяко нещо, което потребителите могат да видят и върху което да кликнат и да изучите техните реакции.

Но казвайки, че трябва да обърнем внимание на всичко, което клиентът вижда, всъщност се впускаме в изключително необятна и разнообразна среда. Като използваме второто изречение от дефиницията, ще се опитаме да разбием интерфейса на онлайн магазина ви на малки групички, които бяха изброени по-горе: оформление, дизайн, марка, звук и взаимодействие.

 • Оформлението на уебсайта Ви всъщност е начинът, по който се представя съдържанието му. Това включва всичко, от навигационното меню до списъка с продукти, дори и начинаът, по който представяте информацията в дъното на страницата си.
 • Дизайнът представлява изображенията и цветовете, използвани във Вашия уебсайт. Ако използвате шаблони, те до голяма степен предопределят дизайна на страниците. Има и детайли, обаче, на които Вие можете да наблегнете, като например оцветяване на различни бутони в ярки цветове или смяна на шрифтове.
 • Под текст се има предвид не само големите абзаци от думи, описващи общите Ви условия или секцията „За нас”. Текст са и описанията на Вашите продукти, както и имената на различните бутони в навигационното меню.
 • Марката е символ на цялостния Ви имидж и характерни черти, както и начинът, по който те се срещат в онлайн магазина. С това понятие може да се има предвид и колко постоянен е Вашият бранд и до каква степен се набляга на него.
 • Звукът рядко се споменава като компонент от комерсиалния уебсайт. Въпреки това, детайли като контрол върху силата на звука и аудио качество биха били от голямо значение, ако използвайте сайта си, за да продавате или възпроизвеждате музика.
 • Взаимодействие между потребител и уебсайт е всеки момент, в който потребителят извършва някакво действие в него, и начинът, по който сайтът отговаря. Всичко, от кликане на определен бутон до попълване на онлайн форма попада в тази категория.

Следователно, UX според тази дефиниция, е комбинация от 6 аспекта, с които потребителят се сблъсква и взаимодейства.

Ако сте склонни да мислите по-абстрактно, можем да Ви предложим и друга дефиниция на понятието. Според Франк Го, уважаван UX стратег, UX се състои от 4 елемента: практичност; полезност; достъпност и привлекателност. Това са различни, но жизненоважни понятия, за да е налице възможно най-добре работещо ПП.

Нека набързо да ги погледнем от по-близо и да установим връзката им с комерсиалния уебсайт:

 • Практичността на уебсайта означава колко бързо и лесно потребителят може да извърши дадена операция в него. Примери: опростяване на процеса на поръчване, поставяне на информацията за контакти на видно място в сайта.
 • Полезността на сайта се отъждествява с това до каква степен задоволява желанията на клиента. Пример: Ако Ваш клиент е начинаещ рибар, но във Вашия сайт се предлагат не само обикновени въдици, но и разнообразни други аксесоари за по-напреднали рибари, както и полезни наръчници за риболов, то полезността на сайта Ви ще бъде изключително висока.
 • Достъпност означава колко лесно потребителят може да получи достъп до уебсайта и колко бързо сайтът се адаптира към различна среда. Пример: Вашият уебсайт е лесно достъпен в мрежата и има приятна за ползване мобилна версия, която е толкова ефективна, колкото настолната.
 • Привлекателeн е сайт, който привлича потребителите със своята атрактивност и приятен дизайн. Пример: сайтът Ви е изграден върху подходящ и приветлив шаблон и в него звучи глас (буквално и преносно), който кара хората да се усмихват.

UX е многостранна, постоянно развиваща се сфера, особено заради връзката си с напредналите технологии. Но благодарение на тези две дефиниции, които изведохме, можем по-лесно да разберем какво представлява UX и как би могъл да подобри представянето на увбсайта Ви. Тези знания ни помагат да осъзнаем защо UX е важен за сайта ни и какво може да направи за нас.

user experience

Защо UX е важен?

Всички знаем, че онлайн конкуренцията е жестока. И множеството нови корпоративни сайтове, които се пръкват всеки ден я правят още по-свирепа. В днешно време клиентите, сърфиращи в интернет, са напълно запознати с разнообразието от онлайн магазини и предпочитат да се поогледат преди да решат къде да похарчат парите си. Така че, за да ги впечатлите и привлечете, ще е нужно повече от атрактивен дизайн и интересни продукти. Ще трябва да създадете незабравимо онлайн преживяване, което няма свой аналог. Как онлайн бизнесът Ви може да постигне това? Познахте – чрез UX. Защото, когато бизнесът обръща специално внимание не преживяването на онлайн потребителите, това ще му даде перспективи да изпревари останалите.

Освен че помага на бизнеса Ви да се открои в своята ниша, UX е ползотворен и по други начини както за Вас, така и за клиентите. По-конкретно – когато UX на бизнеса Ви е на ниво, ще усетите значителни подобрения в удовлетворението и лоялността у клиентите, ефективността и възвръщаемостта. Нека да се поровим поотделно във всяко от тези предимства, за да разберем с какво ни помагат.

Удовлетворение и лоялност у клиентите

Може да Ви се струва странно, но всъщност правите клиентите си доволни, само като им предложите достъпен и лесен за навигиране уебсайт. Пазаруването онлайн е начин за разпускане и когато успеете да предоставите точно това, което клиентът иска по забавен и привлекателен начин, той ще направи покупка и ще си тръгне с усмивка, вместо да се взира объркан и раздразнен в екрана.

Заради природата си уебсайтът ви е получил наготово всички предимства на интернет, като скорост, ефективност и удобство. По една случайност това са нещата, които търсят потребителите като пазаруват. Затова добрият UX е жизненоважен. Като правите сайта си лесен и приятен за ползване, премахвате препятствията, които пречат на клиентите да пазаруват, и увеличавате позитивните им впечатления от сайта. И като допълнителен плюс, когато клиентът е доволен от преживяването, той става лоялен към марката, което Ви носи значителни приходи и Ви спестява многократно усилията постоянно да търсите нови клиенти.

Ключов извод: Когато клиентите не си блъскат главата, опитвайки се да разгледат и поръчат продуктите от вашия сайт, ще бъдат много по-удовлетворени и вероятността да се върнат е сериозна.

Ефективност и продуктивност

В свят, в който времето е пари, колкото по-ефективен е уебсайтът Ви, толкова по-добре, а силният UX помага на сайта Ви да бъде „по-пъргав”. Когато сайтът е по-бърз, клиентите могат да правят всичко по-бързо, включително разглеждане на продукти и поръчка. Това означава и, че могат да влязат и излязат възможно най-бързо, без да губят излишно време.

Колкото по-бързо се изпълнява дадена задача, толкова по-малко време отнема, а колкото по-малко време отнема, толкова повече неща могат да се свършат. По същия начин, като опростите стъпките за правене на поръчка, давате възможност на по-голям брой заявки да пристигнат в рамките на един ден.

Ключов извод: Колкото по-малко време е нужно на клиентите Ви да се ориентират в сайта, толкова повече време имат, за да поръчват.

Възръщаемост на инвестицията

UX на високо ниво се отплаща добре. Буквално. Това е защото комерсиален сайт с добър UX улеснява купувачите в търсенето, достъпа до и покупката на продуктите в него. Когато потребителите могат лесно и бързо да намерят продуктите, от които имат нужда, сайтът Ви бързо превръща сърфиращите в купуващи.

Освен това, както споменахме по-рано, когато клиентите станат лоялни към марката, те често се връщат, за да купят повече от Вашите стоки, което Ви носи още по-големи печалби.

Разбира се, по някое време ще поискате да подобрите представянето на своя онлайн магазин. Дали ще поръчате специален дизайн или SEO, слабият UX сериозно ще попречи на тези подобрения. За да си струва подобна инвестиция, UX на сайта Ви трябва да е на възможно най-високо ниво, за да не се превърне в пречка.

Ключов извод: Когато улеснявате своите клиенти в покупката, те ще купуват още повече и инвестициите Ви ще се възвръщат многократно.

След като разбрахте предимствата на UX, може би искате да оптимизирате UX на Вашия сайт възможно най-скоро. Но преди това нека да изведем силните и слабите страни на UX чрез няколко удобни инструмента.

Оценка на качеството на UX

За да подобрите UX във копоративния си сайт, трябва първо да намерите начин да проверите как се представя той към момента. За щастие, има няколко начина, по които могат да се откроят кои са силните черти на UX в сайта Ви и върху какво трябва да се поработи.

Ето как да проверите качеството на UX във Вашия онлайн магазин:

Преглед и проучване

Когато оценявате UX, първото нещо, което бихте искали да направите, е да го разберете, като намерите нужните информационни ресурси (този наръчник е добър старт!). С други думи, трудно е да прецените какъв е резултатът Ви, ако не знаете правилата на играта. Затова би било добре да получите добра база от знания, преди да оценявате уебсайта си.

Имайте предвид, че едва ли ще искате да ограничите проучването си до чисто теоретични усилия. Ще искате също така да научите неща, по-конкретно свързани с Вашия бизнес. Например, какви са целите Ви? Каква е целевата Ви група? Какъв е имиджът на бранда Ви? Идеята тук е да нахвърляте основните черти на бизнеса в документ, към който можете да се обръщате, когато правите подобрения на комерсиалния си сайт.

Ето някои въпроси, които трябва да си зададете:

 • Кой съм аз за моите клиенти?
 • Какво мога да направя за тях?
 • Защо продуктите/услугите ми са ценни?

Не забравяйте да надникнете и при конкурентите Ви. Извършете някакво действие във Вашия сайт, след това направете същото в техните и вижте при кой нещата стават по-бързо и по-лесно. Постарайте се да забележите какво е по-различно при тях и помислете дали можете да използвате нещо за своите цели или предпочитате собствените си методи.

experience

Като цяло, за Вас ще е добре да получите добра представа относно UX, как би могъл да Ви помогне той и някои от най-добрите практически насоки, както и познания за собствения Ви бранд и бизнес отвътре и отвън. По този начин, когато разучавате уебсайта, ще можете да правите правилни преценки и да знаете върху какво конкретно да се фокусирате.

Тестване на сайта

Тестването е чудесен начин да разберете дали онлайн магазина Ви е на прав път или се нуждае от известно освежаване. Има различни неща, които може да тествате, но ето някои от най-обичайните.

CTA (Call to action) бутони

Call to action бутоните са всички тези бутони в сайта ви, чрез които потребителят извършва дадено действие, кликайки върху тях. Те могат да бъдат и най-силното Ви оръжие, когато се опитвате да привлечете вниманието на клиентите към това, което предлагате. Затова бихте искали да тествате доколко тези бутони изпълняват потенциала си.

От дизайнерска гледна точка, можете да се опитате да експериментирате с размера и цвета на тези бутони. Въпреки че в настоящето си състояние даден бутон изглежда добре на фона на облика на сайта, бихте могли да го промените по начин, който ще го кара да изпъква повече. И когато говорим за размер, опитайте с по-големи бутони и проверете дали те привличат достатъчно внимание. По принцип, колкото по-големи, толкова по-добре, но това правило има и известни ограничения, които трябва да имате предвид, затова винаги тествайте.

Друг аспект от CTA е текстът върху самия бутон. Минимални промени в думичките върху бутоните могат да имат значителни ефекти. Тествайте с различни специфични думи като „Купи сега” вместо „Добави в количка” или по-неформални, като например „Информация за поръчката” вместо „Получи повече информация”

Ценообразуване

Трудно е да повярвате, но ценообразуването е друг аспект, който трябва да бъде тестван. Според някои продукт с по-ниска цена се представя по-добре, но това не винаги е така. Понякога по-скъпи стоки могат да надминат по продажби по-евтините. Освен това, клиенти, които гонят ниските цени, са по-малко лоялни към брандовете и вероятността да се върнат е малка, докато тези, които купуват по-скъпи стоки, са вложили доста мисъл в покупката си и е по-възможно да се задържат повече време като Ваши клиенти.

Също така бихте искали да проверите начина, по който цените се представят. Ще откриете сериозни разлики между 4.99 лв, 5.00 лв и 4.50 лв.

Отстъпки и промоции

Начинът, по който изразявате промоциите и отстъпките си, може да има влияние върху тяхната атрактивност пред клиентите. Първа стъпка: помислете как отстъпката би се визуализирала. Дали бихте искали да използвате повече цифри (пример: 2=1) или текстово описание е по-подходящо (пример: само сега, купете на половин цена)? Също така ще е хубаво да решите дали да оформите кампанията си под по-интересен ъгъл, като включите изрази като „сделка на живота ви”, „неустоима промоция” и други.

Друг аспект от офертата Ви е дали ще я промотирате на сайта си. Дали ще бъде виждана на предната страница, заедно с другите слайдери? Ще ги замени ли напълно? Ами ако се постави най-отгоре или се вмъкне в навигационното меню? При всички случаи бихте искали да изпробвате всички тези места и да проследите реакциите на клиентите си.

Облик на сайта

Оформлението и обликът на сайта Ви могат да направят разликата между това дали бизнесът Ви е успешен или не. Експериментирайте с навигационното меню, местата, към които то препраща потребителите, можете да поразместите и поредността на подменютата и категориите.

Текст

Всяко нещо, което искате да кажете, може да бъде изразено по безброй много начини. Тъй като някои думи въздействат по-добре на публиката, отколкото други, би било по-добре да ескпериментирате с различните версии на съдържанието в сайта, преди да изберете финален вариант. Погледнете някои от големите заглавия, подзаглавия, имена и описания на категории и продукти и други важни части от сайта Ви и помислете дали имат нужда от обновяване и освежаване.

Ако всичко Ви е твърде объркано и не знаете откъде да започнете, опитайте с упражнението с три версии: Запишете една версия, която е възможно най-простичка, друга версия, която звучи откачено, и трета, която съчетава първите две. Оттук нататък, има голям шанс една от тях да е много близко до това, което желаете да се получи, и с малко преправки ще имате готовия текст.

Символи на сигурността

Въпреки че се приема, че е най-добре да разположите навсякъде из сайта знаци и символи, удостоверяващи сигурността в онлайн магазина, ще е хубаво първо да си направите някои експерименти с това. Клиентите може да искат да се чувстват защитени и сигурни, докато пазаруват от Вас, но в някои случаи не би им харесало да им бъде постоянно напомняно за това. Всъщност, някои магазини дори забелязват повишение на приходите и възвращаемостта, когато премахнат напълно знаците за сигурност.

Как е възможно това да се случи? Представете си го по този начин: Ще се чувствате ли по-защитени, ако пазарувате в обикновен търговски център или в такъв, при влизането в който минавате през три проверки? Въпреки че очевидно вторият магазин полага повече усилия, за да Ви предпази, то за клиента може да е малко плашещо да влезе в него и всички тези мерки за сигурност да го накарат да се почувства некомфортно.

Тестове с реални потребители

Винаги е хубаво да получите отзиви от трета страна и тестовете с реални потребители Ви помагат да го направите. Не само че Ви дават възможност да видите как мислят клиентите, но получавате и информация, която не може да ви дадат обикновените тестове на самия уебсайт, като например: с какви намерения е влязъл даден потребител в сайта, какво е почувствал и какви са били пречките (ако има такива) пред него да извърши дадена операция в сайта.

Преди да започнете с тези тестове, е хубаво да помислите за следните неща:

 • Каква е целта Ви? – опитайте се да я формулирате възможно най-простичко
 • Сигурни ли сте, че въпросите, на които се опитвате да си отговорите чрез тестове с реални потребители, не могат да получат отговор чрез други средства?
 • Колко отговора Ви трябват? – не е нужно да изчислите точна цифра, но все пак груба прогноза би Ви помогнала да знаете кога да спрете с тестовете
 • Коя е целевата група за тестовете? – Напълно нови клиенти? Стари и лоялни клиенти? Или комбинация от двете?

Когато се стигне до реалните тестове с потребителите, можете да се радвате на пълна свобода. Един от най-простите начини е да направите списък с въпроси, измислени от Вас, и да го разпратите чрез имейли. Има и по-напреднали инструменти, с които можете да се задълбочите. Всъщност тестването на потребителите е толкова гъвкаво, че дори можете да почерпите приятел с обяд и да го помолите да извърши някои неща в онлайн магазина Ви. Ако обаче търсите нещо по-сложно и напреднало, има редица инструменти за тестове с потребители, които можете да ползвате.

Какви точно трябва да бъдат въпросите, които ще задавате, зависи от собствените Ви цели. Ако не сте сигурни какво точно искате да постигнете, можете да си послужите с някои от тези идеи.

 • Колко лесно е за нов клиент да научи как да извърши дадена операция в сайта?
 • Успяват ли клиентите успешно да направят това, което желаят, в сайта?
 • Ако не, какво ги спира?
 • Колко бързо може клиентът да поправи допусната от него грешка?
 • Колко лесно е за клиента да запомни стъпките за дадена операция?
 • Лесен и разбираем ли е уебсайтът?
 • Колко трудно е за клиент да намери каквото иска в него?
 • Достатъчно бърз ли е сайтът за изискванията на клиентите?

Като цяло тестовете с потребители са ефективен и гъвкав инструмент когато Ви трябват потребителски отзиви за Вашия UX, и е задължително да бъде част от арсенала Ви с такива инструменти.

Анализи

Анализите са страхотен начин да подобрите UX в сайта си, защото дават ясна информация относно начина, по който действат потребителите в него. Въпреки че само чрез анализи не можете да разберете причините, поради които хората действат по определен начин, те Ви дават добра база, за да успеете да ги откриете, чрез изчерпателна информация за потребителското поведение.

Ако все още не сте изградили система за анализи в сайта си, трябва да го направите възможно най-скоро. Набирането на достатъчно данни отнема известно време, така че резултатите от анализите да са надеждни. За все още начинаещите в тази сфера, Google Analytics е добра възможност, тъй като е безплатна, лесна за инсталиране и може да се използва за всичко от малък бутик до силно развит голям магазин.

Ако вече сте готови с изградената система за анализи, можете да се гмурнете в морето от данни.

Ето някои важни неща, на които трябва да обърнете внимание, като проверявате данните:

Локализирайте най-популярните си целеви страници (Landing Pages)

Трудно е да накарате тези звезди да заблестят, преди да сте разбрали кои точно са те, така че анализирайте добре сайта си, за да разберете кои страници или продукти са привлекли най-голямо внимание. Ако трафикът към тях е голям, значи си вършат добре работата. Дори и дадена страница да се посещава от потребители, които само я поглеждат и веднага я напускат, тя все пак си остава често посещавана. (Такива страници имат висок bounce rate). Опитайте се да разберете как хората се озовават на нея, особено когато го правят без да искат, и как можете да ги задържите на страницата или да ги насочите към други страници чрез допълнителни препратки.

Ако, обаче, страницата има нисък bounce rate и голям трафик, това означава, че тя е една от най-добре представящите се в сайта. Разучете внимателно какво работи добре в нея, като например интересно съдържание, отговарящо на често задавани въпроси или просто представяне на привлекателен продукт. При всички случаи, като разглеждате тези страници, можете да изведете силните им страни и ще успеете да ги подобрите още повече.

Направете списък с най-честите търсения в сайта

Проверете какви думи и изрази търсят потребителите в търсачката във Вашия сайт. Тази информация е важна, не само защото Ви показва най-търсените продукти, но и Ви помага да решите дали е нужно да предприемете някакви промени, с които да направите сайта по-достъпен и лесен за ползване. Например, ако видите, че често са се  търсели отговори по дадена тема, постарайте се да ги включите в секцията за често задавани въпроси.

За да дадем друг пример, си представете, че един от най-често търсените изрази в сайта Ви е „бутилка за вода”. Хубаво е сами да напишете този израз в търсачката си и да видите какви са резултатите. Ако те не са такива, каквито би трябвало да са, обмислете възможността да оптимизирате страниците с бутилки за вода, които продавате, по тези ключови думи. Можете и да погледнете по-детайлно начина, по който са организирани продуктите в сайта и да решите дали има място за подобрения. Освен това, възможно е и да решите да направите „Бутилки за вода” отделна подкатегория в сайта си, след като са толкова популярни при търсене.

Идентифицирайте пиковите периоди на активност

Използвайте анализи, за да определите кога комерсиалният Ви сайт е най-активен и посещаван. Както знаем, нормалните магазини работят например между 8 и 17 часа, но интернет магазините никога не затварят, така че периодът, в който клиентите Ви са най-активни, може да ви изненада.

Има няколко причини, поради които бихте искали да знаете периодите, в които клиентите Ви са най-активни, например ако се чудите кога да пуснете някоя промоция.

След като сте направили проучване, малко тестове с потребители и сте получили резултати от анализите на сайта, вече имате цялата нужна информация, за да започнете да подобрявате UX на онлайн магазина си. Но какво точно трябва да направите за тази цел? Продължете с четенето, за да видите какви идеи можем да Ви предложим за ефективно подобряване на UX в комерсиалния Ви сайт.

Начини, по които можете да подобрите UX

Когато вече сте се запознали в детайли със състоянието на UX в сайта си, можете да вземете мерки за неговото подобрение. Това обаче съвсем не е лесна задача. Ще отнеме много мисъл и време, но за щастие има някои особености, върху които можете да се съсредоточите, и някои практически насоки, които можете да ползвате, за да постигнете добри резултати за кратко време.

Особености

В стремежа си да максимизирате ефективността от UX в сайта, можете да наблегнете върху някои особености, които значително ще подобрят преживяването на пазаруващите от Вашия сайт. Ето какво трябва да притежава Вашият онлайн магазин:

Видима количка за пазаруване

Това свойство позволява на потребителите да виждат, когато поискат, какво има в тяхната количка, без да е нужно да отварят нова страница. По този начин клиентът ще може да добави продукт в количката и да го погледне в диалогов прозорец, който показва обновеното й състояние. Друг вариант е да премине с мишката през бутон „Покажи количка” и този прозорец да изскочи тогава. Накратко, това му дава обновена информация, без да е нужно да напуска страницата, на която се намира, което е голям плюс от гледна точка на удобството и още по-голям плюс за клиентите, които забравят лесно.

Персонализирана 404 страница

404 страниците по принцип не са приятно място, на което можеш да попаднеш в интернет, но персонализирана такава може да превърне преживяването от разочароващо в носещо полезна информация и дори забавно. Когато персонализирате 404 страницата в сайта си, помислете за препращане към началната страница или предложени препратки към страници, които потребителите биха искали да посетят. Освен това, помислете и за самите клиенти, може да добавите и малко брандиран хумор.

Показване на подобни или свързани продукти

Свързаните продукти помагат на клиента да намери това, което търси, като в същото време увеличават и Вашите печалби. От гледна точка на UX, подобните продукти са полезни за клиента, защото му помагат да намери точно това, от което има нужда. Представете си, че купувач търси зелени обувки и намира такива във Вашия онлайн магазин, само че формата им не му допада. Ако на страницата се показват подобни продукти, клиентът може да види други зелени обувки, които му харесват, и да си купи тях.

По същия начин свързаните продукти могат да направят пазаруването по-приятно, като в същото време го правят и по-ефективно. Ако клиент реши да си купи фонтан от вас и в свързаните продукти намери комплект за почистване на фонтани и резервен филтър, може да си закупи и двата допълнителни продукта като си спести тяхното търсене от други места, когато му потрябват. Всъщност всяко подобно нещо, което пести време на клиента, е признак за отлично UX.

Онлайн поръчка и доставка на адрес

Гъвкавостта е едно от основните предимства на електронната търговия и позволявайки поръчките онлайн и доставките на адрес, Вие значително улеснявате своите клиенти при пазаруване. Все пак трябва да имате предвид, че тези характеристики работят най-добре при по-големи магазини, които имат множество лоялни клиенти. Въпреки че изграждането на логистична система отнема известни усилия, ако бизнесът Ви успее да се справи с това, получавате страхотно предимство.

Checkout процес на една страница

Проучванията сочат, че checkout процесите, които се извършват само на една страница, са значително по-приятни за клиентите, вместо да извършват множество стъпки и да кликат на няколко страници. Това звучи напълно логично! Все пак кой би искал да премине през шест различни стъпки, когато прави покупка? Повтаряме отново, целта е да се премахнат възможно най-много препятствия, когато се опитвате да усъвършенствате UX на сайта си.

Поръчка без регистриран профил

Появява се клиент на сайта Ви, заинтересуван от вашите продукти, тъкмо се готви да направи поръчка, когато диалогов прозорец изкача, молейки го да се регистрира. Неговата реакция? Едва ли е възхитен и това са лоши новини за Вас. Няма никакъв смисъл да добавяте още една стъпка, когато клиентът вече е готов да поръча. Макар че може да искате да получите повече информация за този потребител, UX все пак е насочен към това да улеснява максимално хората и да ви донесе повече продажби.

Търсачка в сайта

Колкото и лесен за използване и навигиране да е уебсайтът Ви, клиентите няма как да знаят по какъв начин да се ориентират веднага щом се озоват в него. Така че, когато има клиент, който знае точно какво иска да закупи, улеснете го като му предоставите възможността да потърси продукта, който желае, и мигновено да го намери.

Чат в реално време и имейл обслужване

Без значение дали клиентът се намира в магазин за тухли или онлайн магазин за дрехи, доброто обслужване винаги е важно за него. Опитайте да предоставите няколко възможности за връзка с магазина – телефонен номер, имейл, онлайн чат. Когато човек се свърже с приветливи и отзивчиви служители, той възприема продуктите в по-добра светлина.

Няколко начина за разплащане

Колко пъти Ви се е случвало да сте на каса, искайки да платите с кредитна карта, но касиерът Ви казва, че не приемат такъв начин за разплащане? Не е приятно, нали? За да направите UX възможно най-добър, трябва да избягвате подобни ситуации с Вашите клиенти. Предложете много начини за разплащане, за да бъде бизнесът Ви достъпен до всякакъв вид клиенти. Добър съвет е да се приемат най-често използваните видове кредитни карти, както и електронни чекове и PayPal.

Най-добрите практически насоки

Освен тези особености има и няколко насоки, които можете да следвате, за да направите сайта си възможно най-лесен за ползване и да се възползвате от всички предимства на онлайн магазин с добър UX. Ето четири от тях, които ще донесат ефективно и приятно преживяване на потребителите в сайта Ви.

Поставете данни за контакт на видно място в сайта

Ако има едно сигурно нещо за Вашите клиенти, то е, че винаги ще има какво да ви кажат. Може да ви задават въпроси или просто да искат да оставят някакъв коментар.

Страница „Контакт с нас” е добър вариант, но може и по-добре от гледна точка на UX. Така че освен такава страница, поставете информация за контакти и в долната част на уебсайта. Всъщност, такава информация може да има навсякъде където прецените, стига да е на видно и лесно за намиране място.

Използвайте изображения с високо качество

За да имате възможно най-добър UX, ще Ви трябват продуктови изображения с високо качество. Те ще покажат вашите продукти във възможно най-добра светлина, което е плюс както за вас, така и за клиентите. С качествени изображения успявате нагледно да покажете предимствата на продуктите и клиентите ще са наясно с това, което купуват. Изображенията с ниско качество имат същия успех като мръсни и прашни витрини в реален магазин.

Ето и няколко допълнителни съвета за продуктовите изображения:

 • Качете повече от една снимка за всеки продукт
 • Снимайте продукта от различни ъгли
 • Качете снимка на всяка разновидност и цвят на продукта
 • Позволете увеличаване на изображенията
 • Бъдете постоянни във фотографския си стил

Направете продуктови клипчета

Въпреки че не можете буквално да изобразите как клиент разглежда даден продукт и си прави поръчка за него в сайта, все пак можете да се доближите до това чрез няколко продуктови клипчета на страниците. Те вдъхват живот на продуктите, като едновременно носят допълнителна информация на клиентите и им показват как биха се чувствали, ако притежаваха продукта.

Това не са всички предимства. Такива клипчета ще ви помогнат да подобрите и класирането си в търсачките, тъй като Google и Bing включват видео отрязъци в показваните резултати и често хората са привлечени именно от тях.

Ето някои съвети, които трябва да имате предвид, когато става дума за продуктови видеоклипове:

 • Уверете се, че качеството им е високо
 • Ако записвате и аудио, използвайте професионални микрофони
 • Брандирайте клиповете
 • Нека продуктът да бъде звездата в клипчето
 • Бъдете постоянни в стила, който използвате

Улеснете навигирането в сайта

Никой не обича да се чувства изгубен, дори когато става въпрос и за онлайн магазин. Потребителите се чувстват комфортно, когато могат лесно и удобно да навигират из уебсайта.

Ако използвате шаблон за сайта си, първата Ви задача е да изберете такъв, който разполага с навигационни менюта на видими места. Разгледайте примерни шаблони, проследете къде пада погледът Ви и помислете дали се затруднявате да откриете менютата.

След като започнете да изграждате менюта и категории, постарайте се да ги направите възможно най-прости. Това означава броят им да не е по-висок от нужното и да бъдат ясни и сбити.

Извод

Корпоративните сайтове могат да спечелят много, ако се обръща достатъчно внимание на техния UX, както и на облика, дизайна, текстовото съдържание, бранда, звука и взаимодействието със сайта. Бизнесът и неговите клиенти могат само да спечелят ако онлайн магазинът е изграден по подобен начин.

След като знаете всичко това, би било добра идея да започнете да подобрявате UX на магазина си. Но преди да започнете, ще е хубаво да проверите какво е текущото му състояние чрез малко проучване и използване на редица инструменти. След това, когато реално започнете да работите по UX на сайта, можете да използвате няколко особености и практически насоки, за да постигнете отлични резултати.

Надяваме се, че този наръчник Ви е бил полезен и Ви е помогнал да разберете какво е UX, защо UX e важен при електронната търговия и какви предимства може да Ви донесе. Пожелаваме ви успех!

Статията е предоставена от Деян Йорданов – сътрудник на Промо Пойнт ООД.

Вашият коментар