Знаете ли кои са шестте фундаментални принципа на убеждаването?

Може би сте чували за тях:

  • Реципричност
  • Обвързване
  • Социално одобрение
  • Власт
  • Харесване
  • Дефицитност

Тези принципи са напълно универсални и щом ги научите, започвате да ги виждате навсякъде. Поне един от тях винаги е част от всяка реклама.

Този, който се откроява най-много, е социалното одобрение. Всеки вече е обсебен от социалните мрежи, в тях гледаме какво правят приятелите ни и се опитваме да подражаваме на хора, които възприемаме за пример.

Затова социалното одобрение е по-важно от всякога. Ако го използваме по подходящия начин, то може да ни помогне много за SEO. Тайната се крие в споменаванията на бранда. Тяхното увеличение ще изстреля позициите на сайта нагоре.

Веднъж овладяна, тази техника мое да ви донесе невероятни резултати в дългосрочен план, затова ви препоръчваме добре да се запознаете с нея.

Какво представлява споменаването на бранда и защо ми трябва и на мен?

Това сигурно е един от първите въпроси, които сте си задали, като сте видели заглавието на статията. Ще ви отговорим с един интересен пример.

Product Hunt е сайт, в който хиляди хора търсят нови интересни продукти и услуги. Ако това, което продавате, се появи на началната страница в този сайт, най-вероятно продажбите ви ще се умножат многократно.

Това е един ярък пример за споменаване на бранда.

Това е и основната идея – споменаването на бранда се получава, когато някой в интернет заговори за вашия продукт или услуга.

Сайтове за набиране на капитали, така наречените Crowdfunding, като Kickstarter и Indiegogo също спомагат до някаква степен за споменаване на бранда.

Споменаването на бранда може да се получи по всевъзможни начини, дори и с помощта на блогове.

Работи по следния начин: ако успеете да привлечете внимание към бизнеса си, хората ще започнат да говорят за него. Това ще предизвика вълна от интерес, който ще се материализира в продажби. Най-често подобно явление се наблюдава в социалните мрежи или сайтове за споделяне на съдържание.

Погледнете това.

На пръв поглед изглежда като скучно описание на някакъв патент. Ако се загледате по-внимателно, ще забележите, че този патент е регистриран от Гугъл. И какво от това? Ами казва се Панда – също като небезизвестният алгоритъм за позициониране на уебсайтове в резултатите от търсене.

И все пак, с какво ни помага това описание на патента? Не е нужно сами да търсите ключовото му значение – Moz вече са го направили. Ето и най-важният цитат от тази скучна правна материя:

„Косвен линк е препратка към определен източник, която се съдържа в конкретен материал, но не представлява реален линк към източника.“

Прави впечатление фразата „косвен линк“. Дори и най-опитните оптимизатори се затрудняват да намерят точното определение на този термин.

Нека да помислим – според Гугъл това е препратка към друг източник, но без да съдържа истински линк. Изглежда точно като споменаване на бранда.

Да обобщим – споменаването на бранда представлява конкретна и целенасочена препратка към вашия бизнес, която не съдъра в себе си реален линк към сайта ви.

Защо Гугъл оценява високо косвените линкове?

Според нашето скромно мнение гореописаните косвени линкове са бъдещето на позиционирането в търсещите машини. Звучи като доста дръзко изказване, но аргументите за него вече са налице.

Дълги години наред доброто представяне в Гугъл означаваше солиден линк профил, като това важи и в момента. Няма нито един супер успял сайт, който да не следва успешна стратегия за изграждане на линкове.

Има, обаче, доста хора, които са намерили начини да надхитрят системата и да построят огромна мрежа от неособено „честни“ линкове.

Примери за такива схеми има много. Те са привлекателни за уеб мастърите заради лесното и бързо спечелване на нови връзки към сайта. В крайна сметка, обаче, най-важният показател е органичният трафик, а не просто количеството на входящите връзки.

Ако погледнем най-популярните новинарски сайтове и онлайн медии с висока репутация, ще видим, че те привличат огромен трафик без почти никакви линкове към себе си.

Обратният вариант също се среща често – сайтове с тонове линкове, сочещи към тях, но без почти никакъв органичен трафик.

 

Търсещата машина не оценява сайтовете само по броя на входящите връзки към тях. За нея са изключително важни споменаванията на бранда. Ако хората говорят за бизнеса ви, Гугъл със сигурност ще вземе това предвид.

Намиране на източници за споменавания на бранда

Социалното одобрение е важно, защото повечето от нас взимат решения на базата на мнението на околните.

Социалното одобрение предизвиква и домино ефект. Когато някакъв материал се споделя постоянно в интернет, неговата популярност се увеличава главоломно и достига на практика до всички потребители онлайн.

Дори и да не успеете да постигнете чак толкова силен вирусен ефект, пак можете да се възползвате по ефикасен начин от споменаванията на бранда.

Първо, трябва да намерите местата, откъдето към момента получавате споменавания.

Има много подходящи за целта инструменти, като е добре да използвате поне два.

Ето няколко предложения:

Google Alerts

С този ресурс можете да проследите абсолютно всяко споменаване в мрежата.

google signali

Инструментът е изключително простичък и лесен за използване, а освен това е напълно безплатен. Не дава възможно най-подробна информация, но въпреки това е достатъчно полезен.

Най-напред е необходимо да отидета на https://google.com/alerts и да въведете ключова дума, за която искате да получавате известия при споменаване. В случая трябва да въведете името на бранда си. Бихте могли да използвате различните опции, за да изберете колко често да бъдете известявани, от какви източници и още много неща.

След като сте готови, вече ще получавате имейл известия за всяко споменаване на бранда ви според критериите, които сте задали.

SocialMention.com

Друга интересна безплатна алтернатива е SocialMention.com.

socialmentions signali

На практика, това е търсеща машина за споменавания, като можете да зададете по-конкретни канали а търсене. Отново страхотен вариант за по-ограничен бюджет. Резултатите от търсенето могат да се подреждат по дата, източник и времеви период.

Ще забележите, че в доста от местата, където брандът е споменат, няма линк към сайта ви. Именно това представлява споменаването.

С помощта на този инструмент бихте могли да проследите споменаванията и в социалните мрежи – използвайте страничната лента на SocialMention.

Ще видите разнообразни показатели като ключови думи и хаштагове. Ще получите дори информация дали продуктът събира по-скоро положителни или отрицателни мнения. Най-отдолу ще видите източниците на споменаванията.           

Mention

Както се досещате, Mention е друга търсачка за споменавания.

mention brand signali

Инструментът представя добре оформени графични резултати, показващи как брандът ви се представя онлайн.

С Mention можете да настройвате известия за споменаване – нещо като по-напреднала версия на Гугъл инструмента.

Една от най-впечатляващите характеристики на Mention е оценката на влиятелност. Тя ви показва колко голямо е влиянието в интернет на човека или компанията, от които идва споменаването на бранда ви.

Освен това, имате възможност да отговаряте на споменавания чрез вградена в инструмента функционалност.

Mention е платен инструмент, но е много по-развит и полезен от безплатните приложения.

Как да получим споменавания?

След като сте намерили подходящите източници, остава да получите и споменаванията. С тях ще материализирате SEO усилията си, а и ще успеете да направите бранда си по-популярен.

Ето няколко начина, по които брандът ви да бъде споменат:

Гост статии в други блогове

Това е идеалният начин да получите повече споменавания на името си и да представите бизнеса си пред нова аудитория.

Можем да разделим целия процес на четири прости стъпки:

Първо, намерете подходящи сайтове за гостуващи публикации. Можете да избирате измежду сайтове с обща тематика или водещи блогове за вашия бизнес сектор.

Второ, внимателно прочетете правилата и насоките на блога и задължително ги спазвайте.

Трето, създайте задълбочено и интересно съдържание за публикуване. Блоговете са придирчиви, затова трябва не само да отговорите на очакванията им, а да ги надминете.

Накрая, скъсайте се от промотиране на публикацията си. Използвайте социални мрежи, имейл маркетинг и каквото друго се сетите. Последната стъпка е ключът към получаване на още повече споменавания на бранда.

Социални кампании

Добре изградени, тези кампании ще ви помогнат да се разчуе за вашия бизнес. Най-вероятно брандът ви ще бъде споменаван и извън социалните мрежи.

Тази стратегия е може би най-резултатната, но същевременно и доста трудна за изпълнение. Необходимо е добре да познавате своята аудитория и да създадете нещо, което да им хареса.

Първо, ще ви трябва малко демографска и поведенческа информация. Можете да я откриете с помощта на Google Analytics.

Повечето социални платформи разполагат със собствени източници на подобна информация като Power Editor за Фейсбук.

След като вече знаете достатъчно за аудиторията си, можете да започнете със създаването на кампанията. Постарайте се добре да формулирате целите си и да изберете най-подходящите платформи за промотиране.

Обслужване на клиенти

Това изглежда очевидно – доброто обслужване е нормално да доведе до положителни споменавания на бранда.

Нямате си идея, обаче, колко много бизнеси пренебрегват тази част от работата си. С днешните автоматизирани софтуерни решения, понякога се получават проблеми и клиентите не са доволни. Не можете да си позволите това да се случва.

Ако обслужването ви е на високо ниво и се грижите добре за всеки клиент, ще получавате супер високи оценки и ревюта из цялото уеб пространство.

Ако получавате положителни оценки, благодарете на клиентите, а ако са негативни, опитайте да разрешите проблемите.

Превърнете споменаванията в линкове

Към момента висококачествените входящи връзки продължават да влияят положително на позициите в резултатите от търсене.

Затова е добре да се опитате да превърнете споменаванията в реални линкове.

Първата стъпка е да откриете източника на споменаването, както показахме по-горе. След това използвайте Moz Open Site Explorer, за да проверите DA (Domain Authority) на сайта.

avtoritet na domein

Ако резултатите са добри, свържете се с администраторите и ги помолете любезно да трансформират споменаването в линк.

Повечето администратори би трябвало с радост да отделят няколко секунди и да допълнят материала с линк.

Не е необходимо да използвате тази техника за всяко споменаване, което намерите. Постарайте се повече върху увеличаване на споменаванията, след това изберете някои, които да трансформирате в линкове.

Заключение

Описаните стратегии не са никак сложни и абсолютно всеки от вас може да ги приложи без проблем.

Ако следвате всички стъпки, които изброихме, гарантирано ще забележите скок в позициите си в търсачкте, както и в обема на трафика и клиентите си.

Трябва все пак да сте наясно, че като всяка SEO стратегия и тази изисква време, за да даде желания резултат. Винаги мислете в дългосрочен план при оптимизация.

Търпението, обаче, със сигурност си струва. Споменаванията на бранда ви ще ви донесат изключително високи повишения на повечето SEO показатели, а и ще подобрят сериозно имиджа на бизнеса ви в интернет.

Препоръчваме ви да комбинирате тази стратегия с всички останали тактики, които следвате при оптимизиране на сайта си. Така ще постигнете възможно най-голям ефект.

В статията са използвани материали от този източник и цялото интернет пространство.

Вашият коментар