5/5 (1) Всеки собственик на уебсайт мечтае да достигне заветниве високи позиции на първата страница в резултатите от търсене. Това е и основната цел на всяка SEO стратегия. Важен показател освен броя на входящите връзки, мобилната оптимизация и наличието на ключови думи в съдържанието е и авторитетът на домейна.

povishavane avtoriteta na domein

Какво представлява авторитет на домейна?

Това е измерител, който класира домейна с ранг от 0 до 100. Сами се досещате, че колкото по-висок е този ранг, толкова по-добре. Този показател е един чудесен начин да измерите ефективността на SEO действията си. В изчисляването му се взимат предвид множество фактори като входящи връзки и тяхното качество, например.

 

Най-напред, трябва да разберете, че 100 в този показател е недостижима цел. Освен ако не притежавате сайт като Гугъл, Фейсбук и Уикипедиа – това са щастливците, получили тази висока оценка. Затова е важно да тръгнете с реалистични очаквания.

Ако авторитетът ви в момента е под 20, можете лесно да го повишите. Ако е по-висок, ще е нужно да вложите доста усилия, за да продължите да го увеличавате.

Ето шест стъпки, които ще ви помогнат:

Техническите аспекти на оптимизацията остават що-годе едни и същи, въпреки непрестанните промени в алгоритмите на Гугъл. Първо, трябва да изградите структурата на url адресите си и да ги оптимизирате. Нужно е да се погрижите и за robots.txt файла си.

След като всичко е наред с тези двете неща, продължете с оптимизирането на структурата на сайта, мета таговете и ключовите думи, заглавните тагове и използваемостта на сайта. Публикувайте често възможно най-дълги материали.

Добре написаното съдържание е най-ефикасният начин да увеличите трафика към сайта си и ангажираността с бранда. То помага и за повдигане на авторитете на домейна.

Причината е, че, ако пишете наистина хубави материали, хората ще ги харесват, споделят и ще публикуват линкове в собствените си блогове и сайтове към тях. За да успеете да издигнете съдържанието си на толкова високо ниво, ще трябва да:

  • Правите детайлни проучвания и да добавяте източниците си на информация в публикациите
  • Пишете дълги статии – поне 1000 думи
  • Добавяте интересни примери и факти в статиите си
  • Включвате картинки, видеа и инфографики

Най-важното е да определите дали сте способни сами да създадете подобно съдържание. Ако не – по-добре доверете тази задача на професионален копирайтър.

  • Оценете качеството на входящите си връзки

Всеки SEO специалист ще ви каже, че линковете са златна мина. Това, обаче, важи само за качествените входящи връзки. „Лошите“ се наказват от търсачките и то сурово.

За да получите висок коефициент на авторитет на домейна, ще ви е необходим портфейл от много и разнообразни входящи линкове. Освен за количеството, трябва да помислите и за тяхното качество. С помощта на инструменти като Ahrefs и SEMrush, можете да ги изследвате, за да разберете кои от тях са токсични за сайта ви.

Един съвет – избягвайте прекалената размяна на линкове (аз на теб и ти на мен). Няма как да получите линк от авторитетен сайт по този начин, а на вас ви трябват именно качествени линкове.

  • Не забравяйте и вътрешните връзки

Всяка статия в Wikipedia е обградена с купища връзки към други статии в същия сайт. А авторитетът на този домейн е точно 100. Вътрешните връзки намаляват степента на отпадане, като задържат потребителите по-дълго време в сайта.

Освен това, правилно изграденият вътрешен линкбилдинг помага на роботите на Гугъл да обходят сайта ви възможно най-добре и дава сигнал за релевантност и удобство. Използвайте ключови думи при изграждането на вътрешни връзки и винаги ги правете do-follow, за да донесат наистина положителен ефект.

Вместо нискокачествени линкове като тези, които споменахме по-горе (аз на теб, ти на мен), се насочете към авторитетни източници, от които да вземете линк. Можете да пишете в чужди блогове като гост автор или да използвате форуми и сайтове с въпроси, за да поставите връзка към сайта си заедно с полезен и информативен отговор.

Последният начин не само повдига авторитета на домейна, но увеличава неговата разпознаваемост сред хората. Така бихте могли да увеличите сериозно и трафика към сайта си.

  • Бъдете търпеливи

Всеки нов сайт започва с авторитет, равен на 1. Без значение колко много дълги и полезни материали са наблъскани в него. Необходимо е време, за да увеличите постепенно този коефициент. А това със сигурност ще се случи, ако продължите редовно да публикувате свежо и полезно съдържание.

Вашият коментар