5/5 (4) lsi kliuchovi dumi pri seo

Ако сте поне малко запознати със SEO, най-вероятно знаете, че алгоритмите на Гугъл постоянно се променят и техниките, които използвате сега, вече ще бъдат остарели и неефективни след няколко години.

След последните промени изобилието от ключови думи и нискокачественото съдържание не вършат работа.

Вместо това трябва да използваме полезно и интересно съдържание и LSI ключови думи.

Какво представляват LSI ключовите думи?

LSI е съкращение от Latent Semantic Indexing , преведено на български – латентно семантично индексиране. То представлява система от математически методи, които установяват връзката между термини и тяхното контекстуално значение. На практика, това са думите, които са семантично свързани с вашите ключови думи.

Не бива, обаче, да ги бъркате със синоними. Ето и един пример:

Ако пишете статия за Windows 10, добре би било да споменете по-стари версии на операционната система като Windows 7, както и компанията, производител на продукта – Майкрософт, дори и нейния собственик – Бил Гейтс. Всичко това ще помогне на Гугъл да се ориентира за какво става въпрос в статията и търсачката няма как да си помисли, че става въпрос за обикновени стъклени прозорци (windows).

Как LSI думите могат да увеличат органичния трафик?

Гугъл продължава да обхожда вашите страници и да използва главните ключови думи в тях, за да ги класира в резултатите си. Алгоритъмът, обаче, взима предвид и други термини и изрази на същата тематика и, ако те липсват, позициите ще са по-лоши.

Ето няколко начина, по които LSI думите ще увеличат трафика ви:

  1. Край на изреждането на ключови думи.

Целта е да намерите точния баланс между главни ключови думи и LSI фрази. Това е правилният начин за по-високи резултати и повече трафик, а не спам и безсмислено изреждане на ключови думи, които могат да ви донесат само наказание.

  1. По-ниска степен на отпадане.

Пълноценното използване на LSI ключови думи ви гарантира, че хората, попаднали във вашия сайт, са задоволени от неговото съдържание и няма да си тръгнат разочаровани. Целта ви трябва да е същата като тази на Гугъл – предлагане на подходящи резултати на потребителските запитвания, осигурявайки полза едновременно и на себе си, и на хората.

  1. Класирате се по повече ключови думи.

Проста математика – колкото по-голям е броят на ключовите думи, по които се позиционирате в търсачката, толкова повече потребители ще ви намерят. Една от най-хубавите черти на LSI фразите е, че заедно с главните ключови думи, взаимно повишават стойността си.

  1. По-ниски разходи за PPC реклама.

Ако сте поддържали Google Adwords кампания за повече от месец, вероятно знаете колко е трудно да понижите разходите за кликване. Един от начините да го направите е добавянето на LSI ключови думи.

Когато целевата страница е изпълнена с такива думи и полезно съдържание, качественият рейтинг на рекламите ще се повиши, а оттам и техните позиции. Цената им, от своя страна, със сигурност ще стане по-ниска.

  1. Повече прекарано време на страницата от потребителите.

Предложете на читаталите си хубави материали, изпълнени с полезна информация, и те ще ги разглеждат и четат дълго време. Пишете безсмислени редици от ключови думи и ще напуснат сайта ви моментално. Изборът е ваш.

Как да откриете перфектните LSI фрази?

За съжаление, невинаги е лесно да се сетите за подходящи думи от този тип, докато пишете статия или друг вид публикация. Затова можете да си помогнете с някои от тези инструменти:

  1. Търсене в Гугъл.

Точно така – доброто старо (и безплатно!) търсене в Гугъл. Просто изпишете в търсачката главната ключова дума и вижте какви други фрази ще ви бъдат предложени. Те със сигурност са смятани от Гугъл за подходящи семантични думи.

  1. Google Keyword Planner

Също безплатен инструмент, където можете да започнете базовото си проучване за LSI ключови думи. Най-добър е резултатът, когато го комбинирате с други по-професионални инструменти.

Трябва да знаете, че главната цел на този инструмент е да намерите подходящи думи за настройване на платени реклами. Той ще ви предложи фрази, които ще донесат и на вас, и на Гугъл ползи от рекламирането, но не е толкова сигурно, че са способни да привлекат достатъчно органичен трафик.

Ако не планирате да правите реклами, използвате информацията от този инструмент, за да я сравните с тази от останалите.

  1. LSI Graph

Инструментът е безплатен, като дори можете да си свалите и приставка за WordPress. Ще получите богато разнообразие от идеи и предложения за обогатяване на вашето съдържание.

  1. Keyword Shitter

С тази програма можете не само да откривате много LSI ключови думи, но и да получите идеи за дълги и сложни фрази. Освен това, имате възможност и да ги изтеглите.

  1. SEMrush

Ако искате сериозно да се заемете със SEO и да победите конкуренцията, SEMrush е задължителен за използване. Инструментът е платен, но ще ви даде цялата информация, която ви е нужна, за да сте по-добри от конкурентите – ключовите думи, по които оптимизират, и източниците на линкове към сайтовете им.

LSI фразите са по-важни, отколкото предполагате

Следващия път, когато наемете SEO копирайтър, го попитайте какво мисли за LSI думите и как смята да ги включи в стратегията си. Ако махне с ръка и каже, че това са глупости и е достатъчно само да имате много ключови думи в страницата си, потърсете си друг. Иначе няма как да получите повече органичен трафик.

Вашият коментар