5/5 (6) adwords and facebook rezultatiВероятно няма да сгрешим, ако заявим смело, че едни от най-добрите IT и SEO специалисти в Европа и света са българи. Това ме изпълва с гордост и едновременно ме кара да се въртя нощем, чудейки се защо, АДЖЕБА, някои иновации в интернет маркетинга не достигат до голяма част от професионалистите в този бизнес. Много хора рекламира с Adwords, много хора ползват Facebook, но на пръстите на левия ми крак мога да преброя хората, комбиниращи и двете платформи в своите SEO стратегии.

Adwords и Facebook са като Левски и ЦСКА – едните са сини фенове, другите – червени.

За едните Adwords е морално остаряла платформа, за другите Facebook е модерна глупост. А всъщност комбинирането им е най-ефективният способ на дигиталния маркетинг, носещ възможно най-висока възвръщаемост на инвестициите.

Защо трябва да ползваме и двете? Ами защото и обикновените хора го правят. Когато търсят или се интересуват от нещо, не се ровят само в Google или само във Facebook. В повечето случаи търсенето и социалните мрежи вървят ръка за ръка.

Все пак, въпреки че бях малко краен в началото, редно е да споменем две неща:

Първо, не само на българите им убягва комбинацията между Facebook и Adwords, но и на много от световните SEO експерти.

И второ – все повече са колегите ни сънародници, които осъзнават предимствата от съюза между двете платформи и се опитват да извлекат максимума от тях.

За да се случи това, най-напред трябва да си изясним кои са силните им страни. Facebook  ни носи разнообразни перспективи за развитие и популярност, а Adwords е „човекът“ за висок процент на реализации (най-вече в краткосрочен план).

Вече сте във Facebook? Ето защо трябва да се насочите и към Adwords

Facebook е страхотен, Facebook е чудесен, Facebook е върхът! Социалната мрежа ни предоставя безброй възможности за взаимодействие и комуникация с всички настоящи и потенциални клиенти. Това е и най-подхододящият начин за привличане на интереса на хората и изграждане на стабилна връзка с тях. Заговорим ли за приходи, обаче, на сцената излиза Google.

Социалната мрежа отлично подпомага всички останали маркетингови действия, които извършваме,  Google също действа по подобен начин до някаква степен, но най-ценното му предимство е, че именно с помощта на търсачката директно пълним фирмената каса.

Чрез Facebook създаваме и провокираме търсене, а чрез Google му отговаряме по възможно най-добрия начин. Разбира се, би било чудесно, ако хората директно влизаха в сайта ни и привлечени от изкусно описаните, подредени и категоризирани продукти и услуги, извършваха покупка.

В реалността нещата не са такива и се налага да прекараме доста време в инструментариума на Google, защото в търсачката се намират и нашите клиенти. Другият вариант е просто да седим и да чакаме, но тогава хората най-вероятно ще изберат някой наш конкурент. Просто ще открият него преди нас.

Добрата маркетингова кампания във Facebook е само една от стъпките за изграждане и стабилизиране на вашия бранд в онлайн пространството. Другият важен компонент от този етап е присъствието в Google. Дори и мениджърите във Facebook признават, че социалната мрежа носи по-ниска възръщаемост на инвестициите от Google. Тя е достатъчна само за събуждане на интерес и првокиране на търсене.

Ето един от най-често срещаните сценарии, с които се сблъскваме в практиката:

Потребителите виждат спонсорираните ни публикации във Facebook, реагират положително по всички предоставени от социалната мрежа начини и е очевидно, че проявяват интерес. Следващият ход, обаче, при повечето от тях не е посещаване на сайта ни през рекламата във Facebook, а търсене в Google.

Защо го правят? Ами защото рекламата не ги убеждава напълно в качеството на продуктите, в достоверността на информацията и в репутацията на компанията. Хората търсят всичко това в Google и ако ние не им предоставим подходящо съдържание на техните запитвания, фунията на продажбите ще се счупи и усилията ни няма да бъдат възнаградени с продажби.

Затова никога не забравяйте, че, когато се опитвате да привлечете нови фенове и клиенти във Facebook, голяма част от тях ще ви потърсят и в Google.

Използвате само Google? Помислете и за Facebook!

Във Facebook са налични всякакви възможности за маркетинг и многобройни видове реклами. Въпреки тяхното огромно разнообразие, можем да ги разделим най-общо на два вида: ремаркетинг реклами и реклами в перспектива.

Първите са ясни – преследват потребителя, след като е извършил нещо на сайта ни, за да го убедим да „довърши започнатото“ и да направи покупка.

Перспективните реклами са далеч по-сложни за обяснение и разбиране. Много от хората така и не успяват да усетят ползите от тях за бизнеса и ги зарязват след няколко експеримента.  Аз пък сега ще ви докажа, че ползи има и по-конкретно – такива, които директно влияят на рекламирането с Adwords.

Ето как рекламите в Adwords стават по-успешни с помощта на перспективни реклами във Facebook

Тъй като аз и екипът около мен обичаме да тестваме различни неща, не се отказахме от рекламирането във Facebook, въпреки че числата показваха по-висока възръщаемост от Adwords. Експериментирахме в социалната мрежа по всякакъв начин и постепенно в главите на всички ни се оформи един фундаментален извод:

Рекламите във Facebook впечатляват потребителите и ги карат да запомнят бранда. Това провокира неговата разпознаваемост и увеличава многократно вероятността да бъде потърсен в Google на по-късен етап.

Продължихме тестовете и се убедихме изцяло в гореспоменатия факт. Супер, но как да го докажем? Няма как да преборим Adwords със статистика за кликове и продажби, защото цифрите убедително сочат в полза на Google.

Затова просто ще ви разкажем какво направихме.

Избрахме един от нашите клиенти – онлайн магазин за дрехи – с който да проведем експеримент. Рекламната му кампания вече включваше реклами и в Adwords, и във Facebook, като рекламирането в Гугъл даваше чудесни резултати.

Продължихме да действаме по същия начин, но вече следейки по-внимателно представянето и на двата вида реклами. Реализациите в Adwords растяха, растяха, растяха и изведнъж.. растежът им започна да намалява. Не само това, ами започна и съвсем да изчезва. Настъпи един преломен момент на спад на реализациите от рекламите в Adwords.

Не беше трудно да си направим извода, че интересът и предизвиканото търсене от всички маркетингови канали, включително и Facebook, вече започва да се изчерпва. Необходимо беше да провокираме повече интерес, достигайки до нови хора.

С помощта на инструментариума на Facebook не беше кой знае колко сложно да постигнем целта си. Тъй като вече имахме доста голяма база от фенове на страницата, успяхме да очертаем основните им характеристики и да си изградим lookalike аудитории. Създадохме различни видове реклами, насочени към всяка специфична аудитория и включихме в кампаниите всякакви видове рекламни формати – включително и видео.

Въпреки че го очаквахме, резултатите след този експеримент все пак ни стъписаха до някаква степен:

 

 

Средни разходи за FB реклама в лв220310715865440520230930870
Средни импресии на бранда в Google580990172019501020183062028902540

 

С увеличаването на разходите ни във Facebook реклами (в перспектива) рязко се вдигнаха и брандираните импресии в Google. Другият положителен ефект върху Adwords, който забелязахме, беше понижението на разходите за реклама в Google, тъй като благодарение на Facebook хората се ориентираха към по-евтини и високо възвръщаеми брандирани търсения.

Adwords + Facebook = страхотни резултати. Убедихме се напълно! Ето няколко стратегии, чрез които да комбинираме двете платформи.

1) Идентифицирайте своята потенциална аудитория с помощта на данни от Adwords

В повечето случаи е доста трудно да открием кои са отличителните характеристики на нашите потенциални клиенти и да насочим по подходящ начин посланията си към тях.

Adwords може да ни бъде чудесен помощник в случая и по-специално три вида данни от рекламната платформа:

  • Пол
  • Доход
  • Съвкупните периоди на активност през седмицата

Използвайте тази информация разумно, за да не идентифицирате потенциалната си публика изцяло на базата на предположения и догадки.

2) Ретаргетирайте извършилите действие във Facebook чрез Adwords

С помощта на изключително полезните аудитории в Adwords можете да насочите реклами към хора, които са посетили сайта ви чрез Facebook реклама. Изпратете различни послания в зависимост от действията, които са били извършени на сайта. Нашият опит ни показва, че това ретаргетиране е особено ефективно към клиенти, които вече са пазарували от нас.

3) Започнете да използвате динамични Facebook реклами

За максимален ефект ще ви бъдат необходими Pixel и Product Feed. Комбинацията им с динамичните реклами води до високи конверсии и мощно увеличение на приходите.

За да се възползвате във възможно най-голяма степен от перспектините реклами в социалната мрежа, е нужно да създаавте качествени и добре насочени динамични реклами. Първо опитайте да провокирате действие у хората, които вече познават бранда ви и след това се ориентирайте към нови аудитории.

Когато успеете да привлечете нови клиенти в сайта си чрез перспективните си Facebook реклами, ретаргетирайте ги с динамични реклами, водещи до страници, които вече са посетили, незавършени поръчки, намалени продукти, които са разглеждали и всичко подобно.

4) Използвайте небрандирани търсения в Google, за да създадете интерес във Facebook

Един от по-иновативните и доста напреднали методи за комбинация между Adwords и Facebook е използването на небрандирани търсения от Google за цялостно изграждане на Facebook аудитории.

Ако, например, продавате кожени колани, можете да насочите кампаниите си в Adwords по фразата „кожени колани“ и да видите какви сходни думи ще изскочат.

След известно време ще съберете достатъчно данни, с чиято помощ да се насочите към публика, която е свързана по някакъв начин с тези фрази във Facebook. Как точно се измерва тази свързаност от социалната мрежа, не можем да ви кажем, нито пък да ви гарантираме мигновена възвръщаемост.

Аудиторията във Facebook обикновено никога не е чувала за вас, преди да започнете да се насочвате към нея по този начин. Главната ви цел е да накарате хората, които ще извършат покупка след небрандирано насочване, сами да се върнат при вас след това и да се превърнат в дългосрочни ценни клиенти.

Да обобщим

Ние не сме от хората, които яростно защитават една крайност и не искат и да чуят за другата. Не сме сигурни коя платформа е по-добра за маркетинг – Facebook или Adwords. Знаем само, че комбинацията им носи отлични резултати, именно чрез гореспоменатите начини.

Няма нужда да вярвате на празните ни приказки и дълги статии – просто опитайте работата с двата инструмента, експериментирайте, опитайте се да постигнете целите си и е доста вероятно накрая да си кажете: „Абе тия пичове верно бяха прави!“

Вашият коментар