5/5 (6)

Как наш клиент, собственик на онлайн магазин за дрехи, подобри представянето на своя сайт в Интернет?

 

През септември 2014 г. получихме запитване за цялостна оптимизация на сайт за продажба на дрехи онлайн. След анализ на сайта установихме, че сайтът действително се нуждае от професионална вътрешна и външна оптимизация, както и от изграждане на добре структурирана link building кампания.

Очакванията на клиента за нашата работа се свеждаха до подобряване на видимостта на сайта при търсене в Google, респективно на броя на онлайн поръчките на дрехи от неговия сайт.

Договорихме се клиентът да инвестира в SEO сумата от 500 лева на месец при първоначален хоризонт от 6 месеца. По-просто казано, очаквахме видими положителни резултати след поне шест месеца работа по сайта.

Какво беше положението със сайта в началото?

Сайтът имаше проблем с индексирането на страниците и генерираше грешки от различен тип – най-многобройни от типа 404 (несъществуваща страница, файл или директория). Беше необходимо да се коригира козметично и вътрешната структура на сайта.

На графика 1 се вижда разпределението на броя на ключовите фрази и позициите, на които се появяваше сайтът в началото, при търсене в Google:

– на 1 позиция сайтът се позиционираше по 29 ключови думи и фрази;

– на 2-3 позиция – 51 броя;

– на 4-5 позиция – 18 броя;

– на 6-10 позиция – 93 броя;

– на 11-19 позиция – 173 броя;

– на 20-50 позиция – 349 броя.

drehi-frazi-nachalo

 

Какво свършихме за половин година?

  1. 1. Индексиране на страниците:

В началото имаше проблем с индексирането. Към настоящия момент при създаването на нова страница или публикация в сайта, тя се индексира за около 2 минути и то без да бъде споделяна никъде в Интернет. Роботите на Google обхождат изключително често онлайн магазина.

  1. OnPage и OnSIte оптимизация:

Изчистени са над 1000 грешки от типа 404. На клиента са предложени съвети относно структурата на онлайн магазина. Предоставени са насоки за това какво търсят потребителите и за това как могат по-лесно да бъдат превърнати в реални клиенти.

  1. Стратегическа Link building кампания:

Реализирана е кампания по изграждане на входящи връзки към сайта от тематични и релевантни източници. Публикувани са и няколко платени статии във водещи източници от бранша.

  1. Резултатите в онлайн представянето:

Разпределението на броя фрази в Google към края на март 2015 г. придоби следния вид (графика 2):

drehi-frazi-krai

Както се вижда от графиката:

– на 1 позиция сайтът се позиционира по 95 ключови думи и фрази;

– на 2-3 позиция – 209 броя;

– на 4-5 позиция – 231 броя;

– на 6-10 позиция – 478 броя;

– на 11-19 позиция – 697 броя;

– на 20-50 позиция – 1153 броя.

На графика 3 най-добре се забелязва бурното покачване на новопозиционираните ключови думи и фрази за период от три месеца след започване на оптимизацията, което се задържа до края на разглеждания период (6 месеца).

drehi-frazi-pokachvane

  1. Резултатите, измерени като полза (печалба) за клиента:

Горните резултати не струват нищо, ако няма положителна промяна в ползата за собственика на сайта, въпреки че в общия случай са правопропорционално свързани с нея.

 

Какво инвестира в SEO и какво получи от SEO клиентът?

Както вече споменахме, за целия период на оптимизацията, разходът на клиента за SEO възлезе на 3000 лева (6 по 500 за всеки месец от периода).

По данни на клиента за разглеждания 6-месечен период поръчките от клиенти са се увеличили с 37 % средномесечно. По данни от онлайн магазина, продажната цена на 1 артикул е средно 45 лева.

Ако допуснем, че преди SEO, онлайн магазинът е продавал по 100 броя артикули средно на месец (с точни данни, за което не разполагаме), то това означава, че сайтът е генерирал по 4500 лева обичаен приход на месец или общо 27000 лева за 6 месеца.

По време на периода на оптимизацията (при 37-процентно средно увеличение на поръчките) сайтът вече продава по 137 артикула средно на месец, респективно приходът след SEO за един месец се променя на 6165 лева или 36990 лева за шестмесечния период.

Нека обобщим данните в таблица:

drehi-tablica-polzi

Очевидно, след като приспандем разхода за SEO за разглеждания период и намалим сумата с обичайния приход, се получава и нетната полза за клиента. Изразена количествено, тя е 6990 лева за половин година или 1165 лева на месец.

Казано с други думи – всеки лев, които инвестира нашият клиент за SEO, му носи 2,33 лева полза – над 2 пъти възвръщаемост! И това при положение, че по време на целия разглеждан период клиентът не е увеличил (или намалил) влиянието на никой от другите маркетингови инструменти и рекламни канали, които използва!

 

В заключение …

Възвръщаемостта от инвестицията в SEO зависи от много променливи. В настоящия пример представихме конкретен случай в конкретна ниша – онлайн търговията с дрехи. С него искаме да докажем ползите от оптимизацията за търсачки и високата възвръщаемост, която тя носи.

А какво се случва в момента с нашия клиент? Развива успешно онлайн магазина. Продължаваме да работим усърдно за ново увеличение на поръчките …

Виж най-важното тук.

2 мнения за “Case study – SEO на онлайн магазин за дрехи

  1. Оптимизирането на един електронен магазин не включва само и единствено SEO техники, а широк набор от дейности, които имат за цел да привлекат, но и конвертират в клиенти потребителите, попаднали на вашия сайт.

    1. Точно така, много сме съгласни. SEO отдавна вече не е отделна услуга, предназначена само и единствено за търсачките, ами е част от целия план за онлайн маркетинг. Именно за това сме написали редица статии за услугите и похватите, които може да използвате при развитие на бизнес онлайн. В нашия блог може да прочетете за психологията на купувача тук – http://promopointbg.com/psihologicheski-principi-za-uvelichavane-na-online-prodajbite/ , за това какви похвати може да използвате по време на празници или защо не и ежемесечно – http://promopointbg.com/kak-da-uvelichim-online-prodajbite-po-vreme-na-praznici/ , писали сме за UX, платената реклама на клик, как да направим сайта си по-популярен и не на последно място, че винаги трябва да създаваме качествено съдържание, което да носи полезност за потребителя.

Вашият коментар