5/5 (5)

Наказанията от Google не са новост, но все още са голям проблем за оптимизаторите. Плашещо е, като си помислите, че органичният трафик от търсене може да бъде заличен за една нощ.  От печеливши можете бързо да се превърнете в изнемогващи – в случай че ви бъде наложено наказание.

За най-начинаещите в SEO – ето накратко какво представляват наказанията:

Ако нарушите препоръките на Google (и бъдете „хванати”),  Google ще накаже сайта ви, така че цялостното ви класиране в търсачката ще бъде сринато значително.

Въпреки всичките ви усилия да се съобразявате с правилата и препоръките на Google, пак е възможно да получите наказание. В някои случаи наказания могат да бъдат причинени от фактори, които са далеч от вашия контрол, като например негативни SEO атаки. Без значение каква е причината за наказанието и дали е насочено към клиентски или ваш личен сайт, трябва да сте способни да разкриете какво го е причинило и бързо да го поправите. В повечето случаи е възможно в сравнително кратък период  да възстановите позициите си.

Преди да започнем, нека отново да наблегнем върху разрушителния ефект на наказанията.

Google е със сигурност най-голямата търсачка в света, в която се извършват 98% процента от търсенията само в България. С по-прости думи: Google представлява огромен източник на потенциален органичен трафик. А качеството на този трафик е наистина изумително. Според много специалисти SEO има най-голям принос към набирането на популярност.

Ако сте готови да се спасите от всички наложени ви Google наказания, или просто искате да бъдете подготвени, можем да започваме …

Стъпка 1: Двата типа наказания (и как да разберем кой от тях ни е наложен)

Едно от потенциалните предизвикателства е да разберете кое наказание (или наказания) е засегнало вашия сайт. Понякога е доста лесно, но друг път изисква много труд.

Първото, което трябва да знаете е, че рязък спад в трафика невинаги означава, че сте били наказани.

В много от случаите спадове се получават поради редица технически причини:

 • Проблеми в сървъра
 • Блокиран достъп от robots.txt
 • Crawling проблеми
 • Неточни и неподходящи препратки

Спад в трафика може да бъде причинен също и от други неща. Например, ако бизнесът ви е сезонен, трафикът може сериозно да спадне в зависимост от времето на годината.

Спадове се наблюдават и при промени в алгоритмите или промени в SERP-а. Принципно това са козметични промени, но понякога могат сериозно да повлияят на ключовите ви думи и трафика ви.

Има много индикации за наказание на сайта ви:

 • Page rank-ът ви пада на 0 – само в случаите, когато се занимавате с много стар сайт, тъй като page rank-ът вече не се актуализира
 • Трафикът към определени страници спада
 • Трафикът от специфични ключови думи спада
 • Голям спад в трафика като цяло
 • Сериозен брой страници се деиндексира
 • Целият сайт се деиндексира

Наказанията идват с различни размери и форми, така че няма един еднозначен сигнал за наказание.

Както споменахме по-горе, съществуват 2 отделни типа наказания и е важно те да бъдат третирани различно.

Първи тип –  Ръчни наказания: В Google работят хора, които ръчно оценяват качеството на сайтовете. Все пак е невъзможно всички тези алгоритми да хванат различните видове нарушения на правилата достатъчно точно.  Уебсайтовете могат да бъдат маркирани като потенциални нарушители и след това да бъдат прегледани и оценени ръчно. Ако оценяващите видят нещо нередно в сайта ви, могат да му наложат наказание.

Добрите новини са, че ако не правите нищо съмнително нарочно, е почти невъзможно да получите такъв тип наказание. Например, наскоро редица сайтове получиха ръчни наказания, защото използваха по очевиден начин лични блог мрежи за увеличаване на трафика.

Другото хубаво нещо е прозрачността на тези видове наказания в системата на Google. Можете да проверите дали имате такива наложени наказания, като влезете в Google Search Console (преди Google Webmasters, а още по-преди Google Webmaster Tools).

search console

Кликнете върху Всички съобщения в главния панел (за да видите съобщения за всички ваши сайтове) или на Съобщения, когато влезете в таблото за управление на конкретен сайт (за да видите известия само за него).

webmasters

Има много различни ръчни наказания. Някои от тях обхващат целия сайт, а други – само отделни страници.

google nakazania

Имайте предвид, че ако разследвате старо наказание, то може вече да е изтекло и да не го намерите. Всяко наказание рано или късно изтича, макар че има някои, които продължават за доста дълъг период от време.

Дори и да е изтекло наказанието, това невинаги означава, че сте разрешили проблема. Ако не сте, е възможно да бъдете ударени отново, ако сайтът ви бъде ръчно прегледан и оценен.

Втори тип – Алгоритмични наказания: Ако смятате, че ви е било наложено наказание, но не откривате ръчно такова, то най-вероятно става въпрос за алгоритмично наказание. Google създава много и различни алгоритми, които засичат спам и други нередности и налагат автоматично наказания на сайтовете.

Неприятното при тези наказания, е че Google не ни информира ясно и точно дали сме наказани и как. Нужно е малко разследване, за да разберете какво е наказанието и причините, които са довели до него. За да откриете кой или кои алгоритми са подействали върху сайта ви, се налага да свържете датата, на която сте открили наказанието (силен спад в трафика или в определен индекс) с датата, на която Google е провел някой от алгоритмите си.

Ако редовно следите „здравето“ на сайта си в търсещите машини, ще ви бъде много по-лесно да се справите с това, защото ще сте наясно, че алгоритъмът, за който всички SEO-та говорят, е подействал върху вашия сайт.

Ако алгоритъмът се е задействал в миналото, няма страшно – пак ще се справите.

Първата стъпка е да идентифицирате момента, в който наказанието ви е ударило. Това се прави чрез Google Search Console, Google Analytics или и двете. Ако проблемът е в трафикът  – Google Analytics са по-подходящи, а ако е в индексирането – Google Search Console. При проблеми с трафика влезте в профила си в Google Analytics и изберете широк диапазон от време в Общия преглед на аудиторията. Запишете си датата, в която виждате рязък спад.

analytics

Ако проблемът е свързан с индексирането , отидете на Индекс на Google à Състояние в индекса и вижте кога се е получил резкият спад.

webmaster tools

В този случай най-вероятно ще получите информация за времеви период, а не точен момент,  в който се е получил проблемът, тъй като данните за индексиране не са толкова точни, колкото тези за трафик.

След това има две възможности да идентифицирате алгоритъма, който ви е навредил.

Първата е ръчна. Отидете в Moz’s algorithm calendar, за да видите всички алгоритми, които са действали до момента. Намерете датата, която сте си записали като начало на спада на трафика и вижте кои алгоритми са действали преди или на тази дата (понякога отнема известно време на даден алгоритъм да подейства)

В повечето случаи можете да имате почти 100-процентова сигурност кой алгоритъм е „виновен“ за вашите проблеми.

Стъпка 2: Осъзнаване на същността на наказанието

Ще изброим най-често срещаните наказания от Google. Имайте предвид, че вас може да ви е сполетяло и друго, но вероятността е много малка.

Нека видим кои са най-често срещаните:

Неестествени линкове – Google използва връзките, които водят към сайта ви като мерило на качеството му. Разбира се, Google иска да брои само естествени линкове, които са създадени без ваша намеса. Навлизаме в малко сива територия, когато коментираме кои линкове са естествени и кои не, но ако си личи че линк към сайта ви е платен или е част от линк-билдинг схема, то Google няма да е доволен. Действието срещу неестествени линкове се проявява в няколко форми.

Първо, възможно е да видите следното съобщение: “Unnatural links to your site—impacts links.” Това е ръчна намеса, която всъщност не е наказание. Ако Google реши, че някои линкове не са легитимни, може да не зачита тяхната стойност и да ви изпрати това съобщение. В този случай не е нужна намеса от ваша страна, макар че би било хубаво да видите защо към сайта ви сочат съмнителни връзки.

Второ, може да видите само “Unnatural links to your site.” Това е по-лошият вариант. Google е сметнал, че неестествените линкове представляват толкова голяма част от всички връзки към сайта ви, че го е маркирал като ненадежден. Това наказание ще повлияе на вашия трафик.

Накрая, възможно е да последва ръчна реакция срещу сайта ви, ако от него излизат твърде много неествествени връзки – “Unnatural links from your site.” Това се отнася за линковете, които се съдържат в съдържанието на вашия сайт. Ако в него има много линкове към спам сайтове или други съмнителни места, можете да бъдете сполетяни от това съобщение.

Това наказание също трябва да бъде поправено. Понякога то може да повлияе на целия сайт, а в други случаи – само на отделни страници.

Дублирано съдържание

Основната цел на Google е да помогне на потребителите да намерят това, което търсят. Ако първата страница с резултати ни показва различни сайтове, които всъщност казват едно и също, със сигурност няма да бъдем доволни.

Това е негативно за този, който търси, и затова Google активно се опитва да намали количеството на дублирано съдържание в страниците с резултати. Те се дефинират като източници на „малко или никаква стойност за потребителя“. В това число влизат:

 • Автоматично генерирано съдържание
 • Повтарящи се афилиейт страници
 • Съдържание от чужди източници, например копиран текст или нискокачествени публикации от други потребители
 • “Doorway” страници – страници, предназначени за изкуствено повишаване на популярността чрез спам

Ръчното действие на Google в такъв случай е съобщението „Thin content with little or no added value.” в Google Search Console.

Това наказание може да има различна степен на влияние на трафика ви от търсене. Обикновено го намалява с между 5 и 50% в зависимост от сериозността на проблема.

Спам

Има и няколко ръчни наказания, предизвикани от спам. Спамът всъщност може да означава редица неща. Той включва агресивно и злонамерено използване на прикрит текст, изкопирано съдържание, автоматично генерирано съдържание и други неща.

Трудно е да получите 100 процентовото спам наказание (“pure spam”), освен ако не създадете изцяло спамърски сайт нарочно. В такъв случай е по-добре да започнете всичко отначало.

Има, обаче, и други по-леки наказания за спам, които също могат да навредят на трафика ви, а невинаги вината е ваша. Съобщението “User-generated spam.” се отнася за спам в коментарите или форумни постове. Той може да се почисти с малко повече работа и трафикът ви ще се върне към нормалното си състояние.

Друго ръчно действие от Google е “Spammy freehosts.” Спамърите обикновено използват евтини или безплатни хостинг доставчици. Ако даден доставчик хоства главно спамърски сайтове, то Google наказва абсолютно всички сайтове, хоствани от него. Ако сте попаднали на грешния хостинг доставчик, то ще трябва да си намерите нов.

Това са най-честитите причини, които водят до ръчни наказания от Google.

Сега да погледнем тези, които задействат алгоритмичните, тъй като те причинават огромни главоболия на уеб администраторите.

Алгоритъмът Панда (Google Panda)

Панда ъпдейтът беше пуснат за пръв път през 2011 година. Той силно повлия върху резултатите от търсене. Оттогава той се обновява горе-долу веднъж месечно, въпреки че с  течение на времето честотата на обновяване намаля.

Трябва да знаете, че Google се опитва да пази в тайна своите алгоритми. Това, което те споделиха с уеб администраторите, е че Панда е алгоритъм, който изследва качеството на съдържанието. Целта му е да предотврати публикуването на нискокачествено или безсмислено съдържание в резултатите от търсене.

Проблемът с това е, че е трудно да се определи какво точно представлява нискокачественото съдържание. Google е предоставил списък с 20 въпроса, с които това може да се дефинира. Ето ги и тях на английски език:

panda nakazania

SEO специалисти, маркетолози и други експерти са провели редица анализи, за да научат повече за Панда и да внесат повече светлина около начина, по който работи този ъпдейт.

Оказва се, че Панда всъщност наказва уебсайтове поради редица причини:

 • Зле написано съдържание
 • Безсмислено и твърде повърхностно съдържание (например, твърде кратко, за да бъде полезно)
 • Дублирано сериозно съдържание (копирано от друга страница от сайта или от друг сайт)
 • Съдържание, което не носи абсолютно никаква стойност

Сайтове, в които стотици или дори хиляди ключови думи са просто изредени една до друга, бяха ударени на момента.

Изненадващото при Панда е, че дори и да имате проблеми само в част от сайта, то е много вероятно целият сайт да бъде наказан. Наказанията на Панда могат да бъдат много сериозни. Някои сайтове губят абсолютно всичките си органични резултати за една нощ.

През 2014 Google получава патент за Панда ъпдейта, който допринася за изясняването му още повече. С две думи Google създава нов вид критерий, който изследва качеството на сайта чрез различни показатели (споменати по-горе), вътрешни връзки и маркиране на търсенията.

Ако даден сайт не покрие минималните изисквания на този критерий, профилът му в търсачката се модифицира изцяло. Ето защо целият сайт може да бъде засегнат, дори и да има само няколко проблемни страници.

Алгоритъмът Пингвин (Google Penguin)

Той работи по подобен начин, като се активира от време на време. Първата му версия е пусната през 2012 и засяга повече от 3% от търсенията (което е огромно число).

Алгоритъмът удря „виновните“ сайтове доста здраво!

За разлика от Панда, който е фокусиран върху съдържанието, Пингвина се отнася главно за връзките към сайта. Алгоритъмът цели да открие кои източници на връзки към сайтовете са неестествени.

Има много различни особености на връзките, които могат да донесат неприятности на сайта ви. Ето някои от потенциалните фактори за такава развръзка:

 • Бързо набиране на линкове – един нормален сайт би трябвало да получава връзки към себе си постепенно с течение на времето. Рядко някой сайт получава огромна вълна от входящи линкове за кратко време и след това почти никакви (това се забелязва при спама).
 • Качество на линковете – връзките към един обикновен сайт са смесица от висококачествени и нискокачествени такива. Неестествените сайтове имат или твърде много нискокачествени, или твърде много висококачествени.
 • Разнообразие на линковете – Неестествено е, ако 90% от връзките към сайта ви идват от коментари в блогове. Също така текстът на връзките би трябвало да е разнообразен. Ако всички линкове имат еднакъв текст, то най-вероятно се опитвате да измамите търсачката да ви класира по-високо по определена ключова дума.

Важно е да се знае, че наказанията от Пингвин са насочени към отделните страници. Ако бъдете сполетени от такова наказание, най-вероятно ще загубите много трафик към основните си страници, но тези, които са наред, ще запазят своите резултати.

В някои случаи Пингвин може да намери неестествени линкове и да не зачита тяхната стойност, без да наказва сайта.

Накрая, запомнете, че Пингвин е алгоритъм, докато съобщенията в Google Search Console, свързани с неестествени връзки, за които говорихме, са ръчни наказания. Те нямат нищо общо помежду си и е възможно да бъдете ударени и от двете.

Други по-рядко срещани наказания, носещи имена на животни: Панда и Пингвин не са единствените алгоритми, които носят наказания. Google пуска над 500 ъпдейта и алгоритъма на година, като някои от тях имат много сериозно действие.

Други популярни алгоритми, които могат да повлияят негативно върху трафика ви, са:

 • Пиджън (Pigeon) алгоритъмът – ъпдейт, който промени начина, по който Google обслужва търсенията по местоположение
 • Пейдей (Payday) алгоритъмът – ъпдейт, който е специално насочен към много спамърски запитвания към търсачката
 • Ъпдейтът за използваемост на мобилни устройства (Mobilegeddon) – фокусиран е върху това доколко един уебсайт е лесен за използване при разглеждане от мобилно устройство

 

Прочетете продължението – Как да поправим последиците от наложено наказание?

Коментари: “Видове наказания в Google и разпознаването им

Вашият коментар