5/5 (5) След като вече се запознахме какви могат да бъдат наказанията в Google и как можем да ги разпознаем, е време да разберем как можем да премахнем вече наложено наказание и сайтът ни да възвърне позициите си.

 

Стъпка 3: Идентифициране и разрешаване на всички произлезли от наказанията проблеми.

Когато стигнете до тази стъпка, вече трябва да имате ясна представа за причините, довели до наказание.

Някои проблеми са лесни за разрешаване. Ако имате много изходящи неестествени линкове, намалете броя им и не вкарвайте в съдържанието на сайта си линкове към сайтове с лоша репутация. Ако сайтът ви е пълен със спам (коментари, автоматично генерирано съдържание), изтрийте го и внимавайте занапред.

Някои от наказанията, обаче, не са толкова прости и точно на това ще се спрем по-нататък.

Поправяне на неестествени линкове (ръчно наказание): Наказанието за „неестествени линкове към сайта ви“ е едно от най-досадните и трудни за разрешаване, но задължително трябва да се вземат мерки.

Първата стъпка е да намерите неестествените линкове, което означава, че ви е нужен списък с всички линкове, сочещи към вашия сайт.

Въпреки че можете да видите част от тях в таблото за управление (Search Console), ще е нужно да използвате платен софтуер като AhrefsMajestic, Open Site Explorer, за да получите пълния списък. Това е важно, защото без него няма да можете да се справите с проблема и да се отървете от наказанието.

Потърсете своя домайн в някой от трите инструмента, а при възможност и при трите, и кликнете на информацията за “inbound links”.

Това действие ще ви покаже всички линкове към сайта ви, които се съдържат в базата данни. Можете да ги експортирате в CSV файл.

Сега трябва да разберете кои от линковете са неестествени. Проблемът, както можете да се досетите, е че ще е много трудно да прегледате всички стотици хиляди линкове, ако разполагате с голям уебсайт.

В такъв случай можете да използвате подходящ инструмент, който да открои потенциалните неестествени линкове. Има няколко такива инструмента, като:

И трите работят по един и същ начин. Можете да въведете домейна си или да качите списъка с линкове и инструментът ще открои потенциално неестествените.

Въпреки че тези инструменти не са безплатни, ако сте изгубили стотици или хиляди от посетителите си, то със сигурност си струва да ги използвате.

Също така те разполагат с редица други екстри, които ви позволяват да идентифицирате наказанията по-лесно и дори да подобрите ефективността на имейл маркетинга си, което ще ви спести много време и пари.

 

В крайна сметка ще разполагате със списък от потенциално лоши линкове.

link detox risk

Не всички обаче са такива! Въпреки че тези инструменти могат лесно да хванат добрите и лошите линкове, те не са на 100% точни. Това, за което трябва да ги използвате, е да откроите най-добрите линкове и най-лошите. Всичко останало трябва да бъде изследвано ръчно – и да, това ще отнеме доста време.

Някои неестествени линкове са по-лесни за откриване от други. Очевидни признаци са:

 • Наличие на SEO думи в URL-то – като “links”, “seo”, “directory” и други;
 • Линковете от форумни профили;
 • Линковете са коментари в блогове с “anchor text”, различен от истинско име;
 • Линковете идват от зле написана статия;
 • Линковете идват от сайт, който е с твърде общо съдържание и не прилича на истинска марка.

Маркирайте всички линкове, които Google може да смята за неестествени. Въпреки че това е доста субективно, не е нужно да сте безупречни, за да успеете да премахнете наказанието.

Първият и най-добър вариант е да изтриете линковете. Google очаква от вас да се постараете доста, за да отмени наказанието.

Ако имате контрол над сайта, където е поместен линкът, това е лесно. Такива случаи са, ако сте създали множество нискокачествени сайтове за линкбилдинг или сте използвали директории за статии, или сте създали лична блог мрежа.

В повечето случаи, обаче, нямате контрол над сайта с линка, така че ще трябва да помолите неговия администратор да го премахне. Ако линкът е форумен профил или линк, който администраторът не може да премахне, запазете го за следващата опция.

Трябва да имате списък с всички линкове, които искате да премахнете. След това ви трябва информацията за контакти на администраторите, в най-добрия случай – име и имейл адрес. За съжаление опитът за връзка с български уебмастъри не е много положителен, но все пак е най-добре да опитате на първо място да се свържете с тях.

Информацията за тях можете да си я набавите ръчно, като посетите всеки сайт, или да използвате инструмент за намиране на контакти като Whois Lookup.

Просто добавете домейн и ще получите информация за собственика на домейна. В някой случай тази информация може да бъде скрита или прикрита от друго лице, но не се обезкуражавайте. Винаги има начин!

whois domain tools

След това той намира всички възможни начини да се свържете с администраторите на сайтовете.

rezultati ot whois domain tools

Накрая ще трябва да изпратите имейли и да помолите администраторите да премахнат линковете. Опитайте се да напишете възможно най-добрия имейл – все пак целите да премахнете поне част от линковете, за да се вдигне наказанието:

 • Бъдете учтиви;
 • Опитайте се да намерите името на човека;
 • Изпращайте по един имейл за всеки сайт;
 • Бъдете кратки.

Ето и един пример, които можете да следвате:

Здравейте, …………..,

Наскоро получих съобщение от Google, гласящо, че към моя сайт – ………….. – сочат неестествени линкове и поради тази причина получих наказание. В момента се опитвам да премахна всички потенциални такива линкове.

Използвах инструмент за анализ на линкове, който показа, че няколко от линковете във вашия сайт, сочещи към моя, може да са неестествени.

(списък с линковете)

Ще Ви бъда много благодарен, ако премахнете горепосочените линкове.

Моля, уведомете ме, ако можете да ми помогнете.

Благодаря ви,

(Вашето име)

 

Вторият вариант е да изпратите списък с линкове чрез инструмента на Google – Disavow Tool. Това е списък с URL адреси или домейни, който  изпращате на Google и го молите да игнорира.

Процесът е прост:

 • Можете да добавяте коментари, като започнете нов ред с “#”;
 • Когато искате да откажете цял домейн (което е препоръчително), започнете реда с „domain:” и не пишете нищо друго след като изпишете адреса;
 • Пишете по 1 URL адрес или домейн на ред.

Това е важна част от процеса по премахване на наказанието. Ще се върнем на детайлите по-нататък в статията.

Поправяне на нискокачествено съдъжание: Ако сайтът ви е пълен със статии от 200-300 думи, които нямат много голяма стойност, имате две опции пред себе си:

 • Поправате ги така, че съдържанието им да е по-полезно;
 • Изтрийте ги (колкото и неправилно да прозвучи).

Всяка от двете опции ще проработи, така че изборът е ваш.

Дублиращото се съдържание също е лесно за поправяне в повечето случаи. Можете да го изтриете или да добавите каноничен линк.

За да намерите дублиращо се съдържание в сайта си, започнете с Google Search Console.

Отидете на „Облик на търсенето“  –> „Подобрения в HTML”, за да видите дали имате някакви проблеми.

 otkrivane na dublirano sudurjanie

Кликнете върху числото, за да видите конкретни примери за дублирано съдържание.

Друг начин да намерите дублиращо се съдържание е да използвате инструмент като Siteliner. Въведете домейна си и той ще открие дублираното съдържание и ще го сортира по процент на съвпадане.

informacia za dubliran tekst

Имайте предвид, че безплатната версия покрива максимум 250 URL адреса, така че ако имате голям сайт, ще трябва да си закупите някой от абонаментните планове или да разчитате на таблото за управление в Google.

Поправяне на Panda наказание: Важно е да разберете, че Panda и Penguin са алгоритмични наказания. Дори и да поправите проблемите, трябва да изчакате алгоритмите отново да преминат през сайта ви и да видите дали сте успели да премахнете наказанието.

Тъй като Panda наказанието може да бъде задействано от редица фактори, ето списък с най-честите мерки, които да вземете, ако бъдете засегнати от него:

 • Отървете се от всякакво нискокачествено или дублиращо се съдържание (вижте как по-горе);
 • Създайте уникални мета тагове и заглавия за всяка страница (ако не сте го направили досега);
 • Прегледайте всички статии и публикации в сайта си и се уверете, че съдържанието им не изглежда странно или изкуствено; ако дадена ключова дума изглежда не на място, заменете я със синоним;
 • Намалете или елиминирайте всякакви видове прикриване на линкове.

Поправяне на Penguin наказание:

Първото нещо, което можете да направите (но не е задължително), е да премахнете всички неестествени линкове, следвайки цялата дълга и досадна процедура, за която говорихме по-горе.

Има и други фактори, задействащи Penguin наказание. Лошото е, че не можете да направите много при тях.

Ако цялата ви система на линк билдинг, се окаже тотално объркана и води до лоши резултати в следствие на купуване на линкове в миналото или атака към сайта ви, то нищо не можете да направите по въпроса. Повечето линкове, които водят до такива резултати, са нискокачествени, така че не можете да поправите ефекта от тях, трябва просто да ги изтриете или откажете. Това би могло да доведе до отпадане на наказанието.

Повечето SEO експерти не се занимават да премахват нискокачествени линкове след Penguin наказание, заради така нареченото „гниене на линкове“. След около година повечето от тях ще изчезнат.

По-разумното решение е да привлечете повече висококачествени линкове към сайта си. Много по-добре е да инвестирате времето и ресурсите си в тази цел. Запомнете, алгоритъмът Penguin е базиран на някакъв вид съотношение между добри и лоши линкове. Можете да подобрите това съотношение, като премахвате лошите, но по-добрата опция е да увеличите добрите.

Стъпка 4 (за ръчни наказания): Дайте най-доброто от себе си за разрешаване на проблемите и помолете за преразглеждане.

Ако сте били сполетени от ръчен вид наказание, имате възможност да изпратите­ молба за преразглеждане (review request). Това се прави, ако сте сигурни, че сте направили всичко по силите си да отстраните проблемите и те няма да се появят отново.

След като бъде изпратена молбата към Google, вашият сайт отново ще бъде разгледан и оценен от експерт. Ако той остане удовлетворен, ръчното наказание ще бъде отменено.

За да изпратите молба за преразглеждане, отидете отново в Google Search Console и намерете съотвеното ръчно действие в „Трафик от търсене“ –> „Мерки, предприети ръчно спрямо сайта“. За всяко ръчно действие, предприето спрямо вашия сайт, можете да изпратите молба, като кликнете на червения бутон „Request a review”.

Видно е, че процесът на изпращане на молба е много прост. Просто въвеждате текст в кутията и изпращате. По-сложно е да формулирате текста, който трябва да изпратите.

Хубаво е да отделите време, за да попълните молбата си правилно. Голяма част от молбите биват отказвани и понякога са нужни няколко опита, за да получите най-накрая одобрение.

Част 1 – поправете ВСИЧКИ проблеми (и ги документирайте).

Вече знаете какво е довело до наказанието и какво трябва да направите, за да отстраните неточностите.

Следващият момент е да ги премахнете и да документирате действията си. Когато изпратите молба, човекът, който я разглежда, няма просто да повярва на думите ви. Ще бъде нужно да приложите документи и други писмени доказателства, с които да подкрепите казаното от вас.

Ето няколко примера на английски, които според Google е хубаво да включите:

populvane na request review

Тези неща са изключително важни, ако ви е сполетяло наказание заради неестествени линкове.

Част 2 – Защо са се получили проблемите?

Ако е възможно, обяснете с няколко думи причините за проблемите на сайта ви. Например, ако сте наказани заради неестествени линкове, можете да кажете, че сте наели SEO специалист, на когото сте се доверили, но после сте разбрали, че той използва неестествени линкове за оптимизация.

Част 3 – Как сте ги поправили?

Обяснете начина, по който сте се справили с проблемите, описвайки всички стъпки.

Google иска да види, че наистина сте се постарали да се справите с проблема.

Тук е важно да приложите всякакъв вид документирани доказателства, които показват вашите усилия. Въпреки че не можете да прикачите файл към молбата си, можете да изпратите линк към Google Doc или друг вид онлайн файл.

Част 4 – Как ще предотвратите бъдещата поява на проблема?

В последната част на молбата общо взето трябва да кажете, че сте си научили урока.

Ако сте изградили мрежа от лоши линкове, която е довела до наказанието, можете да обясните на Google, че вече сте наясно, че това е против правилата и разбирате, че те не трябва да се нарушават. Покажете на човека, който ще оценява сайта ви, че повече няма да се опитвате да манипулирате Google.

Стъпка 5: Не позволявайте да бъдете наказани отново…

Мисля, че стана ясно колко време отнема справянето с дадено наказание.

Най-добрият сценарий за вас е да не бъдете наказвани отново. Има три начина, чрез които драстично да намалите вероятността от повторно наказание.

План 1 – Правете си периодични проверки: Важно е да направите така, че сайтът ви да е в „белия списък“ на Google. Правете регулярни проверки както на техническата SEO част на сайта си, така и на неговото съдържание.

Това включва:

 • Следене на линковете – използвайте някаква база данни, за да следите линковете към вашия сайт. Ако видите, че някой е насочил 10 000 лоши линка към сайта ви, заявете тяхното игнориране, за да не ви създадат проблеми.
 • Често проверявайте съобщенията си в Google Search Console – ако сайтът ви бъде хакнат, ще получите известие от Google и ще имате възможност да намалите щетите до минимум, ако реагирате навреме.
 • Проверявайте за дублиращо се съдържание – използвайте инструментите, които споменахме по-горе, за да търсите дублиращо се съдържание в сайта си. Това е особено важно, ако позволявате потребители да пишат или качват съдържание в него.
 • Не позволявайте спам коментари – повечето от нас обичат да стимулират хората да пишат коментари в блоговете ни. Но със сигурност не искате хората да коментират, само за да получат линк към своя сайт. Това обикновено са коментари от 1 ред, а името на потребителя съдържа ключова дума. Забранете ги.

Понякога нямате пълен контрол върху наказанията, но ако вършите тези проверки на всеки няколко седмици или месеца, ще си помогнете да избегнете по-голямата част от тях.

План 2: Следете SEO сайтове: Google често променя своите критерии за качество. Те се развиват с развитието на интернет.

Важно е да следите SEO блогове и сайтове за новини, така че да сте наясно с последните новости, които могат да ви донесат наказание. По-добре е да насочите усилията си към премахване на нарушения, отколкото след това към премахване на наказания.

План 3: Избягвайте преките пътища: Набирането на трафик към сайта ви не е лесна задача, особено ако сте начинаещи в SEO и интернет маркетинг. Със сигурност е изкушаващо да се възползвате от услугите на някой, който твърди, че може да докара стотици хиляди посетители на сайта ви за месец, използвайки, разбира се, black hat техники.

Запомнете – успехът на даден уебсайт се гради с години. Всеки сайт рано или късно бива наказван, ако при оптимизацията му са използвани black hat техники.

 

Заключение

Наказанията са част от SEO и със сигурност ще ги има още дълго време.

Важно е да разберете не просто какво представляват, а какво ги причинава и как да ги поправите.

Ако сте професионален оптимизатор, добавете към арсенала си от умения и начини за справяне с наказания.

Ако сте собственик на бизнес, можете да използвате този наръчник, за да намерите и поправите съществуващи наказания, както и да предотвратите бъдещи такива. Както виждате, това изисква доста работа и експертни знания, така че в някои случаи би било по-добре да се обърнете към SEO специалист.

Вашият коментар