5/5 (5)

Ще се промени ли най-накрая мнителността на потребителите в Интернет?

Писали сме много по темата колко влиятелни са социалните мрежи, какви предимства предоставят и какво е тяхното значение за бизнеса. Както напоследък се уверихме обаче, всяко нещо, което има плюсове, няма как да не притежава и минуси. Апропо, тези недостатъци доказаха още веднъж силата на социалните мрежи, макар и в отрицателен, а не в положителен аспект.

Хората, също както и потребителите в социалните мрежи, не обичат да бъдат лъгани. И същевременно правят всичко възможно това да се случва …

Милионите Facebook профили на физически лица, юридечески лица и организации в мрежата по света, ни карат все по-често да си задаваме въпроси, свързани с нашата сигурност като онлайн потребители. Да, социалните мрежи предоставят много възможности, но това не означава, че трябва да се доверяваме безусловно на информацията, предоставена ни там.

Ние, от Промо Пойнт, за пореден път призоваваме да бъдете недоверчиви и особено подозрителни когато става въпрос за Вашата сигурност в Интернет. Определено не е добра опция да се прекъсва изцяло връзката между online и offline, защото в крайна сметка колкото и да сме зависими от виртуалната комуникация, то тя е нищо повече от средство за постигане на резултати в реалния живот.

Но да се върнем на Facebook – защо потребителите правят всичко възможно, за да бъдат измамени? Вероятно всеки от нас има поне по един контакт в мрежта, за който няма никаква offline информация. „Приятелството“ във Facebook е лесно и на пръв поглед неангажиращо, но то няма нищо общо с приятелството в реалния живот. Бихте ли се сприятелили  по същия начин с човек, който срещнете днес на улицата? Едва ли.

Истината е, че потребителите се хващат много бързо на въдицата, която социалните мрежи са пуснали и заради която съществуват, а именно да способстват за лесната, бърза и дори елементарна свързаност между хората. Увлечени в комуникацията, много често забравяме къде е границата между реалното и виртуалното, а хората, които искат да злоупотребят с нашата положителна нагласа, само това чакат.

Не се заблуждавайте, че ако Вашият профил е реален и отговаря напълно на идентичността Ви, то това се отнася и за профилите на всички Ваши „фейсбук приятели“. И все пак, Facebook е само посредник. Без значение дали става въпрос за фалшива информация, кражба на лични данни или за нещо друго, злоупотребата се случва в мрежата, но винаги има и реално отражение – пропуснати ползи, намален авторитет, загуба на пари …

Напоследък от Facebook концентрираха много усилия в стремежа си да ограничат фалшивите профили и spam-a в мрежата, но въпреки това е невъзможно да бъде постигната 100-процентова ефективност. Ето защо е необходимо ние, като онлайн потребители, да бъдем особено мнителни за всичко, което се случва около нас, не само във Facebook, но и в Интернет пространството като цяло. Не трябва да забравяме, че в социалните мрежи общуваме преди всичко чрез профили, зад които не винаги стоят реални хора или поне не тези хора, които очакваме. Все по-често ще ни се налага преди да се доверим на поредния виртуален приятел да си зададем въпроса „кой си ти всъщност?“.

Но дали това ще е достатъчно …?!

Вашият коментар