Маркетингът в електронната търговия винаги води до най-различни предизвикателства. Работата е свързана с балансиране между потребителско преживяване, реклама, реализиране на високи конверсии и SEO. Освен това, сайтовете на онлайн магазините са далеч по-сложни и пълни със съдържание от стандартни бизнес страници.

В този наръчник ще ви запознаем с основните трудности, които всеки оптимизатор среща при работата си с електронен магазин, както и съвети за тяхното бързо и ефикасно преодоляване.

Съдържание

1) Проучване за ключови думи

2) Матрица от ключови думи

3) On-page оптимизация

4) Структурирани данни

5) Дублирано съдържание

6) Изчерпани наличности

7) Сегментиране на съдържание

8) Скорост на зареждане

9) Мобилни устройства

10) HTTPS

11) Бюджет за обхождане

Стъпка 1: Проучване за ключови думи

Зарежете баналните популярни фрази и измислете оригинални комбинации от думи.

Проучването за ключови думи е далеч по-усложнено при онлайн магазините и не се състои само от анализ на конкуренцията и обемите на търсене. Обикновено потребителите преминават през 5 етапа, докато направят покупка, а фразите, които са ви необходими, са различни за всяка една фаза:

Етап интерес. Хората търсят обща информация за нещо, което ги интересува. Трудно е да се класирате високо по тези думи заради високата конкуренция и липсата на реално желание за покупка на този етап.

Етап проучване. Хората търсят по-конкретна информация. Тези ключови думи са подходящи за заглавия на категориите в магазина.

Етап сравнение. Хората се опитват да научат какви са предимствата и недостатъците на определени продукти. Такива ключови думи е добре да се таргетират със статии в блог и продуктови ревюта.

Етап покупка. Хората знаят какво искат и са готови да го купят. Ключовите думи на този етап трябва да са в описанията на продуктите.

Следпродажбен период. Органичното класиране вече е маловажно. Опитайте други подходи – обратна връзка, имейли с благодарност, ремаркетинг и социални мрежи.

1) Създайте си три отделни списъка с ключови думи

Както виждате, ключовите думи, с които хората търсят при етапите на проучване, сравнение и покупка са с най-висок потенциал за конверсии. За да се получи един достатъчно пълен списък с такива фрази, е нужно да си направите три отделни списъка с думи, които по-късно можете да комбинирате. Не забравяйте при проучването да вземете предвид характеристиките на потенциалните ви клиенти – пол, възраст, интерес и така нататък.

Когато сте наясно какви думи използват клиентите ви, започнете със сглобяването на списъка:

 • Списък 1: Думи, описващи действие, които хората биха могли да използват на етап „Сравнение“ и „Покупка“. Примери: купува, продава, търся, цена, сравнение, ревю
 • Списък 2: Всички марки, представени в магазина ви.
 • Списък 3: Категории, продуктови имена и характеристики. Примери: телевизор, телефон, лаптоп и така нататък.

2) Комбинирайте думите

Комбинацията между общи думи и продуктови имена и характеристики от вашит списъци ще ви донесе чудесен списък с дълги и сложни фрази. Когато става дума за голям магазин, работата по комбинацията на думите е прекалено много и ще е необходимо да я автоматизирате. Можете да го направите с Word Combination на Rank Tracker.

Стъпка 2: Матрица от ключови думи

Избегнете „канибалството“ при ключовите думи

Накратко казано, „канибалството“ при ключовите думи представлява конкуренция между едни и същи думи, които се намират на различни страници в един и същ сайт. За да го избегнете, ще ви трябва матрица от ключови думи.

Направете си таблица и в редовете сложете най-важните страници от сайта си, а в колоните – ключови думи.  Отбележете къде думите се пресичат с подходящите страници за тях и така ще знаете кои са точните страници за важните ключови фрази.

URL

Ключови фрази
телевизорисмартфонилаптопи
www.moyatmagazin.com/televizoriX  
www.moyatmagazin.com/smartfoni X 
www.moyatmagazin.com/laptopi  X

 

Алтернативен вариант е Keyword Map на Rank Tracker.

Стъпка 3: On-page оптимизация

Спестете си времето за оптимизиране на хиляди страници

Сайтовете за електронна търговия обикновено се състоят от няколко страници с категории и хиляди продуктови страници. Първите не са особено трудни за оптимизация, но справянето с вторите е истинско предизвикателство. Едва ли ще имате времето да оправите H1 таговете и meta описанията на всички.

За щастие, има начин как всички процеси да станат почти автоматични.

Направете си шаблон със заглавие, meta описание и H1 таг за продуктовите си страинци. Заглавният таг, например, може да бъде шаблонизиран като Купи ИМЕ НА ПРОДУКТ онлайн | ИМЕ НА САЙТА.

Името на продукта е променлива, която зависи от продуктите, за които се отнасят страниците. Необходим ви е CMS, който поддържа работа с променливи. Същото можете да направите и с H1 таговете и meta описанията.

Стъпка 4: Структурирани данни

Изтъкнете описанията на продуктите и потребителските мнения,

Вече сме в епохата на семантичното търсене, когато Гугъл разбира намерението на търсещия информация. Все пак, за да се справи търсещата машина, е нужна и малка помощ от наша страна. Тук е ролята на Schema markup – кодът, който се вгражда в сайта и помага на търсачките да разберат неговото съдържание.

Има най-различни видове такива схеми, но най-важните са product schema и review schema. След оптимизирането им в показваните резултати от вашите страници в търсачката изпъкват сдопълнителна информация за рейтинг, цена, наличност, промоции и други неща.

Стъпка 5: Дублирано съдържание

Всяка страница в сайта ви трябва да е уникална

Можем да разделим дублираното съдържание при онлайн магазините на два основни вида:

 • Off-site – еднакво съдържание на много места в мрежата
 • On-site – еднакво съдържание на много страници в сайта

1) Поправете off-site дублираното съдържание

То е нормално за електронните магазини. Често се използват буквално преписани продуктови описания от сайтовете на производителите. Най-приложимите решения са:

 • Писане на уникални описания за всеки продукт. Трябва ви само армия от копирайтъри, която да опише по различен начин всички стоки в магазина ви.
 • Използвайте създадено от потребителите съдържание. Стимулирайте вашите клиенти да пишат ревюта и отзиви за продуктите в магазина ви. Можете да използвате различни отстъпки и подаръци за мотивация. Все пак, трябва да преглеждате потребителските коментари преди публикуване.
 • Добавете секция за въпроси и отговори към всеки продукт. Съдържанието може да стане уникално, като до допълните с често задавани въпроси относно конкретния продукт.
 • Може да оптимизирате само страниците на категориите. Ако не разполагате с достатъчно време и ресурс, за да подобрите съдържанието на всички продуктови страници, можете да направите компромис и да оптимизирате само главните категорийни страници.

2) Поправете on-site дублираното съдържание

Дублирано съдържание в сайта често се получава заради техническите особености на CMS системата или нелогична структура на страниците.

Възможни са два основни сценария. Първият е свързан с възможността един продукт да попада в няколко категории. В тези случаи CMS системата генерира два различни URL адреса с еднакво съдържание.

Другият сценарий е CMS системата да генерира различни URL адреси за различни варианти на един и същ продукт (цвят, размер и др.).

Ето как можете да се справите с подобни проблеми:

 • Поправете URL адресите. Без значение по какъв начин човек достига до конкретен продукт, CMS системата винаги трябва да генерира един и същ URL адрес. Освен това, всички варианти на продукта трябва да бъдат показвани заедно отново на един URL адрес. С този подход ще елиминирате до голяма степен дублираното съдържание в сайта си и бюджетът за обхождане ще бъде използван разумно.
 • Канонични тагове. Тази техника елиминира дублираното съдържание, но може да причини проблеми във връзка с потребителското преживяване или бюджета за обхождане.

Стъпка 6: Продукти извън наличност

Създайте добре оптимизирани страници, информиращи за изчерпани наличности.

Необходимо е да реагирате адекватно, когато определен продукт бъде временно или за постоянно изчерпан.

 1. Създайте умни страници за временно изчерпани продукти.

Когато някаква стока не е налична за кратък период от време, няма смисъл да се трие цялата страница. Вместо това, тя трябва да информира, че продуктът е временно изчерпан            , и да предложи алтернативни варианти на клиента.

 • Напишете кога се очаква ново зареждане. Това ще помогне на потребителя да реши дали да изчака или да си вземе нещо друго.
 • Предложете възможност за известяване при ново зареждане. Дори и да не знаете кога ще бъде то, добра идея е да предложите на клиента да го уведомите, веднага щом се случи.
 • Дайте възможност за предварителна поръчка. Ако сте сигурни, че новото зареждане ще настъпи скоро, позволете на хората да направят поръчка още сега. Така ще са сигурни, че ще получат продукта, веднага щом е наличен.
 • Добавете списък с подобни продукти. Не губете клиентите си и ги насочете към останалите ви продукти, вместо да ги оставите да избягат в други онлайн магазини.
 1. Помислете как ще третирате перманентно изчерпаните продукти.

Имате няколко възможности:

 • 404 страница. Това е естественият начин да премахвате страници от индекса на търсачката, без да вредите на позициите си. Трябва първо да махнете 404 страниците от картата на сайта си. Това решение е приложимо за страници с неоосбено висог ранг и липса на много входящи връзки. Ако ситуацията не е такава, помислете за други опции.
 • 301 пренасочване към сходен продукт или категория. Така ще запазите ранга на страницата, но може да забавите скоростта на зареждане и да объркате потребителя.
 • Запазете продуктовата страница, но посочете ясно, че продуктът вече не се продава, и предложете алтернативи. Този вариант отново ви позволява да запазите ранга на страницата, но не е препоръчителен, ако наличностите в магазина ви често се изчерпват.
 1. Подгответе се за сезонни увеличения в търсенето и трафика

Ако планирате пускането на нов продукт, добре е предварително да подготвите сайта си, така че новата страница да е достатъчно добре класирана, когато пристигне новата стока. Затова я създайте предварително и я обогатете с описания, изображения и друго подходящо съдържание. Накарайте хората да се запишат за имейл бюлетин, който да ги информира, когато продуктът пристигне в наличност.

Относно сезонното търсене, добра идея е да поддържате специални категории на сайта си за тези случаи, например, „Коледни стоки 2017“. Когато сезонът отмине, можете да направите 301 пренасочване към новата страница „Коледни стоки 2018“. Така запазвате стойността на входящите връзки и поддържате страницата актуална.

Стъпка 7: Сегментиране на съдържание

Правете го разумно, за да избегнете проблеми с индексирането и дублирано съдържание

Сегментирането разделя съдържанието на няколко части в различни страници. Ако страниците във вашия сайт са разделени само на няколко части и номерата на разделите са налични и лесни за кликване, тогава няма проблем. Ето пример:

В случай, че разделите са твърде много, тогава се показват номерата на първите няколко и последните няколко, а останалите остават скрити. Това, означава, че те ще бъдат индексирани доста по-рядко.

Проблемът може да бъде разрешен по два начина:

 • Добавете опция „Виж всички“. Помислете за добавяне на страница, съдържаща продуктите от всички страници. В такъв случай всяка отделна страница трябва да съдържа “rel-canonical” линк към страницата с опция за показване на всичко. Можете да си помогнете със специалния наръчник на Гугъл за такива случаи.
 • Добавете rel=“next“ и rel=“prev“ тагове. Те могат да се използват в <head> тага на страницата, за да посочат предишните и следващит страници. Първата страница ще има само rel=”next” таг, последната – само rel-“prev”, а останалите – и двата. Това ще помогне на Гугъл да третира всички раздели на страницата като една обща. Тук можете да прочетете по-подробна информация, предоставена от Гугъл.

Стъпка 8: Скорост на зареждане

Оптимизирайте скоростта на сайта си за по-високо класиране и по-добро потребителско преживяване.

Значението на скоростта на зареждане е двойно по-голямо при онлайн магазините. Бавният сайт води до по-ниски продажби и по-ниски позиции в търсещите машини.

Най-напред трябва да тествате скоростта на страниците си с инструмента на Гугъл или WebSite Auditor. Ако са налице някакви проблеми, необходимо е мигновено да ги отстраните.

Ето кои са най-често срещаните, но в същото време доста пренебрегвани фактори, забавящи скоростта на онлайн магазините:

 • Премахнете ненужните пренасочвания. Понякога сайтовете пренасочват потребителите от версията към тази без www., а оттам към мобилната версия и т.н. Премахнете всички такива пренасочвания, които смятате, че не са необходими.
 • Оптимизирайте продуктовите изображения. В онлайн магазините винаги има много изображения, които отнемат значително време за зареждане. Оптимизирайте добре размера и тежестта им. Помислете за поставяне на малки картинки с възможност да бъдат допълнително увеличени от потребителя.
 • Позволете кеширане на браузъра. Хората вероятно ще отворят много подобни страници в онлайн магазина ви. Не искате еднаквото съдържание всеки път да зарежда отначало, нали така?
 • Приоритизирайте зареждането на видимото съдържание за страниците със скрол.
 • Избягвайте JavaScript, блокиращ отварянето на страниците. Той кара браузъра да чака зареждането на скрипта, преди да покаже съдържанието на страницата.
 • Използвайте AMP технология за страниците с блог и новини. Тя позволява на статичните страници да зареждат по-бързо от обикновените.

Стъпка 9: Мобилни устройства

Предоставяйте страхотно преживяване на всякакви устройства.

Около половината търсения в Гугъл са извършени чрез мобилни устройства, също толкова висок е и делът на хората, пазаруващи онлайн през телефон или таблет. Няма как да пренебрегнете този факт, а използваемостта на е-магазина ви върху мобилни устройства е досущ толкова важна колкото скоростта на зареждане.

 1. Продавайте и на мобилни устройства, ако не го правите все още.

Ако не разполагате с мобилна версия на сайта си, крайно време е да я създадете. Първо, трябва да изберете подходящата технология – мобилна версия, мобилно приложение или responsive дизайн.

Последният вариант изглежда най-приложим за онлайн магазини. Ето защо:

 • Един и същ URL адрес и за настолните, и за мобилните версии на страниците. Това прави по-лесно споделянето и взаимодействието с потребителите, както и индексирането от търсачките.
 • Съдържанието се показва по различен начин в зависимост от използваното устройство.
 • Липсват пренасочвания. За разлика от останалите варианти, тук няма нужда от никакви пренасочвания. Това подобрява скоростта на зареждане и преживяването на потребителите.
 1. Проверявайте изгледа на страниците си и при мобилни устройства.

Ако не сте сигурни, дали сайтът ви се показва добре на телефони и таблети, ето какво можете да направите:

 • Отворете проект в WebSite Auditor
 • Отидете на Content Analysis
 • Изберете страницата, чиято използваемост на мобилни устройства искате да проверите.

Разгледайте секцията Page usability (Mobile), за да разберте доколко страницата е оптимизирана за мобилни устройства и да идентифицирате проблемните фактори.

Стъпка 10: HTTPS

Създайте сигурен сайт, за да спечелите доверието на хората и на Гугъл

Промяната към HTTPS не е кой знае какъв фактор за класиране в Гугъл, но е от изключително значение за сигурността на онлайн магазините. Това е знак за сигурност при въвеждане на лични данни и информация от кредитни карти.

Два са задължителните елемента за преминаване към HTTPS: dedicated IP и SSL сертификат. Освен това, трябва всички вътрешни връзки в сайта ви да сочат към HTTPS версиите на страниците. Също така, пренасочването от HTTP към HTTPS трябва внимателно да се конфигурира.

Стъпка 11: Бюджет за обхождане.

Уверете се, че търсещите машини обхождат всички важни страници.

Бюджетът за обхождане представлява броят на всички страници, които търсещите машини могат да обходят за един ден. Стойността варира при различните сайтове, като зависи от техния авторитет. Тя е от изключително значение най-вече за онлайн магазините, чиито страници са доста на брой. Няма как да накарате паяка да обходи повече страници от възможното, но можете да елиминирате всички пречки по пътя му.

 • Оттървете се от дублираните страници. Дори и да елиминирате до някаква степен дублираното съдържание с “rel=canonical”, това няма да спре паяка да обхожда страниците излишно по няколко пъти.
 • Предотвратете индексацията на безполезно от SEO гледна точка съдържание. Добре е да забраните за индексиране в txt файла страници като общи условия, декларация за поверителност, изтекли промоции и подобни.
 • Избягвайте дълги вериги от пренасочвания. Ако в сайта ви са налице дълги вериги от 301 пренасочвания, паякът ще прекъсне обхождането им в някой момент и крайната страница може да остане неиндексирана. Това ще изхаби и значителна част от бюджета ви за обхождане.
 • Управлявайте параметрите на URL адресите. Вашата CMS система е възможно да генерира множество динамични URL адреси, които водят до една и съща страница. Уверете се, че сте информирали Гугъл за техните специфики в конзолата за търсене.
 • Поправете счупените връзки. Те само хабят бюджета за обхождане и не водят паяка никъде.
 • Поддържайте XML картата на сайта актуална и регистрирайте XML карти в конзолата за търсене.

С помощта на Website Auditor можете да проверите онлайн магазина си за всякакви проблеми, подобни на гореспоменатите.

Това са основните неща, които винаги трябва да имате предвид при оптимизацията на онлайн магазин. Ако се сещате за още нещо, смело го споделете в коментарите. Използвани ресурси от Link-Assistant.

Вашият коментар