Какво иска всеки оптимизатор и уеб администратор? Да класира сайта си на върха в търсещите машини по възможно най-много ключови фрази. Кога го иска? Разбира се, веднага.

Едва ли някой успява да постигне тази цел, но използването на остарели и вече неработещи SEO тактики прави високото класиране в Гугъл на практика невъзможно. Внедряването на всички възможни модерни и иновативни тактики също не е гаранция за успех, защото не се знае доколко са ефективни.

Затова събрахме в един списък всички най-актуални, лесни за приложение и бързо действащи SEO тактики, с които сме запознати и сме изпробвали.

101-seo-tips

101 полезни SEO съвета, които можете да последвате веднага

 1. Не използвайте „#” в URL адресите. Гугъл не може да ги индексира.
 2. Използвайте инструментите в конзолата за търсене на Гугъл, за да проверите как изглежда сайта ви на мобилни устройства и да откриете потенциални проблеми в този аспект.
 3. Не използвайте схема за AJAX обхождане в нови сайтове и преместете всички сайтове, в които все още е приложена.
 4. Против регулациите на Гугъл е да правите дарения към благотворителни организации в замяна на линк.
 5. Въпреки че максималният брой URL адреси в карта на сайт е 50 000, вече можете да използвате компресирана версия до 50 MB, а не само 10
 6. Гугъл започва да показва емоджита в резултатите от търсене. Те могат да изиграят значима роля при локално търсене.
 7. Съдържанието е водещо, входящите връзки не по-малко, а видеото смело се навира между шамарите. Гугъл вече интегрира видео резултати в Google Maps, такаче е крайновремеда внедрите видео в маркетинг стратегията си.
 8. Ако бизнесът ви е свързан с физически магазин, възползвайте се от отчетите на Google Adwordsза разстояние и посещения, за да оптимизирате и анализирате добре тартегираните географски райони и потребителски групи.
 9. Когато правите проучване за ключови думи, използвайте изрази, които са по-релевантни за гласово търсене. Днес тази опция е налична в Гугъл за над 30 езика, включително и български, а търсенето по този начин със сигурност ще продължи да се развива и да се приоритизира все повече от Гугъл.
 10. След като Penguin алгоритъмът вече е в реално време, хубаво е да разглеждате и анализирате входящите връзки към сайта си веднъж в месеца, за да успеете да елиминирате негативното въздействие на някои от тях навреме.
 11. За да отговорите адекватно на промените, свързани с търсения от мобилни устройства, използвайте ускорените мобилни страници от Гугъл (AMP) или Progressive Web Apps (PWA) и свържете най-важната част от съдържанието и линковете си с тях. Гугъл ще ги позиционира на мобилни устройства вместо обикновения изглед на страниците ви, ако нямате подходяща версия на сайта си.
 12. Придържайте се към „white-hat” SEO техниките. Ако Гугъл забележи шашми, ще изключи всички линкове към сайта ви, не само „лошите“.
 13. Много оптимизатиро си мислят, че споменавания на сайта без активен линк е безсмислено. От Гугъл, обаче, се появиха намеци, че това не е напълно вярно, така че всяко споменаване е ценно малко или много.
 14. Спрете да трупате линкове от всякакви директории. Работате само с най-качествените от тях и се постарайте да увеличите релевантността в портфолиото си от входящи връзки.
 15. Прекратете криенето на линкове към сайта в приставки за сайтове. Гугъл строго наказва тези прйоми.
 16. Постарайте се да имате добре струкуриран, свързан и подреден уебсайт. Не си мислете, че включването на няколко вътрешни връзки в header-а и footer-а е достатъчно. Те нямат почти никаква стойност. Адекватни и добре изградени вътрешни линкове ще позволят на Гугъл да обходи сайта ви много по-добре.
 17. Когато местите сайта си от HTTP към HTTPS, не правете никакви други промени. Търсачката смята, че това е единствената промяна, която извършвате, и трудно ще разбере какви са останалите.
 18. Каноничните тагове не спестяват бюджет за обхождане. Търсещите машини трябва да обходят и дублираните елементи, за да установят, че в действителност са дублирани.
 19. Поддържайте скоростта на зареждане на страниците си до максимум 2-3 секунди. Можете да я измерите с инструмент като WebPageTest.
 20. Разменете своя Twitter URL за Twitter Cards.
 21. Същото важи и за Facebook: хубаво е да добавите Open Graph маркер, за да оптимизирате показването на публикациите си в социалната мрежа.
 22. Ако сте онлайн търговец и все още не използвате Инстаграм, крайно време е да започнете. Социалната мрежа става все по-приятелски настроена към онлайн магазини, предлагащи облекло, бижута и козметика.
 23. С издигането на дигитални асистенти като Google Home и Amazon Echo местните гидове ще стават все по-значими за високото позициониране на различните брандове.
 24. Гугъл пусна приспособление за планиране на пътувания, така че, ако сте местен бизнес или туристическа компания, създаването на наръчници за пътуване със сигурност ще ви е от полза.
 25. Инвестирайте в клиентско обслужване във Фейсбук. Можете да конктактувате с клиентите си и да им продавате стоки директно чрез Messenger.
 26. Тествайте рекламите в Linkedin. Мрежата ви позволява да анализирате дела на конверсии от спонсорираните ви публикации и реклами.
 27. Създайте “Shop the look” реклами в Adwords, за да се конвертират повече мобилните търсения.
 28. Пробвайте и 360-градусово видео във Фейсбук. Вече можете дори и да излъчвате по този начин в социалната мрежа.
 29. Издигнете се в Live carousel резултатите на Гугъл чрез AMP страници, структурирано маркиране на данните, и Atom XML feed. След това попълнете тази форма.
 30. Redditе една от най-големите социални мрежи в света. Със сигурност бихте искали брандът ви да присъства в нея, особено ако излизате на международния пазар, затова започнет да тествате рекламите в
 31. Ако рекламирате метен бизнес във Фейсбук, таргегирайте видеата си на живо, така че да включвате или изключвате различни местоположения.
 32. Можете да накарате хората да разглеждат магазина ви, без да напускат Гугъл, ако използвате програмата Local Inventory Ad на търсачката.
 33. Възрастта на домейна винаги е била важен фактор за класиране. Ако се конкурирате с такъв на възраст над 10 години, ще е много трудно да се позиционирате пред него в началото.
 34. Поддържайте „здравословно“ портфолио от линкове, защото Гугъл взима предвид качеството на връзките за оценка на цялостния авторитет на домейна и целия ви сайт.
 35. Оттървете се от краткото и безсмислено съдържание, то само ви вреди. Заменете го с по-дълги и полезни публикации.
 36. Почистете дублираното съдържание в и извън сайта си. Ако съществуват дублирани материали в други сайтове, помолете техните администратори да ги премахнат или ги добавете към файла със забранени адреси.
 37. Значението на потребителските отзиви продължава да расте. Направете си план, с който да стимулирате хората да оценяват и коментират продуктите ви. Това се взима под сериозно внимание от търсещите машини и увеличава конверсиите.
 38. Проследете кои са страниците, от които потребителите най-често напускат сайта ви. Открийте причината и се опитайте да я елиминирате.
 39. Ако забележите твърде нисък коефициент CTR в отчетите в конзолата за търсене на Гугъл, опитайте да промените meta описанията.
 40. Понякога старото съдържание продължава да привлича трафик. В такива случаи го пренапишете по нов по-свеж и интересен начин, за да се възползвате в максимална степен от потенциала му.
 41. Проверете отново дали страниците с цел реклама са със ‘site: domain’ индекс. Вижте и да не би да са двойно индексирани. Това ще доведе до дублирано съдържание.
 42. Всяка страница трябва да има само по един H1 таг.
 43. Значението на FAQ страниците се увеличава. Постарайте се да ги подобрите и да включите в тях конкретни сложни ключови фрази.
 44. Вече не можете да оцените SEO усилията си с помощта на Page Rank, тъй като Гугъл го премахна. За да сравните качеството на сайта си с това на конкуренцията, използвайте инструменти като Domain Authority на Mozили URL rating на Те не заменят напълно оценката на Гугъл и не са на сто процента точни, но са едно доста добро начало.
 45. Когато сменяте дизайна на уебсайта си, винаги се консултирайте със SEO специалист. Някои подобрения винаги трябва да се правят с участието на оптимизатор.
 46. Не забравяйте да добавятеALT тагове към изображенията, които публикувате. Вмъквайте и релевантни ключови думи.
 47. Можете да имате повече от една карти на сайта, ако искате Гугъл да обърне повече внимание на някои части от сайта ви. Такива са например картинки, видеа, публикации в блог и други.
 48. Сложете rel=canonical таг на всички свои страници, които да насочват търсачките към главната страница. Така се намалява объркването при копиране на вашето съдържание от други сайтове.
 49. Ако URL адресите ви са динамични, хубаво ще е да настроите съответните параметри в конзолата за търсене, за да съобщите на Гугъл как да обхожда сайта ви. Това също намалява влиянието на дублираното съдържание.
 50. Когато някой друг обединява и използва части от вашето съдържание, трябва да се включатrel=canonical тагове, които да сочат към вашата главна страница.
 51. За първи път ли настройвате конзолата за търсене на Гугъл? Не забравяйте да добавите и двете версии на сайта си – тази с www и без След това изберете коя е предпочитаната.
 52. По подобен начин ще трябва да уведомите Гугъл, ако имате няколко събдомейна, за да се обходи цялата информация.
 53. Преди да се преместите от HTTP на HTTPS, променете вътрешните линкове на
 54. Качеството е водещо пред количеството както за съдържанието, така и за линковете. Линкбилдингът вече не се прави както преди, влиянието му се обединява с това на PR-а и маркетинга.
 55. Когато създавате съдържание, помислете как то би могло да се представи по по-визуален начин като Фейсбук видео, излъчване на живо, презентация и други подобни.
 56. Не забравяйте да добавите IP адреса си към Google Analytics.
 57. Премахнете всички изскавачщи и подобни прозорци от мобилните версии на сайтовете си. Още от началото на 2017-та Гугъл сериозно ги наказва, така че намерете алтернативи.
 58. Когато пишете текстове, проверявайте ги за граматически и правописни грешки, които могат да повлияят на класирането им, но най-вече влошават потребителското преживяване.
 59. Създайте си график за търсене и комуникация с нови източници за линкбилдинг и
 60. Когато работите с инфлуенсър, винаги изготвяйте договор. Хубаво е по този начин да се изяснява какво очаквате един от друг.
 61. Ако ви потърси клиент, който ви каже, че иска сайтът му да се класира на първо място по всичко, бягайте!
 62. Когато се чудите за какво да пишете, използвате различни инструменти, с които да откриете темите, които са донесли най-голям успех на конкурентите ви.
 63. Ако криете divsв CSS, спрете и ги почистете.
 64. Свежо и ново съдържание винаги е положително за позициите ви. То не е задължително да идва директно от главната ви страница, чудесна алтернатива е блогът, например.
 65. Добавянето на навигационни бутони и линкове е положително както за SEO, така и за потребителското преживяване.
 66. Избягвайте дълги и сложни вериги от пренасочвания, за да бъде индексирано съдържанието ви по-бързо.
 67. Когато използвате изображения, качвайте ги във векторен формат по възможност. Този тип файлове се мащабират по-лесно и качеството им е високо на всички устройства.
 68. Помислете дали ви трябва мрежа за предоставяне на съдържание (CDN),където да се складират обемни файлове и изображения. Това значително подобрява скоростта на зареждане.
 69. Ако използвате AMP страници, но не сте преминали към HTTPS, хубаво е да го направите, защото вероятно скоро ще стане задължително изискване за
 70. Ако някои от продуктите ви са с много близки имена и описания, използвайте каноничен таг вместо пренасочване.
 71. Първоначалната цел на no-follow линковете беше да се идентифицират платените връзки. Днес се използват за обозначаване на изходящи линкове, водещи към нискокачествени сайтове.
 72. Линковете ви във форуми, коментари, спонсорства, реклами и прессъобщения винаги трябва да са no-follow.
 73. С пускането на Google Allo ще е хубаво да увеличите качествените ревюта на местния си бизнес. Бизнесът с най-висок брой положителни отзиви в един район получава по-високи позиции.
 74. Проверете дали вашите име, адрес и телефон при местните споменавания са еднакви във всички канали.
 75. Гугъл увеличи лимита на заглавните тагове до 70 символа. Постарайте се да ги оптимизирате на максимум и проверявайте дали не се изрязват на мобилни устройства.
 76. По-висок е лимитът и на meta описанията – 200 символа за настолни устройства и 172 за мобилни.
 77. Имайте предвид, че, споделеният хостинг може да окаже леко негативно влияние на класирането в Гугъл, тъй като търсещите машини индексират според IP адресите, а когато получат сигнали за твърде много IP-та, биха могли да се объркат.
 78. Ако искате да се класирате високо в първите страници на резултатите, започнете платена кампания с ключовите фрази, по които искате да се позиционирате добре. Тествайте различни варианти, за да разберете кои думи са най-работещи. След това ги използвайте за постигане на органични резултати.
 79. Не е нужно да използвате фрази с буквално съвпадение. Гугъл може да асоциира думите, по които оптимизирате, с тяхното тематично значение благодарение на семантичното търсене.
 80. Няма смисъл да се стремите към голям брой близки по смисъл думи за определена тематика. Плътността им отдавна не е значим фактор.
 81. Когато изграждате вътрешни връзки, не е необходимо да вграждате линкове в ключовите думи. Помага, обаче, ако някои от тях се намират около линка.
 82. За да подсилите ефекта на AMP, можете да добавите различни форми за по-силно взаимодействие с потребителите.
 83. Персонализирайте call-to-action бутоните спрямо потребителските групи, тяхното местоположение и използваните думи за търсене.
 84. С помощта на Google Tag Manager можете да вградите Scroll Tracking в AMP страниците.
 85. Когато работите с инфлуенсъри или съдържанието ви се публикува във външни сайтове, проверявайте кога техните страници последно са били кеширани чрез търсене “cache: URL”. Ако се окаже, че е минал повече от месец, запазете съдържанието си за друго място.
 86. Гласовите търсения, свързани с конкретно местоположение, ще се увеличават все повече. Помислете как да оптимизирате по подходящи фрази за тази цел, като „около мен“, например.
 87. Оформяйте съдържанието по подобие на разговор, за да се класира при гласово търсене.
 88. Линковете в социалните мрежи са важни, но не е достатъчно просто да ги оставите там. Важно е да участвате в дискусии с подходящи таргет групи, да помагате и да сте полезни.
 89. Брандовете, свързани с електронна търговия, ще трябва да внедрят визуално търсене в своята маркетингова стратегия. Pinterestе най-добре изградената платформа за подобен тип търсене, позволяваща най-различни неща като търсене на част от изображение. Други платформи също се развиват в тази насока.
 90. Чат роботите са ярък пример за интегриране на изкуствения интелект в онлайн обслужването. Доста от най-добрите онлайн магазини вече разполагат с такива роботи, обслужващи на високо ниво клиентите им.
 91. Когато избирате домейн, се ограничете до 15 символа. Кратките имена са по-лесни за запомняне.
 92. Ако продавате онлайн, не копирайте описанията на продуктите от техния производител. Измислете сами стимулиращи и интересни описания, за да накарате хората да направят покупка.
 93. Ако трафикът ви внезапно спадне, възможно е да сте получили наказание. Проверете имейла си и конзолата за търсене за известия относно ръчни наказания.
 94. Трафикът ви може да спадне и заради загуба на позиции по определени ключови думи. Хвърлете едно око на конкуренцията, за да разберете дали някой не се е класирал по-високо по сходни на вашите ключови думи с ново съдържание.
 95. Започнете да тествате Progressive Web Apps (PWA). Те предоставят на потребителя мобилна версия на сайта ви, ако го отвори от телефон или таблет. Много от водещите брандове вече ползват подобни приложения, които са чудесна алтернатива на
 96. Ако сте новостартиращ бизнес, инвестирайте във висококачествено съдържание и пробвайте да използвате сезонния потенциал на дълги и сложни ключови думи.
 97. Публикуването в блогове като гост не е подходящ метод за линкбилдинг, но е чудесен начин за създаване на съдържание.
 98. Ако няколко от страниците ви се борят за класиране по едни и същи ключови думи, помислете как да обедините съдържанието им е вдно.
 99. Чудите се защо конкурентите ви се класират по-високо от вас, въпреки че съдържанието им е подобно на вашето? За да намерите отговор, анализирайте добре материалите си и ключовите думи, които използвате, и поправете откритите пропуски.
 100. Когато проверявате как се индексира сайтът ви в търсачката чрез търсене „site:mysite.com”, постарайте се да откриете всички негови версии, като:
 • http://mysite.com
 • http://www.mysite.com
 • https://mysite.com
 • https://www.mysite.com
 1. Постоянно говорим за високия приоритет, който получават мобилните версии на сайтовете, но това не означава, че трябва да пренебрегвате и традиционния настолен вид на сайта си.

Всички тези 101 съвета ще са ви от полза, както ако сте начинаещи в SEO и искате да научите оптимизацията из основи, така и ако сте професионалисти и е необходимо да опресните знанията си и да актуализирате своята стратегия.

Вашият коментар