5/5 (1) WordPressе простичка за ползване платформа, но дори и да управлявате само един що-годе успешен блог, има доста работа за вършене. Става въпрос за малки ежедневни задачки, които с времето стават досадни и изискват да им обръщаме все повече внимание. Ето защо е много по-добре да вложите малко усилия в автоматизирането им, така че в бъдеще почти да не се налага да се занимавате с тях.

Предлагаме ви седем неособено трудни за осъществяване стъпки за целта.

 1. Автоматизиране на резервните копия

Ако се запознаете с инструмента ManageWP и започнете да го ползвате, тази важна задача ще бъде напълно автоматична занапред. Функциите му са много, но една от най-съществените е свързана именно с бекъпите. Работи много лесно – просто настройвате програмата да прави резервни копия на сайта ви през определено време и да ги запазва във външен облак като Dropbox, Onedriveили Google Drive. Така, без да правите нищо, ще сте спокойни, че информацията в сайта ви се пази на сигурно място постоянно.

 1. Автоматични обновления на WordPress ядрото

Това се прави изключително лесно при определени WordPress теми, но при много други тази функционалност не е толкова опростена. В случай че се налага да направите тази настройка по трудния начин, имате три варианта:

 • С WordPressплъгин
 • Със собствен код
 • Чрез преминаване към външно управляван хостинг

Обикновено с плъгин става най-лесно. Безплатният Advanced Automatic Updates върши идеална работа. Само го инсталирате, той се появява в настройките и поставяте отметки в кутийките, които ви харесват – по-точно:

 • MajorVersions
 • Minorandsecurityversions
 • Updatethemesand/orplugins

С код нещата са по-сложни, най-вече защото е необходимо да подберете подходящия код спрямо вашите собствени изисквания. В WordPress Codesможете да откриете различните варианти. Външно управляваният WordPressхостинг е друг добър вариант, особено ако хостинг компанията, чиито услуги вече ползвате, предлага и подобно нещо.

 1. Автоматично компресиране на изображенията

Ръчното компресиране на изображенията отнема много време и си е досадна работа, но в никакъв случай не бива поради тези причини да я пренебрегваме. Размерът на изображенията оказва огромно влияние върху скоростта на зареждане на страниците и тяхната оптимизация, а оттам и на представянето на сайта в търсещите машини.

Затова е важно да автоматизирате този процес. Това става лесно с помощта на приставката EWWW Image Optimization. Тя автоматично компресира всички JPG и PNG файлове, веднага щом бъдат качени.

 1. Автоматични публикации в социалните мрежи

Ако сте сред хората, които пускат публикация в своя блог, и след това старателно я споделят поотделно във всяка подходяща социална мрежа в подходящо време, за да достигне до най-много хора – браво, така се прави! Допускате една единствена грешка – правите всичко това ръчно. Вместо това можете да използвате голямо разнообразие от инструменти, които напълно автоматично споделят вашите публикации и освен всичко друго ви предоставят и страхотни анализи.

Такъв, например, е Jetpack. Той ви позволява да свържете блога си с няколко социални профила във Фейсбук, Туитър, Инстаграм и още много места и след това автоматично споделя публикациите ви навсякъде.

WPsiteContentResharerandResharer Pro е друга страхотна приставка, която дава възможност хем автоматично да споделяте публикациите в социалните си профили, хем да си настоите график за публикуване в бъдеще. Чудесна алтернатива на този инструмент е ReviveOldPost. Върши общо взето същата работа, така че ползвайте това, което на вас ви допада.

 1. Календар за публикуване в блога

Всеки, който публикува редовно в своя блог и има доволен брой посетители, които четат неговите публикации, знае много добре колко трудно е всичко да се пусне в точния момент пред точните хора. Понякога планирането и публикуването отнема също толкова време, колкото и самото създаване на материала, което не бива да се случва.

Затова ви препоръчваме да автоматизирате този процес с помощта на някои много готини инструменти.

Editorial Calendar

Това е много простичка за използване и напълно безплатна приставка за WordPress, където с влачене можете за броени минути да заредите всички свои публикации месеци напред.

CoSchedule

Това също е удобен инструмент за зареждане на публикации + мениджър на публикации в социалните мрежи! 2 в 1 – зареждате материалите си както в блога, така и в социалните си профили и спестявате страшно много време.

 1. Автоматизирайте на практика всичко с IFTTT

IFTTT е интересна абревиатура от английски език, която означава „If this, then that”. Вече сигурно се досещате, че с помощта на такъв инструмент ще успеете да заредите верига от автоматични процеси, които да следват един след друг, задвижвани от определено обстоятелство.

Само си представете – пишете нов материал, който сам се публикува в посочено от вас време, а малко по-късно – и във всички ваши социални профили. Или конкурентите ви пускат нещо ново, което задейства друг процес, за да ви извести за тяхната дейност. Можете дори да получавате идеи за тематика на своите материали чрез изграждане на подобна IFTTT верига.

 1. Край на спама с Akismet

По принцип, би трябвало да разполагате с този инструмент по подразбиране в WordPressпрофила си. Няма нужда да обясняваме колко досаден, вреден и дори опасен в спамът, особено от SEO гледна точка.

Akismet ви помага да елиминирате този проблем и да поддържате коментарите към публикациите си чисти. Ако имате нужда от още по-силно противодействие срещу спам, бихте могли да се обърнете и към други инструменти – чудесна работа вършат WP SpamShield, AntiSpam Bee и AntispambyCleanTalk.

Изводът е…

Всички знаем, че животът става все по-забързан и динамичен, но всъщност именно малките неща в него го правят такъв. Обръщаме им прекалено много внимание и ни отнемат твърде много време. Именно заради тях са се появили много от днешните ежедневни технологични решения, същото важи и за работата в интернет и поддържането на блог.

Няма никакъв смисъл да хабите своите ресурси, енергия и концентрация в разправии с дреболии. Автоматизирайте всичко, което подлежи на автоматизация, включително и най-дребните и досадни нещица. Така ще ви останат повече сили и време да творите и да радвате своята аудитория.

Вашият коментар