3.67/5 (3) През 2019-та година може би няма нужда да обясняваме колко важен е представителният уебсайт за бизнеса. Да не говорим, че в много случаи част от дейността или цялата дейност се осъществява в интернет. Липсата на хубав уебсайт е сериозна пречка пред развитието, продажбите и увеличаването на клиентите.

Хубаво е, че създаването на бизнес страница вече не е толкова трудно. Вече е възможно за сравнително кратко време и без кой знае колко усилия сами да си направим сайт – дори и да не сме IT специалисти. Именно в тези случаи на помощ идват готовите платформи, където всичко е максимално опростено за потребителя.

В тази статия сме подбрали десетте най-добри такива платформи или CMS системи. Постарахме се да обясним техните предимства и отличителни характеристики, така че да прецените коя би била най-подходяща за вас.

Weebly

Тази платформа е възможно най-опростената и лесна за използване. С нея буквално за минути може да бъде създаден съвсем приличен уебсайт. Въпреки това в Weebly са налични всевъзможни възможности за индивидуализация, както и допълнителни инструменти и добавки. Хубаво е и, че тази платформа позволява безплатен пробен период, през който да се запознаете с всички нейни функции. Това е една от най-добрите системи за напълно начинаещи, които си нямат никакво понятие от уеб дизайн и програмиране.

Сред недостатъците на Weebly можем да отличим по-ниската скорост в сравнение с конкурентите, а също и ограничените възможности за редакция при допускане на случайна грешка.

Цената на абонамента започва от 8 долара на месец.

BigCommerce

Когато е необходим сайт за онлайн търговия, BigCommerce винаги изглежда като един от най-добрите варианти. Той се ползва от някои от най-известните световни брандове и се отличава с наистина страхотни възможности, включително търговия през социалните мрежи, eBay, Amazon и други. Функционалностите му не са ограничени до продажба на стоки, а позволяват също и добавяне на блог, организиране на събития, предлагане на допълнителни услуги и така нататък.

BigCommerce се отличава и с изключително добро представяне, висока скорост на зареждане и сигурност. Също така, платформата би могла да бъде интегрирана с WordPress и позволява най-различни възможности за извършване на поръчка и плащане.

За разлика от конкурентите, от друга страна, интерфейсът на BigCommerce в back office-а е по-усложнен и труден за навигиране. Това е и един от малкото недостатъци на инструмента.

Цената на абонамента започва от 29,95 долара на месец.

GoDaddy

Това е едно от най-разпознаваемите имена в световен мащаб по отношение на домейн и хостинг услуги. Освен че съществува от зората на интернета, тази платформа е и много удобна за създаване на сайт. Предоставя на потребители подробни инструкции и съвети. Освен това, целият процес е максимално улеснен, тъй като покупката на домейн и хостинг и изграждането на уебсайта се случват на едно и също място и за много кратко време.

Налице са най-различни видове дизайн и готови шаблони. Те в комбинация с разнообразието от допълнителни визуални елементи и функционалности правят платформата чудесен вариант за всеки вид уебсайт. Всеки потребител има достъп и до денонощен контактен център. За да се ползва всичко това безплатно, в сайта се визуализира една малка реклама, която обаче може да бъде премахната срещу неособено висока такса.

Недостатък на GoDaddy е липсата на достатъчно добри SEO функционалности. Платформата не изглежда и толкова удобна и адаптивна за дизайн в сравнение с други подобни инструменти.

Цената на абонамента започва от 5,99 долара на месец.

WordPress

Това е може би една от най-популярните и най-лесни за използване платформи за създаване на сайтове. Функционалностите й са наистина много, като са налице редица възможности за визуализации, менюта и навигиране, текстови публикации, онлайн магазин и още много. В WordPressможе да се избира и измежду хиляди безплатни и платени теми и приставки. Платформата позволява и да ползваме собствен код, стига да желаем по-индивидуално оформяне на страниците.

Въпреки че е относително опростена, WordPressплатформата все пак изисква някаква база от познания относно нейните функции и системи. Тя е подходяща за повечето видове сайтове, но не е препоръчителна за онлайн магазини, тъй като не разполага с достатъчно добре развити системи за разплащания.

Цената на абонамента започва от 4 долара на месец.

Wix

Според мнозина това е сред най-хубавите и лесни за използване платформи за създаване на сайтове. С нея дори и напълно начинаещи биха могли да се справят без проблеми. Може да се ползва, без да се плаща нищо, като в редица случаи ограничените услуги биха били достатъчни.

И тук са налице разнообразни платени и безплатни теми и различни допълнения. Цялата система е изградена на drag and drop принцип, което я опростява максимално. Wixдопълнително улеснява потребителите, като предлага препоръчителен изглед на сайта според неговата тематика, насоченост и предпочитания на потребителя.

Недостатък на тази платформа е прекалено ограничената възможност за допълнително персонализиране на сайта, тъй като освен drag and drop няма кой знае какви други настройки и добавки.

Цената на абонамента започва от 24,50 долара на месец.

SquareSpace

SquareSpaceе сред платформите, които са подходящи както за начинаещи, така и за по-напреднали потребители. Системата е популярна заради своето разнообразие от добри дизайни и широки възможности за персонализиране. Същевременно платформата е достатъчно лесна и удобна за ползване, без да са необходими IT познания. Освен всичко друго, SquareSpaceпозволява и смесването на различни готови шаблони, което максимизира разнообразието от възможности за дизайн.

Платформата е особено подходяща и за изграждане на онлайн магазини. Добавянето на продукти, систематизирането им в категории и създаването на процес за поръчка са само част от функционалностите на SquareSpaceв това отношение.

За съжаление, в тази система възможностите за интегриране на платежни методи са доста ограничени. Най-удобният от тях е PayPal, докато добавянето на плащане с дебитна и кредитна карта би изисквало значителни усилия и външни ресурси. Също така, SquareSpaceне предлага безплатни абонаментни планове.

Цената на абонамента започва от 16 долара на месец.

1&1 IONOS Website Builder

Тази платформа притежава всички предимства на своите конкуренти, но това, което я отличава, са страхотните възможности за създаване на мултиезиков уебсайт, както и специалният фокус върху оптимизацията за мобилни устройства. Също така, платеният абонамент включва избор на домейн и готов имейл акаунт.

Недостатъкът на тази система е липсата на интеграция с външен софтуер и приложения. Липсва и безплатен план, но пък съществува възможност за възстановяване на платената сума, ако останете недоволни от услугата.

Цената на абонамента започва от 7 долара на месец.

Shopify

Shopify постоянно е на върха на класациите за най-добра платформа за изграждане на онлайн магазини (и не само). Това е един от най-гъвкавите и лесни за използване инструменти и именно поради тази причина се ползва от милиони потребители по целия свят. Възможностите за добавяне на продукти, описание, категоризиране, визуализации и така нататък са неизброими, което позволява да изградим магазина си така, както ни харесва. Shopify предлага и страхотни функционалности за обработка и изпращане на поръчки, както и за продажбено и следпродажбено обслужване.

Единствената отрицателна черта на Shopify е липсата на безплатен абонамент и относително високите цени, но пък повечето потребители споделят, че разходът наистина си струва.

Цената на абонамента започва от 29 долара на месец.

Gator

Това е един от популярните хостинг доставчици, който предлага и добро решение за създаване на сайтове. Комбинацията от надежден хостинг и платформа за сайт спестява много грижи и време. В Gator са налице разнообразни готови шаблони, които могат допълнително да се редактират.

Това е и една от най-евтините платформи за изграждане на сайт. Към всеки абонамент влиза и безплатен домейн, а освен всичко друго в готовите дизайни няма скрити или явни реклами.

И тук липсва безплатен абонаментен план, но както стана ясно, цените като цяло са изключително ниски. Основен недостатък са недостатъчно функционалните шаблони за електронни магазини в платформата, като за тяхното редактиране би била необходима намесата на разработчик.

Цената на абонамента започва от 3,84 долара на месец.

Strikingly

Това е една от най-новите платформи за създаване на сайтове, но по нищо не отстъпва на някои от най-големите си конкуренти. Лесна е за използване и предлага достатъчно гъвкави възможности. Включени са и полезни инструменти за измерване на трафика и анализ. Потребителите оценяват високо наличието на безплатен абонамент, както и отличното обслужване.

За да се използва Strikingly за създаване на онлайн магазин, обаче, е необходим платен абонамент. Като цяло, безплатният акаунт е доста ограничен във всички направления. Като основен недостатък на платформата изпъква липсата на достатъчно добри SEO функционалности.

Цената на абонамента започва от 8 долара на месец.

Вашият коментар