3 seo saveta za malkia biznes

С всеки изминал ден става все по-трудно да се класираме високо в резултатите от търсене. Конкуренцията постоянно нараства и, за да се преборим с нея, са нужни актуалния знания и добре изградена стратегия в дългосрочен план. В тази статия ще ви запознаем с три от най-важните елемента на SEO, особено необходими за просперитета на малък бизнес.

  1. Осигурете мобилна използваемост

В днешния мобилен свят е абсолютно задължително сайтът ви да работи добре на мобилни устройства. Над 60% от търсенията в Гугъл се извършват от телефон или таблет, а самата търсачка оценява използваемостта на мобилни устройства като един от най-значимите фактори за позициониране.

Най-практичното решение за сайтовете на малък бизнес е използването на responsive тема. С нея сайтът лесно се оптимизира за мобилни устройства, без да се прави висок разход. Така ще си гарантирате, че всеки може да го използва спокойно, откъдето си поиска.

  1. Концентрирайте се върху местния трафик

75 процента от мобилните търсения на местни услуги водят до реално посещение и покупка в следващите 24 часа. Само този факт би трябвало да е достатъчен, за да ви убеди, че SEO на локален принцип е жизненоважно за местния ви бизнес.

Най-ефикасната тактика е да включите сайта си във възможно най-много релевантни местни директории, търсачки и онлайн справочници. Включете подробна информация за компанията си – име, адрес, телефон, работно време, услуги и, разбира се, сайт.

Дайте възможност на потребителите да оставят оценки и ревюта за вашия бизнес и ги направете публични. Те не само че помагат на хората да разберат какво точно и как го правите, но и изстрелват сайта по-високо в резултатите от търсене.

Най-лесните начини да получите коментари от потребителите е да ги стимулирате да го направят в социалните мрежи или в сайта ви чрез различни отстъпки и бонуси. Можете да се погрижите и за тези, които са оставили негативни оценки, като им предоставите допълнително обслужване или някакъв вид малка компенсация. Така оценката им би могла значително да се повиши.

Целта на местната популяризация е да поставите сайта си в авторитетни източници на информация във вашия район и да получите много на брой и по възможност хубави ревюта. Така мълвата за бизнеса ви ще се разпространява от уста на уста.

  1. Правете ефикасен линкбилдинг

Линкбилдингът продължава да бъде един от най-ефикасните и същевременно евтини инструменти за оптимизация. За да успеете да създадете достатъчно качествени и ползотворни връзки към сайта си, първо развийте съдържанието си до такава степен, че да е релевантно и информативно за потребителите. Докажете се като експерти в своята област.

Хората търсят всякакви неща в интернет и, дори и да не сте специалисти, бихте могли да им помогнете чрез съдържанието, което създавате. Започнете да го правите, като първо проучите най-търсените ключови думи и най-високо класираното съдържание спрямо тях. Постарайте се да напишете текстове или друг вид материали, с които да сте максимално полезни на хората.

Не се фокусирайте толкова много върху количеството на ключовите думи, а се опитайте да вникнете в намеренията на потребителите при търсене. Така хем ще им дадете по-висока полза, хем ще се класирате по-високо в търсачките.

След като сте готови с материала си, споделете го в социалните мрежи и на други места. Предложете да го публикувате като гост в някой блог, където да получите и линк към сайта си. Страхотен начин да намерите сайтове, които са потенциални източници на линкове срещу вашето съдържание, е да използвате инструменти за търсене и анализ като SEMrush.

Можете да проучите откъде вашите конкуренти получават линкове към сайтовете си и да се опитате и вие да вземете линк от същите места. Експериментирайте и се опитайте да измислите нещо по-добро и полезно от тях. Така ще спечелите връзки към сайта си по-лесно и ще носите на потребителите по-релевантна информация.

Като собственици на малък бизнес често ще ви се налага да приоритизирате разходите си и да се опитвате да промотирате бранда си почти без пари. SEO понякога може да се окаже доста скъпо начинание, затова се постарайте да правите оптимизация така, че всяка стотинка да се изплаща неколкократно.

Вашият коментар