5/5 (1) 10 seo greshki

В днешия дигитален свят всички видове специалисти – уеб дизайнери, автори на кампании в социалните мрежи, блогъри, дори административни асистенти – извършват различни SEO действия. Вероятността, обаче, всеки от тях да свърши тази работа достатъчно добре не е никак висока.

С общи думи, оптимизацията цели да се възползвате в максимална степен от потенциала на уебсайта си, така че да го изкачите възможно най-високо в резултатите на най-популярните търсещи машини. Ако ви е грижа за успеха на вашия бранд, няма как да не ви е грижа и за SEO.

Гугъл постоянно променя своите алгоритми за позициониране на уеб страниците, като в момента над 200 фактора влияят на мястото на сайтовете в резултатите на търсачката. Необходимо е да сте в час с всички новости при Гугъл, като в тази статия ние ще ви кажем точно какво трябва и какво не трябва да правите.

Преди това, обаче, нека видим защо се спираме именно на тази търсачка. Отговорът се крие във факта, че Гугъл привлича 1.8 милиарда уникални посетители на месец – за сравнение, втората търсачка в класацията, Бинг, е само с 500 милиона.

Нека сега видим какво да (не) правим с бранда и сайта си.

Не пренебрегвайте мобилните устройства.

Днес над 56% от уеб трафика идва от мобилни устройства. Потребителите не искат да се занимават със зле изградени и оптимизирани сайтове за телефони и таблети и именно поради тази причина Гугъл сериозно наказва такива страници.

Правете качествено проучване за ключови думи.

Създаването на качествен списък с ключови думи, по които да оптимизирате, е в основата на вашата SEO стратегия. Това са фразите, които отговарят на съдържанието и тематиката на вашия сайт и е най-вероятно да бъдат потърсени от потребителите. Трябва, обаче, да обърнете внимание и на конкуренцията.

Ако притежавате сайт за доставка по домовете на гурме и интересна храна като суши, първите думи за търсене, които биха ви дошли на ум, най-вероятно биха били „гурме“ и „суши“. Това е чудесно, но именно по тези фрази оптимизират и всички ваши конкуренти. За да бъдете с една стъпка пред тях, ще трябва да измислите по-сложна и дълга фраза, по която на практика да оптимизирате само вие – например, „най-вкусното суши в Пловдив“.

Не забравяйте значението на локализацията.

В предишния пример постъпихме добре като избрахме фраза, конкретизираща един от предлаганите ви продукти, за да стесним търсенето. Още по-умен беше ходът ни, с който локализирахме фразата, като посочихме град. Това е изключително важна SEO стъпка, особено за местни магазини и физически обекти.

Ако пропуснете да оптимизирате по локален принцип, пропускате голям брой потенциални клиенти, които е много вероятно да се превърнат в най-лоялните ви купувачи. Затова винаги включвайте ключови думи за местоположение в своя списък.

Не забравяйте да говорите като нормални хора.

Освен устройствата, от които търсят, потребителите променят и начина, по който го правят. Заедно с писането, днес хората използват подсказки от клавиатурите си и извършват гласово търсене. Това означава, че списъкът ви с ключови фрази, трябва да съдържа изречения, с които потребителите биха задали въпрос към устройството си. Ако продължим горния пример, можем да посочим чисто човешки въпроси като „Кое е най-доброто суши около мен?“ или „Къде е най-близкият ресторант за гурме?“

Не прекалявайте с ключовите думи.

След като сте създали напълно завършен списък с ключови думи, време е да напъхате колкото се може повече от тях в своя сайт, нали така? Да, ама не! Прекаляването с използването на ключови фрази в съдържанието на страниците ви лесно се забелязва от Гугъл и се наказва сериозно, затова не го правете.

Създавайте качествено съдържание.

Панда алгоритъмът на Гугъл лесно намира нискокачествено и безсмислено съдържание и намалява позициите на страниците, в които то се намира. Затова се старайте непрестанно да създавате интересно и полезно съдържание с достатъчно текстови и визуални елементи, които да се харесват и на хората, и на търсачките.

Оттървете се от счупените линкове.

Счупените изходящи връзки в сайта ви биха могли да влошат както потребителското преживяване, така и позициите ви в Гугъл. Не ви трябват линкове, които не водят до никъде, затова редовно ги проверявайте и почиствайте счупените.

Уверете се, че сайтът ви зарежда бързо.

Новите технологии идват с различни иновативни визуални елементи, които се харесват на хората, но товарят доста сървърите и скоростта на зареждане. Уверете се, че вие и IT поддръжката оптимизирате сайта си достатъчно добре в това отношение. Хората винаги бързат и искат да получат информацията, която търсят, на момента. Гугъл всъщо взима скоростта на зареждане предвид и наказва бавните страници.

Пишете хубави meta описания.

Това са описанията, които се показват в резултатите от търсене точно под заглавието на страницата ви. Това е моментът, в който казвате на потребителя, защо трябва да отвори точно вашия сайт, за да получи нужната информация. Необходимо е да сте кратки и ясни, но и достатъчно атрактивни.

Не забравяйте да анализирате.

Най-добрите SEO практики са тези, които постоянно се развиват и са в крак с новите тенденции и алгоритми на Гугъл. За да развивате своята стратегия, е необходимо постоянно да анализирате действията си и да разберете кои от тях работят и кои не. С помощта на доста полезни онлайн инструменти като Google Analytics и Hubspot можете да правите подробен анализ на ключовите думи, трафика и потребителското поведение.

Когато става въпрос за SEO, трябва да знаете, че промените са неизбежни. Брандовете, които не се страхуват да ги правят, прилагат и анализират, са тези, които жънат най-голям успех в търсещите машини.

Вашият коментар