5/5 (3) glasovo tursene v google

Напоследък се дочуват слухове, че гласовото търсене ще сложи край на традиционната SEO. Разговорите с компютри и роботи вече не са само част от научната фантастика, като днес почти половината от всички търсения в Гугъл се осъществяват именно по този начин. Тази услуга е по-бърза, по-точна и по-удобна и можем да сме сигурни, че ще промени из основи SEO.

Нека проследим какво точно прави гласовото търсене толкова уникално, че да се възприема като технологията на бъдещето.

По-умно търсене от всякога

Разликата между текстово и гласово търсене е доста голяма. Последното позволява много по-конкретни търсения, извършвани само за секунди, като, например, „какво ще е времето утре в Плевен“?

Така актуалните в момента виртуални асистенти вещаят добро бъдеще на гласовото търсене. То ще става все по-важна част от SEO, съдържанието и маркетинга в социалните мрежи. Гугъл, например, вече активно се опитва да подобри ефективността от търсенето с глас.

Развитие на технологията

Технологията се развива с всеки изминал ден и гласовото търсене вече е доста надеждно за потребителите. Разпознаването на гласа в търсачките може да се похвали с изключителна точност, същото важи и за показваниет резултати след търсене чрез говор. Използването на смартфон от почти всеки онлайн потребител също е значима предпоставка за развитие на гласовото търсене.

Силата на търсенето чрез говор се дължи на възможността да се интерпретират и да се намира адекватен отговор на различни аспекти от търсенето като:

  • Поправяне на правописни и граматически грешки.

Вече е възможно ръчно да поправяме грешно разпознати гласови търсения, включително и граматически грешки. Ако се изпише, например,“екскурзия в Словения“, лесно можете да поправите търсенето на „екскурзия в Словакия“.

  • Допълнение към предишно текстово или гласово търсене

Невероятен е фактът, че имаме възможност да допълните предишно свое търсене, за да получите повече информация. Ако сте потърсили, например, „айфелова кула“, веднага можете да попитате с глас „кой я е построил“ и Гугъл ще ви покаже отговора.

  • Съдържание, базирано на местоположение

Според това къде се намирате, Гугъл може да интерпретира въпросите ви и да ви покаже възможно най-точните отговори. Ако попитате с глас какво е разстоянието до определено място, то ще бъде пресметнато спрямо текущото ви местоположение.

  • Съдържание, базирано на приложения

Приложенията обикновено са синхронизирани с Гугъл, така че можете да обвържете търсенията си с контекста на приложенията, които ползвате. Ако сте отворили приложение със списък на ресторанти, например, можете директно да кажете на Гугъл „покажи ми менюто“ и ще се покаже менюто на ресторанта, който гледате.

Ще доведе ли гласовото търсене до края на SEO?

Това е въпросът, който си задават много специалисти. Все още не е ясно до какви промени в SEO ще доведе главоломното развитие на гласовото търсене.  Можем да заключим, че оптимизацията е станала по-интересна и сложна благодарение на него.

Това, което трябва да направят оптимизаторите, е да адаптират сайтовете си и съдържанието в тях към новостите в търсенето и по-специално гласовите команди.

Как може да се оптимизира съдържанието, за да бъде открито по-лесно с глас?

Разнообразяване на ключовите думи

Гласовите търсения са много по-различни от текстовите – звучат много по-естествено, сякаш извадени от ежедневен разговор. Точно затова в тях не се срещат толкова много ключови думи. Съдържанието вече освен висококачествено, трябва да бъде и по-разговорно представено.

Оптимизация на микроданните в уебсайта

От друга страна, оптимизаторите трябва да се съсредоточат върху meta данните в сайтовете, за да подобрят SEO резултатите им и да предоставят по-добро преживяване на потребителите. Основните неща включват възможност за отчитане от търсещите машини на местоположение, направления, карта на сайта и други функционалности като адаптивни браузъри, обхождащи паяци и така нататък.

Настройване на местоположението

Местоположението винаги играе значима роля при търсене в Гугъл. Трябва да знаете, обаче, че при гласовите търсения неговото значение е още по-голямо, така че хубаво трябва да си поиграете с настройките за местоположение в сайта си.

Добавяне на ревюта за сайта

Важно е да имате предвид, че положителните ревюта се ценят високо от Гугъл, тъй като това е знак за търсачката, че потребителите оценяват високо сайта и неговото съдържание. Поради това трябва да стимулирате хората да оставят позитивни оценки на сайта ви и да следите дали го правят.

Създаване на страница с често задавани въпроси

Това е значима част от сайта ви, чиято цел е да информира потребителите по важни за тях въпроси, свързани с вашите продукти или услуги. С помощта на добре оформени и изпълнени с точните ключови думи отговори ще класирате страниците си по-високо и ще бъдете максимално полезни за хората.

Заключение

Гласовото търсене е бъдещето на маркетинга със съдържание, но това не означава, че SEO е на смъртен одър. Ще е необходимо съдържанието да бъде поднесено по нов по-различен начин, за да отговаря на все по-модерните търсения в Гугъл чрез глас. Имате възможност да изпреварите конкурентите си и да дадете най-подходящите отговори за най-разпространените в областта ви гласови запитвания.

Вашият коментар