5/5 (5)

За всички е ясно, че мобилната версия на всеки сайт, му предоставя допълнителни предимства. Ако сайтът Ви е „мобилен”, то много по-лесно бихте могли да достигнете до по-голяма аудитория, отчитайки огромния процент на хората, които използват интернет през своите мобилни устройства.

Въпреки всичко до момента много от сайтовете пренебрагваха това огромно предимство. И ако до днес сте гледали на мобилността на Вашия сайт като на една от всички странични възможности да увеличите неговата полезност, то вече ще трябва да я приемете като задължителен фактор, тъй като мобилната версия на сайта стана част от алгоритъма на Google за класиране на сайтовете в резултатите от търсене.

Още в края на февруари от Google обявиха, че подобни промени ще бъдат направени и, че тези промени ще се отразят много сериозно при мобилните резултати от търсене.

Как ще се отрази това на Вашия сайт?

Много просто – ако сайтът не е „приятелски настроен” към мобилното търсене няма да се класира на предно място при търсене в Google.

Добрата новина е, че ако все още сайтът Ви не е „mobile-friendly”, то имате време да го направите такъв.

Как да създадем „mobile-friendly” уеб сайт?

Ако сайтът Ви разполага с т.нар. адаптивен или „responsive” дизайн, то вероятно сайтът ще бъде подготвен за мобилните устройства. В противен случай е добре да се обърнете към Вашия програмист. Правилното решение в случая е от съществено значение за сайта. Като цяло, работата с уеб дизайнер с опит при създаване на сайтове за мобилни устройства е най-добрият избор.

Тествайте мобилността на уеб сайта!

Другата добра новина е, че Google предоставя инструмент, чрез който може да проверите дали даден сайт е „mobile-friendly”. Това е т.нар. Mobile-Friendly Test. За целта е необходимо просто да въведете URL-а на сайта, който искате да проверите.

Ако страницата е „удобна за мобилни устройства“ в зелено ще се появи съобщение с поздравления за уебмастъра, заедно с екран, който показва как Googlebot вижда страницата.

mobile-friendly-test

Ако сайтът не е удобен за мобилни устройства, то ще се появи червено съобщение за грешка заедно с причините, поради които сайтът не се счита за „mobile-friendly”. И в този случай ще видите как сайтът се визуализира при мобилните устройства, както и причините, поради които сайтът не издържа този тест. Причините могат да бъдат да бъдат различни, но общо взето всичко се свежда до това, че проверяваният от Вас сайт просто не се визиуализира добре при мобилните устройства.

Google дава и предложения как да подговтите сайта за използване чрез мобилни устройства. Тези препоръки са следните:

1. Направете лесен и удобен за използване сайт!

Посетителите на всеки сайт трябва да бъдат в състояние да постигнат това, за което са влезли в него, без да се натъкват на пречки и препятствия, независимо от използваното устройство. За да направите това, помислете как да потърсите начини за ускоряване на процеса от първоначалното посещение на сайта до крайното желано действие на посетителя.

2. Увеличете ефективността на сайта!

Според Google мобилните сайтове трябва да имат приоритет. Ето защо помислете какво търсят хората, които посещават Вашия сайт през мобилните си устройства и подобрете дизайна и функционалността на сайта, така че да се увеличи ефективността му при влизане от таблет или смартфон.

3. Използвайте „responsive” дизайн!

Адаптивният дизайн ще има предимство пред други форми на „mobile-friendly” уеб сайтове. Това означава, че ако разполагате с два еднакви сайта, но единият е с „responsive” дизайн, независимо от устройството на посетителя, този с адаптивния дизайн ще се класира на по-горна позиция в сравнение с другия.

Нашата препоръка е да обърнете подобаващо внимание на тази промяна, за която се говореше от много време. Тя вече е факт! В нея няма нищо притеснително – в крайна сметка се прави за улеснение на потребителите. Вашата задача е проста – да приспособите сайта, който поддържате, към вече настъпилата промяна. Успех!

Коментари: “Мобилната версия на сайта вече е фактор!

Вашият коментар