5/5 (5)

Вие притежавате малък собствен бизнес?

(Вариант 1) Вероятно бизнесът Ви разполага и с уеб сайт – хубав, цветен, разнообразен и функционален. Но …, клиентите не откриват Вашия сайт в търсачките. И Вие се чудите защо.

(Вариант 2) Нямате уеб сайт, чрез който да покажете в интернет това, което предлагате. В такъв случай не се учудвайте защо клиентите не са чували за бизнеса Ви.

Знаем, че бюджетите винаги са ограничени. Добрата новина е, че и при двата варианта, има чудесни, изгодни и най-важното – работещи решения. В следващите редове ще си позволим да направим няколко предложения за това как да решите горепосочените проблеми.

Разбира се тези скромни SEO съвети изцяло могат да се приложат и при по-големи компании, разполагащи с повече ресурси. Ние не случайно насочваме статията към малкия и среден бизнес, тъй като дребните SEO трикове са много по-ценни за малките компании, отколкото за големите.

 

Преди да започнете да оптимизирате Вашия сайт, трябва да подберете точните ключови думи и фрази. С помощта на Google Keyword Planner или други инструмент ще може да намерите подходящите ключови думи и фрази, да добавите и сродни ключови думи, по които хората ще Ви търсят и да настроите Вашата стратегия. Като за начало 10-15 ключови думи ще са напълно достатъчни.

keywords

След като сте подбрали основните ключови думи е добре да ги вмъкнете и на страниците в сайта. Това обаче не трябва да става самоцелно. Нито търсачките, нито Вашите клиенти ще харесат безразборно и безсмислено разпиляване на въпросните думи. Опитайте се да ги представите като част от текст, който точно, пълно и най-вече полезно за потребителя, описва това, което продавате.

Трябва да се уверите, че Вашите ключови думи присъстват и в имената на заглавията на страниците, когато това е възможно. Какво имаме предвид? Ако например предлагате подаръци по интернет, то е добре началната страница да е със заглавие – „Име на магазина – онлайн магазин за подаръци“. Търсачките забелязват това. Структурата на URL-ите в сайта също трябва да отразява Вашите ключови думи.

Уверете се, че съдържанието, което създавате не съдържа прекалено много ключови думи, тъй като търсачките ще гледат на това като на опит за измама. Важно е и ключовите думи да не са концентрирани единствено на първата страница. Използвайте ги и на вътрешните страници.

Заглавието на всяка страница от Вашия сайт трябва да бъде различно. Разбира се, добре е да съдържа името на фирмата или магазина, но все пак – добавете и нещо различно. Не е желателно да използвате повече от 70 знака в заглавията на страниците във Вашия сайт!

МЕТА описанието (meta description) също може да Ви е от полза, макар и в по-малко случаи. Едно добро МЕТА описание трябва да включва задължително и призив за действие. Например: „богато разнообразие от бижута, сувенири, подаръци и аксесоари в онлайн магзин … . Разгледайте сайта и се свържете с нас чрез e-mail … или на телефон …!“

Винаги слагайте имена на изображенията, които използвате в сайта, с помощта на ключовите думи и добавете ALT таг с описание. Търсачките харесват това и Вие трябва да го направите с всяко изображение, което имате в сайта.

Всеки сайт би трябвало да разполага с карта на сайта, в която са изброени всички страници, които съдържа. Ако нямате карта на сайта, направете си. Така по-лесно Гугъл ще се ориентира в подредбата и структурата на сайта.

Актуализирайте съдържанието на Вашия сайт редовно. Един чудесен начин за това е да добавите блог към сайта, където можете да публикувате статии – колкото по-често, толкова по-добре.

Включвайте към съдържанието на сайта ценни, но за сметка на това безплатни съвети, които могат да улеснят клиентите Ви при покупката. Рано или късно това ще бъде оценено.

Добавете Вашия сайт към тематични фирмени каталози, директории и някои по-големи социални мрежи. Така ще създадате предпоставки да се говори за Вашите продукти или услуги.

Добра идея е да пишете и за други блогове или сайтове (разбира се в рамките на допустимото). По този начин ще увеличите значително възможността за получаване на входящи връзки към Вашия сайт или онлайн магазин.

Още SEO съвети ще намерите в статията ни за оптимизация на онлайн магазин. Голяма част от тях важат и за всеки друг сайт (който не е онлайн магазин).

 

Но нека обърнем внимание и на Вариант 2 и да приемем, че сте попаднали на тази статия, но все още Вашият бизнес не разполага с уеб сайт. Съвет от нас – крайно време е да обмислите възможността за създаването му като го предвидите в бюджета още за следващия период.

Защо е толкова важно да имате сайт?

Представете си, че искате да организирате една вкусна вечеря навън с приятели, но за разнообразие този път сте решили да смените мястото. През седмицата Ваш познат Ви препоръча ресторант – богато меню, отлична кухня, приятна атмофсфера и сравнително ниски цени. Вие потърсихте информация за този ресторант в Google, за да го разгледате и да се уверите, че вечерта Ви няма да се провали. Да, но за съжаление този ресторант няма собствен уеб сайт. Нещо повече – почти никъде не открихте каквато и да е информация за него. Вместо това се появиха сайтовете на много други ресторанти – повечето с добри отзиви и препоръки. А ако Вашият познат не беше Ви препоръчал точно този ресторант дали щяхте някога да отидете там?

Ето защо ние ще Ви предложим вариант, който може да Ви донесе временен успех, но само докато успеете да отделите средства за изработка на уеб сайт.

Решението е да обърнете внимание на страниците на Вашия бизнес в социалните мрежи. Създаването на страница във Facebook или в Google+ все още е напълно безплатно. Естествено, ще се наложи и да ги поддържате, да ги напълните със съдържание и да ги направите полезни за потребителите. Правилно поддържаните страници в социалните мрежи понякога се позиционират на предно място от търсачките и в определени случаи могат да Ви свършат работа, особено ако предлагате услуги.

facebook page promo point

Представете си отново ресторанта, който вече споменахме. Ако собственикът му поддържа страница поне в една от големите социални мрежи, чрез галерия от снимки, поместени на нея, хората ще могат да си представят обстановката в ресторанта; от публикуваното меню всеки ще може да се ориентира за цените; най-важното – доволните клиенти ще имат възможност да публикуват отзиви за въпросния ресторант.

В крайна сметка настоящата статия няма за цел изчерпателно да изброи всички възможни съвети, касаещи оптимизацията на корпоративен сайт. Ние просто бихме искали да покажем, че съществуват и много изгодни (дори безплатни) възможности, за да представите успешно бизнеса си в интернет. SEO е достъпно дори и за най-малките фирми. Достатъчно е да знаете как да подходите.

Е, нахвърлихме Ви няколко идеи …

Коментари: “Малкият бизнес и SEO

Вашият коментар