5/5 (6)

Счетоводните услуги са една от сравнително сложните за оптимизация ниши …

Преди година получихме запитване от мениджър на фирма за счетоводни и бизнес услуги. Очевидно разбрал за възможностите, които предоставя SEO, той желаеше да му изпратим оферта за подобряване на онлайн представянето на фирмения сайт.

За съжаление бюджетът, който фирмата можеше да отдели за целта беше твърде ограничен, а моментното състояние на сайта никак не бе добро – трябваше да се свърши много работа.

Достигнахме до eдинственото компромисно решение – да направим линк билдинг кампания на сайта, като се съсредоточим върху само няколко ключови думи и фрази (5 на брой, предварително подбрани от нас чрез подробен анализ) при получаване на твърда сума на месец плюс определен процент като бонус за достигане на сайта до първа страница при търсене на някоя от тези или на друга ключова дума.

 

Как се представяше сайтът преди да започнем работа?

Сайтът не се позиционираше в топ 50 по нито една ключова дума или фраза! И това не беше учудващо с оглед на съдържанието и структурата му, както и на грешките, които генерираше. Липсата на каквито и да било връзки към сайта допълваше цялостната неоптимистична картина. Образно казано – сайтът не присъстваше в Интернет!

 

Каква работа свършихме ние?

  1. Пълна OnSite оптимизация:

Сайтът се нуждаеше от козметична промяна в структурата. След екипна работа със собственика на сайта прегрупирахме някои от услугите, които предлага фирмата, с цел улеснение за посетителите на сайта.

Не така обаче стояха нещата със съдържанието. Когато правим качествена оптимизация, винаги проверяваме първо дали сайтът предоставя на целевата група, към която е насочен, релевантно съдържание. В случая това не беше така и се наложи с любезното съдействие на счетоводни специалисти от фирмата да попълним сайта със съдържание като ние единствено предоставяхме насоките. Въведохме нови мета данни, променихме някои от съществуващите текстове.

Направихме анализ на ключовите думи и избрахме тези, по които ще работим.

  1. Създаване на бизнес профили в социалите мрежи:

Въпреки че напоследък се появяват все повече разногласия по отношение на това дали и доколко социалните сигнали влияят на SEO, ние вярваме, че те оказват положително въздействие, както и че социалните мрежи със сигурност не пречат на оптимизацията. Нещо повече – профилите в социалните мрежи предоставят допълнителна възможност за популяризиране на всеки сайт в Интернет.

В случая създадохме бизнес профили на нашия клиент във Facebook и в Google+.

  1. Създаване на входящи връзки към сайта:

Заложихме на линк билдинг кампания, включваща получаване на връзки от тематични източници в някои социални мрежи, сайтове за обяви, бизнес каталози, професионални блогове и форуми, релевантни сайтове. Счетоводните услуги са специфична материя и не всеки копирайтър може успешно да създаде полезна информация за целите на линк билдинга. Ние използвахме познанията на специалисти.

  1. Резултатите:

След нашата работа:

schetovodni-uslugi-seo

– на 1 позиция сайтът не се позиционира по нито една ключова дума;

– на 2-3 позиция – 1 брой;

– на 4-5 позиция – 3 броя;

– на 6-10 позиция – 1 брой;

– на 11-19 позиция – 1 брой;

– на 20-50 позиция – 7 броя.

Петте думи, по които работихме, са именно тези, които са позиционирани на първа страница.

 

Какво успяхме да постигнем?

Единствено и само с линк билдинг кампания достигнахме до посочения краен резултат. Това, в съчетание с трудната ниша, е показателно, че линк билдингът все още работи. Важно е да се знае как да се използва!

За периода, през който работихме, според данни на нашия клиент, са направени 7 запитвания – 2 за единични услуги и 5 за цялостно счетоводно обслужване. Едно от тези запитвания се превърна в нов реален клиент, за разлика от предходната година (както се вижда от таблицата). Нашият клиент беше доволен от цифрите, които се получиха като резултати в търсачката, но най-вече от факта, че работата ни му донесе нов клиент, при това на добра цена.

schetovodni-uslugi-tablica

В заключение …

Когато управлявате малък по мащаб бизнес, дори и в ниша с много пазарни играчи, не винаги е задължително да хвълите луди пари за реклама, за да сте конкурентноспособни. По-ограничените ресурси, водят и до по-малки, но понякога много ефективни резултати. В крайна сметка за всеки има място под слънцето.

Инвестицията в SEO, дори и в частта само за линк билдинг, винаги е добър избор, тъй като това е услуга, която има комлпексен характер, а освен това резултатите от нея имат продължителен остатъчен ефект …

Виж най-важното.

Вашият коментар