5/5 (5)

Изборът и регистрирането на най-подходящия домейн е първата и най-важна стъпка при стартирането на онлайн бизнес. Това е така, тъй като името на домейна е адресът на Вашия онлайн бизнес. Домейнът има огромно значение при изграждане на бранда. Освен това домейнът е първото нещо, което посетителите виждат при достигане до Вашия сайт. Винаги е добре първото впечатление да е отлично!

domain

В настоящата статия ще представим няколко момента, на които трябва да се спрете и да обърнете внимание при избиране на най-подходящия домейн за Вашия онлайн бизнес:

1. Създаване на уникален домейн

От основно значение е избраният от Вас домейн да е уникален. При избора на домейн е добре да се съобразявате с това името да не е съвсем близко по изписване, произношение, смисъл или значение с други домейни – особено трябва да се пазите от приближаване до домейните на конкурентите. Ако името на Вашия домейн се различава от вече съществуващи домейни само заради множественото число, добяването или премахването на тире, добавянето или премахването на цифра или цифри, то той няма да бъде уникален.

2. Използване на ключови думи

Преди да изберете домейн е добре да подберете няколко ключови думи и да помислите кои от тях и по какъв начин могат да бъдат включени в името на домейна. Това е важно, защото ако в домейна присъстват ключови думи, обвързани с Вашия бизнес, то посетителите ще го откриват много по-лесно.
Например, ако предлагате счетоводни услуги можете да помислите за ключови думи като: баланс, сметка, дебит, кредит, сторно, пари, сума и т.н.

3. Изберете лесен за изписване домейн

Ако името на Вашия домейн не е лесно за въвеждане (изписване), то възможността Вашите потребители да объркат домейна и да не достигнат до него или още по-лошият вариант – да достигнат до други уебсайтове, е много голяма. Избягвайте използването на букви и словосъчетания от букви, които произнесени заедно, създават предпоставки за обърквания и недоразумения.

4. Домейнът трябва да е запомнящ се

След като посетителите вече са успели да достигнат по някакъв начин до Вашия сайт, целта е те да се завърнат отново след време. В случай че името на домейна е лесно запомнящо се, това значително ще улесни нещата. Ако имате отличен сайт, но неговото име не се помни лесно, значи не сте си свършили напълно работата. За да е лесно запомящо се името на домейна, е необходимо освен ключови думи в него да се използват и име на фирма или бранд. Същевременно е желателно името на домейна да е възможно най-кратко.

5. Не използвайте цифри и тирета

Тиретата и цифрите са по-трудни за изписване и често пъти това затруднява и обърква посетителите. Ако желаете повече социални сигнали към Вашия сайт и повече редовни посетители, избягвайте използването на цифри и тирета. А това ще се отрази положително и в класирането на Вашия сайт в Google.

Най-важното е да знаете, че първото впечатление, което оставяте у посетителя на сайта, е името на домейна. Ето защо изборът на най-подходящия домейн е първата стъпка към създаването на успешен онлайн бизнес. Съществуват множество инструменти, които можете да използвате за прецизиране на Вашия домейн. Също така е възможно да наемете услугите на професионалисти, които да Ви помогнат в избора на най-добрия домейн за новия Ви бизнес.

Но ако все пак решите да действате сами можете да следвате тези правила. Те ще ви донесат успех. При всички положения не се опитвайте да усложнявате нещата – понякога по-краткият и по-обикновен домейн е много по-уникален от дългите и незапомнящи се домейни. Внимавайте с авторските права! Уверете се, че преди да регистрирате домейна, който сте избрали, не сте в нарушение на авторско или друго право. Бъдете уникални и мислете творчески – в крайна сметка това е Вашият собствен бранд!

Вашият коментар