5/5 (5)

Вече написахме една статия за малкия бизнес и SEO. Общият проблем при малките по размер бизнеси обикновено е твърде ограниченият бюджет за реклама, с който те разполагат.

Не е тайна – ефективната онлайн маркетинг стратегия и нейното реализиране струват пари. Без значение обаче колко голям е Вашият бизнес и с колко пари разполагате, винаги може да се опитате да подобрите онлайн присъствието му, при това с почти нулев бюджет.

low-budget

Съществува изобилие от маркетингови действия, които в някои случаи носят успех и ако не друго, то поне осъществяването им ще е една добра основа, върху която да надградите впоследствие. Ние ще Ви представим няколко от тях, за които считаме, че наистина работят:

  1. Създаване на профили в социалните мрежи.

Регистрацията в повечето социални мрежи е напълно безплатна. Добре е да се опитате да създадете колкото се може повече фирмени профили в социалните мрежи, както и в някои професионални бизнес сайтове. Присъствието на Вашия бизнес дори само в най-популярните социални медии ще Ви осигури по-професионален имидж.

  1. Реклама в подбрани сайтове.

Ако бюджетът за реклама е малък, стартирайте рекламни кампании само в подбрани сайтове с доказана ефективност. Изберете сайтове, които Ви  позволяват да насочите рекламата към желан от Вас критерий – местоположение, възрастова група, специфични интереси и т.н. Платената реклама в Google и Facebook не е евтина, но пък парите, които ще инвестирате там, ще донесат резултат.

  1. Създаване на собствен блог.

Създаването на блог, в който да помествате полезна и актуална информация, мнения по определени въпроси, новини и друга информация, е важно, защото блогът ще помогне в усилията Ви да попълвате сайта с ценна информация за потребителите. Не е необходимо да рекламирате Вашата компания във всеки нов пост – хората не искат това – те очакват решения и съвети.

  1. Коментари в други блогове.

Ако умеете да правите подробни, задълбочени и професионални коментари в чужди блогове, които да се окажат полезни за потребителите, това ще Ви донесе ползи, тъй като е много вероятно всеки, който е харесал написаното, да иска да научи повече за Вас или за бизнеса Ви и да направи справка във Вашия сайт. Ако можете да предоставите полезни съвети или да отговорите на въпроси, свързани с Ваши или с конкурентни продукти или услуги, не се притеснявайте да го направите открито.

  1. Организиране на игри или състезания.

Всички потребители обичат да печелят награди и да се чувстват част от една общност, така че ако успеете да ги ангажирате по някакъв начин, те ще посещават Вашия сайт много по-често и е много по-вероятно да се превърнат в постоянни клиенти, нещо повече – може да Ви препоръчат на приятел или познат. Конкурсите и състезанията, свързани с награди, обикновено предполагат наличието на по-голям бюджет, но винаги може да се измисли нещо малко, с което да покажете на потребителите, че те са важни за Вас.

Повечето от горепосочените действия изискват време и усилия, но важното е, че могат да бъдат осъществени и с много малко пари. Не трябва да очаквате, че след като създадете профил във Facebook, поддържате блог и всяка седмица организирате игра с награда, клиентите ще започнат да се редят на опашка, но … това е едно добро начало. Рано или късно, ако искате да развивате онлайн бизнеса си, ще трябва да прибегнете до пълния инструментариум на онлайн маркетинга, а това изисква по-големи финансови възможности.

За нас е ясно, че бизнес в България се прави трудно и, че е от съществено значение къде се инвестира всеки един лев. Инвестицията в онлайн маркетинг не е и не бива да се превръща в хазарт!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар