5/5 (6) google-adsеnse

 

  1. Преустановяване на фалшивия трафик

Google определя като фалшив трафик всички кликвания или импресии, които могат изкуствено да завишат разходите на рекламодателите или приходите на издателите. В това число са всички кликвания или импресии, генерирани от издател, който кликва върху собствените си реклами, който насърчава кликвания върху рекламите си или използва автоматизирани инструменти за кликвания или източници на трафик, както и роботи или друг злонамерен софтуер.

В случай че не преустановите невалидния трафик, ще продължите да губите пари. Нещо повече – ако този трафик е голям като обем, профилът Ви може да бъде спрян, дори и да нямате никаква представа откъде идва този фалшив трафик.

Какво може да се направи?

Google съветва да се избягват нискокачествени източници на трафик, както и кликовете върху собствените Ви реклами. В повечето случаи обаче това е крайно недостатъчно, тъй като винаги ще се намерят недоброжелатели.

Добре е да контролирате съдържанието на страницата, в която се показват рекламите. Google със сигурност ще Ви санкционира, ако на страницата има повече реклами, отколкото съдържание. Уверете се, че сте постигнали перфектен баланс между двете.

И накрая, но не на последно място – ако не действате злонамерено и въпреки това не можете да откриете какъв е проблемът, свържете се с Google. Много е възможно да сте станали жертва на нечестна атака от Ваш конкурент.

  1. Блокиране на категории

По подразбиране всички „безопасни“ категории са отбелязани като активни, а по-рисковите са блокирани. Логично звучи, че ако предоставите възможност на всички налични рекламни категории да се появяват на Вашия сайт, Вие всъщност ще увеличите конкуренцията на рекламодателите над Вашата аудитория. Но това не е точно така.

Някои категории имат по-висока цена на клик, докато други са с висока честота на клик. А Вашата задача всъщност е да максимизирате приходите от тези кликове. По-високата цена на клик и по-виксоката честота на клик носят и по-високи приходи. Но някои категории са с рекордно висока цена на клик, но с много ниска честота. Добре е да помислите дали тази категория е най-подходящата за Вашата аудитория. Категориите, които носят ниски приходи, е по-добре да бъдат блокирани, поне за известно време.

  1. Местоположение на рекламите на страницата

Всеки може да прочете, че обявите над съдържанието са златни, монетизират най-много и е чудесно, ако сложите там първите си реклами. Огромна грешка! Дори в насоките на AdSense пише, че това местоположение не е добро за реклама. Защо?! Ами много просто – рекламите помагат да монетизират своето ценно съдържание, а когато „набутвате“ рекламите в началото това просто означава, че Вашата най-голяма цел е да трупате пари. А това ли е водещият мотив при сайтовете с ценно съдържание? Разбира се, че не.

Рекламите са много привлекателни на тези позиции и е сигурно, че посетителят ще ги види, може би ще кликне, но наистина НЕ това трябва да е целта на уебсайта. Посетителят идва заради съдържанието – иска да научи нещо, да прочете новини, просто ей така да губи време – все едно какъв е водещият мотив на потребителя. Най-важното е, че той посещава сайта само и единствено заради съдържанието!

Как да направите по-удачна реклама в случая? Много просто – сложете реклами в текста, използвайте някои от фразите като рекламни, създайте поток от реклами. Много по-лесно е, много по-просто, ненабиващо се на очи и всъщност монетизира достатъчно добре при правилен подбор на рекламодатели.

  1. Оптимизация на големината на рекламите

Не във всички случаи по-голямото рекламно каре носи по-високи приходи. В зависимост от темата или от настройките на Вашия сайт, можете да създадете различни оформления за различните устройства. Адаптивните страници в повечето случаи поставят рекламите на най-неподходящите места, така че трябва да се съобразите с този факт и да се опитате да максимизирате приходите от кликове от мобилни устройства.

Как да стане това? При отваряне на мобилната версия на Вашия сайт рекламата може да се появи в долната част на страницата или да отнеме твърде много екранно пространство, ако е поставена на друго място. Това, което можете да направите, е да скриете рекламите, които носят по-малко приходи при отваряне на сайта от таблет или от смартфон. Добавете реклами, който се показват само при отваряне на сайта от мобилни устройства.

  1. Използване на асинхронен код

До 2015-та година Google предлагаше един единствен тип код на рекламите си в AdSense, който се внедряваше еднакво навсякъде. Тъй като в последните години се забелязва тенденция бързозареждащите страници да са най-посещавани и най-търсени, то водещата търсачка реши да предложи и друг вид програмен код – асинхронен.

Асинхронният код е усъвършенстван и предлага по-бързо зареждане на страниците, в които има реклами от AdSense. Основното предимство е, че при използването му, мобилните потребители ще изчакват много по-малко при зареждането на уеб страницата. Използвайте този код! Със сигурност нищо няма да изгубите, но може да спечелите много.

  1. Локално позициониране

В някои страни цената на клик е по-ниска отколкото в други. Обикновено цената на клик е по-висока в държавите, в които интернет, онлайн бизнесът и мобилните комуникации са по-развити, например в САЩ и във Великобритания.

В тази връзка ако поддържате блог на език, различен от английския, може би е добре да помислите  за добавяне на английски раздел с оглед на постигане на по-висока цена на клик. Ако блогът или сайтът Ви е на английски език, то ще трябва да направите всичко възможно да получите трафик от англоезичните страни, в които цената на клик е най-висока. Това означава, че Вашите усилия ще трябва да бъдат наосочени към интересите на аудиторията от тези страни. Най-бързата и лесна проверка за това кои държави „плащат повече“ може да направите от отчетите за ефективността на AdSense.

  1. Тестовете са задължителни

Каквото и да прочетете, не се притеснявайте да го приложите на практика. За да увеличите приходите от AdSense, трябва да откриете кои от посочените по-горе съвети работят най-добре за Вашия сайт. Импровизирайте – когато говорим за пари от Интернет понякога излизането от общоприетото носи повече ползи отколкото следването на стриктните правила, които всички спазват.

Вашият коментар