5/5 (5) youtube

Маркетингът чрез видеосъдържание става все по-разпространен. И това е съвсем логично, тъй като според последни данни YouTube е втората най-използвана търсачка в света след Google. С повече от един милиард потребители и милиарди гледания на ден, YouTube е безспорен шампион във видео маркетинга.

Но как да сме сигурни, че видеото, което сме създали, ще достигне до потребителите при определено търсене?

Отговорът е много прост. Някои SEO похвати и техники, които използваме и прилагаме за оптимизация на сайтове, са ефективни и приложими и при оптимизаиця на видео, но съществуват и различия:

  1. Създайте свой канал в YouTube

Каналът в YouTube създава организираност и подреденост на видеата, които качвате. От една страна не е добре да поствате видеата си хаотично, а от друга – подредени в един канал, те ще се оптимизират много по-лесно. Ако успеете да накарате потребителите да се абонират за вашия канал, то клиповете, които поствате там, ще получат много повече гледания.

  1. Използвайте целеви ключови думи в заглавието на видеоклипа

Първата Ви задача е да подберете подходящо заглавие за видеоклипа. Не забравяйте да включите в заглавието ключови думи или фрази. Добре е дължината на заглавието да не надвишава 50 символа, за да се визуализира изцяло в SERP. По-късите заглавия се показват по-добре и при търсене в YouTube – това със сигурност ще ви донесе повече посещения.

  1. Напишете подробно описание и изберете точните тагове и категории

При изграждане на описанието на видоклипа притежавате много повече свобода – описанието е стратегическа възможност за включване на повече подробности за съдържанието на видеоклипа. Добре е с няколко изречения да разкажете темата на видеоклипа, тоест какво могат да очакват да видят потребителите. Отново използвайте ключови думи!

YouTube предлага възможност да изберете категория за Вашето видео, както и да подберете етикети, свързани със съдържанието на клипа. Възползвайте се от това, и се опитайте да изберете таговете, които са най-подходящи. Не търсете най-популярните тагове, а подберете няколко, които най-точно описват видеото. В противен случай потребителите могат да останат объркани или разочаровани. Не забравяйте, че се борите за повече гледания и споделяния!

  1. Спечелете повече преглеждания и споделяния

YouTube предпочита да показва популярни видеа, защото се предполага, че те са по-полезни за потребителите в сравнение с тези, които имат по-малко гледания. Ето защо не мислете, че още с качването, Вашият видеоклип ще стане популярен. Това зависи много от темата, съдържанието и най-вече от полезността на видеото. Но и от Вашите усилия. За първите гледания на клипа, който сте качили, ще трябва да се борите със зъби и нокти. Използвайте и други канали за разпространение на видеото – например социалните мрежи.

  1. Организирайте видеоклиповете в плейлисти

Видеоклиповете са по-полезни и по-видими, когато са организирани в тематични плейлисти. Това дава възможност на видеоклиповете да се появяват при търсене както поотделно, така и като колективни плейлист групи. Важното е заглавията на плейлистите да са внимателно подбрани, а клиповете във всеки плейлист да са правилно организирани.

Най-важното – основната цел и на YouTube, и на Google, е да предоставят висококачествено и релевантно съдържание на потребителите. И върху това трябва да бъде изградена цялата Ви стратегия за оптимизация на видеоклиповете, които създавате. В случай че те не са интересни, качествени и полезни, дори и най-добрата от техническа гледна точка оптимизация няма да Ви донесе желания резултат! И не забравяйте, че може да използвате SEO и всичко, което знаете за него, за оптимизация на видео в YouTubе, но също така може да използвате и YouTube в помощ на SEO за оптимизация на Вашия сайт.

Вашият коментар