5/5 (6)

По наши наблюдения много от собствениците на сайтове (онлайн бизнеси) считат, че когато на пазара са малко на брой играчи (конкуренти), SEO няма никакъв смисъл. Разбира се, ние сме на противоположното мнение.

 

Оптимизацията на сайтове в нискоконкурентни ниши е високорентабилна!

Разбира се, винаги всичко зависи от целите, които сте си поставили. Наш клиент с бизнес в областта на търговията, предлагащ уникален за българския пазар продукт, се свърза с нас със запитване за оптимизация на неговия сайт. Целта? „Първо място в Google!“

 

Какво беше положението на сайта към момента на запитването?

След анализа, който направихме, установихме, че нишата действително е нискоконкурентна – не повече от 10 конкурентни сайта. И съвсем логично, по повечето от ключовите думи и фрази сайтът се позиционираше на първа страница при търсене в Google. Договорихме оптимизация на сайта и оптимизация на Facebook страницата на сайта (по желание на клиента) за 250 лева на месец.

 

Каква работа свършихме, за да постигнем целта?

  1. Анализ на конкуренцията и подбор на ключови думи – подбрахме 19 ключови думи и фрази;

Това са всички основни ключови фрази, които се търсят в България по продукта, който предлага клиента. По време на оптимизацията разширихме обхвата с още няколко, които решихме да заложим, поради специфичното търсене на клиентите. На тях обаче няма да обърнем внимание, тъй като те така или иначе веднага се позиционираха на първо място.

  1. Определихме срок от 6 месеца за работа и достигане на първо място по повечето от подбраните думи и фрази;

Още през първия месец се видя резултат от работата по SEO, като след около 45 дни от старта на кампанията успяхме да достигнем първа позиция по трите най-основни ключови фрази. На третият месец всички думи бяха позиционирани в топ 3. Оттук нататък се работеше за поддържане на позициите и налагане на продукта на пазара.

  1. Класирахме Facebook страницата на въпросния продукт в топ 5 при търсене по основната ключова дума;

Това беше най-голямото предизвикателство от тази задача. Преди да започнем Фейсбук страницата се позиционираше на 136 място в Google по търсене на основната ключова дума. Целта беше първа страница. След упорита работа успяхме да достигнем до топ 5, където се намира и в момента.

  1. Създадохме и оптимизирахме запис в Google Maps, който в момента се появява като визитна картичка на бизнеса на нашия клиент при търсене по основната ключова дума.

В процеса на работа клиентът изяви желание да направим регистрация в Google My Business с цел да се визуализира обекта му в Google Maps. Ние не само направихме бърза и безпроблемна регистрация, но за много кратко време успяхме да оптимизираме записа му, който в момента се появява като визитна картичка при търсене по основната ключова фраза.

 

Какво получи клиентът?

Освен отличното позициониране на Facebook страницата на бизнеса му, ВСИЧКИ избрани от нас ключови думи в момента се позиционират в топ 3 при търсене в Google, а някои от тях, в това число и основната ключова дума – на ПЪРВО място (графика 1).

 

seo-niskokonkurentna-nisha-rezultat

 

В заключение

В момента при търсене на основната ключова дума клиентът е на ПЪРВО място със собствения си онлайн сайт/магазин, на трето място с основния си продукт, на пето място с Фейсбук страницата, отдясно разполага с визитна картичка на бизнеса си – ТОТАЛНА ДОМИНАЦИЯ в Google.

Това, което всъщност искаме да покажем с този пример е, че оптимизацията на сайтове в нискоконкурентна ниша не само не е безсмислена, а е и високоефективна. С малко средства и при правилна стратегия, всеки може да позиционира отлично бизнеса си в интернет пространството.

Виж обобщена информация тук.

Вашият коментар