5/5 (5) 200 seo стъпки за оптимизация

Ако си търсите богата колекция с наистина полезни и смислени съвети за SEO, значи сте попаднали на точното място. Ако желаете да отскочите до конкретен раздел, използвайте това меню:

 1. Съвети за проучване на ключови думи.
 2. Съвети за линк билдинг.
 3. Съвети за вътрешна (on page) оптимизация.
 4. Съвети за съдържанието.
 5. Съвети за SEO на изображения.
 6. Съвети за потребителско преживяване (UX).
 7. Съвети за възстановяване от наказание на Гугъл.
 8. Съвети за социалните мрежи.
 9. Съвети за конзолата за търсене на Гугъл (Search Console).
 10. Съвети за Google Analytics.

Събрали сме списък от 200 съвета и практики за SEO, разпределени в няколко раздела, които покриват отделни етапи от оптимизацията – оптимизация на страници, ключови думи, линк билдинг, потребителско преживяване и други.

 

Съвети за проучване на ключови думи
prouchvane-na-kliuchovi-dumi

 1. Не правете публикации в блог или на друго място, преди да сте провели ПОДРОБНО проучване за ключови думи!

Проучването за ключови думи е задължителното начало на всяка SEO маркетингова кампания.

Без да знаете кои фрази използват хората при търсене във вашата пазарна ниша, разчитате само на късмета си, а не на конкретни данни.

А така не се управлява бизнес онлайн.

prouchvane-na-kliuchovi-dumi

 

Можете да постигнете подобни резултати с правилен подбор на ключови думи.

 1. Какво да правим при нов или непопулярен сайт? Намерете ключови думи с по-ниска конкуренция за бързо повишаване на ранга.

Когато се занимавате с нов или непопулярен сайт, ще ви е трудно да повишите ранга му чрез ключови думи с висока конкуренция.

Не че е невъзможно, но може да се каже, че изисква супер сили и гениални действия.

Затова добра практика е в подобен случай да се целите в ключови думи с ниска конкуренция. За щастие не е трудно да се определи „трудността“ на работа с дадена ключова дума с инструмента Ahrefs Keywords Explorer .

В долния пример ще видите как повечето предложения за ключови думи са с висока конкуренция и трудни за работа с нов сайт. Все пак се намира и една, която е с по-нисък резултат и ще повиши ранга на сайта по-лесно.

nova-kliuchova-duma

Тук ще намерите информация на английски език относно начина на измерване и класиране на думите.

 1. Разберете кои ключови думи носят трафик от търсене на конкурентите ви.. След това ги откраднете за вашия сайт!

Би било готино да знаете кои ключови думи носят най-голям успех на конкурентите сайтове и колко точно трафик им докарват, нали?

Само за секунди можете да си набавите тази информация с Ahrefs Site Explorer .

Нужно е само да въведете домейна на конкурента си и след това да изберете „Organic keywords report“. Ще получите списък с ключовите думи, които влияят най-сериозно на трафика и ранга на сайта му.

trafik-ot-kliuchovi-frazi

 1. Намерете най-рентабилните ключови думи в целевата ви държава.

За да привличате много трафик, ще ви трябват ключовите думи, които се търсят най-много от потребителите и са най-рентабилни за сайтовете. Добра начална стъпка за намирането им е да въведете тематиката на сайта си в „Ahrefs Keywords Explorer“, за да получите някои идеи.

Отчетът се сортира по обем и лесно можете да си изберете думи, които да използвате в плана си за създаване на съдържание.

Освен това, обаче…

 1. Групирайте подобните думи спрямо тематиката им.

Гугъл става вече разбира все по-добре значението на думите и връзките между тях. Например, ключовите фрази „дигитален маркетинг“ и „онлайн маркетинг“ означават едно и също нещо, нали така?

Преди години най-вероятно щеше да се наложи да напишете две отделни статии, за да се популяризира сайтът ви по тези думи, но сега една качествена статия, таргетирана към „онлайн маркетинг“, ще свърши работа и за „дигитален маркетинг“, дори и нито веднъж да не споменете тази фраза.

Освен че е важно да подберете най-важните ключови думи, трябва да знаете, че не е задължително да създавате съдържание с всяка една от тях, ако са твърде близки по значение. Можете все пак да изпъстрите статиите и публикациите си с различни синоними, но не прекалявайте.

Най-важно е да създадете възможно най-доброто съдържание спрямо ключова тематика (група от ключови думи) и достатъчно качествени линкове, таргетирани към него.

 1. Оглеждайте се за нови непознати ключови думи и бъдете сред първите, които ще ги вкарат в SEO света.

Информацията от ключовите думи е страхотна, но си има един сериозен недостатък – не е актуална. Все пак това е информация, идваща от миналото.

Така че винаги бъдете нащрек за новоизгряващи или набиращи популярност ключови думи, които хората започват да употребяват все по-често в търсачките. Google Trend е хубав инструмент, с който да определите накъде отива всяка дума и фраза.

Ето един бърз пример:

Преди месеци едно ново предизвикателство завладя Фейсбук – така нареченото “22 pushup challenge”. Става дума за правене на 22 лицеви опори в продължение на 22 дни с цел обръщане на внимание върху превенцията на самоубийствата на военни и полицейски ветерани.

Поглеждайки наличната информация за фразата “22 pushup challenge”, виждаме, че тя не е кой знае колко популярна.

predi-masovo-tursene

Но ако потърсим същата фраза в Google Trend, ще видим, че моментните й търсения са в огромни количества.

sled-masovo-tursene

Хубавото на улавянето на нова ключова дума е, че можете да изпреварите конкурентите си, използвайки я първи за оптимизация.

 1. Избягвайте измамно добри ключови думи, като анализирате замисъла при търсенето им.

Понякога при анализа на ключовите думи може да откриете доста апетитна фраза. Въпреки това тя невинаги ще е добър избор за оптимизация и повишаване на ранга на сайта, дори и да е с голям обем търсения.

Трябва да се замислите какъв е бил замисълът при търсенето с тази фраза.

Например, фразата “Google Analytics” изглежда като идеална дума за оптимизация на пръв поглед.

podvejdashta-kliuchova-duma

Само в щатите тази фраза се търси над 1 милион пъти месечно. Но… какъв всъщност е смисълът на тези търсения? В 99 процента от случаите хората просто искат да се регистрират или влязат в Google Analytics, а не да потърсят информация за инструмента. Най-вероятно повечето от тях дори няма да забележат сайта, който се намира на втора позиция.

По-разумно е да си изберем фраза, свързана с това, като например „как се работи с Google Analytics”. Тогава вече наистина ще има смисъл.

 1. Използвайте предложенията за сродни търсения от Гугъл за свежи идеи за ключови думи.

В повечето случаи при търсене Гугъл генерира предложения за сходни фрази в долната част на страницата.

sinonimi-na-tyrseni-kliuchovi-dumi

Тези предложения са чудесен източник на нови идеи за ключови думи при оптимизация.

 1. Използвайте свойството на Гугъл за довършване на фрази, за актуални към момента идеи.

Просто започнете да изписвате нещо в полето на търсене на Гугъл. Търсачката ще даде различни предложения за завършек на фразата, които са популярни търсени фрази към момента. От друга страна информацията за повечето от тях все още не се визуализира от инструментите за анализ на ключови думи, така че по този начин можете да си намерите нова фраза за оптимизация.

 1. Използвайте настоящата година в заглавията на публикациите си.

При някои случаи потребителите включват текущата година в търсенията си. Така че можете да добавите настоящата година към заглавията на публикациите си, когато се запазва смисълът. Например: Как да правим качествен линк билдинг през 2016?

Само не забравяйте да редактирате заглавието през следваща година.

 1. Използвайте “Ubersuggest”, за да си спестите ръчната проверка на всеки вариант за автоматично довършване на фрази.

Ubersuggest е готин безплатен инструмент, който показва всички варианти за довършване на търсена фраза от Bing.

 1. Възползвайте се от свойството на търсачките за довършване на фрази по по-интересен начин, като изтривате част от фразата.

За целта изпишете пълна фраза за търсене, като например „как да си направя торта“. След това изтрийте средната част и ще получите много предложения от търсачката за нейни заместници.

dovurshvane-na-frazi-za-tursene

Проста работа!

 1. Изберете си една главна ключова дума за всяка страница на сайта.

Идеално ще бъде, ако всяка страница в сайта ви използва за таргетиране една главна ключова дума. Старайте се тази главна дума или фраза да бъде различна за всяка страница. Ако са еднакви, Гугъл ще си избере само една за определяне на ранг и тя може да е грешната.

 1. Използвайте думи, подходящи за семантично индексиране, за да подсилите тематиката си в Гугъл.

Това са думи и фрази, които семантично са свързани с главните ключови думи към страниците в сайта ви. За да получите такива думи, може да използвате този безплатен инструмент.

Препоръчително е да ползвате и доста синоними. В интернет е пълно с всякакви безплатни онлайн речници на всички езици, които ще ви свършат работа.

 1. Намерете въпроси, които чакат отговор.. и им го дайте със своето съдържание.

Има доста сайтове, съдържащи въпроси и отговори, откъдето можете да черпите идеи за съдържанието си. Добра идея е да търсите въпроси, които са зададени много пъти. Това означава, че в Гугъл не може или е трудно да се намери отговор. Все пак Гугъл е първото място, където хората търсят отговори на въпросите си.

 1. Шпионирайте конкурентите си и получавайте известия за новите ключови думи, които използват.

Добре е да наблюдавате стратегията на конкурентите си, защото ако са започнали да използват някоя нова ключова дума, трябва да я включите и във вашата стратегия възможно най-бързо.

Можете да си създадете алгоритъм за известяване при наличие на новоизползвана ключова дума от конкурент в Ahrefs. Така ще получавате имейл известия при всяко такова събитие.

izvestie-za-kliuchovi-dumi

 1. Намерете пропуски в съдържанието на сайта си и ги запълнете.

Такива пропуски са най-често ключови думи, използвани за таргетирани от ваши конкуренти, но пропуснати от вас.

За щастие тези пропуски са лесни за намиране. Просто трябва да си направите един отчет в Ahrefs Site Explorer, чието име в момента е „Content gap”.

propuski-v-sudurjanieto

 1. Преди да включите някоя ключова фраза в стратегията си, потърсете я в Гугъл.

Търсенето в Гугъл отдавна няма нищо общо с това преди 10-15 години. Вече рядко получаваме просто 10 намерени резултата на страницата. Освен тях тя е пълна с adwords реклами, карти, новини, възможности за покупка и много други.

В много от случаите дори и даден сайт да се позиционира на първо място по определена ключова дума, резултатът му се намира доста надолу в страницата, точно заради тези допълнителни резултати. Тогава не си струва да се трудим над такава фраза.

 1. Използвайте Ahrefs Toolbar, за да виждате статистически данни, без да напускате Гугъл.

Инсталирайте си безплатния инструмент Ahrefs SEO Toolbar (за Chrome и Firefox) и ще получавате бърз поглед над статистическите данни на конкурентни сайтове, без да излизате от Гугъл.

 1. Инсталирайте си Keywords Anywhere.

С тази добавка към Chrome или Firefox ще виждате обема на търсене за всяка избрана ключова дума, както и цената за реклама. Освен това получавате същите данни и за предложените от Гугъл фрази.

 1. Постоянно следете позициите на сайта си в търсачките.

Дръжте под наблюдения позициите на сайта си в търсачките по избраните от вас ключови думи. Ahrefs Rank Tracker ви дава подробна статистическа информация, която ви позволява да видите прогреса и състоянието на сайта си във времето.

 

Съвети за линк билдинг

link-building

 1. Искате по-високи позиции в търсачките? За целта ви трябват линкове.

Редица изследвания показват, че броят и качеството на връзките все още е сред най-значимите фактори при определяне на ранг от Гугъл. Затова ще трябва да провеждате старателен линкбилдинг за по-добро позициониране на сайта ви.

 1. Взимайте линкове от сайтове с висок DR покаател

Сайтовете с висок DR резултат са авторитетни и получаването на линк оказва много положително влияние върху позициите ви в Гугъл.

С Ahrefs Site Explorer лесно можете да видите този показател за всеки сайт.

domain-rank

Скалата на точкуване е от 0 до 100. 0 обикновено получават новите сайтове, а 100 – най-авторитетните.

 1. Взимайте линкове от сайтове с висок UR показател.

URL рейтингът (UR) измерва авторитета на дадена страница спрямо сочещите към нея линкове. Страница с висок такъв показател има много и качествени връзки към себе си, което я прави удачна и за получаване на линк от нея.

Този показател също е лесно видим в Ahrefs.

 1. Вграждайте връзките към сайта си в думи, заобиколени от подходящо съдържание.

Гугъл определя качеството на един линк според вероятността той действително да бъде последван от потребителите. За да бъде по-висока тази вероятност, линкът трябва да е част от полезно съдържание. Най-добре е да бъде вграден в ключова дума или фраза, която е част от тематично съдържание.

 1. Избягвайте нискокачествения линк билдинг на всяка цена!

Няма абсолютно никакъв смисъл да спамите с безмислени и нискокачествени линкове, стига да взимате бизнеса си на сериозно. Те просто ще ви навредят.

 1. Старайте се да получавате линкове от Anchor текст.

Вграждането на линкове към вашия сайт в Anchor ключови думи продължава сериозно да влияе върху позициите в търсачките. Хубаво е, обаче, да търсите разнообразие в тези anchor ключови думи. Оказва се, че около 2 процента от всички anchor текст линкове е добре да са с точно съвпадени на ключовата дума и около 30 процента с частично съвпадение.

 1. Разнообразявайте anchor текста, за да си нямате неприятности с Гугъл.

Това означава, че горе-долу 1 от общо 3-4 линка трябва да включват ключовата дума, по която оптимизирате. По-голям дял е много вероятно да ви донесе наказание от Google Penguin, затова разнообразявайте със синоними anchor текста.

 1. Изграждайте линкове, които действително ще ви носят трафик.

Най-доброто нещо, което един линк може да ни донесе, е трафикът. Все пак това е и смисълът на линковете. Всяка връзка, която увеличава трафика към сайта ви, ще подобрява и резултатите в търсачките, а също и ще е защитена от бъдещи актуализации в алгоритъма на Гугъл.

 1. Подлагайте периодично линковете си на одит.

Важно е да проверявате връзките към сайта си за злокачествени или подозрителни линкове. Те могат да са знак за негативно SEO от недоброжелатели.

Също така е добре да сте наясно и с качествените линкове към сайта си и техния принос. Ahrefs Site Explorer ви позволява да си изтеглите пълен отчет на връзките към сайта си.

 1. Реагирайте светкавично при възможност за получаване на линк от блогър.

Едни от най-добрите връзки, които можете да получите към сайта си, са такива от реални блогъри, пищещи на тематика, свързана с вашия бранд. Колкото по-нова е дадена статия, толкова по-голяма е вероятността създателят й да се съгласи да публикува линк в нея.

За да разберете кога има удобна такава възможност, можете да използвате Ahrefs Alerts.

link-ot-nova-statia-v-blog

Ще получите известия всеки път, когато нови публикации споменават посочена от вас ключова дума. На вас остава да реагирате бързо и да грабнете хубав линк от авторитетно място.

 1. Споделете публикация, в която желаете да имате линк, преди да го поискате.

Всеки блогър ще оцени факта, че сте прочели, харесали и споделили в социалните мрежи негова публикация. Не забравяйте и да отбележите профила му при споделянето в Туитър или Фейсбук.

След това при имейла си към него, можете да споменете какво сте направили. Така по-лесно ще го убедите да ви даде линк.

 1. Използвайте подходящ тон в имейла си с молба за линк.

По-принцип при комуникация с блогъри се използва приятелски и неособено формален тон. Но все пак в някои случаи се използва и по-официална реч. Пример за такава ситуация е имейл към университетски преподавател с молба да публикува линк към сайта ви в негова научна публикация.

 1. Впуснете се в поп-културата, за да популяризирате съдържанието си.

Хората обичат да споделят различни неща, които са свързани с техните интереси или още по-добре – с известни хора, които харесват. Използвайте тагове и хаштагове в социалните мрежи, за да свържете съдържанието си с най-нашумелите звезди и събития в пространството. Така можете да предизвикате буря от споделяне и реакции.

 1. Наблюдавайте новите връзки, сочещи към конкурентни сайтове (и използвайте същите места и за вас).

Вече споменахме практика, при която си „открадвате“ нови ключови думи, използвани от конкуренти. Можете да правите същото и с линкове. Все пак ако авторитетен сайт сочи към ваш конкурент, ще искате да сочи и към вас, нали така?

Отново можете да ползвате Ahrefs и да получавате известия всеки път, щом се появи нова връзка към избран от вас сайт. Процедурата отново е проста.

 1. Създавайте уникални инфографики и географски карти с линкове.

Това, което впечатлява хората, са визуалните ефекти. Създайте интересни инфографики или още по-добре – интерактивни географски карти, подходящо насочени към интересите на потребителите, подредени по местоположение. Така всички ще се надпреварват да се включат с линк в тях и да ги споделят.

 1. Визуализирайте статистически данни по красив и завладяващ начин.

Когато публикувате статистическа информация или цифрови данни, старайте се да ги поднесете по атрактивен визуален начин. Измисляйте различни графики, диаграми и интерактивни изображения, които да ви донесат голям трафик и много линкове.

 1. Използвайте гифчета, за да кажете много неща в няколко секунди по интересен начин.

Комбинирайки огромен обем от информация в интересна визуализация не само ще заинтригува потребителите, но и ще ви донесе страхотни количества трафик и линкове.

 1. Възползвайте се наготово от виралния ефект на чужди публикации

Ако забележите, че нещо е силно вирално из фейсбук и може да се обвърже с вашата тематика, защо да не го възседнете?

Има много начини да го направите и да привлечете линкове и трафик към сайта си. Трябва ви само малко въображение.

 1. Възползвайте се от местата, които съдържат връзки към конкуренти сайтове.

Вече споменахме как веднага да последвате конкурентите си, като си набавят нови линкове. Ahrefs ще ви помогне да видите всички връзки към конкурентни сайтове като цяло и да изберете такива, подходящи и за вас.

 1. Създайте подробна и полезна страница с ресурси, свързана с областта, в която работите.

Лесно е да създадете ресурсна страница, полезна е за потребителите и е магнит за линкове.

Целта на тази страница е да я попълните с всякакво съдържание, което е свъзано с тематиката на вашия сайт. Така ще спестите време на потребителите, като им позволите да намерят всичко, което ги интересува, на едно място.

За да е пълноценна вашата страница, тя трябва да съдържа много връзки към полезни и информиращи статии и публикации, а също и много връзки, сочещи към нея, от други ресурсни страници.

 1. Намерете сайтове, които съдържат връзки към няколко конкуренти и вземете връзка и за вашата страница.

Ако даден сайт съдържа линкове към няколко от вашите конкуренти, но не и към вашата страница, това е възможност, която не е за изпускане.

Използвайте инструмента Ahrefs Link Intersect, за да намерите такива сайтове и да поискате линк и към вашия. Най-популярният такъв сайт в българия е start.bg .

ahrefs-link-intersect

 1. Използвайте съдържание, подтикващо към споделяне, за да получавате линкове, докато спите.

Използвайте интересни визуални елементи (графики, диаграми, инфографики, гифчета), окуражавайте читателите да споделят вашите публикаци и изобщо правете съдържанието си интересно, за да получава възможно най-много линкове.

 1. Изтисквайте максимума от най-добрите си публикации.

Превърнете най-качественото и полезното си съдържание в презентация, инфографика или видеоклип, за да можете да го споделите на нови места и да ви донесе още повече трафик и линкове.

 1. Разпространете най-качественото си съдържание, за да получите лесни линкове.

Можете да разширите още повече популярността на най-качественото си съдържание, като го разпространите в различни авторитетни директории за сайтове и статии.

Не се притеснявайте за дублираното съдържание, просто посочвайте като източник оригиналните си публикации.

 1. Разпространете по-същия начин и най-лошите си публикации.. и след това ги изтрийте от сайта си.

Ако имате статии и публикации, които не ви носят никакъв трафик от търсене, просто ги изтрийте от сайта си и ги публикувайте в директории за статии с линк към него.

 1. Използвайте „Citation Labs Link Prospector“, за да намерите хиляди нови възможности за линк билдинг.

Citation Labs ‘Link Prospector’ е инструмент, където само с няколко клика ще намерите хиляди места в интернет, подходящи за линкбилдинг.

Просто попълвате нужните поленца, избирате какъв тип източници ви трябват (директории, обяви, блогове) и сте готови.

 1. Поправете „счупените“ си линкове, за да не влошите SEO резултатите си.

С инструмента на Ahrefs  “Broken backlinks” получавате отчет за всички „счупени“ линкове към сайта ви.

proverka-za-schupeni-linkove

Поправете ги набързо, като се обърнете към админите на самите сайтове с молба да ги редактират или просто създайте 301 пренасочване.

 1. Вземете си линк от Wikipedia, който наистина ще ви донесе полза.

Всеки може да си вземе линк от Wikipedia. Цаката е този линк наистина да ви носи полза от гледна точка на SEO.

Как става това?

Първо, добавете си линк, само ако съдържанието е:

 • Адекватно за определена тема;
 • Супер яко;
 • Допълва вече съществуващото

Ако изпълните тези условия, на 90 процента сигурно е, че линкът ви ще бъде оставен. В противен случай модераторите просто ще го изтрият.

 1. Намерете към какво съдържание най-често сочат линковете на ваш конкурент.

Използвайте „Best by links” отчет на Ahrefs, за да видите кои страници на конкурентен сайт получават най-много линкове.

nai-mnogo-linkove

RD показва броят на домейните, съдържащи връзки към всяка страница.

Вижте какво е съдържанието на тези страници и избухнете с нещо още по-добро. След това го предложете или направо го публикувайте в същите сайтове.

 1. Разберете кои са местата, от които конкурентни сайтове получават множество линкове.

Добре е да сте наясно със сайтовете, където се намират няколко или множество връзки към ваши конкурентни сайтове. Те биха могли да се превърнат в добра нова възможност за вашия линкбилдинг.

 1. Отговаряйте на въпроси чрез линкове, които ще ви носят трафик.

По принцип линкове от сайтове за въпроси и отговори или от форуми нямат кой знае каква тежест при SEO, но пък носят трафик, което все пак е най-важното.

Така че отговаряйте с линк там, където можете.

 1. Намерете форуми, отговарящи на тематиката на сайта ви, и се присъединете към тях.

Споменахме по-горе форумите, тук трябва да допълним, че не може просто да спамите с линкове в тях. Трябва да се регистрирате в даден форум, само ако тематиката му е подходяща за вашия сайт и да сте наистина активен и полезен потребител в него.

Ако давате на останалите полезна информация във форума, много по-вероятно ще бъде да последват линковете, които публикувате там, а и вече ще имат изградено доверие у вас.

 1. Откраднете „счупените“ линкове на конкурентите си.

Напълно възможно е да откраднете и да се възползвате от „счупените линкове“ към конкурентни сайтове. Намерете такива връзки, които водят до преместено или изтрито съдържание към техен сайт. След това предложете на източниците им вашето съдържание за целева страница.

Можете да видите всички „счупени“ линкове към даден конкурентен сайт за секунди чрез “Broken backlinks” отчет в Ahrefs.

 1. Не се плашете от „nofollow” линковете концентрирайте се върху качеството им.

Въпреки че “dofollow” линковете се предпочитани за SEO, тези, които са “nofollow”, също влияят донякъде положително.

Все пак е нормално линбилдингът ви да се състои от връзки и от двата типа. Не се притеснявайте толкова от вида на даден линк – ако е с добро качество, вземете го!

 1. Превърнете споменаванията на бранда ви в линкове.

Ако някой спомене бранда ви, но пропусне да сложи връзка към сайта ви, това е възможност, която не трябва да пропускате.

Тези хора вече са се впечатлили по някакъв начин от вас, затова можете просто да се свържете с тях и да ги помoлите да добавят и линк.

Много е лесно да разберете кога някой ви е споменал. Отново използвайте Ahrefs, за да получавате известие при споменаване на бранда ви, като направите нужните за това настройки.

 1. Правете подаръци срещу линкове.

Ако работите в сферата на онлайн търговията, можете да изпращате безплатни продукти на блогъри в замяна на линкове от тях.

Гугъл по принцип е против подобна практика, но ако не прекалявате, няма да има проблеми.

И ако все пак се притеснявате от наказание, просто помолете блогърът да публикува “nofollow” линк. Той ще ви носи поне трафик.

 1. Предложете безплатно заснемане на събитие в замяна на линк.

Този съвет е приложим само за фотографски бизнес или хора, добри в снимането. Ако вашият случай е такъв, оглеждайте се за предстоящи събития на местни организации и фондации.

Предложете им безплатна фотосесия и заснемане на събитието, като от тях ще искате само да публикуват линк към вашия сайт в техните.

 1. Не си губете времето като гостуващи блогъри в смотани сайтове, а се концентрирайте върху по-авторитетни и подходящи блогове.

Да се изявявате като гостуващ блогър все още помага за SEO, но трябва да следвате няколко съвета:

 • Не се занимавайте с нискоавторитетни сайтове. Старайте се да правите публикации в топ блоговете, свързани с вашия бранш.
 • Правете публикациите си на възможно най-високо и професионално ниво.
 • Внимавайте с anchor текста в съдържанието на публикациите – не прекалявайте с пълните съвпадения при ключовите думи.
 • Използвайте брандиран или чист URL линк в авторското си описание.
 1. Намерете гостуващите публикации на конкурентите си и използвайте тези места.

Добро начало за стратегията ви като гостуващ блогър е да намерите местата, където публикуват конкурентите ви. След това можете да предложите по-добро съдържание от тяхното там и да замените линковете им.

Има няколко начина да разберете кои са тези места:

 • Потърсете в Гугъл с подходящи запитвания.
 • Търсете авторски страници.
 • Използвайте “Ahrefs content explorer”.
 1. Получавайте възнаграждание за използван ваш материал (под формата на линк, разбира се)

Ако някой използва ваша статия или изображения, без да е искал разрешение, можете да го помолите да ги свали. Но много по-удачен би бил вариантът вместо това да поискате да посочи линк към оригиналния източник, тоест към вас.

 1. Създайте готин безплатен инструмент.

Създаването на нещо подобно изисква доста усилия и ресурси, но пък може да ви донесе купища линкове.

 1. Ударете едно рамо на най-доброто си съдържание с вътрешни линкове.

Можете да увеличите посещенията към най-качествените си публикации и материали, като публикувате вътрешни линкове в своя сайт към тях. За целта използвайте страници с висок UR показател.

 1. Използвайте VoilaNorbert, за да намирате лесно имейли.

Ако се затруднявате да откриете имейла на блогър или на някого другиго, използвайте помощта на VoilaNorbert. Трябва само да въведете името на човека и неговия домейн. Невинаги получавате резултат, но процентът на успеваемост е доста висок.

 1. Използвайте онлайн инструмент за пращане на много имейли вдновременно.

Собственият ви имейл доставчик може да се справи с няколко имейла наведнъж. Но когато правите по-обширни имейл кампании или искате да комуникирате с много партньори, ще ви трябва професионален инструмент.

Има много български и чужди такива инструменти. Повечето са платени, но цената си струва с оглед на ползите, които носят.

 1. Или пък използвайте Yesware, за да виждате кои имейли са отворени.

Yesware е инструмент, който работи с Gmail, и показва кой е отворил изпратените от вас имейли и последваните връзки в тях.

yesware

Внимателно анализирайте тези, които винаги отварят имейлите, но никога не реагират на тях. В тази връзка…

 1. Пишете отново на неотговарящите (но не ги спамете).

Добре е отново да опитате да получите обратна връзка от някого, който е отворил имейла ви, но не е реагирал по никакъв начин. Постарайте се още втория път, но не изпращайте повече от един повторен имейл. Не бива да прекрачвате тънката граница между маркетинг и спам.

 1. Разнообразявайте линк профила си, за да успеете.

Важно е линковете, които трупате, да са разнообразни.

Никога не разчитайте само на една техника за линк билдинг (например гостуващи публикации), тъй като Гугъл може да я третира като опит за измама.

Естественият линкбилдинг профил включва:

 • Разнообразни линкове от всякакъв тип;
 • Разнообразие от използвани сайтове;
 • Комбинация от dofollow и nofollow линкове.

 

Съвети за вътрешна оптимизация(ON PAGE)

on-page-seo

 1. Използвайте главната си ключова дума в заглавния таг.

Има случаи, когато сайтове се позиционират добре и без да съдържат главната си ключова дума в заглавния таг. Въпреки това наличието й на това място е сред най-силните инструменти за вътрешна оптимизация.

Затова направете така, че всяка страница да има уникален заглавен таг и главната ви ключова дума да е включена веднъж в него.

ВЕДНЪЖ! Не два пъти!

 1. Избягвайте прекалено дългите заглавни тагове.

Всеки заглавен таг разполага с 512 пиксела в резултатите от Гугъл, след това се прекъсва с многоточие.

Това изобщо не изглежда добре, нито е полезно за сайта.

Старайте се дължината на заглавните ви тагове да не превишава 55 символа.

Използвайте този безплатен инструмент, за да разберете колко пиксела е заглавието ви.

 1. Пишете изумителни заглавия, които да са неустоими за потребителите (и да ви носят много кликове).

Намирате се на трета позиция в резултатите от търсене и искате още повече посещения?

Тогава направете заглавните си тагове магнити за кликове. Имате само 55 символа на разположение, но с малко въображение ще изстискате максимума от тях.

Направете заглавния таг завладяващ, привличащ вниманието, провокиращ емоции.

Ако ви трябват идеи, разгледайте фейсбук страниците на най-популярните уеб сайтове. Там наистина разчитат на огромно количество посещения, точно благодарение на заглавията си.

Най-якото е, че ако увеличите броя на кликовете и посещенията към сайта си, ще вдигнете и позициите си в Гугъл.

 1. Грабнете още повече кликове, като правите заглавията на страниците си отличителни.

Ако всички заглавни тагове на страници от вашия бранш изглеждат по-сходен начин, то вкарването на малко разнообразие от ваша страна със сигурност ще ви е от полза.

Отличаването на ваша страница от останалите гарантирано ще ви донесе повече посещения.

 1. Не се занимавайте да добавяте бранда си в заглавния таг.

Добавянето на бранда в края на заглавния таг е ненужно. Гугъл и без това ще го направи вместо вас. Плюс това, така хабите и лимита си от символи.

brand-v-zaglavie

Обаче…

 1. Оптимизирайте заглавния таг на началната си страница по вашия бранд.

Единственото изключение от горното правило е началната страница. Там трябва да добавите името на бранда си.

За препоръчване е то да е в началото. Например:

Вашата компания: Най-доброто място за Продуктът ви в интернет.

Само че много по-добро! 😉

 1. Не хабете пространство с излишни думи в заглавния таг.

Всеки символ в заглавния таг е безценен. Избягвайте кратки свързващи думички като „и“, „а“, „с“, „в“ и т.н. , за да пестите пространство.

 1. Използвайте думи, насърчаващи покупка, за заглавия в онлайн търговията и увеличете продажбите си.

Ако управлявате онлайн магазин, бихте искали да завладеете вниманието на потребителите си, когато са се настроили за покупка.

Например, ако някой търси „лилави рокли“, възможно е да иска да намери:

 • Ревюта;
 • Снимки на лилави рокли;
 • Информация какво представляват лилавите рокли (защо не?)

Но някой, който търси „купи/покупка/купувам лилави рокли“ , е много по-вероятно действително да направи покупка.

Затова добавянето на думичката „купи“ в заглавията, може да привлече много от тези хора.

Подходящ формат за заглавия на страници на онлайн магазини е:

Купи име на продукт онлайн.

Хубавото на този формат е, че може да бъде шаблонизиран и използван за всички продуктови страници.

 1. Използвайте фразата „най-доброто“ в заглавията си, за да превърнете търсещите информация в купувачи.

Добавянето на фразата „най-доброто“ е много вероятно да превърне хората, които само търсят информация в интернет, в купувачи на вашите продукти. Много хора търсят най-добрия продукт за нещо си.

Затова използването на заглавия като:

Зелен масажор – най-добрият масажор за масаж на гърба

e подходящ инструмент за привличане на повече клиенти. Внимавайте обаче с КЗК 🙂

 1. Продавайте с META описания.

Мета описанието играе ролята на реклама или обява в резултатите от търсене.

Невинаги се показва (понякога Гугъл подбира по-подходящ текст от страницата), но когато е налице и е добре написано, може да ви донесе доста кликове.

Напишете уникално и завлядяващо meta описание за всяка страница на сайта си.

 1. Избягвайте твърде дългите meta описания.

Както и при заглавните тагове и тук има ограничение в дължината, след което Гугъл слага многоточие. Старайте се да не използвате повече от 155 символа в meta описанията си.

 1. Използвайте ключова дума в meta описанието.

Въпреки че няма директно влияние върху позициите в Гугъл, ключовата дума в meta описанието винаги е маркирана в черно. Това може да увеличи кликовете.

 1. Тествайте различни meta описания, за да привлечете максимално много посещения.

Правете си всякакви експерименти с meta описанията, за да намерите оптималните, които носят най-много кликове.

Например, ако управлявате онлайн магазин, можете да опитате с добавяне на цена на продуктите в meta описанието.

 1. Направете така, че всяка страница да има уникален H1 (heading 1) таг.

Всяка страница в сайта ви трябва да носи уникален H1 таг, затова внимавайте да не дублирате този таг на някоко страници.

Не е добре и да вмъквате логото си във H1 тага на всяка страница.

 1. Използвайте ключова дума в H1 тага.

H1 тагът продължава да има съществено влияние във вътрешната оптимизация. Затова е важно да включите в него главната ключова дума за страницата.

Но не го мислете твърде много.

Ако, например, пишете публикация в блога си, най-лесният варинат е H1 тагът да е самото заглавие на публикацията.

 1. Включете и второстепенни и семантични ключови думи.

Допълнителните заглавни тагове (H2, H3) са добра възможност да включите и по-второстепенни и семантично насочени ключови думи.

 1. Избягвайте използването на заглавни тагове в самото съдържание.

Много от стандартните шаблони включват заглавни тагове и в съдържанието, например, стандартни фрази като „Прочети повече“. Това не е много добре и е хубаво да замените тези тагове с нещо друго.

 1. Фокусирайте се върху съдържанието.

Каква е причината хората да посещават сайта ви? Заради съдържанието, което той предлага.

Затова на потребителите не трябва да им отнема повече от секунди, за да намерят информацията, която са търсели в Гугъл, във вашия сайт.

Като за начало, винаги поставяйте заглавието в горната част на страницата, така че да се вижда, без да се налага скролване надолу.

 1. Не прекалявайте с рекламите в горната част на страницата (за да не дразните потребителите).

Целта на повечето сайтове е да генерират печалби. И начинът това да се случи е чрез реклами.

Но нека го признаем – те почти винаги дразнят потребителите.

А има едно сигурно нещо при SEO – това, което дразни потребителите, дразни и Гугъл.

Така че колкото и да се изкушавате да изтърсите един или няколко огромни рекламни банера в горната част на страницата, не го правете, защото това веднага ще накара всеки да натисне стрелкичката назад. Което ще срине позициите ви в Гугъл.

По-долу ще видите два шаблона с реклами в горната част на страницата, които са приемливи, и един, който не е.

reklami-v-gornata-chast-na-stranicata

Старайте се рекламите на страниците ви да не се набиват твърде много на очи. Ако все пак сложите рекламен банер в горната част на страницата, внимавайте той да не измести съдържанието твърде много надолу.

 1. Създайте йерархия в сайта си чрез вътрешни линкове.

Позволете на всяка страница от сайта ви да получи висок ранг, като внимателно намерите нейното място в йерархията.

Най-добрият вариант е всяка страница да бъде достъпна от главната с един или два клика.

Добре е най-важните страници да са достъпни от няколко места в сайта, затова съсредоточете повече вътрешни връзки към тях.

 1. Постарайте се навигационните менюта да са изчистени и леснодостъпни.

Менютата трябва да са лесни за намиране и използване и да се харесат както на потребителите, така и на търсачките.

 1. Направете всички платени или афилиейт линкове nofollow – или рискувате наказание от Гугъл.

Погрешно е твърдението, че Гугъл има проблем с платените линкове. Няма такова нещо.

Проблемът на Гугъл е в платените линкове, които директно се месят в алгоритмите му и разместват резултатите от търсене.

Затова, за да си нямате неприятности, добавете nofollow атрибута към всеки линк, който сте поставили в сайта си срещу заплащане. Това съобщава на Гугъл да не го пресмята при изчисляване на ранговете.

<a href=“http://www.рекламен-линк.com“ rel=“nofollow“>Реклама</a>

 1. Използвайте кратки описателни url адреси за страниците си.

Когато е възможно, се старайте да използвате възможно най-кратки url адреси, които все пак да описват съдържанието на страницата. Причините за това са следните:

 • Изглеждат по-добре.
 • Имат донякъде позитивно влияние.
 • Потребителите ги запомнят по-лесно.
 1. Сложете на видно място коректно попълнена контактна информация.

Със сигурност искате да спечелите доверието на Гугъл.

Затова се постарайте да сложите подробна контактна информация на видно място в сайта си. Ако скриете кои сте, ще добавите сериозна черна точка в тефтерчето на Гугъл и ще му изглеждате подозрителни.

Освен това би трябвало да искате хората да се свързват лесно с вас, ако развивате онлайн бизнес, нали?

 1. Добавете „Декларация за поверителност“ и секция „За нас“.

Това са две важни страници, които повишават доверието у потребителите и търсачките. Освен това в много страни и браншове законът изисква наличието на такива страници.

 1. Направете “whois” информацията за бизнеса си публична.

Като говорим за доверие, това е още една крачка напред за спечелването му от търсачките и потребителите. „Whois” информацията най-общо представляват фирмените ви данни. Ако не са публични, някой може да си помисли, че криете нещо..

 1. Минимизирайте количеството на повтарящ се текст, за да е доволна Google Panda.

Повтарящият се текст представлява дублирано съдържание, което се намира на всички или няколко страници от сайта ви. По принцип този текст няма да ви пречи, ако на всяка страница имате още много уникално съдържание.

В противен случай, обаче, може да ви завлече надолу. Това често се случва при онлайн магазините.

В много от техните продуктови страници уникалният текст е около 50 думи. Всичко останало е повтарящо се съдържание относно условия за покупка, плащане, доставка и така нататък.

Какво говори това на Гугъл (който все пак работи с алгоритми)?

Той разбира, че уникалното съдържание на страницата е около 10 процента, а всичко друго е дублирано. Това е достатъчно на неговата Panda да ви довърши.

 1. Правите SEO по местоположение? Тогава добавете адреса си в сайта.

Вече споменахме важността на контактната информация. Но ако бизнесът ви е местен и таргетирате определена локация при SEO оптимизацията, от голямо значение ще бъда да добавите физически адрес.

Препоръчително е и контактната информация да се вижда в долната част на всяка страница. Така още повече печелите доверието на Гугъл и повишавате ефективността на локалната оптимизация.

 1. Или използвайте www, или не го използвайте.

Изненадващо или не, много сайтове все още допускат тази грешка. Въпреки че Гугъл вече е доста умен, все още е възможно да възприеме:

 • http://www.име-на-сайт.com/
 • http://имен-на-сайт.com/

като две отделни страници с дублирано съдържание.

Затова изберете един от двата варианта и с 301 redirect пренасочете този, който не използвате.

Също така е хубаво да посочите предпочитания домейн в конзолата за търсене на Гугъл. Направете го, след като верифицирате и двата адреса.

 1. Изберете готин бранд домейн, вместо да се чудите коя ключова дума да сложите в него.

В днешно време влиянието на ключовите думи в главния домейн е (почти) никакво. Затова си измислете нещо готино, свързано с бранда, вместо скучна ключова дума.

Drehi.bg – тъпо, нали? Elmaira.bg е много по-добре, нали?!

Освен от SEO гледна точка, хубавият бранд домейн е и доста по-готин.

 1. Оптимизирайте скоростта на зареждане на сайта си.

Скоростта, с която един сайт се зарежда, е важен фактор за определяне на ранг. При равни други условия сайт, който зарежда бързо, ще получи по-добри позиции в Гугъл от друг, по-бавен.

 1. Тествайте скороста на сайта си с безплатни инструменти.

Има много безплатни инструменти като Pingdom, с които да тествате скоростта на сайта си.

 1. Или го направете в Google Analytics.

Същото можете да проверите и в Google Analytics – Behaviour > Site Speed > Overview.

 1. Следвайте колкото е възможно повече препоръките от Google Page Speed Insights.

Проверете скоростта на сайта си с инструмента Google Page Speed Insights и следвайте доколкото е възможно препоръките, които ще получите.

google-page-speed-insights

Доста е трудно да вземете перфектен резултат от инструмента, но поправете всичко, което можете.

 1. Ако сайтът ви е на WordPress, използвайте приставка за кеширане.

Качествена приставка за кеширане ще повлияе много позитивно на скоростта на сайта ви. Без нея WordPress доста бавно обработва информацията в базата данни. Това сериозно ще забави работата на сайта ви, когато трафикът е силен. А точно тогава ви трябва скорост.

Приставка за кеширане предоставя на посетителите на сайта статични негови HTML версии, които зареждат мигновено и сървърът може да се справи с голям обем трафик.

Добра такава приставка е Hyper Cache Extended и да не забравяме, че е 100% българска 🙂

 1. Изградете ускорени мобилни страници.

Ускорените мобилни страници са синтезирани версии на пълните страници, които зареждат много бързо на мобилни устройства.

Гугъл със сигурност дава предимство на изградени по този начин страници в резултатите от търсене, като дори ги маркира по специален начин.

Тази приставка за WordPress е добър инструмент за изграждане на подобни страници.

 1. Обходете сайта си със SEO паяка на Screaming Frog и разберете какво вижда Гугъл.

Screaming Frog SEO Spider е готин инструмент, който обхожда сайтовете като Гугъл и ви позволява да видите това, което вижда и търсачката. След приключване на обхождането ще получите информация за:

 • Счупени линкове и сървърни грешки;
 • Подробности за заглавия и meta тагове за всеки url адрес на сайта;
 • Предупреждения за дублирано съдържание;
 • Блокирани страници от txt (или неиндексирани).

Инструментът също може да генерира XML карти на сайта. Безплатната версия е ограничена до 500 url адреса,така че ще трябва да си платите, ако сайтът ви е по-голям.

Или…

 1. Използвайте „Beam is up”, за да обходи сайта ви безплатно.

“Beam is up” е безплатен инструмент, който дава сходна информация като Screaming Frog. При него няма ограничение в url адресите, но действа много по-бавно, когато сайтът е по-голям.

 1. Задайте канонични url адреси, за да „заглушите“ дублирано или сходно съдържание в сайта.

Добавете каноничния елемент, за да зададете предпочитан url адрес на страници със сходно съдържание.

<link rel=“canonical“ href=“http://пример.com/име-на-тема/“>

Онлайн магазините, например, позволяват филтриране на страници по различни признаци, което води до наличие на множество url адреси, всеки от които съдържа сходно съдържание.

 1. Добавете „noindex, follow” към страници, които искате Гугъл да пренебрегва, но бъдете внимателни!

Накарайте Гугъл да игнорира страници с незначително съдържание, като добавите robots meta тага:

<meta name=“robots“ content=“noindex, follow“>

Примери за подобни страници са архиви, филтрирани по автори и тагове в WordPress. Все пак внимавайте с този таг.

 1. Блокирайте достъпа на паяците до чувствителното съдържание чрез txt.

Има съдържание от сайта ви, което не бива да бъде обхождано от паяците на търсачките, и трябва да го забраните в robots.txt.

 1. Използвайте перманентни (301) пренасочвания за преместени или изтрити страници.

Винаги използвайте 301 пренасочвания от вече несъществуващи страници към нови такива. С безплатната приставка за WordPress “Redirection” можете да управлявате тези пренасочвания.

 1. Създайте подробни снипети, за да обогатите резултатите от търсене към сайта си.

Снипетите са допълнителната информация, която се показва между заглавието на резултата от търсене и meta описанието. Обогатяването им (rich snippets) ще ви помогне да получите повече кликове и по-добри позиции при търсене.

rich-snippets

Rich snippets са описателни HTML тагове, които помагат на търсачката да разбере повече подробности за сайта.

 1. Инсталирайте приставката “Yoast SEO” за WordPress (Все още е най-добрата).

Ако използвате WordPress, тази приставка е най-лесният начин да управлявате вътрешната оптимизация на страниците.

Тя ви предоставя много опции – задаване на заглавия, описания и тагове, управление на индексиране, задаване на канонични url-та, интегриране на сайта с конзолата за търсене на Гугъл и много други.

 

Съвети за съдържанието

content-seo

 1. Намерете популярно съдържание по определена тема (или ключова дума).

Искате да оптимизирате по дадена фраза, но се затруднявате с измислянето на подходящо съдържание?

В такъв случай добра идея е да потърсите най-популярното налично съдържание на тази тематика. Това става лесно с Ahrefs Content Explorer.

Само изписвате думата или темата, която търсите, и получавате списък с всички източници на най-споделяно и популярно съдържание.

След като получите тази информация, остава да вземете някои идеи и да измислите нещо още по-добро.

 1. Намерете най-споделяното съдържание от конкурентите.. и измислете нещо още по-готино.

Искате да разберете кое е най-популярното съдържание на конкурентите ви в социалните мрежи, нали?

Тогава използвайте отчет „Best by shares” от Ahrefs.

Ще получите списък с всички техни публикации, подредени по споделяния в социалните мрежи. Щом това съдържание е проработило при тях, ще проработи и при вас. Само трябва да създадете нещо още по-готино.

 1. Създайте невероятни наръчници за още повече линкове и споделяния.

За да привлечете голям трафик, много споделяния и популярност в интернет, ще трябва да прескочите посредственото и да създадете наистина полезно съдържание.

Добър пример е онлайн наръчник със съвети как да направим нещо.

 1. Създайте публикации със списък, като включите бройката в заглавието.

Хората все още не могат да устоят на заглавия, предлагащи им определен брой съвети или други неща. Това са сред най-кликаемите заглавия и най-четените публикации.

Хубавото при тези публикации е, че хората напълно осъзнават какво ще получат, след като последват заглавието. Например, знаете, че тази статия ще ви даде 200 съвета за SEO.

Освен това тези статии са разделени на секции и са лесни и удобни за бързо прочитане. Така потребителите са улеснени в намирането на нужната им информация.

 1. Включете в съдържанието си статии с реални проучвания.

Има един простичък начин да разнообразието съдържанието, таргетирано по определена ключова дума, и той е публикуването на статия с реално проучване.

Освен това включването на реална информация с истински данни и резултати повишава доверието у потребителите в продуктите и услугите, които предлагате.

 1. Издавайте (безплатно) тайни и хитринки, които никой друг не знае.

Не се страхувайте, че предоставяте твърде много информация на потребителите безплатно.

По този начин демонстрирате, че те експерти в своята ниша и ще получите много повече позитиви, ако не криете тайните си. Освен това съдържанието ви ще се чете и споделя много повече по този начин.

 1. Правете съдържанието изключително лесно за четене.

Най-добрият начин за писане е изчистен, информативен и лесен за прочитане.

Разделете съдържанието си на логически структурирани раздели (което е добре за SEO!). Пишете кратки прости изречения. Използвайте списъци с „булети“ и цифри.

Както виждате параграфите в тази статия са не по-дълги от 2-3 изречения.

 1. Използвайте помощта на Hemmingway Editor, ако не можете сами да следвате горния съвет.

Hemmingway Editor е страхотен безплатен инструмент, който ще ви насочи как да подобрите външния вид на текста си.

Просто трябва да го поставите в инструмента и да последвате получените насоки и съвети.

hemmingway

 1. Нямате извинение за правописни и граматически грешки.

Не бива да си позволявате да допускате правописни или граматически грешки, с които да влошавате качеството на съдържанието си. Ако не се чувствате достатъчно грамотни, използвайте някой от десетките безплатни инструменти за проверка.

 1. Използвайте мозъчна атака, за да измислите уникално заглавие.

Страхотното заглавие може да направи разликата между публикация с огромен трафик и такава без никакъв интерес.

Нахвърляйте всички варианти за заглавия, които ви дойдат наум. Ако имате колеги, с които да го правите, още по-добре. Две или три глави мислят по-добре от една, нали така?

 1. Използвайте главната ключова дума ПОНЕ веднъж в съдържанието си.

Въпреки че е възможно съдържанието да се класира добре и без да е използвана ключовата дума, препоръчително е да не я пропускате.

Понякога още по-позитивно влияние оказва наличието на главната ключова фраза някъде в началото на публикацията. Това не е толкова задължително да се следва, така че се старайте поне да е включена някъде.

 1. По-дългото съдържание все още носи по-високо класиране.

Редица проучвания показват, че по-дългите публикации получават по-високо класиране в търсачките. Това, разбира се, може да се дължи и на високото им качество, така че не го пренебрегвайте за сметка на дължината.

Размерът има значение, но не повече от качеството!

 1. Не си смучете от пръстите просто ей така!

Не се фокусирайте твърде много върху горния съвет. Когато нямате кой знае колко да кажете по дадена тема, просто недейте.

 1. Забравете за наситеността на ключовите думи – тя няма значение.

Бъдете естествени при писането на публикации. Тогава със сигурност ще използвате много пъти ключовите думи, без да се замисляте.

 1. Използвайте семантични ключови думи (да, отново ще ги споменем).

Тези думи са свързани семантично, но не и буквално с главните ключови думи.

Полезни са за спойка между страницата и тематиката й, а също помагат на търсачките да разграничава омонимите и тяхното значение.

По принцип би трябвало да успявате по естествен път да измисляте такива думи, но можете да направите и малко проучване, преди да пишете.

 1. Използвайте много, много изображения! Никога не са достатъчно.

Изображенията разчупват съдържанието и го правят по-лесно за четене.

Също така заинтригуват за повече време потребителите и намаляват степента на отпадане от страниците. А и правят публикациите по-готини.

 1. Добавете мултимедия към съдържанието.

Съдържанието става по-вирално и споделяно, ако включва клипчета, гифчета, презентации и други подобни. Те влияят позитивно и върху SEO.

 1. Добавете вградени youtube видеа, за да задържите посетителите на страницата по-дълго.

Потребителите ще прекарат повече време на страницата, ако тя съдържа вградено youtube видео. А това ще подобри позициите ви.

 1. Добавете вътрешни връзки, за да намалите степента на отпадане.

Добавянето на връзки в съдържанието на конкретната страница към други страници в сайта повишава ефекта от оптимизацията и го разпространява из целия сайт.

Също така потребителите прекарват повече време в сайта, изследвайки го, и се намалява степента на отпадане.

 1. Добавяйте връзки към външни източници (защото е полезно за читателите и за SEO).

Добавянето на връзки към висококачествени и авторитетни външни източници на информация, свързана с вашата тематика, прави съдържанието по-релевантно и ви помага да изградите контакти с други собственици на сайтове от вашата ниша.

Връзките към външни източници подобряват и позициите на вашия сайт. Правете ги така, че да се отварят в нови прозорци в браузъра.

 1. Поддържайте съдържанието си актуално.

Периодично обновявайте стари публикации, така че те отново да са актуални. Нямате представа какъв голям принос към трафика може да ви донесе тази простичка стъпка.

 1. Намерете празнини в съдържанието си и ги запълнете.

Използвайте Ahrefs, за да видите по кои ключови думи се класира страницата.

Site Explorer > Enter URL > Explore > Organic search > Organic keywords

След това направете така, че да покривате абсолютно всички търсения.

 1. Направете си план за публикуване, който да гарантира, че всяка публикация ще е изумителна!

Като изключим новинарските и други подобни сайтове, които пускат много публикации на ден, повечето уебсайтове е добре да се фокусират върху качеството на своето съдържание, отколкото върху честотата на публикуване.

По-добре е да публикувате една страхотна статия на седмица или дори на месец, отколкото да пускате всеки ден посредствени материали.

 1. Включете съдържание в по-дългите си публикации.

Когато публикувате много дълга статия, сложете в началото й съдържание с вътрешни линкове към всеки раздел от статията по подобие на Wikipedia.

Това по принцип няма голямо влияние върху SEO, но е важно от потребителска гледна точка.

 1. Превърнете се в източник на новини в своя бранш и влезте в “Google News”.

Не е никак лека задача да станете част от „Google News”, но ако няма качествен източник на новинарски материали във вашия бранш, си струва да опитате.

Ако успеете, ще спечелите огромно количество органичен трафик, тъй като Google новините се показват над резултатите от търсене.

 1. Цитирайте по-известни автори от вас, за да се възползвате от авторитета им.

Ако сте нови в публикуването на статии и информационни материали, хитър ход би било да цитирате по-авторитетни автори от вас в същия бранш.

Хората все още няма да ви се доверяват, но когато видят цитираните думи на по-авторитетен и популярен автор от вас, биха взели материалите ви на сериозно.

Можете да спечелите с това и по друг начин. Ако уведомите тези автори, че сте ги цитирали, много вероятно е с удоволствие да споделят вашите публикации.

 1. Напишете зашеметяващо въведение, което да грабне вниманието на читателите още в началото.

Вече споменахме колко важни са заглавията, за да получите посещение на страницата си. Сега трябва да успеем да задържим потребителите на нея.

Ето защо трябва да имате зашеметяващи въведения на всяка публикация. Правете ги кратки, но достатъчно впечатляващи и информативни, така че читателят да разбере какво го очаква по-надолу и с любопитство да го прочете.

 1. Правете публикации, приличащи на приказка или история.

Когато е възможно, вкарайте малко въображение при писане и превърнете публикацията в увлекателна и непредвидима история.

Можете да загатнете как завършва в началото, но да не го издавате напълно, така че да държите потребителите в напрежение и да ги накарате да прочетат всичко.

 1. Завършвайте с въздействащ призив към действие.

Искате потребителите да споделят публикацията? Да я коментират? Или да се абонират за имейл бюлетина?

А може би всяко от тези неща?

Просто ги помолете да го направят по подходящ начин. Щом са стигнали до края на публикацията, значи са били ангажирани с нея и биха желали да направят още нещо.

 1. Тъкмо стартирате сайта си? Тогава създавайте съдържание, което би донесло много трафик.

Отнема не малко време да донесете на сайта си органичен трафик, особено като е нов.

Но това не означава, че сте обречени да виждате нули в статистиките си с месеци, докато Гугъл не започне да бъде по-мил с вас.

Ако направите съдържанието си изключително интересно и подтикващо към споделяне и коментиране плюс агресивно промотиране в социалните мрежи, ще успеете по-бързо да задвижите сайта си.

Трябва да знаете едно: Гугъл не обича да прави сайтовете популярни. Той обича да позиционира високо популярни сайтове. Така че първо трябва да го впечатлите.

 1. Свържете се с всеки, който споменете в публикациите си.

Цитирали сте някого в статията си? Или сте сложили линк към неговия сайт?

Тогава му пратете имейл и го уведомете за това. Със сигурност много от тези хора ще се радват да споделят публикациите ви.

 1. Измислете стратегия за промотиране на съдържанието си.

Няма смисъл от уникалното и интересно съдържание в сайта ви, ако никой не може да го види.

Трябва да си изградите стратегия на промотиране за всяка статия, която напишете. Тя може да се състои от:

 • Включване в имейл кампании;
 • Споделяне в социалните мрежи;
 • Свързване с всеки споменат в статията;
 • Комуникация с хора, споделили подобно съдържание;
 • Комуникация с хора, публикували връзки към подобно съдържание;
 • Споделяне на публикацията в директории за статии;
 • Отговаряне на въпроси в интернет чрез посочване на връзка към статията.

Конкретната стратегия, която ще си изградите, зависи от самото съдържание и бранша, в който работите. Старайте се да прекарвате поне толкова време в промотиране, колкото в писане.

 

Съвети за SEO на изображения

optimizacia-na-izobrajenia

 1. Добавете адекватен alt текст към изображенията (иначе Гугъл няма да знае какво представляват).

Търсенето на изображения в Гугъл може да доведе до голям ръст на трафика към сайта ви, особено ако управлявате онлайн магазин.

Много хора търсят продукти чрез изображения, а не чрез стандартното търсене.

alt-tekst-kum-izobrajenia

Но има един проблем: Гугъл все още не е толкова умен, че да разбере какво има на картинката, ако не му подскажете.

Така че добавяйте описателен alt текст, за да се класират по-високо изображенията ви и да ви носят трафик.

 1. Правете имената на файловете с изображения описателни.

Друг начин да покажете на Гугъл какво показва дадена картинка, е да я именувате описателно.

Правилно: <img src=“svatbena-roklya.jpg“ alt=“svatbena-roklya“ />

Грешно: <img src=“1550111.jpg“ alt““ />

 1. Оптимизирайте големината на файловете с изображения (с този безплатен инструмент).

Вече споменахме, че е важно да използвате възможно най-много изображения в публикациите си. А също и че скоростта на зареждане на страницата е важен фактор при оптимизацията.

Това означава, че искате картинките да са възможно най-оптимизирани откъм големина.

Един от най-лесните начини да направите това е с безплатния инструмент за WordPress Imagify.

Той автоматично ще компресира изображенията, щом ги качите. Можете да използвате и оптимизационния му инструмент, за да компресирате вече качени изображения.

 1. Превърнете анимираните гифчета в тихи филмчета с бутон за пускане.

Гифчетата са страхотен начин да разчупите публикациите си, но сериозен недостатък при тях е тежестта, която оказват.


GIF

Затова с помощта на тази безплатна WordPress приставка, можете да замените анимираните гифчета с неподвижни картинки и бутон за пускане върху тях.

 1. Не използвайте големи изображения за тъмбнейли.

Много CMS системи (особено при онлайн магазините) използват главно или произволно продуктово изображение за тъмбнейл на цялата страница, като го „сплескват“, за да добие нужната форма.

Това забавя скоростта на зареждане, което, както знаем, е зле за SEO.

Така че се поровете из CMS настройките и направете така, че тъмбнейлите да са малки по размер и тежест картинки.

 1. Използвайте мрежа за доставяне на съдържание (CDS система), която да обслужва изображенията.

Използването на CDS система ще увеличи скоростта в сайта ви и ще ви спести място.

Изображенията и други подобни файлове могат да бъдат съхранявани в облачни сървъри и зареждани от място, близко до локацията на потребителя.

Има много такива системи, за които си струва да заплатите абонамент.

 

Съвети за потребителско преживяване (UX)

potrebitelsko-prejivqvane

 1. Направете всичко по силите си, за да намалите степента на отпадане.

Степента на отпадане от сайта показва процента от хората, посетили ваша страници, които почти веднага са я напуснали (обикновено чрез бутона „назад“), без да посещават други страници.

Има два типа степен на отпадане.

Единият се вижда в Google Analytics и има редици причини за това да е висок. Например, човек, който търси отговор на даден въпрос, го намира във вашия сайт и след това просто го напуска.

Вторият тип степен на отпадане е по-важен за SEO. Той се получава, когато някой влезе във вашия сайт след търсене в Гугъл, след това се връща в Гугъл с бутона „назад“ и продължава да клика върху други резултати от търсенето.

Това е знак за Гугъл, че сайтът ви не удовлетворява търсенето по дадена фраза и постепенно ще се класира по-надолу по нея.

Как да намалим втория тип степен на отпадане?

Като начало се уверете, че страницата със сигурност дава отговори на всички търсения, по които се класира високо.

Лесно е да разберете кои са тези търсения чрез Ahrefs и отчетът за органични ключови думи.

Site Explorer > Enter domain > Explore > Organic search > Organic keywords

 1. Използвайте карта на скролинга (Scroll map), за да разберете къде потребителите решават да напуснат сайта ви.

Софтуер с такава карта показва колко надолу скролват потребителите, преди да решат да се махнат от сайта. Това е много полезна информация, за да разберете къде и защо те взимат това решение.

 1. Използвайте топлинна карта (Heat map), за да видите къде потребителите кликат в сайта ви.

Софтуер с интерактивна топлинна карта показва къде точно в сайта ви потребителите кликат и осъществяват други действия.

Това е полезно с цел увеличаване на конверсиите и подобряване на навигацията в сайта.

 1. Минимизирайте количеството на дразнещите изскачащи прозорци.

Изскачащите прозорци могат до доведат до много полезни за сайта ви действия от потребителя, но могат и да го пратят право към бутона назад.

Балансирайте тяхното количество и ги правете лесни за затваряне и не твърде дразнещи.

Можете да настроите изскачащите прозорци да се показват след определено време, прекарано на сайта, както и да не се показват едни и същи прозорци на едни и същи потребители за определен период от време.

 1. Внимавайте с рекламите на цял екран.

Гугъл официално обявява, че наказва сайтове, които показват реклами на цял екран (ще трябва да игнорираме факта, че предлагат именно такава услуга в Adsense).

interestitial-ads

Така че бъдете внимателни с този вид реклами. Не е хубаво да блокират цялото съдържание на страниците, още щом потребителите ги посетят.

 1. Оптимизирайте сайта си за мобилни устройства. Сега!

Ако уебсайтът ви есе още не е оптимизиран по този критерий, това означава, че пропускате огромни количества трафик. Да не говорим и че Гугъл наказва всеки сайт без свястна мобилна версия.

 1. Направете така, че сайтът ви да изглежда добре от всякакви устройства.

Сайтът ви трябва да изглежда добре на външен вид и да е удобен за ползване от настолни, мобилни и изобщо всякакви устройства, както и да е адаптиран към най-популярните операционни системи и браузъри.

 1. Правете съдържанието лесно за четене.

Форматирайте съдържанието на страниците така, че потребителите да не изпитват затруднения при четене. Използвайте голям шрифт и прегледни раздели.

Проверявайте текстовете за правописни и граматически грешки.

 1. Изградете приятна 404 страница.

Създайте полезна и приятна за потребителите 404 страница, която да ги води до други релевантни части от сайта и да предотврати напускането му.

 1. Премахнете или минимизирайте сриванията на сайта.

Използвайте качествени хостинг и сървърни услуги, за да минимизирате (или премахнете напълно) периодите, в който сайтът ви се е сринал. Няма нужда да казваме, че ако това му се случва твърде често, позициите му в Гугъл ще се влошат.

 1. Инсталирайте SSL сертификат в сайта си.

Добре е да помислите сериозно върху тази стъпка. Гугъл започна вече да дава леко предимство на сайтове, достъпни чрез HTPPS, и вероятно в бъдеще това ще е сериозен фактор за определяне на ранг.

Като начало криптирайте добре информацията на страници, които събират данни от потребителите.

 

Съвети за възстановяване от наказание на Гугъл

vuzstanovqvane-ot-nakazanie-na-google

 1. Преглеждайте за известия за ръчни наказания.

Ръчното наказание означава, че някой от Гугъл ръчно е посетил сайта ви и е открил нередности. Те могат да бъдат:

 • Твърде агресивен или манипулативен линкбилдинг;
 • Нискокачествено съдържание;
 • Подозрителни линкове към външни източници;
 • Немодерирано съдържание, създадено от потребителите;

Ръчните наказания от Гугъл обикновено са придружени от имейли и известия в конзолата за търсене.

 1. Обръщайте внимание на резки спадове в трафика.

Непредвиден значителен спад в трафика е един от първите сигнали, който ще получите при наказание от Гугъл.

Но преди да започнете да се паникьосвате, проверете дали няма друг проблем, който да го е причинил.

Например:

 • Сривал ли се е сайтът в последно време?
 • Правилно ли е инсталиран проследяващият код от analytics?
 • Да не би да сте забранили без да искате достъпа на паяците на Гугъл до части от сайта (виждали сме това няколко пъти)?

Ако всичко това е наред, значи сте получили някакво наказание.

 1. Проверете съвпадането на спадове в трафика с ъпдейти от Гугъл с този безплатен инструмент.

Ако резките спадове в трафика към сайта ви съвпадат с нов ъпдейт от Гугъл, това говори за наказание, произтичащо от промяна в алгоритмите на търсачката.

Можете да използвате безплатния инструмент Panguin, за да сравните данните от трафика си с актуализациите на Гугъл.

panguin-tool

 1. Премахнете/минимизирайте нискокачественото съдържание.

Когато става дума за наказание от Панда алгоритъма, намерете страници със слабо или дублирано съдържание и го премахнете или деиндексирайте.

 1. Проведете търсене с фразата „site:моятдомейн.com“, за да видите колко страници от сайта са индексирани от Гугъл.

Въвеждайки тази фраза в търсачката получавате точна информация относно индексираните страници и техния брой. Ако той е доста по-висок от вашите очаквания, значи имате проблеми с индексирането, които трябва да разрешите.

 1. Премахнете възможно най-много нискокачествени линкове.

Проведете изследване на връзките, сочещи към сайта ви, извадете тези с ниско качество и се свържете с администраторите на сайтовете, където се намират, за да помолите да бъдат премахнати.

С отчета на Ahrefs за „backlinks” ще видите всички линкове, сочещи към сайта ви.

Site Explorer > Enter domain > Explore > Backlink profile > Backlinks

Ако намерите голям брой нискокачествени връзки към сайта си, за които дори не подозирате, най-вероятно сте станали обект на негативна SEO атака.

 1. Забранете всички нискокачествени линкове, които не могат да бъдат премахнати.

Ако не успеете да елиминирате някои от нискокачествените линкове по горния начин, тогава си направете списък с тях и го изпратете на Гугъл, за да ги забрани.

 1. Проверете сайта си за хакерски атаки и изкуствено вкарани връзки.

Уверете се, че сайтът ви не е бил подложен на хакерска атака, нито пък от него произлизат подозрителни линкове.

 1. Сканирайте безплатно сайта си.

Можете да използвате Sucuri, за да сканирате напълно безплатно уебсайта си за хаквания и проблеми със сигурността, както и за наличието му в черни списъци, например на някоя антивирусна програма.

scan-free-website

Ако намерите проблеми, можете да ги разрешите отново с помощта на Sucuri, но този път срещу заплащане.

 1. Премахнете всички манипулативни описания от сайта.

Манипулативни са тези текстове, които буквално описват какво съдържа страницата.

Не се опитвайте да хитрувате с тях, защото в момента Гугъл е много строг, ако намери нещо подобно.

 1. Изпратете молба за преразглеждане, след като сте поправили всичко.

За да премахнете ръчно наложено наказание, трябва да изпратите молба за преразглеждане на сайта ви към Гугъл.

Трябва да знаете, че възстановяването от наказания е сложен процес, който изисква професионални умения и знания и ако не ги притежавате, е препоръчително да се обърнете към SEO специалисти.

 

Съвети за социалните мрежи

socialni-mreji

 1. Не пренебрегвайте социалните мрежи!

Въпреки че е спорно доколко социалните мрежи влияят върху позициите в Гугъл, те помагат на съдържанието да се разпространи сред повече потребители и са потенциален източник на допълнителни линкове.

Също така популярността в социалните мрежи може да ви донесе позитиви, които пряко влияят върху ранга на сайта – трафик, търсения по бранд, споменавания и т.н.

 1. Използвайте социалните мрежи, за да споделяте съдържанието си.

Поддържайте социални профили в най-популярните социални мрежи и споделяйте с аудиторията съдържанието на сайта си.

Добре е да имате профили във възможно най-много социални мрежи, но все пак не си губете времето с такива, които няма да ви донесат никаква полза. Фокусирайте се върху тези, от които идва най-много трафик.

 1. Покажете в сайта си, че сте много харесвани и споделяни, за да получите още повече споделяния.

Ако покажете на страниците в сайта си броя на споделянията им в социалните мрежи, това ще действа като доказателство за вашата социална активност и ще ви донесе още повече споделяния.

Ако искате да изхитрувате, можете да използвате някои от приставките, които „фалшифицират“ броя на харесванията и споделянията. Не изглежда много честно, но пък потребителите са много по-склонни да споделят нещо, което виждат, че вече се харесва.

 1. Направете изключително лесно споделянето на съдържанието си.

Сложете социални бутони за харесване и споделяне на видно и достъпно място в страниците си, за да могат потребителите да извършват всякакви социални действия бързо и лесно.

За настолните версии на сайта е добре социалните бутони да се намират под съдържанието или да плават отстрани.

socialni-butoni-otstrani-na-sait

При мобилните версии е по-трудно, но можете да пробвате фиксирани бутони отгоре или отдолу на страницата.

 1. Включете Open Graph данни, за да получите още повече кликове от социалните мрежи.

Уверете се, че страниците на сайта ви съдържат Open Graph мета данни, които ще подобрят ефективността от споделянето в социалните мрежи.

Най-лесният начин да изградите тези данни е чрез Yoast – действате по подобие на meta данните за Гугъл.

 1. Пишете специални заглавия и описания.

Добре е да измисляте различни заглавия при споделяне във Фейсбук, който да приканват потребителите да посетят сайта ви. Все пак внимавайте, защото социалната мрежа дебне за измамни заглавия, които целят само кликове.

 1. Създавайте специални изображения за всяка публикация в социалните мрежи.

Специалните изображения към публикациите помагат те да бъдат забелязани и кликнати.

Старайте се да използвате разнообразни картинки с шарени цветове, така че потребителят лесно да ги забелязва, докато разглежда страницата си с истории.

 1. Развийте бързо профила си в Twitter, като последвате последователите на конкурентите си.

Най-добрият начин за развитие на профил в Twitter е чрез последване на много хора.

Затова има смисъл да последвате феновете на вашите конкуренти, тъй като е много вероятно и те да последват вас. Само внимавайте да не последвате твърде много профили в един ден, защото рискувате бан.

 

Съвети за конзолата за търсене на Гугъл (Search Console)

search-console

 1. Регистрирайте се в конзолата за търсене на Гугъл и верифицирайте сайта си.

Целият процес отнема секунди. След като го направите, ще получите много препоръки и съвети от Гугъл за оптимизацията на сайта си.

 1. Редовно проверявайте конзолата за грешки при обхождането и ги поправяйте.

Правете отчети за грешки при обхождането, за да видите на какви грешки се е натъкнал Гугъл.

Ако намерите 404 грешки, добре е да изградите 301 пренасочвания за тези страници.

Сървърните грешки говорят за чести и продължителни сривове на сайта, така че ще трябва да видите каква е причината за тях.

greshki-v-sait

Накратко – поправете каквото можете.

 1. Получете съвети от Гугъл за нещата, които трябва да поправите в сайта си.

Правете отчети за HTML подобрения, за да получите бързи препоръки относно SEO действия, които можете да извършите в сайта си.

preporuki-ot-google-za-korekcii-v-sait

Ако Гугъл ви каже да направите нещо, послушайте го!

 1. Оглеждайте се за „лесни попадения“ в отчета от анализ на търсенето.

Използвайте отчет за анализ на търсенето, подреден по импресии, и се оглеждайте за ключови думи с висок брой импресии и средна позиция при търсене над 11.

Search Traffic > Search Analytics > Check Impressions + Position > Order By Impressions

Добавяйки няколко вътрешни връзки към страница с такава дума или просто добавяйки я буквално в съдържанието й, ще побутнете думата в топ 10 и ще увеличите сериозно трафика от нея.

На това му се казва лесно попадение!

 1. Намерете ключови думи с високи позиции и нисък CTR (Click Through Rate) – след това увеличете трафика от тях.

Анализът на търсенето и отчетите, които той предлага, са може би най-полезните инструменти от конзолата за търсене.

Освен лесни попадения те могат да ви дадат информация и за ключови думи с CTR, по-нисък от средния за позицията, на която се класират.

Просто сортирайте отчета по позиция и търсете фрази, класирани в топ 5 с нисък CTR.

Като ги намерите, експериментирайте с различни варианти за заглавия и meta описания, за да увеличите техния CTR и да спечелите повече трафик.

 1. Подайте карта на сайта, за да помогнете на Гугъл да го обходи.

Трябва да подадете на Гугъл карта на сайта си и неговите страници, за да сте сигурни, че той ще ги обходи коректно.

Това е лесна, но важна стъпка, която трябва да отметнете още в началото.

Колкото повече помагате на Гугъл, толкова по-добре!

 1. Форсирайте реобхождане на съдържанието си, когато го актуализирате (за да бъде реиндексирано за секунди).

Когато промените съдържанието в сайта си, трябва да изчакате известно време, докато Гугъл го индексира отново.

Но само с няколко клика можете да принудите търсачката да обходи съдържанието, за да бъде то реиндексирано веднага:

Crawl > Fetch As Google > Fetch > Submit To Index > Crawl only this URL > Go.

 1. Задайте целевата си държава.

Гугъл е доста умен и по принцип лесно разбира към коя държава е насочен сайтът ви.

Но все пак за всеки случай (особено ако използвате .com домейн) винаги е добре да зададете целева държава в конзолата за търсене.

Search Traffic > International Targeting > Country

 1. Използвайте инструмента за премахване на url адрес (с повишено внимание).

Ако намерите страници, обходени и индексирани от Гугъл, които не смятате, че трябва да са там, можете да ги елиминирате чрез инструмента за премахване на url адреси.

Бъдете, обаче, МНОГО внимателни с този инструмент. Не искате да премахнете нещо погрешка.

 

Съвети за Google Analytics

google-analytics

 1. Регистрирайте се в Google Analytics.

Достъпът до точна информация за трафика е жизненоважна за наблюдение на ефективността на SEO и маркетинговите ви кампании.

google-analytics

Google Analytics е идеалният инструмент за целта и е напълно безплатен.

 1. Редовно проверявайте статистиките и реагирайте на всички промени в трафика.

Старайте се да следите постоянно трафика към сайта си, за да можете да реагирате своевременно на всяка съществена промяна.

Например, рязък спад в трафика може да е знак за наказание от Гугъл. А това е нещо, което ще искате да поправите възможно най-бързо.

 1. Свържете Google Analytics с конзолата за търсене.

Преди Google Analytics даваше прекрасна информация за трафика, който идва от всяка ключова дума. Но за съжаление това вече не е така.

Все пак можете да свържете Google Analytics с конзолата за търсене и да извлечете информацията от отчета за търсения в конзолата към този за трафик. Не е перфектният вариант, но върши добра работа.

Тук можете да прочетете инструкции на английски език как да свържете двете системи.

 1. Филтрирайте дразнещия спам от реферали.

В последните години този тип спам значително се увеличи. Дразнещ и пречещ е, защото така Google Analytics е подмамен да отчита несъществуващи кликове от реферали.

Тези фалшиви данни разместват информацията в отчетите и ги правят неверни.

Затова е добре да намерите начин как да се отървете от този спам чрез подходящ инструмент или филтри.

Общи SEO съвети

 1. Използвайте разнообразен арсенал.

Една добра SEO кампания трябва да се състои от различни инструменти и стратегии, включващи разнообразен линк билдинг, социални мрежи, органичен и платен трафик и всевъзможни други SEO ходове.

 1. Не спирайте да се учите.

Знанието е сила.

В интернет е пълно с информация за SEO и полезни информативни блогове като нашия. Абонирайте се за него и го следете редовно, за да не пропускате всичко важно от SEO света.

 1. Обръщайте внимание на ъпдейтите.

SEO постоянно се променя, затова бъдете в крак с всички ъпдейти от Гугъл и нови стратегии, които можете да използвате.

 1. Бъдете търпеливи.

Ефикасната оптимизация отнема много работа и време, но всички усилия си струват.

Проучванията доказват, че SEO е най-добрата инвестиция за онлайн маркетинг и се изплаща най-много.

 1. Избягвайте „черното“ SEO.

Ако нещо ви изглежда твърде хубаво и ефикасно, за да е истина, най-вероятно не е. Така че не прибързвайте с „черни“ SEO тактики, а следвайте горния съвет.

 1. Не спамете!

Избягвайте спама под каквато и да е форма във всички SEO стратегии, които следвате.

 1. Бъдете готини оптимизатори.

Накратко – това е! Ако знаете други готини SEO хитринки и трикове, споделете ги в коментарите и докажете, че сте наистина готини оптимизатори!

Списъкът е дълъг, доста дълъг, но и уникално полезен. Да благодарим на приятелите ни от Ahrefs, които написаха оригинала тук.

PS:

Използваните изображения са собственост на PromoPointbg.com или Ahrefs.com.

2 мнения за “200 работещи и лесни за прилагане SEO стъпки за оптимизация

Вашият коментар