5/5 (5) Ако искате уебстраниците ви да се класират високо в резултатите на търсачките, е важно да имате поне базови познания в SEO. Истината е, че много хора ги нямат. Проучване на SEMrush доказва, че немалко собственици на сайтове изпитват трудности с техническата оптимизация. Това не е изненадващо, имайки предвид факта, че средностатистическият SEO списък за изпълнение съдържа повече от дузина стъпки, без които сайтът не може да успее.

Но кои са наистина важните SEO проблеми, върху които трябва да се фокусирате?

seo-onsite-problemi-infografika-1 seo-onsite-problemi-infografika-2

Изтегли обобщението оттук: 11-те най-често срещани on-site SEO проблеми

В тази статия ще намерите списък с най-разпространените on-page технически SEO проблеми в уебсайтовете и информация за начините, по които засягат позициите им в търсачките. Горната инфографика показва обобщено всичко това, но ви съветваме да продължите да четете, за да научите още повече.

 1. Дублирано съдържание

dublirano-sadarzhanie

Според Гугъл дублираното съдържание представлява „големи блокове от информация в рамките на един или няколко домейна, чието съдържание частично или напълно съвпада“.

Според проучването най-сериозният SEO проблем на уебсайтовете е дублираното съдържание, което засяга половината от изследваните сайтове. По време на скорошна сесия за въпроси и отговори от Гугъл Андрей Липатсев, старши стратег на качеството при търсене в Гугъл, заяви, че няма никакво наказание от търсачката за дублирано съдържание. Но това не означава, че можем спокойно да го игнорираме.

Първо, дублираното съдържание в сайта ви ще ви попречи да решите по коя страница искате главно да се позиционирате. Търсачките няма как да знаят кои са целевите страници, които искате да излизат в резултатите от търсене и дори е възможно собствените ви уебстраници да се конкурират помежду си. Второ, търсачките са специално измислени, за да направят мрежата по-добро място за потребителите, полезното уникално съдържание се оценява високо и от търсачките, и от хората.

 1. Пропуснати Alt тагове и „счупени“ изображения

problemi-s-izobrazhenia

Изображенията са важна част от съдържанието (Content marketing), но също така могат да причинят сериозни SEO главоболия. Изследването показва, че 45% от анализираните сайтове съдържат изображения с пропуснати alt тагове, а при други 10% изображенията са „счупени“. И двата проблема са сериозни.

Да започнем с alt таговете. Те са важни при търсенето по изображение. Въпреки че търсещите машини вече са доста интелигентни, alt таговете им помагат да разберат какво показват изображенията.

С други думи, alt таговете представляват алтернативен текст на изображението, който ги описва и позволява на търсачките да ги категоризира. Това е една от причините всяко изображение на сайта ви да съдържа SEO ключова фраза в alt тага си.

Алтернативните текстове също така са полезни за хората с увредено зрение, които използват екранни четци. Четците използват алтернативните текстове, за да опишат на потребителя какво показва изображението. Търсещите машини са силно загрижени за потребителското преживяване и картинките без alt тагове със сигурност няма да повишат оценката на уебсайта от тази гледна точка. Този проблем може да довете до по-висока степен на отпадане, което пък от своя страна е причина за ниски позиции в резултатите от търсене.

„Счупените“ изображения създават същите проблеми като „счупените“ линкове, които ще разгледаме по-обстойно по-надолу. „Счупените“ линкове и изображения пречат на потребителите и на търсачките и могат да са причина за по-нисък ранг на сайта, тъй като не създава качествено потребителско преживяване.

 1. Проблеми със заглавните тагове

problemi-s-tags

Търсещите машини използват заглавните тагове (заглавия на страниците), за да определят тематиката на страницата. Тези тагове се показват и като заглавия на резултатите от търсене, така че помагат на потребителите да решат дали да кликнат върху тях. Заглавните тагове са едни от най-важните SEO елементи на уеб страницата – правилно оптимизирани могат да окажат изключително позитивно влияние върху позициите на сайта в търсачките.

Изследването извежда на преден план четири основни проблема с title tags:

 • Дублирани заглавни тагове при 35% от анализираните сайтове;
 • Твърде дълги заглавни тагове при 15% от анализираните сайтове;
 • Липсващи заглавни тагове при 8% от анализираните сайтове;
 • Твърде кратки заглавни тагове при 4% от анализираните сайтове;

Както споменахме по-горе, Гугъл винаги се стреми да предоставя на потребителите уникално съдържание. Липсващите или дублираните заглавни тагове не предоставят адекватна информация на потребителите или на търсачките относно съдържанието на страницата, нито пък доказват нейната стойност.

Дължината на заглавния таг е важна, защото от нея зависи каква част от заглавието на страницата ще се визуализира при търсене. В зависимост от използваното устройство Гугъл показва до 70-71 символа, така че е добре да се вмъкнете в това ограничение.

Повечето добри SEO инструменти ще ви помогнат да идентифицирате проблеми с дълги, къси, липсващи или дублирани заглавни тагове.

 1. Meta описания

meta-opisaniya

Meta описанията се показват под заглавията на резултатите от търсене и помагат на потребителите да решат дали да посетят сайта ви или не. Въпреки че не оказват директно влияние върху ранга на сайта, тези описания са важни за показателя Click-through-rate (CTR – броя на кликовете спрямо броя на показванията).

Проучването доказва, че 30% от сайтовете имат дублирани meta описания, а 25% от тях нямат никакви meta описания.

Ако използвате WordPress, с правилните добавки ще изградите система от правила, които ще гарантират, че всяка страница има meta описание.

 1. Счупени вътрешни и външни линкове

schupeni-linkove

Развалените или „счупени“ връзки са сериозен SEO проблем. В началото на развитието на сайта ви или при масивно обновяване на съдържанието няколко счупени линка няма да причинят големи вреди. Ако дори имате добре изградена 404 страница, щетите ще са нулеви, но какво правим при наличието на стотици счупени линкове?

Това ги прави потенциална опасност. Много са причините за това, но главната е, че ако потребителите попадат на 404 страница вместо на търсената от тях информация, трафикът към сайта ще спадне. Също така хората ще го възприемат като нискокачествен.

Освен това счупените линкове изместват вниманието на паяците на Гугъл от наистина стойностните ви страници. Когато те обхождат сайта ви, не обикалят абсолютно всички места в него, а само произволни страници. Когато имате много счупени вътрешни линкове, рискувате повечето обходени страници да са 404. Така важната информация няма да бъде индексирана и оценена.

Според изследването 35% от анализираните сайтове съдържат счупени вътрешни връзки, които при обхождане изпращат обратно 404 или подобни грешки.

25% от анализираните сайтове съдържат счупени външни връзки. В дългосрочен план този проблем ще намали броя на страниците от сайта ви, които се показват при търсене, и ще развали авторитета им. Затова е хубаво да оправите всички такива нередности. След като намерите тези проблемни места трябва да ги поправите. Можете или да ги премахнете, или да ги пренасочите към други места.

 1. Ниско съотношение между текст и HTML код

text-html-kod

Изследването показва, че 28% от анализираните сайтове са с ниско съотношение между текст и HTML код. Това означава, че програмният код на сайта е много повече от реалния текст, който потребителите могат да прочетат. Като приемлива долна граница на това съотношение може да се приеме 20%. Често твърде ниските стойности на този показател говорят за редица SEO проблеми. Например:

 • Зле програмиран уебсайт (с грешни кодове и прекалено наличие на Javascript и Flash);
 • Скрит текст – ход, който спамърите предприемат и се наказва сериозно от търсачките;
 • Бавен сайт – колкото повече са кодовете и скриптовете на страницата, толкова по бавно зарежда тя. А скоростта на зареждане е важен SEO фактор.

Можете да се справите с тези проблеми, като проверите всички страници, на които се появява предупреждение за твърде малко текст, и:

 • Премахнете ненужния код, за да намалите обема на страницата и увеличите скоростта на зареждане;
 • Преместите вътрешните скриптове и стилове в отделни файлове;
 • Добавите релевантен текст на страницата, където е необходимо.
 1. Проблеми с H1 тага.

problemi-h1-tagove

H1 таговете винаги са били от изключително значение за SEO, тъй като тяхната роля е да идентифицират най-важната част от съдържанието на страницата. Достатъчно е всяка страница да има по един H1 таг, който обикновено е заглавието на текста. Въпреки че използването на HTML5 значително промени начина, по който се използват H1 таговете (възможността за повече от един на страница), те са чудесен начин за йерархична подредба на информацията. Така се улесняват и търсачките, и потребителите.

Изследването показва, че 20% от сайтовете притежават по няколко H1 тага на страница, също толкова от тях изобщо не използват H1 тагове, а при 15% заглавният таг и H1 тагът се дублират.

Затова е важно да сте наясно с разликата между заглавен таг (Title tag) и H1 таг. Информацията от първия се показва в резултатите от търсене, а тази от втория – на самата страница.

Както споменахме, възможно е наличието на няколко H1 тага на една страница, но това трябва да се прави само с подходящия HTML5 маркер, който да разграничава отделните раздели на съдържанието.

 1. Твърде нисък брой думи.

malko-dumi

18 процента от обходените при проучването сайтове имат страници с изключително нисък брой на думите в тях. Това е сложен SEO показател, защото от една страна няма минимално изискване за брой на думите на една страница. От друга страна, Гугъл оценява по-задълбочено и подробно съдържание по-високо, така че от тази гледна точка е важно да има повече на брой думи.

В Проблем номер 6 споменахме колко е важно да се слага релевантно съдържание навсякъде, където е възможно. Трябва да направите всичко по силите си това съдържание да е възможно най-подробно и ценно за потребителите. Помислете от тази гледна точка: когато видите инфографика, не е ли по-добре към нея да има и допълнение с текстово обяснение? Според нас е така, а също и според вашите читатели.

 1. Твърде много външни препратки на страницата.

mnogo-linkove

Трудно е да са намери правилният баланс при използването на външни връзки. Вероятно това е причината 15% от анализираните сайтове да съдържат страници с твърде много линкове в тях. Въпреки че преди време Гугъл премахна ограничението от връзки на една страница, правилният SEO подход е да вмъквате само най-релевантните и висококачествени линкове в съдържанието си.

Твърде много връзки на страницата ще разводнят информацията на нея и ще изпратят повечето трафика извън сайта ви. Ако, разбира се, всеки един от тези линкове е достатъчно релевантен и полезен, сайтът все пак ще се позиционира добре в търсачките.

За да разрешите проблема с външните препратки, извършете одит на линковете и се уверете, че всеки от тях добавя полза за потребителя. Отървете се от тези, които не отговарят на това условие, защото те не носят ползи за SEO, нито подобряват потребителското преживяване.

 1. Неточно заявяване на използвания език

nezayaven-ezik

Публиката в интернет е глобална. Затова е важно езикът на страницата да бъде заявен правилно, така че да се разбере кой е езикът по подразбиране, използван в нея. 12% от изследваните сайтове са сгрешили в тази част. Декларирането на език е важен ход, който:

 • Информира браузърите за езика на съдържанието (полезно за превод и показване на страницата);
 • Помага за геолокацията и международната SEO оптимизация;
 • Помага на хората, използващи конвертори текст-към-реч да чуват съдържанието ви на правилния език в правилния диалект (важи най-вече за испанските и латиноамериканските езици и диалекти).

Гугъл ще използва тази информация, за да показва съдържанието ви на подходящите потребители. Това не влияе директно на позициите ви при търсене, но е важен фактор в оценката на релевантност на страниците, което си е силен SEO фактор.

 1. Временни пренасочвания

vremenni prenasochvania

Пренасочването е чудесен начин да уведомите търсачките, че дадена страница е преместена, така че тя да не загуби от своя ранг. Важно е, обаче, да знаете голямата разлика между постоянно (301) и временно (302) пренасочване от гледна точка на SEO. Анализизът показва, че 10% от изследваните сайтове използват временни пренасочвания.

302 пренасочване може да накара търсачките да продължат да индексират старата страница, като игнорират новата, към която е пренасочена. Затова, ако промяната е за постоянно, трябва да използвате постоянно 301 пренасочване.

Разбира се, Гугъл може и да разпознае, че определено 302 пренасочване всъщност е перманентно и да го превърне в 301. За да избегнете загуби от трафик и слаба оптимизация, най-добре е сами да свършите този процес.

Заключение

Тези 11 точки вредят на много сайтове и на тяхната оптимизация. Изследването показва, че много уебсайтове страдат от сериозни on-page SEO проблеми. Разбира се, не всички имат равно влияние върху позиционирането в търсачките. Понякога лошата оптимизация не е свързана с нарушаването на правилата на търсещите машини, а просто става въпрос за небрежност към работата с уебсайта и с потребителите.

Виж и това: 200 работещи и лесни за прилагане SEO стъпки за оптимизация

Да, временните пренасочвания няма да навредят на ранга на сайта колкото други on-page проблеми и също така не съществуват никакви наказания за дублирано съдържание или липса на заглавен таг. Но задължително трябва да сте наясно с тези проблеми, защото те влияят на трафика и на доверието у потребителите, чийто спад в крайна сметка води до загуби. Винаги е налице и възможността да стигнете до една критична точка, където натрупването на много малки проблеми може да се превърне в лавина, помитаща всичко постигнато от сайта ви в резултатите от търсене.

Наясно ли сте с проблемите в собствения си сайт? Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да си изясните какво може да не е наред с него и ще ви помогне да се изкачите възможно най-високо в търсачките!

PS:

Данните са от проведено проучване на гиганта SEMRush, като анализираните страници са от над 100 000 сайта в световен мащаб.

Коментари: “11-те най-често срещани on-site SEO проблеми

 1. Едно уточнение за 7-ма точка – колкото секции имате в сайта, толкова H1 тага може да имате, важното е в една секция да няма повече от един.
  Не се сдържах и малко за 8-ма точка – вече има много сайтове, чиито лендинг или хоум страници нямат и 1 ред текст, а сайтовете са убиец и предлагат нещо наистина яко и се посещават от милиони хора. Важното е по някакъв начин, съвсем лесно да обясните за какво става дума в сайта ви, може и с видео 🙂

Вашият коментар