5/5 (5)

Добре обмислената SEO стратегия е един от основните фактори за успеха на всяко онлайн начинание. Доброто позициониране на Вашия сайт в търсачките увеличава рентабилността и помага на бизнеса Ви да изпревари конкуренцията.

Въпреки че не е препоръчително, добър план за постигане на SEO цели можете да изградите и самостоятелно, но със сигурност по-добрият вариант е наемете специалист в тази област или да се доверите на професионална компания.

В случай че искате да спестите пари и да отделите много от ценното Ви време за изготвяне на SEO стратегия, в настоящата статия ще представим някои препоръки от практическа гледна точка, които могат да Ви помогнат.

Преди да започнем – добре е да знаете, че бизнес стратегия не се прави за час или два. Колкото и да не Ви се иска, ще се наложи да се допитате и до мнението на експерти в дадени области, тъй изготвянето на стратегия не е работа за един човек. Ако в следващите редове очаквате да откриете универсална формула за решване на SEO проблеми, то вероятно сте объркали статията. Но ако търсите помощен план, който да Ви насочи – ще се радваме да прочетете на какво според нас трябва да се обърне сериозно внимание.

seo-strategy

Прецизен подбор на ключови думи

Просто казано, ключови думи са думи и фрази, които хората въвеждат в търсачките, когато искат да достигнат до нещо конкретно. Работата по подбор на ключовите думи трябва да е изключително прецизна, тъй като този подбор предопределя развитието на цялостната стратегия за SEO. Добре е да се подберат колкото се може повече ключови думи. Качеството на подбора има също толкова важно значение, колкото и количеството, а в някои случаи дори и по-голямо.

Ако подберете кратки ключови думи и реализирате успешно стратегията, вероятно ще увеличите трафика към Вашия сайт, но дали това ще увеличи продажбите? Всичко ще се предопредели от прецизността на ключовите думи, които сте избрали. Дължината на думата в някои случаи има съществено значение, а в други е дори по-добре да заложите на описателна ключова фраза.

Прост пример – ако отдавате луксозни автомобили под наем, подходяща ключова фраза би била „автомобили под наем“. Но защо Ви е да се позиционирате напред по тази фраза ако можете да го направите по фразата „луксозни автомобили под наем“. По този начин ще генерирате по-малко трафик, отколкото при позициониране по първата фраза, но ще сте сигурни, че всеки, който достигне до Вашия сайт, търси именно луксозни, а не каквито и да е коли под наем.

Важно е да се намери златната среда между качество, количество и прецизност, за да стартирате успешна SEO стратегия.

В процеса на подбор на ключовите думи за улеснение можете да използвате различни инструменти. По-качествените от тях са платени, но и някои от безплатните (например Keyword Planner) вършат чудесна работа.

Правилно структурирани URL-и

Uniform Resource Locator (URL) е стандартизиран указател за мрежовия адрес на уеб страницата или подстраниците. Желателно е да се избягва създаването на дълги и неясни url-и, както и не е препоръчително използването на долни тирета, цифри или символи. Добре е свързването на отделните думи в url- а да се осъществява посредством тире.

Подходящи заглавия и описания

Преди се считаше, че заглавията на страниците и мета описанията са от решаващо значение за SEO. Към настоящия момент нямат или имат минимална SEO тежест, но все пак те показват на търсачката същността на Вашата уеб страница. Със сигурност е по-добре мета описанието за всяка страница да е уникално. Препоръчва се мета описанието да е не повече от 150 символа.

Изграждане на вътрешни и външни връзки

Вътрешните връзки са хипервръзки, които водят до други страници във Вашия сайт. Спорно е дали имат SEO ефект, но със сигурност те предоставят чудесна възможност за насочване на потенциални клиенти. Ако тези връзки бъдат изградени правилно, клиентите ще оценят лесното ориентиране в сайта, а това може да доведе до увеличаване на трафика, респективно до увеличаване на потенциала за по-предно класиране на сайта.

Външните връзки са от огромно значение за Вашия уеб сайт. Стратегията за тяхното изгражадне е също толкова определяща, колкото и цялостната SEO стратегия. Трябва да имате предвид, че количеството на изградените връзки към Вашия сайт не е от съществено значение – по-важно е качеството. Задължително е тези връзки да са от авторитетни (тематични) източници.

Качествено съдържание

Нещото, което почти винаги се пропуска при изграждане на цялостната SEO стратегия, е съдържанието. Ние считаме, че създаването на качественото съдържание, е неизменна част от всяка успешна SEO стратегия.

Ето защо, в този начален етап, е желателно най-малкото да се замислите за това дали Вашият сайт или онлайн магазин е пълен със съдържание, полезно за потребителите. Ако това не е така, то Вие със сигурност трябва да изградите план, който ще се стреми към създаването на качествено съдържание.

В случай че към момента си мислите, че Вашият сайт е отличник от гледна точка на съдържание, спокойно – отново Ви е нужна стратегия. Защото актуалното съдържание днес, утре вече не е полезно. Клиентите обичат динамиката, търсачките също, а Вие нямате избор и ще се наложи да се приспособите към тази динамика … чрез съдържание.

Накрая е задължително да отбележим, че това са само част от точките, върху които трябва да се спрете, ако желаете да съзадете успешна SЕO стратегия. Препоръчително е да се обърне внимание и на други фактори – например – кода и архитектурата на сайта, представянето му в социалните мрежи, сигурността на сайта, а дори и хостингът, който използвате.

Най-важното за SEO стратегията е, че тя трябва да бъде динамично планирана. Създаването на стратегия не гарантира сигурен успех. Необходимо е да следите нейното развитие и при необходимост да я променяте, в резултат от изискванията на пазара. В крайна сметка най-важното е клиентите да са доволни …

Вашият коментар