5/5 (5) google adwordsadwordsadwordsВсяка седмица ние работим с нови клиенти относно по-доброто им представяне онлайн. Една голяма част от тях предпочитат да съчетават SEO и платена реклама на клик чрез AdWords, което по принцип е и най-добрият вариант за бизнеса. Сега обаче ще се съсредоточим върху рекламата на клик, а не толкова върху оптимизацията.

Доста често се случва хората да ни търсят, тъй като сравнявайки парите, които те плащат на Гугъл, с тези, които плаща техен познат/конкурент, се оказва, че са доста повече. Рекламата им струва до няколко пъти повече, а ефективността, обажданията и поръчките са доста малко. От друга страна ни търсят и клиенти, които желаят да опитат този метод и желаят да се доверят на професионалисти. AdWords като всеки друг рекламен канал си има своите тънкости и понякога само една дребна корекция може да означава спестени стотици левове…или обратното.

Какво правим ние, когато ни потърсят хора с вече проведени кампании, но недоволни от нищожния ROI ?

На първо място правим одит, който цели да покаже какви настройки са направени на кампаниите, какви рекламни групи са създадени, как са структурирани рекламите и какви ключови думи са избрани. За съжаление в 90% от случаите се констатира огромен проблем именно в основната част при изграждането и структурирането на кампаниите! Най-честите грешки са свързани с нискокачествени реклами, погрешен избор на ключови думи, липса на достатъчно добър таргет, което съответно води до висока цена на клик и нищожно нисък ROI.

Трябва да отбележим, че използването на AdWords като рекламен канал е колкото лесно, толкова и трудно. Заложените автоматични настройки от Google са си цяло приключение и в повечето случай работят в полза на търсачката. Също така и не всяка компания или физическо лице може да оптимизира правилно кампаниите, за да извлече максимума.

Именно поради тези причини изготвихме списък от 8 най-важни опорни точки, с които ще подобрите представянето на рекламите си!

1. Настройка на местоположение.

Уверете се, че сте задали настройка рекламите да се виждат от хората, които са в целевото ви местоположение. С други думи, ако рекламирате сладкарница в София е най-добре рекламата да е насочена към столичани, а не към цяла България. Какво го интересува един варненец тази сладкарница в София, нали?!

mestopolojenie

2. Проследяващ код.

Използвайте опцията AdWords Website Tracking Code. Така ще може да проследите конверсиите като например запитвания или поръчки за онлайн магазини.

3. Проследяване на обаждания.

Използвайте опцията AdWords Website Call Conversion Tracking. Както предполагам се досещате с нея може да следите за броя обаждания. Това е изключително полезна функция, която отново може да Ви насочи към таргетирани ключови думи.

4. Точно съвпадение или по фраза.

Една от най-важните настройки в AdWords е правилния подбор на думите и фразите, по които да ви откриват.
Точното съвпадение на ключова дума изглежда по този начин [seo оптимизация], като рекламата ще се показва при търсене на тази фраза.
Съвпадението по фраза изглежда по този начин seo оптимизация, като рекламата се показва винаги, когато тази фраза участва в търсенето (пример: seo оптимизация на онлайн магазин).
Широкото съвпадение е третата опция и то изглежда по този начин панталони. При тази опция винаги, когато се търси нещо с тази дума ще излиза вашата реклама. Сещате се колко нерелевантно би било, особено ако продавате дамски панталони, а рекламата се показва при търсене на мъжки, детски, работни и какви ли още не…

5. Отрицателни ключови думи.

Използвайте винаги отрицателни ключови думи. Именно те разчистват пътя към повишаване на ROI. Това са думи, които са излишни, неточни, неправилни и най-важното нетаргетирани за рекламите ви. Ако се върнем на примера по-горе с панталоните, то отрицателните думи биха били именно тези, които описах като нерелевантни.

otricatelni kluchovi dumi

6. Динамични цени на кликове.

Можете да задавате различни стойности на дневен бюджет за различните устройства или местоположения:

а) устройство
Можете да зададете по-голям бюджет за реклами, които се визуализират на смартфони, отколкото на десктоп компютри. Така ще се запоциионирате по-добре при търсене от мобилните телефони.
б) местоположение
По същия начин може да зададете по-голям бюджет за реклама в София, отколкото в Монтана на вашия онлайн магазин за дрехи. Така повече реклами и на по-добри позиции ще се видят от потребители, които сте таргетирали в София.

mobilni ustroistva

7. Разширения на реклами.

Голям пропуск на бизнеса! Всяка реклама може да има няколко вида разширения, чието използване довежда до повече кликове. Това могат да бъдат връзки към друга част от сайта, телефонен номер, ревюта. Използването им повишава конверсиите на рекламите и привлича повече посетители.

8. Ден и час.

Настройката за показване на реклами за ден и час е много подценявана, но изключително продуктивна. Особено за някои по-специфични бизнеси. В случая това означава, че просто може да посочите в кои дни и в кои часови интервали да се показват рекламите ви. Използвайте тази функция! Също така може да указвате и в кои часове да се показват повече реклами! Също както в съвет номер шест.

Бяха ли полезни съветите ни?!

Вашият коментар