5/5 (5)

Ако притежавате сайт или онлайн магазин не е достатъчно просто да реализирате отлична SEO кампания, но и да задържите посетителите (потребителите), които по един или друг начин са достигнали до Вашите продукти или услуги.

В тази връзка да създадете перфектен продукт не е достатъчно. Ако Вашите продажби не са толкова високи, колкото очаквате да бъдат, въпреки че предлагате добър продукт или услуга, то вероятно сте пропуснали нещо много важно, а именно какво мислият клиентите за Вашия продукт, услуга или сайт. Как да разберете? Най-лесният начин е да се поставите на мястото на потребителите, да мислите като тях.

И тук не става въпрос да похарчите допълнителни средства за скъпи социологически проучвания. Нашият съвет е просто да помислите – какво желаят клиентите?

В настоящата статия ще представим съвети (принципи), които с времето са се наложили като характерни за психологията на по-голяма част от клиентите, независимо от нишата, в която се е поместил Вашият бизнес и независимо дали става въпрос за стоки или услуги.

psychological-rules

 

  1. Потребителите са мързеливи

Когато купуват, хората избират винаги пътя на най-малкото съпротивление. Продуктът, който те биха избрали трябва да е качествен. Те винаги ще останат доволни ако наготово им се предостави достатъчно информация за него. Когато става въпрос за онлайн търговия е много важно потребителите да откриват в онлайн магазина много лесно това, което търсят. Разнообразните възможности за плащане и възможността за (безплатна) доставка са абсолютно задължителни.

Най-общо казано, целта на продавача е да направи за клиента покупката възможно най-кратка, но и най-полезна. Потребителите оценяват положително това.

Вероятно собствениците на онлайн бизнеси, много добре познават това правило, но ако имате достатъчно на брой посещения на онлайн магазина и той „се представя” добре пред търсачките, но поръчките липсват, то проблемът със сигурност е налице.

Решението на този проблем е строго индивидуално, но при всички случаи е добре преди да предприемите каквото и да било, да ревизирате Вашия сайт и да проверите дали той е изцяло пригоден към желанията на мързеливия клиент. В случай че не е, сега е моментът да действате!

  1. Уникалността не винаги е предимство

Не във всички случаи стремежът към уникалност е предимство! Това правило особено важи в случаите, когато въвеждате нещо напълно ново. Тогава съществува риск да загубите и някои от постоянните си клиенти. Ето защо, ако правите нововъдедение, то трябва да се случва постепенно. Преди да действате, направете допитване до клиентите. Рискът идва от факта, че като цяло потребителите не обичат новостите, дори и тези новости да облекчават пазаруването. Това е така, защото винаги има период на адаптация към новото. В повечето случаи нововъведенията се правят точно с цел увеличаване на клиентите, но в практиката има немалко случаи, в които иновации, в началото смятани за перфектни, претърпяват частичен или пълен провал.

В крайна сметка всеки бизнес е уникален. Нашият съвет е да използвате и да доразвивате предимствата на уникалността на сайта или онлайн магазина, който поддържате, а не на всяка цена да търсите нов несигурен и твърде рискован имидж.

  1. Някои недостатъци са предимства

Никой не е съвършен! Много хора, а и бизнеси, търсят причините за грешките, които са допуснали, във външни фактори, а това не е правилно. Нещо повече – клиентът оценява ако признавате грешките си, тъй като това показва прозрачност в отношенията продавач-купувач. Прозрачността обаче трябва да бъде стратегическа. Какво означава стратегическа? Клиентите, разбира се , не трябва да знаят за всяка грешка на Вашия бизнес. Това би било твърде непрофесионално и е по-вероятно да донесе обратен ефект. Не е необходимо да създадете отделна страница във Вашия сайт, на която да обявявате грешките си. А и клиентите не се интересуват от самата грешка, а от компенсацията, която могат да получат за нея. Все пак, психологическо преимущество е, че си признавате и не се опитвате да ги излъжете.

В големия бизнес понякога малките грешки се подценяват, но те могат да донесат големи главоболия. Винаги е добре, вместо да игнорирате тези грешки, да поемете пълната отгворност за тях. Ако искате Вашите клиенти да имат пълно доверие във Вас и във Вашия бизнес, то трябва да играете с напълно открити карти. Това не е гаранция за сигурно увеличение на продажбите, но в дългосрочен план, при равни други условия, със сигурност ще се създадат предпоставки за растеж.

  1. Решения за покупка се вземат трудно

Не се учудвайте! Повечето от потребителите са (поне) раздвоени при избора си за покупка на определени стоки или услуги. Когато клиентът знае какво иска, решението е лесно.

Проблемите при вземането на решение за покупка обикновено са комплексни. Не можете да се поставите изцяло на мястото на клиента и да предположите какво мисли той във всеки един момент, но можете да сведете до минимум евентуалните причини, които могат да разколебаят решението за покупка. Причините са много и според спецификата на бизнеса са твърде разнообразни. Най-често срещаната обаче е липсата на достатъчно авторитетна информация за продукта или услугата. Както е известно, потребителите купуват нещо не заради самото нещо, те купуват ползите, които то носи. Дори и да продавате качествени продукти и/или услуги, ако те не са достатъчно добре представени, рискувате клиентът да се насочи към конкурентите. А какво търси клиентът? Той винаги търси причини защо да закупи, а не защо да НЕ закупи. Вашата задача е просто да ги създадете …

  1. Призивът за действие е задължителен

Това правило е последно в нашия списък за създаване на психологически предимства при продажба, но не и по значeние.

Понятието „call to action”, наложило се в маркетинга като термин, свързан с всяко действие, което се прави с цел да се предизвика незабавна реакция отстрана на потребителя, е в тясна връзка с решението за покупка, но може да се използва ефективно и в комбинация с някое от другите психологически правила.

Призивът за действие може да бъде изразен визуално по различни начини – под формата на бутон, текст, снимка, картинка, видео, а дори и като отделна страница в сайта. Важното е лесно да се отличава, да прави впечатление и паралелно с това да не се натрапва.

Вече споменахме, потребителите са мързеливи, техните очи искат да стигнат много бързо до това, което търсят. Call to action бутонът е задължителен, защото той улеснява потребителите, а едновременно с това им напомня, че трябва да вземат решение за покупка.

 

Вашият коментар