5/5 (5)

google trends predstavqneИзграждането и поддържането на успешен бизнес изисква много време, усилия и действия от наша страна, включително и да сме в крак с последните течения и тенденции в бранша. Може да се каже, че е задължително да следим демографските характеристики на потребителите и да реагираме своевременно и адекватно на сериозните промени в тях.

Същото е и в дигиталната сфера. Тенденциите в нея постоянно се изменят, а ние трябва да успяваме да яхнем всяка вълна на промяната, без да променяме из основи маркетинговата си стратегия. Въпросът е как да си набавяме постоянно информация за настоящите тенденции и кои са промените, на които трябва да реагираме. Има редица полезни инструменти, които могат да ни дадат отговора на този въпрос, като един от най-добрите е Google Trends.

Google Trends показва исторически данни от изминали години за всички извършвани от потребителите търсения. Цялата тази информация е систематизирана и подредена по различни начини, така че да е лесна за анализиране. Много полезна е, например, за малък бизнес, който иска да навлезе в нови води или просто да разбере дали действията му е сегашната среда са достатъчно ефективни. С този инструмент ще имате на разположения всякаква демографска информация като възраст, пол, местоположение и други данни за потребителите.

Google Trends ви позволява да проучите всяка фраза за търсене и да я сравните с други сходни ключови думи, както и да видите представянето и в определени региони и по време на определени периоди. Важно е да отбележим, че в инструмента не се показват данни за броя на хората, които са използвали дадена фраза за търсене, а просто популярността й във времето. Всъщност точно това е най-ценното, което можете да получите от този инструмент, и би ви помогнало да издигнете бизнеса си на по-високо ниво.

Видове данни в Google Trends

Според официалната информация в Гугъл Google Trends „анализира част от глобалните търсения в Гугъл от всички домейни на търсачката, за да изведе съотношението между броя на търсенията по дадена фраза към общия брой на всички търсения в Гугъл за определен период“. Тъй като данните се актуализират на всеки час, можем да сме сигурни в тяхната актуалност и точност. Ето няколко вида данни, чийто анализ би бил полезен за вашия бизнес:

  • Сезонни резултати

Ако управлявате бизнес, чиято дейност е продажба на спортни стоки, със сигурност продажбите на всеки вид от тях ще достигат своя връх по различно време от годината. Google Trends ще ви покаже кога точно хората се сещат за ски екипировка и започват да я търсят в интернет. Така ще можете да планирате маркетинговата си стратегия с точност до седмици и дори дни.

  • Сравняване на нивото на интерес

Искате да сравните различни продукти спрямо обема на търсенията и трафика към тях? С Google Trends ще получите тази информация, сортирана по местоположение, ключови думи или период от годината. Сравнителните данни са изключително полезни и ще са от огромна полза за бизнеса ви, особено ако се занимавате с продажби.

  • Прогнозиране

Тъй като проучването на тенденциите би трябвало да бъде дългосрочна задача, полезно за бизнеса ще бъде и да се опитате да получите прогнозни резултати за бъдещите търсения. Наблюдавайте как обемите на търсене на зададените от вас ключови думи се колебаят в миналото и бъдещето. Изберете минали периоди от седмици до години назад, за да изградите възможно най-точни прогнози за бъдещето.

  • Единствено или множествено число?

Чудили ли сте се някога има ли значение дали ключовите думи са в единствено или в множествено число и кой от двата варианта е по-популярен? Всъщност всяка буква от ключовите фрази е съществена и е много важно да разберете какво точно изписват потребителите при търсене. Google Trends ще ви каже дали хората търсят „дамски парфюми“ или „дамски парфюм“.

  • Най-горещите търсени фрази

С помощта на Google Trends ще имате достъп до информация за най-търсените фрази в търсачката през последните 24 часа, както и до такива с огромни изменения в трафика. Подобно прозрение е жизненоважно за създаване на реклами или за блогъри, които търсят най-горещите теми, които да коментират.

Съвети за извличане на най-големи ползи от Google Trends

Очевидно, най-важно за ефективността на Google Trends е да подберем правилно ключовите думи за анализ. Използвайте инструмента, за да разберете кои от тартегираните ключови думи са действително най-използвани при търсене и как точно се изписват. Ще получите и предложения за сходни ключови фрази, както и различни анализи. Най-ползотворно, обаче, ще бъде да комбинирате информацията от Google Trends с данни от други инструменти за анализ на търсенето.

Също така трябва да анализирате качеството на популярните търсени фрази, а не неминуемо да заключвате, че големите обеми означават голям интерес. Често голям брой търсения са свързани със скандали или негативни новини. Със сигурност не искате бизнесът ви да бъде свързан с подобни неща. Едно от най-полезните неща в Google Trends е информацията кое събитие най-вероятно е увеличило популярността на конкретно търсене.

Използвайте инструмента и за да видите какви са тенденциите при конкурентите. Можете да проучите кои са най-популярните ключови думи, които те таргетират, и да ги включите и в собствената си стратегия. Търсете информация и за най-конвертируемите и най-неизползваните ключови думи при конкурентите и за цялата индустрия като цяло.

И накрая, Google Trends може да бъде чудесно вдъхновение за нови идеи за съдържанието. Както споменахме по-горе, най-актуалните тенденции ще ви помогнат да напишете нещо интересно по гореща тематика или да увеличите ефективността на маркетинговата си стратегия. Изобщо, Google Trends е златна мина. Идеален помощник е за онлайн маркетинг експертите да направят съдържанието още по-интересно и ангажиращо – а това е една от най-успешните SEO тактики.

Вашият коментар