5/5 (5)

seo-resolutions

1. Да подобрим User Experience-а на сайта

Все още много от собствениците на сайтове пренебрегват значението на мобилната версия на сайта. Google обяви ясно мобилните си приоритети и ако все още не сте го направили, крайно време е да изготвите мобилната стратегия на Вашия сайт. „Отзивчивият“ дизайн вече не е достатъчнен. Стратегията Ви трябва да включва разнообразен набор от средства, които да създадат възможности и да предоставят решения на потребителя, като по този начин да задържите неговото внимание.
Елементите на сайта трябва да бъдат силно интуитивни и удобни. Всяко нещо, което прави сайта Ви по-интерактивен, е добре да бъде използвано, стига да не пречи на скоростта на сайта, защото фактори като скорост и „usability“ са особено важни.
Ако мобилната версия на Вашия сайт зарежда изскачащи прозорци, то се опитайте да преустановите това появяване! Google започна ефективно да санкционира използването на „натрапчиви“ изскачащи прозорци на мобилни устойства. Ако не успеете да премахнете тази функция, не се изненадвайте, в случай че класирането Ви в SERP отчита спад.

2. Да създаваме обемно съдържание

Много пъти сме говорили за значението на съдържанието за SEO. Повечето пъти е ставало въпрос за неговото качество. Интересен е въпросът за връзката между обема на съдържанието и неговото качество.
Спорно е дали всеки дълъг текст или всяка обширна инфографика е качествена, тоест полезна за посетителя на сайта. Всеобщото схващане обаче е, че по-обемното съдържание е по-полезно за SEO.
Разбира се, когато създаваме съдържание или възлагаме на някой да създаде съдържание за нашия сайт, трябва много да внимаваме да не се премине границата – дългият текст работи добре за Google, но понякога е твърде отегчителен за читателя. А Google „награждава“ сайта, когато потребителите са доволни, и съответно го наказва, в случай че потребителите не го харесват, дори и да е пълен със съдържание.
Ето защо е важно да се запази оптималният баланс между обем и качество на съдържанието!

3. Да използваме ефективно социалните медии

Едва ли все още има някой, който да не използва социалните мрежи в своята маркетингова стратегия.
Какво можем да оптимизираме, когато говорим за тези платформи?
Всичко, което правите в социалните мрежи, има за задача да достигне до Вашите таргет групи и да изпълни набелязаните цели. Ако обаче сте доста активни в социалните медии и въпреки всичко ангажираността на публиката не е това, което очаквате, то е добре да направите анализ и оценка на вида и на качеството на съдържанието, което се публикува, както и на съобщенията, които поставяте там.
Може би е необходимо да разширите Вашата аудитория или да се опитате да внедрите нови практики при поддържането на профилите в социалните мрежи.

4. Да генерираме повече видео съдържание

Все по-популярна и доказано ефективна става инвестицията в създаване на видео съдържание. Тази тенденция ще продължи и занапред, тъй като все повече хора се интересуват от видео срещи, видео уроци и други видео удобства – хората искат не само да прочетат, но и да видят. Изключителното търсене на видео съдържание се обуслява и от факта, че напоследък се увеличава и предлагането на предавания на живо.
За да постигнете реален резултат, не е достатъчно само да осигурите необходимите ресурси за видеозаснемане и видеопредаване. Създаването на ангажираност у хората зависи основно от това, дали правилно сте разбрали техните потребности от предоставяне на видео съдържание.

5. Да преминем към HTTPS

Google винаги ще остане консервативен, когато става въпрос за защита на потребителите. Ето защо много сайтове, които притежават сертификат за сигурност (https://), вече получиха допълнителен „тласък“ в класирането, за сметка на други, които нямат SSL сертификат.
Ако Вашият сайт не разполага със сертификат за сигурност, потребителите ще бъдат уведомявани, че сайтът не е подсигурен. Това е особено неприятно, в случай че въпросният сайт извършва директни продажби. Но и не само – повечето от потребителите избягват използването на сайтове, които не могат да гарантират защита на личните им данни. В тази връзка, дори и да игнорираме ролята на https като фактор за класиране, то подобно съобщение за несигурност вероятно ще прогони много от посетителите му.

NB: Оптимизирайте сайтовете за потребителите, а не за търсачките. Търсачките ще оценят това!

Вашият коментар