5/5 (5) uspeshen ueb dizain

В днешната дигитална ера маркетингът е по-конкурентен от всякога благодарение на невероятния напредък в технологиите, позволяващ на потребителите буквално да визуализират всеки продукт и услуга, още преди да са си помислили да ги закупят. Точно заради тази безмилостна конкуренция е жизненоважно брандът да е представен от уебсайт, който ярко изпъква пред другите, в противен случай посещенията, покупките и конверсиите ще са близки до нулата.

Уебсайтът играе ролята на отражение на компанията и неин посредник с потребителите. В случай, че комуникацията не е кристална, сайтът просто ще се изгуби в шумотевицата от реклами и послания в интернет. Накратко казано, без качествен уебсайт, няма да успеете да достигнете достатъчно хора. За щастие, онлайн пространството е пълно с многообразни инструменти, шаблони и помощни материали, чрез които на всеки се предоставят безброй начини да изгради добре изглеждащ уебсайт. Важно е, обаче, да си отговорите на въпроса какво би ви донесло най-много полза с оглед на конкретните ви нужди.

Отговорът се крие в същността на сайта и бизнеса зад него, какво искаме да получим ние като собственици и от какво се нуждаят хората като потребители.

“Няма нужда да се харчат пари за специален и индивидуално създаден уебсайт, когато могат да се постигнат почти толкова добри резултати и чрез CMS платформите като WordPress и Drupal”, обяснява Аманда Содерлънд, анализатор във Вашингтонската компания за софтуерни проучвания „Clutch”. „Сайт от нулата е препоръчително да се изгражда, само когато трябва да бъде изключително специфичен и няма как да получим точно това, което искаме от него, по друг начин.“

Подробно проучване, направено от Clutch, анализира всяка възможност за изграждане на уебсайт, силните и слабите й страни, потенциални ползи и разходи. Резултатите от този анализ отговарят на най-често задаваните въпроси относно уеб дизайн и извеждат най-ключовите характеристики на един сайт. Ето по-подробно и някои от тях:

  • Изчистен дизайн и перфектна функционалност.

Една от най-важните отличителни черти за успешния уебсайт е приковаващият погледа дизайн, който позволява лесно навигиране. Привлекателният  външен вид ще накара потребителя да остане повече време на сайта, което увеличава възможността за реални конверсии.

Освен това посетителите трябва да са възможно най-улеснени, докато разглеждат сайта, без да им се налага да се мъчат, търсейки конкретно нещо. Времето е от огромно значение и колкото по-малко време е нужно на хората да открият това, което им трябва, толкова по-голяма е вероятността отново да се върнат.

  • Индивидуалност и персонална насоченост.

Индивидуалността на един сайт (или липсата й) оказва директно влияние на бизнеса зад него, неговата визия и изповядвани ценности. Когато всичко това е вложено в сърцето на сайта, неговата индивидуалност е очевидна и предизвиква потребителите да взаимодействат с неговото съдържание. Освен това, по този начин хората получават повече и по-ценна информация за същността на бизнеса и за начина, по който той функционира. Такъв ефект може да бъде постигнат чрез използване на атрактивни и интересни визуални елементи като картинки, графики и видео. Без тях сайтът в почти всички случаи е обречен на провал.

В днешно време постоянно се говори за значението на уникалното и ценно съдържание и това не е напразно. Потребителите са изключително чувствителни спрямо това, което им се предоставя, и никога не се задоволяват с нещо посредствено.

Съдържанието трябва да е пленително, за да привлече вниманието на потребителите, завладяващо и полезно, за да ги задържи, и предразположено към споделяне и потенциален вирусен ефект, така че да достигне още по-широка аудитория. Няма една единствена задължителна форма на истински качественото съдържание. То може да се прояви в публикация в блог, статия със съвети, дори обикновена бизнес новина – от значение е какво влагате в него. Също така, съдържанието трябва да се обновява редовно, за да предоставя винаги актуални и вълнуващи потребителите материали. Ако го оставите на автопилот и качеството му спадне, същото ще се случи и с потребителите и техните действия в сайта.

  • Използваемост за мобилни устройства

Вече е не само препоръчително, а и задължително за всеки сайт да бъде добре оптимизиран за мобилни устройства заради последните актуализации в алгоритмите на Гугъл. Значението на “mobile-friendly” изискванията ще продължи да се увеличава с главоломното нарастване на използваните мобилни устройства в света. Ако сайтът ви не е адаптивен, добре настроен и отлично функциониращ на смартфони и таблети, рангът ви в търсещите машини ще е най-малкото нещо, което ще пострада. Следващото последствие ще се изрази в чувствителен отлив на потребители право към конкуренцията.

  • Бързо зареждане на страниците и услугите

За да задоволите в максимална степен изискванията на потребителите и да ги задържите като свои клиенти или фенове, е задължително да им предоставите приятно преживяване, гарнирано с висока скорост на зареждане на страниците. Това е един от факторите, които както хората, така и търсещите машини ценят най-много. Ако страниците на сайта ви не отговарят поне на минималните изискуеми параметри за скорост на зареждане, настоящите и потенциалните потребители веднага ще преместят вниманието си към някой конкурент. Използвайте инструментите на Гугъл за оптимизиране на скоростта, за да сте сигурни, че сайтът ви работи на върха на възможностите си.

Както виждате, всяка от горните характеристики изглежда задължителна, за да бъде успешен уебсайтът. Днес не се изискват кой знае какви умения и познания, за да бъде направен приличен сайт благодарение на многобройните материали, платформи и инструменти, достъпни в интернет. Важно е само да бъдем информирани за тях и да ги използваме разумно.

Споделете в коментар кои са според вас най-важните характеристики на сайтовете от гледна точка на уеб дизайн и потребителско преживяване. А кои са любимите ви приложения и инструменти за създаване на сайтове?

Вашият коментар