5/5 (5) psihologia-v-socialnite-mreji

Изключително голяма част от специалистите по маркетинг имат силен интерес и към психологията.

Важно е да изпитваш интерес към методите, по които хората разсъждават, защото това е единственият начин да направиш всяко нещо, което популяризираш пред някого, желано от него.

Психологията играе важна роля във всеки аспект от маркетинга. Тъй като той е с огромен обхват, в тази статия ще разгледаме психологичните елементи и принципи, касаещи маркетинга в социалните медии.

Този вид маркетинг е пряко обвързан и с маркетинга на съдържание, така че следващите 7 принципа ще се отнасят отчасти и за него.

Започваме с първия:

  1. Децата постоянно задават един въпрос, но същото правят и възрастните…

Ако едно дете зададе въпрос, никога не се задоволява с уклончив отговор. Най-честият въпрос, който се задава от малчуганите, е „защо“.

Възрастните също постоянно си задават този въпрос и също като децата са недоволни, когато не получат достатъчно ясен отговор.

В крайна сметка повечето хора осъзнават, че няма как да получат подробни отговори на тези свои въпроси и се примиряват с чувство на объркване.

Но не всичко е загубено!

Причината е, че вие можете да отговорите на някои от тези въпроси – в социалните мрежи. Така печелите последователи.

Две са стъпките, които ще ви направят любим източник на отговори за хората в социалните мрежи.

Стъпка 1: Намерете въпроси, чиито отговори мъчат потребителите. Трябват ви въпрости, които не са получили конкретен отговор и касаят повечето от вашите потенциални потребители. Използвайки ги, ще накарате хората да посетят сайта ви или да извършат друго действие, като същевременно им предложите полезно преживяване.

Много са начините, по които можете да намерите точно такива въпроси. Но най-ефикасно е изполването на специалните директории за въпроси и отговори като Yahoo Answers и Quora.

Просто изписвате в търсачките на тези директории фрази, свързани с тематиката на вашата дейност и получавате всички въпроси, от които хората се интересуват, подредени по популярност, интерес и други критерии.

На вас остава да изберете тези, които ще ви свършат работа.

Стъпка 2: Изберете най-добрия начин да отговорите на тези въпроси. Вече е време за отговори.

Дори и да сте намерили нужната информация в Quora, например, тя едва ли е на разположение за вашите последователи. Затова е важно да я споделите с тях в социалните мрежи или в сайта си.

Следва да дефинирате отговора си.

Първо, каква е неговата дължина? Кратки отговори могат да се споделят в социалните мрежи, докато по-подробните е добре да бъдат оформени като публикации в блога.

Второ какъв е най-подходящият формат за отговора? Стандартен текст или увлекателна инфографика или презентация?

Трето, как трябва да се представи отговорът в социалните мрежи? Най-добре е при споделянето му въпросът просто да се копира така, както сте го видели (все пак така са го задали хората). Добавете и малък „тийзър“, за да заинтригувате потребителите.

  1. Използвайте ефекта, който предизвиква подаряването, за да спечелите „най-страстните“ потребители.

podari-i-specheliПовечето хора не биха разменили собствената си кола за друга подобна, чиято пазарна оценка е с няколко хиляди отгоре. Това е така, защото се привързваме към нещата, които са лично наши. Този ефект се засилва многократно, ако тези вещи са ни подарък от някого и имат сантиментална стойност.

Хората обикновено не оценяват стойността на нещо, докато то не стане тяхно.

Можете да използвате точно този ефект за своя бизнес.

Най-добрият метод за целта е да предложите на потребителите проба или демо версия на виртуален продукт, преди да искате от тях да направят покупка. Това се вижда в много сайтове и онлайн магазини.

Когато хората първоначално видят цената на продукт или услуга, може да им се стори висока. Ако, обаче, им подарим 1 месец пробен период, в който те реално притежават това, което им предлагаме, след изтичането на месеца е много вероятно да оценят продутка по-високо от цената, която сме му задали.

Този ефект трудно се вмъква в социалните мрежи, но с малко въображение могат да се постигнат добри резултати.

Например, ако предлагаме платени наръчници за онлайн маркетинг, можем да публикуваме във Фейсбук линк към началото на някой наръчник, като използваме изкушаващо послание. След като потребителите прочетат началото, те ще са доволни от предоставената информация, но ще им трябва и още. Тук е моментът да им предложим продължението срещу съответната цена.

  1. Простичък принцип, провокиращ ангажираност – реципрочност.

Цивилизованото общество съществува заради няколко базови правила. Едно от тях е това на реципрочност.

Накратко, щом правим нещо, очакваме друго нещо в замяна. Няма значение дали става въпрос за услуга, плащане, действие или друго.

Важна характеристика на този принцип е, че няма нужда да молим отсрещната страна да ни върне услугата. Ако направим нещо полезно за нея и вложим достатъчно усилия и желание, тя ще ни се отблагодари подобаващо.

Както и другите принципи, този също може да се използва в онлайн бизнеса.

Най-приложим е в социалните мрежи, когато установяваме контакт с влиятелни личности в нашия бранш. Можем да споделяме техни публикации и след това да ги уведомяваме, че сме го направили или директно да ги отбелязваме. По тозн начин им правим услуга.

Разбира се, зависи доколко е популярна тази личност. Ако нейните публикации се споделят стотици и хиляди пъти на ден, нашето споменаване едва ли ще има ефект. Но ако го направим достатъчно много пъти или споделим публикация на някого, който не е чак толкова популярен, това със сигурност ще бъде оценено.

Важното е да предизвикаме вниманието на този човек, така че той също да ни спомене пред аудиторията си или да ни върне услугата по някакъв друг начин.

  1. Молете за услуги, за да се възползвате от „Бен Франклин“ ефекта.

Ефектът на Бен Франклин е изключително интересен. Той се изразява в следното: ако направиш услуга на някого, това ще те накара да го харесваш повече. Просто чувстваш, че щом си направил добро на някого, без да очакваш нищо в замяна, няма как да не изпитваш позитивни емоции към този човек.

Откого можете да искате услуги в маркетинга? Със сигурност можете да молите авторитетни личности да споделят вашето съдържание. Ако решат да го направят от добро сърце (или защото публикацията ви е страхотна), те ще започнат да ви харесват повече. Това може да доведе до взаимно полезни взаимоотношения и двете страни постоянно да споделят съдържанието помежду си.

По-интересно, обаче, е, като молим последователите си за услуга.

Не се плашете да молите потребителите да напишат коментар, да харесат, да споделят или да направят някаква лична оценка. Не всички ще го направят, но тези, които го сторят, ще повишат мнението си за вас.

Не забравяйте все пак и да се отблагодарявате на тези хора. Невинаги е нужна материална награда. Ключът на този принцип е да не споменавате начина на отблагодаряване при поискване на услугата, иначе се губи смисълът.

  1. Постоянното публикуване на съдържание се вписва добре в „теорията за пълно излагане на показ“.

Колкото по-прозрачно е дадено нещо и колкото по-голяма част от него се разкрива пред очите ни, толкова повече го харесваме. Това гласи теорията за пълно излагане на показ.

В социалните мрежи има два начина да се възползваме от този ефект.

Най-важно е да публикуваме редовно във всички социални профили. Под редовно обикновено се има предвид всекидневно, дори няколко пъти на ден. Важно е да се пускат толкова публикации, колкото ще са интересни на потребителите, но няма да ги дразнят. Колкото повече разкривате от бранда си, толкова по-харесван ще бъде той.

Другият начин е повторното пускане на еднакви публикации. Така ще засилите този ефект. Трябва да прецените през колко време е удачно да пускате една и съща публикация и каква да бъде тя. Често хората първоначално не харесват нещо, но след второ или трето преглеждане го намират за изумително.

6, Доказването (Social proof) и маркетингът трябва да вървят ръка за ръка в социалните мрежи.

dokajiДоказателствата, публикувани в социалните мрежи, са страхотен източник на конверсии.

Има много видове социално доказване, но това, на което ще се спрем, е потребителското. То представлява израз на одобрение за даден продукт или услга от самите потребители.

При онлайн магазините това доказване се изразява в ревюта и оценки. В другите случаи може да се изрази като case study.

Ефектът е логичен – колкото повече са социалните доказателства за определен продукт, толкова повече ще бъдат и неговите продажби.

Как доказването влияе на маркетинга в социалните медии? Един типичен пример е купуването на „фалшиви“ фенове на страницата. Целта е потребителите да я харесат и да се доверят на това, което представлява тя, като видят колко много други хора са го направили.

Не препоръчваме подобна техника в социалните мрежи поради редица причини. Тя, обаче, показва ефекта на доказването върху този тип маркетинг.

Затова най-важни за всяка публикация са първите харесвания, споделяния, коментари. Те ще накарат останалите потребителите да й се доверят, да я прочетат и от своя страна да реагират.

Старайте се да получавате тези първи социални сигнали възможно най-бързо. Можете да помолите приятели да харесат или споделят публикацията или вашите служители и партньори, ако имате такива.

  1. Дългосрочното ангажиране може да се затвърди с ефекта на „близостта“.

Последният принцип обяснява как хората стават приятели. Ефектът на близостта гласи, че колкото по-близко сте до някого (и в буквален, и в преносен смисъл), толкова по-голяма е верояността да се сприятелите. Пример – хора, живеещи на един етаж, обикновено имат по-близки взаимоотношения, отколкото с тези от другите етажи.

Ефектът на близостта в социалните мрежи: Със сигурност бихте искали да живеете възможно най-близо до своите потребители в социалните мрежи. За целта е нужно да разширите обхвата на комуникация извън тях, като използвате и други канали – например имейл.

Това не значи да пренебрегвате активността на социалните си профили. Публикувайте редовно и се старайте да запознавате хората с неща, които биха им били интересни. Така ще открият повече общи характеристики между вас и себе си и ще ви харесват повече.

Просто се старайте продуктите и услугите, които предлагате, да бъдат представени в социалните мрежи пред хора, които наистина биха се заинтересували от тях. След като намерите тези хора, не позволявайте да изгубите вниманието им, а публикувайте редовно интересни за тях неща.

Извод

Психологията и маркетингът вървят ръка за ръка. Ако разберете как целевите ви потребители мислят, ще ви е много по-лесно да намерите начините, по които да ангажирате вниманието им и да ги запознаете с това, което предлагате.

Горните седем принципа са валидни за маркетинга като цяло. За да бъдем по-конкретни, обаче, ви показахме как можете да ги въплътите в маркетинг стратегията си в социалните мрежи.

За да ви помогне наистина тази статия, отделете около 20-30 минути и се запознайте с всеки от седемте принципа. Помислете какво е влиянието им върху вашия конкретен бизнес, аудитория и маркетингов план.

Коментари: “7 психологически принципа, носещи повече ангажираност в социалните мрежи

  1. I am looking for this type of articles from many days, found your website recently. i had bookmarked your blog for regular updates.

Вашият коментар