5/5 (5)

За ефективното онлайн развитие на всеки бизнес най-важно винаги е началото!

Собственик на фирма, която внася уникален продукт с ниска конкуренция на българския пазар, ни потърси за изработка на семпъл и прост уеб сайт с основна цел да се акцентира върху продукта. Нито фирмата, нито продуктът до момента са били представени онлайн чрез собствен сайт.

Съставихме подходящо предложение, състоящо се от две части – оферта за изработка на сайта и оферта за последваща оптимизация с цел нови запитвания за продукта и увеличение на продажбите.

 

Каква беше нашата задача?

  1. Да направим уеб сайт, съобразен с изискванията и бюджета на клиента

В повечето случаи предприемачите искат с малка инвестиция да постигнат голям резултат, което почти винаги е непостижимо. Тук успяхме да намерим оптималния вариант. Изградихме представителен уеб сайт, който да поставя акцент върху основния продукт. Внедрихме опция за онлайн поръчка – перфектно решение, както се оказа впоследствие. Онлайн поръчките постигнаха много по-голям резултат, отколкото клиентът очакваше в началото.

  1. Да изготвим цялостна стратегия за оптимизация на сайта и да я приложим

On-page оптимизацията беше извършена паралелно с изграждането на сайта. Изготвихме детайлно описание на характеристиките на продукта, наблегнахме върху решенията, които той предоставя, сравнихме го с други продукти, които биха могли да бъдат заместители. Добавихме отделен раздел в сайта, в който периодично да се поместват статии, свързани с ползите от продукта. Направихме анализ и избрахме ключовите думи, по които да работим. Планирахме след 3-месечен срок оптимизацията да даде осезаеми резултати.

 

Резултатите?

Два месеца след завършването на уеб сайта и стартирането на нашата работа по оптимизацията, сайтът се класира в топ 3 по всички ключови фрази. След изтичането на третия месец постигна първа позиция по 70% от думите, по които работихме. В момента сайтът е абсолютен лидер в нишата.

Но да обърнем внимание на онлайн продажбите! Нашият тест да пуснем в онлайн продажба продукт, който трудно се продава чрез интернет, постигна сериозен успех. Още през първия месец реализирахме приходи от онлайн продажби, ръстът на които продължи почти през всички месеци от периода на оптимизацията. В табл. 1 са обобщени продажбите по месеци за периода преди и след създаването на сайта и внедряването на възможността за онлайн продажба на продукта:

 

online-prodajbi

табл. 1

 

В заключение …

Според данни на НСИ от 2016 г. около половината от фирмите в България не разполагат със собствени уеб сайтове. Обясненията за това започват с факта, че не всеки продукт, стока или услуга може да бъдат продавани онлайн и приключват с обосновката, че инвестицията в уебсайт обикновено носи отрицателна или минимална възвръщаемост, тоест тя е неизгодна.

Ние винаги сме подкрепяли експериментите в реална среда, а те не винаги струват скъпо. Считаме, че преди да отхвърлим нещо, е добре преди това да опитаме дали то работи. Уеб сайтовете могат да изпълняват и допълнителна роля при реализирането на продажбите, но те винаги са лицето на Вашия бизнес. Разбира се, ние знаем, че всеки предприемач най-добре може да определи кое е изгодно за бизнеса, който ръководи, и кое не е …

Виж най-важното тук.

Вашият коментар