5/5 (5)

Всички ние ги познаваме!

И въпреки това продължават да съществуват страници в интернет, които ги съдържат в себе си – лошо написани, лошо форматирани , а понякога дори и с невярно съдържание – тези страници продължават да тормозят читателите. Подобни интерент сайтове съдържат изобилие от неуместно използвани ключови думи, множество неподходящи реклами, недопустими граматически, пунктуационни, фактологически и други грешки. И всичко това – поднесено без вкус, по невероятно неприветлив за читателя начин …
Известно е, че статиите са един от основните начини да популяризираме своя уеб сайт. Ясно е, че всички искаме повече споделяния, повече харесвания, повече ангажираност от нашите читатели. Но всичко това трябва да бъде заслужено със създаване на наистина качествено съдържание.

top 20 marketing content mistakes

 

В следващите няколко реда като продължение на темата за създаване на стойностно съдържание ще се опитаме да систематизираме (без претенции за изчерпателност) най-често допусканите грешки при изграждане на онлайн съдържание. Ще ги разделим условно на три основни групи:

 

– Грешки, свързани със същността на съдържанието;
– Грешки, свързани с оформлението и представянето на съдържанието;
– Други грешки при създаване на съдържание.

Често срещани грешки, свързани със същността на съдържанието:

1. Дублирано съдържание – няма как да не започнем с него. Това е забраненият плод, който ще Ви донесе единствено и само наказание от търсачките. Нещо повече – има възможност да загубите доверието на читателите си, в случай че те разпознаят плагиатството. По-добре е да създадете скромно, но оригинално съдържание!
2. Безполезно съдържание – текстът, който сте написали трябва да подобри значително живота на Вашите читатели. В интернет те винаги търсят полезна информация, която може да им бъде от полза в реалния живот. Ето защо е необходимо съдържанието, което създавате, да е полезно за читателите – само така ще привлечете тяхното внимание.
3. Отегчаващо съдържание – по-свеж поглед върху ситуацията и предложението за решаване на конкретния проблем би повишил сериозно възможността за удовлетворяване на потребностите на читателя, а оттам и до повишаване на приходите от Вашата дейност. Нещо повече – ако информацията, която предоставяте е вече известна на читателите, единственият начин да задържите погледите им върху Вашата статия е да поднесете тази информация по нов, интересен и различен начин.
4. Безсмислено съдържание – лишеното от смисъл съдържание ще бъде оценено негативно не само от Вашите читатели, но и от търсачките. В крайна сметка никой не иска да чете нещо, което няма никаква връзка с темата, от която се интересува. Смисленият текст, макар и кратък, със сигурност ще Ви донесе много повече дивиденти от по-дългия, изобилстващ от ключови думи, но пък безсмислен текст.
5. Автоматичногенерирано съдържание – това определено ще доведе до Вашата сигурна онлайн гибел. Подобно съдържание лесно се разпознава от търсачките, а и от по-интелигентните от Вашите читатели. Съдържанието, генерирано по автоматичен начин, показва, че Вие не уважавате читателите.
6. Некомпетентно съдържание – за да започнете да пишете за нещо, Вие трябва да разбирате поне в малка степен от него. В противен случай по-добре поканете експерт или възложете текста на опитен копирайтър, който ще свърши отлична работа. Ако пресметнете, че това е твърде неизгоден и скъп вариант, то е добре да се запознаете обстойно с тематиката, преди да започнете да пишете.
7. Обидно съдържание – необходимо е да се постигне баланс между това да изказвате свободно своето становище и същевременно да не нарушавате чужди права или да обиждате читателите. По-неутралната гледна точка винаги ще бъде във Ваш плюс! В крайна сметка не можете да предположите кой от какво може да се обиди, но общоприетите рамки на добрия тон винаги трябва да бъдат спазвани.
8. Несподеляемо съдържание – ако съдържанието, което създавате, не е от полза за читателите и те не побързат да го препоръчат на своите приятели, познати, колеги, партньори и други, то Вие просто губите излишно време и средства за създаване на това съдържание. Съдържанието трябва да Ви идентифицира, хората трябва да научават за Вас посредством него. Нека си признаем – текст, който не е заинтригувал поне един читател, е без съмнение за боклука!
9. „Табу” съдържание – препоръчително е когато пишете статия или текст да избягвате навлизането в теми „табу” като религия и политика. Това важи особено ако Вашият бизнес няма абсолютно никаква връзка с тези и подобни на тях теми. В противен случай рискувате да поставите себе си, както и организацията, която представлявате, в много неудобно положение, от което излизане няма.
10. Негативно съдържание – Вашата кампания трябва да е позитивна! Това е така, защото Вашите продукти, Вашите услуги и Вашите намерения са позитивни. Съдържанието трябва да изпраща именно положително настроение към Вашите читатели.

Основни грешки, свързани с оформлението и представянето на съдържанието:

1. Неподходящо форматиране – единствено читателят може да определи дали един текст е добре форматиран или не. Съществуват обаче правила, които е добре да бъдат спазени. Така, например, за да улесним читателя, е препоръчително: да разделяме отделните части от съдържанието с параграфи; да наблегнем с по-тъмен шрифт на местата, които според нас са важни за читателя; да не използваме прекалено дребен или прекалено едър шрифт и т.н.
2. Лоша интонация – някои читатели са много чувствителни, други – с високо самочувствие, трети – с отлични познания в определени области. В крайна сметка кой сте Вие, че да им давате насоки как, кога и какво да правят? Необходимо е да анализирате добре особеностите на Вашата целева аудитория и да прецените как точно да се обръщате към нея.
3. Еднотипност при представянето – много по-раздвижено е съдържанието, когато е съставено от различни по вид елементи – текст, изображения, графики и т.н. Читателите предпочитат по-разчупено и представено по интересен начин съдържание. Още нещо – определен тип информация е по-добре да бъде преставена в конкретно определена форма, защото в тази форма тя се възприема много по-лесно. Ако решите да запознаете читателите със статистика или цифри в подкрепа на Ваша теза, много по-добре би било да организирате тази информация в таблица или инфографика.
4. Неразпознаваемост на бранда – дали сте блогър, копирайтър или мениджър няма никакво значение. Хората трябва да разпознават от километри Вас и Вашия бизнес, за да Ви разграничават от конкуренцията. Използвайте всеки един момент да увеличите популярността на марката. Дори и да не споменавате марката, съдържанието трябва да покаже на читателите, че асоциацията между създаденото от Вас съдържание и марката е неизбежна.
5. Граматически, правописни и пунктуационни грешки – много от текстовете в мрежата изобилстват от такива грешки. Не забравяйте – читателят е образован и интелигентен! Тези неточности не убягват от неговите очи. Ако се колебаете за правописа на дадена дума – няма нищо срамно да проверите в интернет или в някоя дебела книга – отнема броени секунди. Спазването на книжовните правила на езика, на който е написано съдържанието, подпомага значително изграждането на Вашия положителен имидж.

Други грешки при създаване на съдържание:

1. Лоша оптимизация – правилно написаното от гледна точка на SEO съдържание е от особена важност за „сближаването” на Вашия сайт с челните позиции в търсачките. Това обаче не означава, че трябва да се избързва с лошите технники за оптимизация с цел постигане на мигновен ефект. Тези техники не само ще Ви попречат в дългосрочен план, но ще подразнят и Вашите читатели.
2. Липса на „call to action” – дори и отлично написан, Вашият текст няма да постигне в пълна степен своя ефект, ако не подтиква читателя към действие. Това много често се подценява от авторите на съдържанието, но ефективността на присъствието на „call to action” в съдържанието е доказана. Ако успеете да го направите косвено, завоалирано и скрито – още по-добре!
3. Прекалено много реклами – присъствието на реклами в близост до текста, който четат, дразни читателите. Освен това ако Google AdSense Ви носи приходи, то Google Panda Ви ще ви донесе наказание. Тази обратнопропорционална връзка е просто хипотеза, но сигурното е, че дори и да не бъдете наказани от търсачките, в очите на посетителите на Вашия сайт ще изглеждате като гладни единствено за пари. А това не е добре, нали?
4. Неорганизираност – потребителите не са длъжни да отделят от ценното си време, опитвайки се да организират информацията, която им поднасяте. Въпреки че този пропуск по-скоро касае оформлението на съдържанието, нарочно го отнасяме в графата „други грешки”, тъй като въпросната организираност касае не само конкретното съдържание, но и целия Ви блог или сайт.
5. Слабости при планирането – много е важно, когато пишете, да имате предварително изготвен план поне в краткосрочен или средносрочен период. Този план трябва да съдържа не само струткурата и оформлението на съдържанието, което изграждате в момента. Добре е да имате съвсем ясна представа какво ще пишете и занапред, по една или друга тема. Така ще създадете едновременно подреденост, всеобхватност, неповторяемост, естетика и ефективност в съвсем малката част от необятното онлайн пространство, за която се грижите именно Вие.

И накрая, но съвсем не и на последно място по значение, ще Ви посъветваме – редактирайте!

Да прочетеш поне още веднъж това, което си написал, е съвсем логично и нормално нещо, което дори не трябва да бъде коментирано. Но … , защо го споменаваме ли?
В интернет продъжават да се създават съдържания, включително и от новинарски сайтове, които допускат много от гореописаните и други, неспоменати в тази статия, грешки. Тези неточности се дължат не на липса на професионализъм и качества, а на повърхностна редакция (въпреки че подценяването на редактирането като задължителен процес от създаването на съдържание, си чиста проба непрофесионално отношение … ).
В тази връзка – прочетете отново и отново това, което току що сте написали! Или възложете на някой друг да го направи. Никой не е застрахован от грешки (въпреки редакцията), въпросът е тяхното количество да е минимално.
В тази статия, неволно или не, ние също допуснахме някои от грешките при създаване на съдържание, за които говорихме! Нарочно или не – не ги коригирахме.

Тайно се надяваме читателят да не ги забележи, но ако случайно ги открие – да ни прости!

Вашият коментар