5/5 (5)

Празниците са чудесен повод за значително увеличение на онлайн продажбите. Достатъчно е само да знаете как да насочите празничното пазаруване директно към бизнеса, който управлявате!

Напоследък финансовата култура на хората значително се подобрява, но все още по празници много от тях харчат без да се замислят и да си правят сметката. В резултат на това за кратък период от време (обикновено преди конкретния празник) търсенето на стоки и услуги драстично се увеличава, респективно нараства и вероятността за осъществяването на по-големи по обем продажби.

prodajbi po prazniciteЗащо обаче някои търговци съумяват да спечелят много повече от други, въпреки че и едните, и другите продават сходни или често пъти едни и същи стоки или услуги? Отговорът на този въпрос е съвсем прост – печелившите търговци имат правилно изградена и целенасочена стратегия за развитието на техния бизнес по време на голямото предпразнично пазаруване, другите – или не са изградили такава стратегия, или тя е толкова повърхностно съставена, че няма как да доведе до желания резултат. Ето защо ако все още не сте решили каква ще бъде стратегията на Вашия бизнес за коледното и новогодишното пазаруване, то е крайно време да го направите – в противен случай ще пропуснете ценна възможност да увеличите продажбите.

Ние, разбира се, сме подготвили съвсем скромен план, който може да Ви бъде от полза при изграждането на въпросната стратегия:

1. Определете конкретна цел и маркетингови инструменти за нейното постигане
Няма как да създадете стратегия без да имате точно определена цел. Желателно е и тя да може да бъде количествено измерена. Помислете какво искате да постигнете по време на празниците. Така по-лесно ще определите целта, тактиката, както и средствата чрез които да постигнете целта. Средствата са многобройни, но е важно да подберете само онези, които ще Ви бъдат от полза. След като ги изберете, внимателно преценете как всяко едно от тях, ще може да подпомогне осъществяването на Вашата крайна цел.

2. Актуализирайте информацията във Вашия сайт
Над половината от потребителите правят празничните си покупки онлайн. Почти всички от тях предварително търсят информация в интернет за това, което възнамеряват да закупят. Необходимо е онлайн информацията за продукти или услуги, която предоставяте на Вашите клиенти, напълно да удовлетворява техните очаквания. Важно е съдържанието във Вашия сайт да е ориентирано към предпразничното настроение на клиентите.

3. Организирайте празнични игри или специални промоции
Чудесен начин да представите в отлична светлина това, което продавате, е да предоставите на потребителите възможност за покупка при специални празнични условия. Дали ще организирате специална игра или ще определите празнични промоции няма никакво значение. Всичко, което подсказва на хората, че пазаруват в необикновен и празничен момент, ще Ви донесе желания успех.

4. Използвайте ефективно профилите на Вашия бизнес в социалните мрежи
Съвременните потребители са социално активни. Много е вероятно да достигнете до Вашата целева аудитория точно чрез социалните медии. При избора на социална платформа за представяне на Вашата празнична маркетингова стратегия, най-напред помислете върху това коя платформа може да разпространи посланието Ви най-ефективно. Ще бъде добре да създадете и празнична тема, която да споделите във всички социални мрежи. Така клиентите Ви ще бъдат уведомени, че подготвяте празнични промоции или награди.

5. Не забравяйте да изпратите празнични поздрави на клиентите
Това не е много лесно осъществимо, в случай че не разполагате с контакти на Вашите постоянни клиенти. Но ако поддържате база данни с контакти или успеете да намерите друг начин, чрез който да им изпратите поздравителна картичка с послание, но и с подходящата за постоянен клиент празнична отстъпка, то Вие ще убедите клиентите, че цените тяхната лоялност. Към празничните послания за клиентите е добре да прикрепите и специални промо кодове за намаления при бъдещо пазаруване.

Koledni marketing ideiНай-накрая, но не и по значение – импровизирайте!

Този план за съставяне на Вашата празнична стратегия за увеличаване на онлайн продажбите е условен и може да се използва като стабилна основа. Увеличеното търсене по време на предпразничното пазаруване създава възможности, но не гарантира автоматично и сигурно увеличение на продажбите. Много от Вашите конкуренти вероятно ще изпълнят само тези или други стъпки и ще спрат дотук. Възможно е да добавят и нещо по-различно, което ще им даде предимство. Вие също трябва да измислите нещо, което да направи Вашата празнична маркетингова стратегия уникална. В това се крие и красотата на предпразничната надпревара между конкуренцията.

В крайна сметка победител винаги е клиентът! Но и не само той …

Вашият коментар