5/5 (5)

Заслужава ли си да използвате Google+ в помощ на Вашия бизнес? Това е въпрос, който касае както всеки собственик на фирма, така и всички уебмастъри, блогъри, маркетинг мениджъри и други специалисти в областта на онлайн маркетинга. G+ като че ли остава малко в сянката на други социални мрежи, но нека не забравяме, че Google контролира най-голямата уеб търсачка в света, а това му позволява не само да определя стандарти, насоки и правила за оптимизация на уеб сайтовете, но също така и да налага тези правила.

G + е изключително прецизна платформа, създадена с цел да се насочите към конкретна аудитория. За разлика от всекидневните неангажиращи споделяния и взаимодействия с приятели в други социални мрежи, които имат за цел да направят деня ви по-разнообразен или просто да прекарате по-интересно свободното си време, то в Google+ Вие имате възможност да срещнете много нови хора, да се свържете с настоящи и потенциални клиенти, да задълбочите взаимоотношенията си с тях, да създадете много нови бизнес контакти и т.н.

Разбира се, веднага ще се намерят хора, които подкрепят мнението, че и Facebook (например) разполага с достатъчно потенциал и функционалност, за да бъде използван успешно за бизнес цели. Това действително е така, но трябва да се отбележи, че идеята за създаването на тази социална мрежа е твърде далеч от бизнес интересите, които много от потребителите към настоящия момент могат да преследват там. Истината е, че на един по-късен етап от създаването си Facebook просто отговори на създалото се търсене на пазара и промени част от своите функции.

При G+ нещата стоят коренно различно. Тази платформа е широкообхватна и пълна с полезни функции, които успешно могат да се използват за бизнес цели. В стремежа си постоянно да дава полезност на потребителите Google непрестанно добавя и актуализира възможностите на своята социална мрежа. За да имаме успех при използването на Google+ обаче е задължително да познаваме тези възможности много добре.

google-plus-business

 

Нека да започнем с потребителския профил. В крайна сметка той е Вашето лице в мрежата. G+ предоставя достатъчно възможности, за да оптимизирате профила си и да се представите в добра светлина. G + предлага на всички потребители възможността за връзка с бизнеса им директно от потребителския профил. Ако поддържате собствен сайт, то Google+ е прекрасен маркетингов инструмент за активно подпомагане на Вашите SEO усилия. С негова помощ имате възможността да подобрите своя онлайн авторитет.

Не се притеснявайте да представите достатъчно информация за Вас и Вашия бизнес в потребителския Ви профил. Отделете толкова време, колкото е необходимо, за да го попълните с полезно съдържание. Това съдържание е също толкова съществено, колкото и страницата „За нас” във Вашия блог или сайт – посредством нея Вие се представяте пред света, декларирате мисия, цели и задачи. Хубавото в G+ е, че мрежата поддържа форматиране и възможност за добавяне на хипервръзки в профила. Не пренебрегвайте тези възможности!

Използвайте пълноценно и G + кръговете – те са много добра възможност да подберете и да достигнете до целевата Ви аудитория, както и да я разширите. За бизнес цели кръговете на Google+ са изключително подходящи, тъй като способстват да споделите по-лесно нещата, които желаете с подходящите хора. Така например ако Вие предлагате множество на брой продукти или услуги, за разлика от други социални мрежи, можете да насочите аудиторията, която се интересува от конкретен продукт или услуга към конкретен кръг. В него ще можете да публикувате съдържание, което е специфично за продукта (услугата) и по този начин ще бъдете максимално полезни за клиентите, които се интерсуват от това, което продавате. За да постигнете по-широка аудитория се препоръчва да използвате и по-разширени кръгове.

В G+ са много ценни и общностите, които могат да бъдат създадени или в които можете да се включите. Показвайки способности, познания и качества в конкретна общност, Вие ще изградите и много добра репутация за Вашия бизнес, респективно и за това, което предлагате.

Т.нар. „хенгаути” (hangouts) на пръв поглед изглеждат доста обикновени, но са изключително полезни. Те Ви предоставят възможност да поканите хора във Вашите интернет предавания и при това напълно безплатно.

Да не забравим и хаштаговете. Навсякъде в G+ използвайте хаштагове! Чрез тях може да получите допълнителни споделяния от хора във Вашите кръгове.

Google+ e подходяща платформа както за малки, така и за големи фирми. В статията представихме само една много малка част от най-популярните възможности, които тя предоставя. Тази социална мрежа се стреми постоянно да развива и усъвършенства своя инструментариум, предназначен да подпомогне създаването и разширяването на онлайн присъствието Ви. Независимо дали сега създавате своя профил в Google+ или вече притежавате такъв, постоянно го оптимизирайте. Защото ако търсите сериозна социална мрежа за бизнес цели, то Google+ със сигурност е отлично решение. Ако имате нужда от забавление – е, съществуват и други социални мрежи!

Вашият коментар