5/5 (6)

Дори и бизнесът Ви да е позициониран изцяло онлайн, често пъти се налага да се организират бизнес срещи с потенциални клиенти. По-големите и по-претенциозните от тях почти винаги желаят преди да сключат договор да се срещнат със своите бизнес партньори и да обсъдят евентуално бъдещо сътрудничество.

На бизнес срещата най-важното е какво търсите или предлагате (купувате или продавате). Но дребните на пръв поглед детайли са от съществено значение и винаги могат да провалят една готова сделка или обратно – да способстват за реализирането и.

В тази статия ще обособим няколко златни правила, които на всяка бизнес среща със сигурност ще допълнят Вашата професионална визия:

pravila-biznes-sreshta

  1. Предварително се пригответе за срещата

Задължително е да знаете каква цел искате да постигнете. Освен това е добре да потърсите информация за Вашите събеседници, в случай че не разполагате с такава. Напишете си домашното, за да сте подготвени за отговор на всякакви въпроси.

  1. Подберете подходящо облекло

Понякога облеклото се подценява, но то винаги е от значение. Добре облеченият човек прави отлично впечатление, а в определени случаи външният вид подсказва професионалната репутация, която обикновено всеки иска да покаже на подобна среща. Все пак не забравяйте, че по дрехите само посрещат, а не изпращат.

  1. Не закъснявайте

Нямате право да губите от ценното време на някой, за да ви чака. Направете всичко необходимо, за да сте сигурни, че ще бъдете навреме за уговорената среща. Ако не сте домакин на срещата, предприемете всички мерки, за да изключите влиянието на факторите, които могат да ви забавят.

  1. Общувайте с останалите

Ако срещата е между повече хора, не пренебрегвайте възможността да се представите на останалите преди да е започнала същинската част. Препоръчително е това да стане ненатрапчиво. Разчупването на леда преди бизнес срещата може да ви донесе ползи впоследствие.

  1. Поздравявайте първи

Това правило важи особено в случаите, когато сте домакин. Инициирайте ръкостискате и ако заемате по-високо място в йерархията. По този начин ще покажете допълнително уважение към събеседниците си.

  1. Винаги ставайте, когато Ви представят

Ако другите Ви виждат в цял ръст, то това ще помогне да Ви запомнят по-лесно. Хората ще Ви игнорират и няма да Ви запомнят, ако не Ви виждат добре. Изправяйки се, в подобна ситуация, Вие ще демонстрирате и отлично възпитание.

  1. Говорете високо и отчетливо

Говорете достатъчно силно, така че всички да могат да Ви чуват. Едновременно с това е добре да се изкавате бавно, спокойно и отчетливо. Чудесно ще е ако от време на време използвате запомнящи се думи или фрази.

  1. Храненето по време на бизнес среща е забранено

Въпрос на възпитание е, човек да не се храни, докато говори. На бизнес среща храненето е абсолютно забранено, освен ако не присъствате на събитие, което да предразполага това – например обяд или вечеря. Във всички останали случаи се препоръчва най-много чаша вода или чаша с топла напитка.

  1. Не използвайте своя мобилен телефон

Не дръжте мобилния си телефон на масата, на която се провежда срещата. Използването на телефон или таблет може да се приеме единствено ако в течение на срещата се наложи да покажете снимка, таблица или графика, която да подкрепи Ваше твърдение. Отговаряйте на обаждания само в краен случай.

  1. Не оставяйте всички върпоси за накрая

Счита се, че важните въпроси не бива да се задават накрая. Те трябва да бъдат в основата на срещата, за да има време да бъдат подробно обсъдени. Ако все пак някои въпроси предразполагат да бъдат зададени в края на срещата, то първо помислете, преди да ги оставите последни.

Вашият коментар