5/5 (6)

Сайт с една страница – добре или зле за SEO?

Ако работите в сферата на SEO или уеб разработките (или пък планирате да създадете корпоративен сайт за своя бизнес), би трябвало да сте чували за понятието one-page уебсайт – сайт само с една страница.

Накратко казано, тези сайтове съдържат една единствена HTML страница, в която се намират всички необходими раздели и секции с информация. Също като останалите уебсайтове, и тези имат меню в горната част, като при избор на категория съдържанието не се отваря в отделна страница, а просто се скролва в същата.

one page site menu

Сайтовете с една страница са модерни и изглеждат по-разчупено и интересно. Поради тази причина много компании във всички отрасли предпочитат този вид уебсайт. Все пак, освен множество предимства, one-page уебсайтът има и някои недостатъци, най-вече от SEO гледна точка.

Въпросът е дали си струва да изберем сайт с една страница и как да го оптимизираме по максимално ефективен начин. Отговорите ще откриете по-надолу в статията.

Съдържание

Стъпка 1: Подходящ ли е one-page сайт за нашия бизнес?

Стъпка 2: Оптимизация на one-page сайт.

Стъпка 3: Анализ и последващи действия.

Стъпка 1: Подходящ ли е one-page сайт за нашия бизнес?

Тъй като разглеждаме всичко от SEO гледна точка, най-уместният въпрос в случая е:

Положително ли вляят one-page сайтовете на SEO?

Краткият отговор на въпроса е… не.

Колкото и да се стараете, една страница никога няма да ви е достатъчна, за да генерирате достатъчно трафик, просто защото не разполагате с достатъчно съдържание, с което да таргетирате по разнообразни ключови фрази. Ако залагате изцяло или предимно на Гугъл като източник на нови клиенти, one-page уебсайтът би могъл да бъде голяма грешка. Ако вече сте го направили по този начин, по-добре го променете и добавете още страници.

От друга страна, различните бизнеси имат различни нужди. В определен момент може да се окаже, че не разполагате с достатъчно ресурси или стратегически планове за пълноценна SEO кампания. Ако случаят ви е такът или SEO целта ви е просто да ви откриват лесно в Гугъл при търсене на името на бизнеса заедно с някои по-главни ключови думи, one-page сайт би бил подходящ вариант.

koga da izpolzvame one page sait

Ако причислявате ситуацията във вашия бизнес към втория случай, можем да споменем още няколко неща за сайтовете с една страница.

 1. One-page сайтовете са по-евтини и лесни за създаване и поддръжка.

С помощта на разнообразните генератори на уебсайтове (като WixStrikingly и IM Creator) и всевъзможните източници на шаблони, които са налични, на бърза ръка бихте могли сами да издигнете своя уебсайт. Дори и да наемете професионални услуги, цената на one-page сайт ще излезе доста изгодна.

 1. One-page уебсайтовете се представят по-добре на мобилни устройства.

Първо, сайтовете с една страница са лесни за адаптиране към мобилни устройства, защото дизайнът им ще си остане почти същият. Липсва сложната навигационна структура, която трябва да преосмисляте за мобилни устройства. Освен това, повечето шаблони за one-page сайтове са с адаптивен дизайн по подразбиране и изиглеждат еднакво добре и на настолни компютри, и на таблети, и на телефони.

 1. One-page уебсайтовете имат по-висок потенциал за реализиране на конверсии.

В сайтовете с една страница навигацията е доста по-опростена и хората се завъртат във фунията на конверсиите много по-лесно. Това значително увеличава шансовете за конвертиране и реализиране на продажби.

Добре звучи, нали? Ако вие или вашите клиенти решите да изберете one-page уебсайт, ето какво трябва да имате предвид при неговата оптимизация за търсещите машини.

Стъпка 2: Оптимизация на one-page сайт.

Добре, нека видим какви са тактиките и триковете, които трябва да се следват при оптимизацията на сайт с една страница. Едва ли ще се изненадате, като ви кажем, че SEO процесът преминава през доста сходни стъпки в сравнение с традиционните сайтове. Има, все пак, и известни разлики.

 1. Планиране на ключови думи

Ако сте се занимавали поне известно време със SEO, едва ли има нужда да обясняваме значението на проучването и планирането на ключови думи за уебсайта.

Мислите си, че няма кой знае колко работа при планирането на ключовите фрази за one-page сайт? Помислете пак. Ако искате да извлечете максимални SEO ползи от една страница, ще трябва да:

 • Проучвате ключовите думи още по-подробно

С one-page сайт нямате почти никакъв шанс да получавате редовен органичен трафик от търсене на дълги и сложни ключови фрази. Също така, ограниченото съдържание няма да ви позволи да се класирате по всички думи, по които желаете. Ще се наложи внимателно да подберете малък набор от възможно най-подходящите фрази, по които да оптимизирате. Това означава, че ви очакват трудни избори и доста усилия в проучването за ключови думи.

 • Групирате тематично ключовите думи и да ги свързвате с разделите на съдържанието си

Не е тайна, че в ерата на семантичното търсене за SEO са важни не самите ключови думи, а тяхната релевантност. Колкото по-подходящ резултат при запитване е вашата страница, толкова по-голям е шансът тя да се класира високо в търсачките.

Обаче… Почти сигурно е, че думите, които ще изберете, ще бъдат разнообразни и ще обхващат различни теми – тарифни планове, видове продукти, местоположение, контакти и какво ли още не. Смесването на всички тези теми ще направи съдържанието ви нерелевантно за нито една от тях.

tematichno grupirane na kliuchovi dumi

Ако имате сайт с много страници, можете просто да разделите всяка от групите ключови фрази измежду различните страници. За съжаление, не разполагате с този лукс при one-page сайтът. Това, което можете да направите в този случай, е да създадете ясни и подредени раздели със съдържание, всеки от който служи за различна цел и отговаря на конкретна семантична група от ключови думи.

 1. Структуриране и оптимизиране на съдържанието.

След като сме подбрали подходящи групи от ключови фрази за всяка част от страницата, време е да обособим добре секциите и да ги оптимизираме.

 • Разделяне на секциите в съдържанието чрез <div> тагове

Най-добрият начин за разделяне на съдържанието в one-page сайт е като оградите всеки раздел в отделен <div> таг. Ако не сте сигурни как точно се използва такъв код, можете да се обърнете към своя уеб разработчик.

 • Слагане на H1 таг във всяка секция

Учудвате ли се? Нормално е. Обикновено се слага по максимум един H1 таг на страница, тъй като неговата функция е да покаже за какво се отнася цялата страница.

В нашия случай, обаче, при работата с one-page сайт се опитваме да съберем множество страници в един HTML документ. Затова можем да използваме няколко H1 тага като индикатори за разделяне на съдържанието.

Това дава по-добри възможности и за оптимизация по ключови думи. Все пак, не използвайте повече от един H1 таг на раздел.

 • Оптимизирайте всяка секция по нейните ключови фрази

Сега трябва да се върнете към групите от ключови думи, които сте подбрали в началото. Не забравяйте да включвате фразите в H1 таговете, alt таговете на изображенията, самото съдържание, както и <div> ID (последното не влияе директно върху SEO, тъй като при обхождането на сайта не се взимат предвид CSS таговете, но по-късно ще ви трябват богати на ключови думи <div> ID-та, за да оптимизирате anchor URL адресите).

 1. Изграждане на anchor линковете.

Anchor линковете са вътрешните връзки в страницата, които насочват потребителя към нейните раздели. При one-page сайтовете това са най-важните компоненти от навигацията.

Както знаем, Гугъл ги взима доста сериозно предвид при обхождане на сайта, затова трябва да ги използваме като възможност за оптимизация по ключови фрази.

За целта е необходимо просто да настроим anchor връзките така, че да водят потребителите до оптимизираните с ключови думи <div> ID-та.

 • Богато на ключови думи <div> id за един от разделите на съдържанието ви:

<div id=“доставка-на-пица-по-домовете“>

 • Anchor линк, който изпраща потребителите до тази част от съдържанието и, естествено, съдържа ключовата фраза:

<a href=“# доставка-на-пица-по-домовете „>Доставка+На+Пица+По+Домовете</a>

Все пак, имайте предвид, че освен богати на ключови фрази, anchor линковете трябва да са адекватни и отговарящи на цялостното съдържание в уебсайта, за да не се получи объркване у потребителите.

 1. Оптимизиране на скоростта на уебсайта.

След като сте вмъкнали всички материали и ресурси в единствената страница на сайта си, може да се окаже, че тя зарежда доста бавно. Затова е добре да се уверите, че уебсайтът ви се възползва пълноценно от ефекта на „мързеливото зареждане“.

Той се изразява в постепенно динамично отваряне на отделните раздели от страницата, когато потребителят скролне или навигира до тях. По този начин се зарежда само съдържанието, което е видимо в браузъра на потребителя в определен момент. Този ефект товари по-малко сървъра и най-вече допринася за потребителското преживяване (особено на мобилни устройства).

Уверете се, също така, че сте се възползвали от всички други възможности и настройки за редуциране на скоростта на зареждане на сайта.

 1. Изграждане на входящи връзки.

Линкбилдингът е важен за всички видове сайтове, но значението му за тези само с една страница, които разполагат със супер ограничено съдържание, е още по-голямо. Тъй като най-вероятно няма да разполагате с разнообразни възможности за оптимизация, ще трябва да се възползвате от ефекта на входящите връзки в максимална степен.

Най-голямото предимство, което притежавате, е времето. Часовете работа, които по принцип бихте вложили за създаване на съдържание в страниците на сайта или неговия блог, могат да бъдат насочени към линкбилдинг.

Тук можете да видите някои интересни и работещи идеи за изграждане на мрежи от връзки: Планиране на успешна Link Building стратегия

Стъпка 3: Анализ и последващи действия.

Друга специфична за one-page сайтовете характеристика е анализът и тълкуването на аналитичните данни,

Много по-сложно е да анализирате представянето на сайт с една страница, отколкото на такъв с много. При традиционните сайтове можете да погледнете броя разглеждания на страниците и техните конверсии и да прецените кое работи и кое не. При one-page сайтовете (и стандартни настройки на Google Analytics) всички разглеждания на страницата ще бъдат сметнати като отпадания (съответно ще имате свръхвисок bounce rate).

vmukvane na fragmenti za proslediavane

От ключово значение в случая е да настроите Google Analytics така, че да проследява URL фрагменти и да възприема правилно посещенията на страницата. Тук ще откриете подробни инструкции на английски език.

Да обобщим

Въпреки че сайтовете с една страница не са подходящи за всеки вид бизнес, доста вероятно е да се окаже, че са идеалният вариант именно за вашия и моментното му състояние и цели пред него. Това, което трябва да имате предвид при избора на такъв сайт, е, че ще е нужно да положите малко повече усилия, за да го оптимизирате добре от SEO гледна точка. Ако смятате, че сме пропуснали някои важни съвети за оптимизацията на one-page уебсайт, ще се радваме да ги споделите в коментарите.

Статията е преведена от този източник.

Вашият коментар