3.88/5 (8) Понятията SEO и SEM са често обърквани и използвани по неособено правилен начин. Тази статия има за цел да обясни какво представляват тези две съкращения и кое е по-подходящо да изберем. Запознаването с тях е задължително за всеки човек, който е зает в маркетинга и има желание да се развива в тази насока!

Какво е SEO?

За хората, които практикуват работа в тази професия е банално да обясняват какво значи, но останалите все още не са запознати толкова добре с нея, колкото ни се иска всъщност. SEO е съкращение от английската фраза search engine optimization. Няма нужда да се впускам в буквални преводи, а ще обясня възможно най-просто – това е услуга, чрез която вашият сайт ще получи повече на брой подходящи посетители. Трябва обаче да се разграничава от услуга като привличане на трафик. Тук нещата са много по-сложни и динамични.

Благодарение на оптимизацията на самия сайт вашият бизнес ще достигне до много нови хора, които търсят онлайн стоки и услуги, и така ще може да привлечете повече хора, които имате за цел за превърнете в клиенти. Не е лесно, а и най-важното е да откриете правилната фирма, която може да предложи качество и професионализъм при тази услуга!

В SEO-то се включват редица компоненти, благодарение на които вашия сайт или онлайн магазин ще стане много по-видим в Google! Може да срещнете от най-подробно разделение на услугата до съвсем сбито и комплексно изпълнение. Всъщност основните точки са няколко:

– подобряване на характеристиките на самия сайт

Това е т. нар. On Page Seo, което се характеризира с работа по самия сайт – неговия код, изчистване на грешки, добавяне на ценни атрибути и тагове. Съвсем елементарно обяснено – подобрявате сайта по начин, по който ще се възприеме по-добре от Google.

– подобряване на възприемането на сайта

Този елемент е известен като On Site Seo и касае най-вече съдържанието на сайта. Насочването е изцяло към потребителите, а не към търсачката. Тук се включват всички онези елементи, които трябва да предизвикат интерес в потребителя, да го задържат на страницата, да го накарат да пазарува или да се възползва от конкретна услуга.

– анализ на ключови думи

Много хора си мислят, че е адски лесно да посочат по какви ключови думи трябва да се оптимизира сайт. И много бъркат. Анализът на ключовите думи е този, който показва какво е редно да се оптимизира, за да се привлекат плащащи клиенти. А дори вече и не говорим толкова за оптимизация по ключови думи, а за цялостна оптимизация, която е насочена към глобално разпространение на магазина. По-важно от позициите на водещи ключови думи е размера на ROI. В крайна сметка на кой му пука на коя позиция се намира, ако възвръщаемостта е страхотна? 🙂

– link building

Това е основното в SEO. Или поне беше. Зависи кого питате. В крайна сметка реалността е такава, че наистина са нужни връзки към вашия сайт. Но определено забравете за количеството. Наблегнете на качеството! Количеството на входящите линкове е важно, когато те са качествени, релевантни, тематични.

Какво е SEM?

SEM е съкращение на search engine marketing. Ако допуснем буквален превод наистина може да се обърква с термина SEO, но всъщност тук не говорим за оптимизация, а за маркетинг. Маркетингът е сборът, който включва цялостния инструментариум при подобряване на състоянието на сайта в Google.

Под този термин оперират два мащабни раздела, единият от които е именно SEO. Другият не по-малко важен инструмент е PPC или т. нар. реклама на клик. Когато едновременно се използват тези два инструмента, тогава говорим и за маркетинг в търсачките. Дори все по-често към SEM се причислява и SMM, което от своя страна обхваща маркетинга в социалните мрежи, като Facebook, Pinterest, Twitter и т.н.

Кое да изберем?

seo sem googleКакто сами вече предполагате няма правилен отговор. Всичко зависи от стратегията, която приемате, за да постигнете резултатите и целите, които сте си поставили. И в крайна сметка едно е сигурно – SEO винаги участва.

Ако изберете SEO – получавате оптимизация в Google. Ако изберете SEM – получавате SEO + PPC + SMM до известна степен. Сами разбирате, че органичната оптимизация винаги участва в цялостния маркетингов план.

И все пак можем да дадем малко съвети за определени ситуации:

 1. Стартирате изцяло нов бизнес.

Ако търсите непременно веднага видимост в търсачките задължително трябва да използвате PPC реклама. Така на секундата ще достигнете до потенциални клиенти и ще може да започнете ударно своето онлайн присъствие.

 1. Искате краткосрочни резултати.

За краткосрочни резултати – PPC. Платените реклами на клик отново са най-подходящия избор, за да получите бързо поръчки.

 1. Имате дълсрочни цели.

Когато мислите за 6-12 или повече месеци напред е задължително използването на SEO. Това е един дългосрочен проект, от който ще започнете да извличате ползи постепенно във времето, а след дългосрочна работа ще може да се наречете и един от лидерите и най-успешни онлайн предприемачи.

 1. Искате да достигнете до повече хора.

Стартирайте ударно – приложете едновременно оптимизация и реклама на клик. По този начин веднага ще достигнете до много нови хора, а същевременно ще подготвяте почвата си и за дългосрочното представяне на сайта.

 1. Стартирате онлайн магазин.

Изберете най-добрият старт – SEO+PPC. Имате възможност веднага да получите поръчки, като заедно с това ще поставяте и основите на оптимизацията, която ще трябва да се пребори с по-големите и титулувани играчи на пазара.

 1. Нямате бюджет, а искате всичко.

Основната грешка е някой да плаща 50 лева за оптимизация. Ще получите не само едно голямо нищо, но и най-вероятно ще навредите непоправимо на проекта си! Изберете разумното – стартирайте с PPC и когато се почувствате подготвени започнете и с оптимизацията.

 1. Мислите, че можете сами.

Не постъпвайте толкова глупаво, наистина! Нищо от по-горе описаното не се научава след прочитането на 5 статии и още 10 напътствия. Това е цяла наука, която се развива адски динамично. Всяка година в Google има над 300 обновявания на алгоритъма. Нали се сещате, че това прави по около 1 ъпдейт на ден. Можете ли да ги следите? 🙂

А и може ли да си позволите инструментариум за хиляди долари, какъвто ползват професионалистите? Явно не можете, след като искате сами да вършите тези дейности. Спрете се навреме!

 1. Не знаете на кого да се доверите.

Това е наистина голям проблем и няма точна дефиниция като отговор. Ако имате силно шесто чувство, използвайте го. Не се доверявайте прекалено много на съвети от познати и непознати. Бъдете разумни! Изпратете запитване, добре оформено с ясни цели. Изчакайте отговори, проведете разговор по телефона при нужда. Със сигурност избегнете най-ниските цени и се насочете към средните и по-високите оферти. Те носят със себе си определена гаранция за качествено и професионално изпълнение.

 1. Има ли гаранция за SEO?

Това не е сериозен въпрос. Мислете логично – вашия бизнес е едната страна, SEO фирмата е другата и всички действия се извършват върху трета страна, върху която никой няма 100% контрол. Във Facebook имате ли гаранция, че бизнес страницата ви няма да бъде изтрита? Нямате и не си мислете, че имате.

 1. Как да разберете, че се работи качествено?

Отговорът има две страни – лесно и трудно. В началото всичко става бавно и с малки крачки се усеща вятърът на промяната. С напредване на времето всичко става вече по-видимо и осезаемо. Въпреки това не всеки може да чака няколко месеца, тъй като понякога хората имат ограничен ресурс и само един шанс.

Именно затова ви предлагаме и няколко начина, благодарение на които ще може да разберете как се работи по проекта ви:

 1. SEO

Преди години беше лесно – искаш информация за броя връзки към сайта и разбираш дали се работи. В момента 1 входящ линк може да е по-ценен от 100 други. Затова запознайте се с основите в Google Analytics и следете дали трафикът от органично търсене се е увеличил. В крайна сметка точно това е метриката, която показва доколко се работи качествено по сайта ви. И в края на месеца се подсигурете с отчет, който описва какво е свършила фирмата, която сте наели.

 1. PPC

При AdWords нещата са много комплексни, но ако започнете да привличате поръчки, които се увеличават с времето, най-вероятно човекът, който се грижи за рекламаната ви, си върши добре работата. Всеки пак изисквайте отчет, който да включва метрики като цена на клик, брой кликове, импресии, CTR, качествен рейтинг и т.н. Може и да се запознаете с основите в AdWords, които знания ще ви помогнат, а няма да костват много от времето ви. Проявете интерес от обща култура, не е нужно да изучавате изцяло този метод за реклама. Нали затова сте наели човек 🙂

Заключение

В тази статия се запознахте с това какво е SEO и какво е SEM + получихте информация и съвети как да постъпвате в различни ситуации, които съпътстват бизнеса. И все пак не се доверявайте толкова много на написаното, а по-скоро се уверете, че правите правилен избор с партньора, който ще осигури присъствието ви онлайн! Добрият професионалист знае какво прави и постига винаги резултати. И една молба към собствениците на бизнес – не пречете на обслужващата ви фирма да си върши работата, защото от една страна е досадно, а от друга те ще започнат да губят доверието ви! Намерете баланса, така че да държите контрол и да се чувства доверието ви!

Вашият коментар