5/5 (6)

Преди години никой не беше чувал за понятието „социална мрежа”. Или поне под това словосъчетание не разбирахме това, което разбираме днес. Хората общуваха помежду си чрез различни канали, но не ежеминутно и никога не отделяха голяма част от свободното (а и от работното) си време за онлайн комуникации.

Докато не се роди Facebook и не промени всичко …

В началото Facebook беше просто „Facebook”, впоследствие се превърна в „социалната мрежа”, а по-късно се появиха и другите социални мрежи.

Днес социална мрежа е всяко място, където някой споделя нещо онлайн, харесва други „неща” или коментира трети. На практика всеки онлайн форум е социална мрежа.

Всички говорят за и в социалните мрежи. Неслучайно и много работодатели отделят бюджет за маркетинг кампании в социалните мрежи. Какво прави тези мрежи толкова влиятелни? Защо всички ги използваме? И как Вашият бизнес може да спечели от това?

 facebook google plus twitter

В следващите редове ще представим аргументи за силата и влиянието на социалните мрежи. За някои от тях ще кажете „това не се отнася за мен“…:

 

Хората обичат динамиката

В социалните мрежи постоянно се случва нещо – вероятно нещо маловажно, но се случва – някой споделя кое място е посетил, друг публикува снимка, трети изказва мнение по конкретен въпрос … Тази динамика се харесва на повечето хора, които имат еднообразно ежедневие. Възможностите, които предлагат социалните мрежи, помагат на тези хора да разнообразят живота си – всяка нова публикация, всеки нов коментар, нова снимка или нов „like” на стената Ви в социалната мрежа внася нещо различно във Вашия виртуален живот. Вие просто очаквате, че нещо ново може да се случи всеки момент. За да не го пропуснете, е необходимо да следите постоянно Вашия профил.

Постоянната ангажираност към профила Ви в социалната мрежа изисква време. Вие отнемате от свободното си време, а често пъти и от работното, нали? Без да сте се усетили, необходимостта от динамика прави така, че сте станали зависими от очакване на случващото се в социалната мрежа.

 

Хората притежават комплекси

Никой не е съвършен! Всеки има своите недостатъци, страхове, комплекси. Социалните мрежи създават невероятна възможност да скриете или подтиснете определени Ваши комплекси.

Скрити зад монитора, клавиатурата и виртуалния профил в социалната мрежа, Вие може да създадете образ, на който бихте подражавали в реалния свят. Можете да говорите (пишете) така, както не успявате или се срамувате да го правите в реалния живот. В социалната мрежа може да създадете много (виртуални) приятелства. Социалната мрежа е мястото, където може да се почувствате оценени и да получите внимание – там Вие създавате дискусии, изказвате мнение, давате съвети, чувствате се полезни.

 

Хората търсят информация

Не трябва да бъде пренебрегван фактът, че социалните мрежи са и източник на информация. Надеждна или не – това е въпрос на преценка от съответния потребител. Групите и общностите в социалните мрежи са местата, където може да общувате с хора, с които имате общи интереси, хоби или професия. Там може да получите съвет, да обмените опит, да решите определен казус.

Новинарските сайтове, например, публикуват разнообразни новини. Потребителите, които споделят определени новини от тези сайтове в социалната мрежа, показват всъщност кои новини са значими, интересни, полезни. Ето защо социалната мрежа е напълно достатъчна за Вашата информационна осведоменост. Необходимо е просто да бъдете по всяко време „онлайн”.

 

Това не се отнася за мен

Прочетохте, премислихте и преценихте, че всичко казано дотук не се отнася за Вас?  Вие нямате нужда от динамика, не притежавате комплекси и не търсите информация. Да, нямате и профил в която и да е социална мрежа. Нещо повече – мислите, че и Вашите клиенти са също като Вас.

Уважаваме Вашето мнение! Просто забравете написаното до момента! Благодарим, все пак, че стигнахте до този ред на статията и Ви пожелаваме успех!

 social media

За всички останали:

Как бизнесът Ви да печели от социалните мрежи?

Социалните мрежи се превърнаха в много ефективено маркетингово средство. Поради горепосочените причини …

Познавайки добре характеристиките на целевата група, Вие може да създавате динамика в еднообразния живот на потенциалните Ви клиенти, да задоволявате техните „виртуални потребности” и да им предоставяте полезна информация.

Всичко това, свързано по умел начин с Вашия бизнес, ще Ви гарантира сигурен успех! Присъствайте във всички социални мрежи! По този начин увеличавате шанса да Ви забележат.

Най-важното – Вие искате да превърнете тези хора във Ваши бъдещи клиенти, а не просто да ги забавлявате – не забравяйте това!

2 мнения за “В какво се крие силата на социалните мрежи?

 1. Как се намират ентусиазирани служители за тази длъжност?
  Как се делегира отговорност за писанията им?
  Едно е да „чатиш“ за кеф, а доста по досадно за заплата.
  Колко добре трябва да познаваш дейността на конкретна фирма и нейната фирмена култура, за да кажеш нещо „от душа“, а не да лееш кухи високопарни думи? Фалша си личи от далече.
  Ти лично можеш ли да делегираш блога си на служител за 1 месец поне?
  Извинявай за въпросите, но изобщо не съм на ясно с темата.
  Не се заяждам.
  Поздрави:
  Станислав

  1. Здравейте!

   Благодарим Ви за въпросите! В следващите няколко реда ще се постараем да им отговорим изчерпателно.

   Но нека, ако позволите, да започнем отзад напред …

   Радваме се, че сте прочели статията и сте отделили ценно време, за да я коментирате. Вероятно не сте обърнали внимание, но тази статия е част от фирмен, а не от личен блог. В този блог пишат различни хора, по различни теми, а в някои случаи с подготовката на една статия са заети няколко човека (служители). С това се надяваме, че отговаряме ясно на въпроса Ви дали е възможно да делегираме нашия блог на конкретен служител за определено време. Нещо повече – фирма Промо Пойнт ООД, в качеството си на юридическо лице, вече го е направила!

   Съгласни сме с Вас, че за да се пише от и за името на конкретна фирма, трябва да се познава не само фирмената култура, но и дейността на фирмата в детайли. Никой, обаче, не е казал, че този, който поддържа страницата Ви в социалната мрежа, ще „лее кухи и високопарни думи”. Facebook, Google + и Twitter не са обикновен „чат”! Там хората очакват да видят, получат и покажат много повече – в статията сме конкретизирали какво точно имаме предвид. Въпрос на възможности на човека (екипа), който поддържа страниците, е да задоволи въпросните потребности на Вашите почитатели в социалние мрежи. Съвсем естествено е предварително той да се запознае и със специфичната фирмена дейност.

   Относно останалите Ви въпроси …

   Как да намерите ентусиазирани служители, които да поддържат Вашата страница в социалната мрежа и как да делегирате техните отговорности. Отговорът е много прост – по абсолютно същия начин, по който търсите счетоводител, техник, програмист или чистач за фирмата Ви и определяте какви са неговите задължения. Друг е въпросът, че ако назначите служител, чиято задача е само и единствено да поддържа страниците Ви в социалните мрежи, в общия случай това ще е изключително нерентабилно! Ето защо практиката е мениджърите да делегират тези отговорности или на маркетинговия отдел във фирмата, или да възложат задачите по поддръжка на страниците в социалните мрежи на специализирани външни фирми.

   Промо Пойнт ООД

Вашият коментар