5/5 (5)

Прибирате се вкъщи след тежък и уморителен работен ден. Включвате телевизора с идеята да отпочинете с любимо предаване или интересен филм. Рано или късно, без значение колко интересно е това, което гледате, настъпва моментът! Моментът, в който идват рекламите. И Вие инстинктивно сменяте канала или временно, докато траят рекламите, напускате стаята, за да използвате рекламното време за нещо, което може да свършите сега, а не да пропуснете впоследствие любопитен момент от предаването. И го правите, въпреки че едва няколко секунди по-рано водещият категорично Ви е „забранил” да сменяте канала.

tv reklama

На другия ден отивате на работа. В офиса тъкмо сте превключили на предпочитаната от Вас музикална радиостанция и музикалният фон се сменя с интересно и много оригинално рекламно послание. Рекламата е страхотна, забавна и наистина запомняща се. Вие оставате впечатлен, вероятно довечера ще разкажете за нея на близки и приятели. Само че не разбрахте какво точно се рекламира. Или все пак успяхте да чуете измежду другото името на продукта, но не получихте достатъчно аргументи за ползите от него. Не получихте и отговор на въпроса защо да закупите точно този продукт, а не някой негов заместител или продукт – конкурент.

Звучи ли Ви познато всичко това …?

Ние, от ПРОМО ПОЙНТ ООД, нямаме нищо против радиото и телевизията. Нямаме против и рекламодателите, които използват тези рекламни канали, за да реализират маркетинговите си стратегии. Резервирани сме, обаче, по отношение на ефективността от тези широкоизползвани рекламни канали.

Въпросните две реклами струват пари на рекламодателите, много пари! А те дори не достигнаха до Вас … Когато притежавате доказан и утвърден бранд, който се нуждае от напомняща реклама, то радио- и телевизионните реклами биха Ви се сторили абсолютно задължителни. Но в този случай Вие вероятно ще разполагате с ограничен, но голям рекламен бюджет.

Какво да правят, обаче, малките компании и „прохождащите” брандове? Бюджетите им са малки, а за да се преборят с конкуренцията, са им необходими бързи и ефективни резултати.

В ПРОМО ПОЙНТ ООД сме сигурни, че знаем правилния отговор на този въпрос. Ако Вие не разполагате с пари, а и с време за губене, току що сте стартирали собствен бизнес и борбата с конкуренцията е жестока, то Вие трябва да инвестирате маркетингови средства и усилия в таргетирана реклама.

online biznes

Ние сме убедени, че най-добрият канал за „таргет” реклама е … Интернет! Дали този факт ни (Ви) харесва или не, е съвсем отделен въпрос. Но никой не може да оспори ефективността на Интернет по отношение на привличане на нови и задържане на настоящи клиенти.

В подкрепа на горното твърдение, ще си позволим да приложим много прост пример:

Вие най-накрая се решихте да ремонтирате хола във Вашия апартамент. Стените са пожълтели, таванът е напукан, а мебелите са стари. Нуждаете се от ремонт и от ново обзавеждане, но разполагате с ограничен бюджет. Какво ще направите? Благодарим Ви! Вие току що си отговорихте наум: „Ще потърся в Гугъл за цени на ремонтни услуги и строителни материали”.

Трябва да признаем, че сме малко изненадани от Вашия отговор, тъй като очаквахме нещо от сорта на: „Довечера ще гледам футболния мач по телевизията, сигурно ще гледат и милиони други хора. Поради високия рейтинг в този часови диапазон, вероятно на почивката на мача ще имам възможността да видя реклама за строителни материали”.

Никой не гледа телевизия или слуша радио заради рекламите. Всъщност никой не чете и вестници заради рекламите, освен ако вестниците не са тематично обвързани конкретно и само с реклами или обяви. В Гугъл всеки търси нещо конкретно, в повечето случаи с цел собствена изгода и полезност, откокото с цел забавление. Този факт трябва да се използва разумно от бизнеса.

И за да не бъдем погрешно разбрани, сме задължени да обобщим. Когато разполагате с висок рекламен бюджет, Вие имате възможността да използвате много и различни средства и канали за реклама, имате възможност да експериментирате. Но когато средствата Ви за реклама са ограничено ниски – нямате друг избор – ако желаете резултати, Ви е необходима високоефективна таргетирана реклама. Доказана възможност за такава реклама Ви предоставя интернет пространството.

Ако само допреди няколко години беше желателно Вашият бизнес да присъства онлайн (тоест да разполагате със собствен интернет сайт), то днес е не просто задължително бизнесът Ви да е позициониран в Интернет, но и да се ползва с добро име и да заема челни позиции спрямо конкурентите.

max profit

Ако успеете да постигнете това – успехът Ви е гарантиран – и то постигнат със сравнително нисък маркетингов бюджет.

Ние Ви подаваме ръка в това Ваше трудно начинание!

Вашият коментар