5/5 (1) Google Ads е продукт на компанията майка Алфабет, който всъщност генерира една значителна част от приходите на листнатото на борсата дружество. Не случайно този материал започва по този начин, с тази ценна информация.

Нови промени – по-малко приходи, повече разходи за бизнеса

Платени реклами на кликПрез месец февруари Google публикува информация, че в Google Ads ще бъдат направени промени, свързани с ключовите думи с широко съвпадение и съвпадение по фраза. Съответно тези думи, които са посочени с широко съвпадение ще изчезнат и буквално ще бъдат съотнесени към тези със съвпадението по фраза.

Според компанията това ще помогне на рекламодателите да достигат до повече хора, които търсят техните продукти и услуги. Целта на промените е да се опрости работата с платформата и да се предоставя възможност на все повече и повече хора да я използват.

Затова и с времето стават все по-популярни смарт кампаниите и смарт стратегиите за офериране. При тях настройването и управлението е лесно, но реално имате много по-малък контрол върху това, което се случва.

Аудиториите, до които достигате, както и начина, по който се изразходва бюджета ви, например, не се контролира от вас. Съответно риска да похарчите пари, без да получите възвращаемост е огромен.

За съжаление очакванията и към промяната, която се въвежда по отношение на съвпадението на думите, вероятно ще има подобен ефект – по-малко контрол върху търсенията, при които се визуализират рекламите, респективно това ще доведе и до по-високи разходи.

Специалистите, които се занимават с управление на Google Ads кампании, знаят, че при използване на думи с широко съвпадение понякога асоциациите, които прави платформата, са доста нерелевантни. Това е видимо и при преглед на препоръчките за повишаване на рейтинга на оптимизация на кампанията.

Понякога те са полезни, но за съжаление има и много случаи, когато са неприложими. Примерите на препоръчани нерелевантни думи са безброй, някои от които са дори фрапиращи.

Затова и изглежда доста притеснителна посоката, към която вървят промените, които се правят в платформата. Ако с времето постепенно намаляват лостовете за управление на кампаниите, които имаме, вероятността да се стигне до излишно харчене на пари се увеличава.

Кой печели от промените

За Google такива промени са положителни, защото са в посока на по-лесно управление, което съответно означава по-голям брои хора, които могат да използват платформата.

Това от своя страна ще доведе до повече приходи за тях.

За рекламодателите обаче това означава повече разходи, тъй като рекламите ще се показват при търсения, които няма да вкарват качествен трафик в сайта.

Промените се случват бързо и управлението на кампаниите изисква да бъдем по-информирани и внимателни. Затова ви съветваме да не оставяте нещата в ръцете на случайността, а да се доверите на специалисти.

Вашият коментар