5/5 (2) Всеки, който иска активно да се занимава с оптимизация и да постига наистина добри резултати, знае, че за целта му трябват качествени инструменти. Проблемът е, че когато започнем да си търсим такива, ни залива огромно разнообразие и нямаме никаква представа кое от всичко е подходящо за нашите собствени цели. Освен всичко друго, в повечето случаи бюджетът ни е ограничен и, дори и да си намерим идеалните инструменти, не можем да си ги позволим.

Всъщност, обаче, на разположение за всеки са налице страхотни програмки, приложения и сайтове, които са безплатни и вършат чудесна работа. Постарахме се да ги съберем на едно място и да ги групираме така, че да знаете кои от тях да използвате на определен етап от оптимизацията.

Списъкът е дълъг и няма нужда да го изчитате на един дъх. Започнете от групата, която най-много ви интересува в момента.

СЪДЪРЖАНИЕ:

 

On-site SEO

Представяме ви инструментите, с които лесно ще следите в детайли елементите от своя сайт и ще поддържате добре оптимизирани страниците си.

 1. Screaming Frog

Това е най-бързият начин да направите пълен одит на сайта си. Пускате го за сканиране и само след минути получавате пълна информация за абсолютно всички проблеми и неточности.

 1. Google Grump Detector

Казват, че никой не може да прогнозира какво ще се случи с алгоритмите на Гугъл в бъдеще и какви промени ще настъпят утре, но този инструмент всъщност върши точно това, при това много добре.

Разбира се, това не е като прогнозата за времето. Всъщност, вие самите трябва да се опитате да предскажете какво ще се случи, като се запознаете с необходимите статистически данни, които инструментът предоставя. Нещо като технически анализ при търговията с финансови инструменти. Има си даже и наръчник за ползване. Хубаво е да хвърляте едно око от време на време, защото бихте могли да усетите вятъра на промяната точно навреме.

 1. GTmetrix

Ползва се лесно – само поставяте URL адрес и инструментът ви дава много подробна информация и анализ за.. скоростта на зареждане на страниците. Толкова важен показател!

По този начин ще разберете не само колко бързо зарежда конкретната страница, а и какво точно можете да направите, за да ускорите процеса.

 1. Panguin Tool

Много е гадно, когато Гугъл променят някой от безбройните си алгоритми и това повлияе на позициите на сайта ви. Този инструмент отговаря точно за това. Анализира представянето му във времето и ви показва какви промени са настъпили в трафика, позициите и други важни показатели. Също така, научавате и коя конкретна промяна в алгоритмите е довела до това.

 1. Siteliner

Страхотен инструмент, който анализира и ви помага да разрешите много от най-тривиалните проблеми в сайта си.

Фокусът е върху:

 • Счупени линкове
 • Дублирано съдържание
 • Сила на страниците
 • Отчети

Безплатната версия е ограничена до проверка на максимум 250 страници наведнъж, което е повече от достатъчно за малки до средни сайтове.

 1. Screenfly

Излишно е да споменаваме статистика относно мобилните устройства и колко често се влиза в интернет от тях. Ясно е, че мнозинството от търсенията в Гугъл са през телефони и таблети. Затова е важно да знаете как изглежда сайта ви на подобно устройство. Със Screenflyвиждате това нагледно, удобно и напълно безплатно.

 1. Slerpee

Slerpeeви показва как изглежда сайта ви при търсене в Гугъл в 100% реално време. Извежда ви и списък с ключови думи в заглавието, описанието и meta таговете, за да ги подобрите, ако има нужда. Получавате възможност и директно да промените изгледа на резултата при търсене, така че да е по-привлекателен за потребителите.

8.Copyscape

Страхотно приспособление за идентифициране на дублирано съдържание в сайта – още един от наболелите SEO проблеми. По този начин разбирате както дали материалите ви са оригинали, така и дали някой не копира от вас.

 1. Browseo

Сигурно винаги сте искали да разберете какво виждат ботовете на Гугъл, когато обхождат сайта ви. Browseoви дава точно такъв поглед.

Поставете URL адрес и ще видите цялата информация, групирана по следния начин:

 • Response кодове на сървъра
 • Пренасочвания
 • Заглавия
 • Meta информация
 • Вътрешни връзки
 • Външни връзки
 • Връзки с “nofollow” атрибут.

Когато сте наясно какво ще види търсачката в сайта ви, разполагате с чудесната възможност да й го представите по възможно най-добрия начин.

 

Извеждане на отчети

 1. SEO Tools for Excel

Този инструмент ще ви спести страшно много време и усилия и ще ви помогне да визуализирате всички необходими данни за анализ по удобен и прегледен начин – в Excel. Едва ли ще намерите по-добър безплатен инструмент за анализи от този.

Само вижте колко много неща можете напълно автоматично да изтеглите в екселски таблици без никаква ръчна работа (и това дори не е пълният списък):

 1. Wayback Machine

Тази машина на времето ви позволява да прегледате всички предишни версии на своя уебсайт. Така, когато усетите спад в класирането му, лесно можете да проверите какво се е променило като съдържание и структура и как е изглеждал сайтът, когато се е позиционирал по-високо. Нищо не се изтрива в интернет и това е едно ярко доказателство.

 1. MarketGoo SEO Report

Само за секунди инструментът анализира сайта и извежда отчет, обхващаш евентуални технически проблеми и най-вече – състоянието му от гледна точка на маркетинг и присъствие в социалните мрежи.

Отчетът е изключително подробен и съдържа информация за съдържание, социални профили, изглед на мобилни устройства, класиране по ключови фрази и много други неща. Получавате и препоръки какво би било добре да подобрите. На всичкото отгоре е напълно безплатен!

Линкбилдинг

 1. Linkio

Linkio предлага страхотни безплатни функционалности като идеи за anchor текст на връзките и категоризирането му според редица признаци. По този начин успявате лесно да анализирате портфолиото си от линкове и anchor текстовете, с които разполагате, и да намерите най-подходящите думички, в които да вмъквате връзки.

 1. Open Link Profiler

Това е инструмент, който ви предоставя безценна информация за вашето собствено портфолио от връзки. Получавате подробен анализ на входящите линкове, тяхното качество и техните източници. Същите неща можете да проучите и за всеки от конкурентите си.

 1. ImageRaider

Това е един от най-интересните и същевременно ефективни прийоми за линкбилдинг. С този инструмент търсите своите изображения в интернет и получавате информация къде другаде се използват. Това ви дава възможност да помолите собствениците на тези сайтове за линк, който напълно заслужавате.

 1. SEO Auto Linker

Това пък е приставка за WordPress, която обръща внимание на вътрешните връзки в сайта. Работи много лесно – само въвеждате URL адрес и ключови фрази, където желаете да се вмести вътрешен линк. Инструментът след това автоматично поставя подходящи връзки на всички възможни места.

 1. WikiGrabber

С този инструмент бихте могли по изключително хитър начин да си спечелите възможно най-качествените входящи връзки към сайта си. Той намира важни линкове от Wikipedia и други подобни сайтове, които са счупени и не водят никъде в момента. Напълно възможно е да направите така, че да ги насочите към вашия сайт, стига да са подходящи.

Ако, например, управлявате блог за пътешествия, можете да потърсите фразата в инструмента.

Ще се визуализират всички страницив Wikipedia и други подобни места, където има потенциал за поправяне или поставяне на линк относно тази фраза. Остава да ги посетите и да проверите дали съдържанието им отговаря на вашето.

 1. Hunter.io

Когато се налага да комуникирате със собственици на други сайтове, за да помолите за линк, да предложите гостуваща публикация или за друга подобна цел, най-трудно и времеемко е намирането на контактната информация. Hunter.io ви спестява това усилие. Това е търсачка за имейли – само въвеждате адреса на сайта и получавате списък с всички посочени в него имейли за контакт. Остава да се съсредоточите върху самото съобщение, а не върху намирането на контакти.

 1. Scraper

Тази приставка за браузър също е чудесен помощник за намиране на контакти без особени усилия.

 1. DripRevolution

Социалните сигнали се превръщат в едни от най-значимите фактори за класиране в търсачките. DripRevolutionще ви помогне да подобрите този показател в своя полза, като ви предостави 100 напълно безплатни социални сигнала. Те се правят ръчно от SEO специалисти и добре разработени профили в социалните мрежи.

Инструментите на Гугъл

 1. Google Analytics

Това е задължителен инструмент за всеки, който управлява поне един сайт. Тук се съдържа абсолютно всичко, което ви е необходимо да знаете за неговото представяне. Виждате как се влияят позициите и трафикът на сайта от всичко, което се случва във външния свят.

С Google Analytics следите своя прогрес и получавате статистически данни относно различните източници на посетители, успешни ключови фрази и още много, много неща.

 1. Google PageSpeed Tools

Както знаете, скоростта на зареждане на страниците е сред най-значимите фактори за класиране. Тези инструменти измерват представянето на сайта от гледна точка на този показател, анализират различни фактори, които му влияят, и ви предоставят съвети за по-добра оптимизация на скоростта.

 1. Google Keyword Planner

Все още няма по-полезен и ефективен инструмент за проучване на ключови думи от този – при това безплатен. Google Keyword Planner може да ви даде чудесни идеи за фрази, по които да оптимизирате, както и да ви покаже тяхната трудност, конкуренция и евентуална цена при платена реклама.

 1. Google Search Console

Това също е един от задължителните инструменти за всеки уебмастър. Тук фокусът не е върху маркетинг, а по-скоро върху технически характеристики от сайта, които силно влияят на неговите позиции. Такива са, например, грешките при обхождане от търсачката – колкото повече са те, толкова по-трудно е сайтът да се класира високо в резултатите при търсене. Получавате информация и за всякакви предприети наказания от Гугъл срещу сайта ви и как да ги премахнете, а също и за различни необходими HTML подобрения.

Най-важното – инструментът ви информира за настоящото ви състояние в Гугъл. Това включва брой на импресии, дял на кликванията, средна позиция в резултатите и други.

Комплексни инструменти за пълноценна SEO

25.SEO Powersuite

Това е любим инструмент на множество SEO специалисти. Платената версия ви дава на практика неограничени възможности, но и безплатната ще ви бъде достатъчна в повечето случаи. Тя включва функции като:

 • Одит на уебсайта;
 • Ликкбилдинг асистент;
 • Анализ на портфейла от връзки при конкурентите;
 • Проследяване на класирането по различни фрази.
 1. Raven

14-дневният тестов период ви предоставя чудесна възможност да изпробвате и реално да ползвате всички уникални функции на този инструмент. Това включва изключително подробен одит на сайта, както и различни други джаджи като управление на съдържанието, PPC рекламиране, социални мрежи и така нататък.

Проучване и управление на ключови думи

 1. Ubersuggest

Това е може би най-добрият инструмент, с който можете да получите идеи за ключови думи на всякаква тематика. Ако, например, управлявате онлайн магазин за часовници и искате да класирате високо своята категория с мъжки часовници, ще ви трябват доста добри идеи за тази силно конкурентна фраза.

Тук идва ролята на Ubersuggest. След като потърсите фразата, ще получите подробен списък с подобни ключови думи, техният обем на търсене, конкуренция и евентуална цена за реклама. На вас остава изборът на най-подходящите от тях и вмъкването им в маркетинговата стратегия.

 1. Long Tail Pro

Инструментът по принцип е платен, но можете да се възползвате от 7-дневния пробен период.

Той е особено ценен, защото не само ви предоставя богат списък от идеи за ключови думи, но ви показва и тяхната рентабилност и потенциал за реализации.

 1. Keyword Shitter

Да, името е тъпо, но работата на инструмента напълно компенсира това. С него можете да получите идеи за хиляди дълги и сложни ключови фрази само с няколко клика. Трябва единственода въведете няколко общи, кратки и силно конкурентни думи, след което ще бъдете залети с…. предложения.

Ето какво се получи при нашето търсене.

 1. Keyword.io

Поредната страхотна и безплатна търсачка на ключови думи, която е способна да ви предостави много хубави идеи.

След като заявите търсене, получавате дълъг списък с предложения, съставен както от кратки, така и от дълги фрази.

 1. CanIRank?

Тук анализите са наистина ценни – научавате колко вероятно е сайтът ви да се класира високо по определена ключова фраза. С безплатната версия анализирате един сайт и получавате отчети за него. Ще научите и какво можете да направите, за да повишите вероятността за високо класиране.

 1. SERP R​obot

Това е безплатен инструмент за проверка и анализ на позициите на сайта в Гугъл по различни ключови фрази. За целта избирате съответния регион (България), поставяте URL адреса на сайта и въвеждате до 10 ключови фрази за проверка.

Както виждате, резултатите показват класирането на сайта според тези фрази, налице са и още интересни анализи. А, да – спокойно можете да правите подобни проверки и за всеки от своите конкуренти.

Оптимизация на съдържанието

 1. Sumo

Дори и безплатната версия на този инструмент предлага страхотни функционалности.

Pop-up прозорци за абониране за имейл бюлетин и оптимизирани целеви страници са само част от тях. С помощта на Sumo сайтът ви ще изглежда много по-подреден, професионален и оптимизиран.

 1. Canva

Блоговете, а и всички останали сайтове, се нуждаят от изображения – те задържат вниманието на потребителите, което намалява степента на отпадане и увеличава ангажираността със съдържанието.

Тук на помощ идва Canva. Това е най-страхотният онлайн инструмент за създаване на изображения, без да се налага да сте изучили тънкостите на Photoshop и да сте специалисти по графичен дизайн.

Използва се изключително лесно. Имате готови и оразмерени шаблони за всякакви цели, както и огромно разнообразие от всевъзможни графични и визуални елементи. Създаването на уникални изображения никога не е било толкова лесно.

 1. Stencil

Това е друг също толкова удобен и ефективен инструмент за създаване на качествени изображения с минимални усилия.

Можете да си правите картинки за публикациите в блога, за социалните мрежи, за имейл маркетинг и какво ли още не. Особено интересна и страшно полезна е една от неговите уникални функции – превръщане на текст в изображение. Става въпрос за цитатите и сентенциите, които виждаме всеки ден във Фейсбук, но под формата на картинки. Е, с помощта на Stencil и вие можете да създавате такива материали само за секунди!

 1. WP Smush

Както казахме, изображенията в сайта са важни, но те, от своя страна, доста забавят зареждането на страниците. За да предотвратите този проблем, можете да използвате WP Smush, който „изсмуква“ ненужния товар от всяка картинка и прави размера й възможно най-малък.

Трябва само да инсталирате приставката в WordPress и стеготовиданамалитеобеманаизображенията, бездасевлошаватяхнотокачество.

 1. Yoast SEO

Това е може би най-добрият оптимизатор на съдържанието в WordPress. С него получавате много точна информация за качеството на своите публикации според всички важни фактори за класиране в търсачките.

След като се включи приставката, тя анализира всяка нова и вече съществуваща публикация. Когато сте готови със създаването на някой от материалите си, поглеждате в долната част на страницата в WordPressредактора и виждате анализа от Yoast.

Получавате и препоръки как да оптимизирате публикацията, още преди да сте я пуснали в сайта си.

Анализ на конкуренцията

 1. SEMRush

Безспорно, водещ инструмент за анализ на конкуренцията, а 14-дневният му тестов период ви предоставя чудесна възможност да изпробвате всички негови функционалности – а те не са никак малко.

С помощта на SEMRushполучавате ценна информация относно представянето на основните си конкуренти в търсещите машини – по кои ключови думи се класират, къде точно се позиционират, кои сайтове съдържат връзки към тях и още много неща.

Трябва само да поставите URL адреса на сайта, който желаете да изследвате, и пред вас се разкрива цялата тази необятна информация.

 1. Theme Detector

Сигурно понякога се взирате в някой конкурентен сайт и завиждате на неговите функционалности, чудейки се как са постигнати. В повечето случаи конкурентът просто е използвал някоя интересна приставка.

С помощта на Theme Detector можете да разберете за коя точно приставка, тема или добавка става въпрос.

Инструментът ви показва не само вградените в конкретен сайт теми и приставки, но също и:

 • Какво се прави по оптимизацията на сайта;
 • Какво в момента се тества;
 • Как се продават продуктите;
 • Как се изгражда съдържанието.

Приставки за браузър

 

 1. SEO Quake

Вече разбрахте колко много можете да научите за своите конкуренти с помощта на Semrush, а с тази тяхна приставка получавате основни показатели за тях директно в браузъра си при търсене и сърфиране.

 1. MozBar

Това е един от най-старите SEO инструменти, но все още може би най-добрият, когато става въпрос за анализ на линкове.

След като го инсталирате, при всяко търсене в Гугъл ще виждате важни параметри за сайтовете в резултатите, най-вече авторитет на страницата и на домейна. Оттам имате възможност да кликнете върху инструмента за анализ на линкове и да получите подробна информация за тях.

 1. WooRank

Тази страхотна приставка ви позволява да направите незабавен одит на всеки сайт, който посетите. Освен да проучите конкуренцията, по този начин бихте могли и да откриете проблеми в сайта на потенциален ваш клиент и да му покажете нагледно защо трябва да се възползва от услугите ви.

 1. Check My Links

Поддръжката на богато портфолио от вътрешни и външни връзки е важна, но и сложна за изпълнение задача. Тази приставка значително улеснява процеса.

Инструментът обхожда целия сайт и извежда брой и списък на всички валидни, повредени или счупени връзки в него. По този начин си гарантирате, че няма да навредите на оптимизацията на страниците от техническа гледна точка.

Освен това, и тук има възможност да се възползвате от инструмента за маркетингови цели. Бихте могли дори да идентифицирате счупен линк в сайт, където той може да бъде заменен от линк към ваша страница.

 1. No Follow

Този инструмент пък сканира сайта и идентифицира всички No Follow линкове в него.

 1. Ahrefs SEO Toolbar

Това е една от топ приставките за SEO анализ. Тя извежда директно в браузъра основни параметри за сайтовете като:

 • Домейн рейтинг;
 • Ahrefsранг;
 • URL рейтинг;
 • Брой входящи връзки;
 • Брой домейни, съдържащи връзка към сайта.

Виждате всичко това, само докато търсите в Гугъл. Ако нещо ви изглежда по-любопитно, можете да кликнете върху него и директно да отворите подробния инструмент на Ahrefs за анализ.

Да спрем дотук

Списъкът изглежда доста изчерпателен, при това пълен с безплатни инструменти, чието използване не е никак сложно. С тях можете да анализирате важната SEO информация и да получавате синтезирано обобщение на данните, така че да вземете най-правилните решения в своята стратегия. Всичко това касае както вашия собствен сайт, така и тези на конкурентите. Използвайте информацията разумно и се старайте не само да анализирате настоящето, но и да прогнозирате бъдещето!

Ако смятате, че сме пропуснали някой ценен безплатен инструмент, коментарите са мястото, където можете да ни подскажете!

Вашият коментар